• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tat izin,lisans, işletme

Hande Soy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Kasım 2014
Firma
-
Merhaba, bu konu üzerine daha önceden açılmış başlık altlarını okudum fakat meslekte yeni olduğum için sizden yardım istiyorum;

1) rica etsem bir tat firmasının sıfırdan kurulumunu açıklarmısınız? Mesela böyle bir firma kurmaya kalksak alınması gereken tüm izin ve lisanlar nelerdir? (çevre lisans, tat lisans???) birde süreç nasıl işler geçici belge vs. vs. ???

2) belediye ile anlaşma yaparsak belediye içindeki sanayi kuruluşlarından ücretsiz kağıt alımı yapabiliyor muyuz? yada belediye ile çalışmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

3)belediye dışında anlaşarak okullar veya işletmelere kağıt toplama noktaları koyabiliyormuyuz, bunun için bakanlığa bir belge sunuyor muyuz?

4)çevko gibi yetkili kuruluşların katkıları var mıdır? lisansımızı almadan da yararlanabiliyor muyuz?

5)ve ek olarak benim sormadığım ama sizin önemli dediğiniz ne varsa
 
Merhabalar,

1. Sorunuzun cevabı:

Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisinin Kurulum için fiziki Şartları

  1. İşletmenin Açık ve Kapalı alanının toplamı en az 1000 m2 olmalıdır.
  2. İşletmenin açık ve kapalı alanının zemini beton olmalıdır.
  3. İşletmede ambalaj atıklarının ayrıştırılacağı alan kapalı olmalıdır.
  4. işletmenin etrafı, dışarıdan görülmeyecek şekilde en az üç metre yüksekliğinde çevrili, temiz, bakımlı ve boyalı olmalıdır.
  5. Karışık ambalaj atığı getirilen işletmelerde, ambalaj atığı ayırma bandı bulunmalı, bandın kenarlarında ayırma gözleri bulunmalı, bu gözlerin altında, atıkların biriktirilmesi amacıyla konteynırlar olmalıdır.
  6. işletmede en az bir pres makinesi bulunmalıdır.
  7. işletmede en az iki adet ambalaj atığı toplama aracı bulunmalıdır.
  8. işletmenin kapalı alanlarında koku oluşmasını önleyecek şekilde gerekli önlemler alınmalı, gerekirse havalandırma sistemi bulunmalıdır.
  9. işletmede yıkama işlemi sonrası oluşan suların kolaylıkla akışının sağlanabilmesi için gerekirse zeminine eğim verilmeli, temizlikten kaynaklanan sular için toplama kanalları ve ızgara sistemi bulunmalıdır.
  10. işletmede tuvalet, lavabo, soyunma odası, yemekhane, ve benzeri sosyal üniteler bulunmalıdır.

izinlerde en önemli olanlar,

  1. yapı kullanma izni
  2. itfaiye onay yazısı
  3. atıksu deşarj izni
  4. Tam zamanlı olarak en az bir çevre görevlisi istihdam etmesi
  5. Ticaret sicil gazetesi,
  6. ticaret ya da sanayi odası faaliyet belgesi
  7. kapasite raporunda şirketin, ambalaj atıklarının toplanması ayrılması konusunda faaliyet gösterdiğine dair bilgi bulundurması, zorunludur
  8. Tesise gelen, ayrılan ve satılan ambalaj atıklarına ait bilgilerin kaydedildiği veri kayıt sistemine sahip olması
 
İbrahim Bey teşekkür ederim, daha önce bu izin sürecini yaşadıysanız anlatır mısınız? yani yukarıda belirrtğiniz belgeleri hazırlayıp il çevre şehirciliğe elimizde dosyalarla mı başvuruyoruz yoksa işlemleri sistem üzerinden mi yürütüyoruz. yaklaşık olarak izin süreci ne kadar sürüyor? birde ayıracağımz ambalaj kodlarını belirtirken mevcuta göre mi yoksa olabilecekleride düşünerekmi yazıyoruz? mesela şuan belediye ile çalışmıyoruz ama ileride anlaşma yapabiliriz 20 li atıkkodu (belediyeleraracılığıyla ayrı toplanan kağıt vs)

8)Tesise gelen, ayrılan ve satılan ambalaj atıklarına ait bilgilerin kaydedildiği veri kayıt sistemine sahip olması

lütfen bu maddeyi açar mısınız biraz
 
Merhaba 1-) Tat firması için gereken şartlar var. Onları ben size göndereyim.
@Hande Soy
Merhaba kolay gelsin.
Tat firması için öncelikle ambalaj atığı mı yoksa tehlikesiz atık mı alacaksınız? Ben de bir tesisin sağlaması gereken şartlar nelerdir onların belgesi mevcut isterseniz size gönderebilirim. Eğer ambalaj atığı almak istiyorsanız ambalaj atığı toplama ayırma lisansı almanız gerekli. Bunun için öncelikle çevre izin ve lisans yönetmeliğinde ek-3A ve ek-3B'deki bilgi ve belgeleri doldurmalısınız. Bunlarla müracaat ederek geçici faaliyet belgesi alacaksınız. Daha sonra en geç 6 ay içerisinde ek-3C'de ki belgeleri doldurarak il çevre müdürlüğüne lisans işlemleri için müracaat ediyorsunuz. Tabi bunlara dilekçe ile müracaat ediyorsunuz o dilekçeler bende mevcut size gönderebilirim.Tehlikesiz atık almak istiyorsanız bunun için yine il çevre müdürlüğüne dilekçe ile beraber ekinde vergi levhası fotokopisi, tesisin resimleri, iş akım şeması ve iş faaliyetini açıklayan bir yazı ve atık kodları ile müracaat ediyorsunuz. Tehlikesiz atık toplama ayırma bir belgedir. İzizn ve lisans kapsamına girmiyor. Sonra lisansı aldınız diyelim, belediye ile anlaşma yaparak o belediyenin sınırları içerisinde bulunan marketler, okullar vb. yerlerden atık alımı yapabilirsiniz. Belediye ile anlaşma firmanıza kalmış bir durum. Bir de izin başvurusu yapmanız gerekli ÇED, Hava,emisyon,atık su deşarjı ve gürültü. Tat tesisleri bunlardan muaf oluyor. Tabi herhangi bir emisyon kaynağı, atık suyunuz yoksa. Atık su için deşarj kanal bağlantı izni veriyorlar. Eğer belediye ile anlaşmanız yoksa o belediye sınırları içerisindeki yerlerden atık toplamanız yasak. Yetkilendirilmiş kuruluşlarla anlaşma yapabilirsiniz belediye ile anlaşma yaptıktan sonra.Bu yeni çevre izin ve lisans yönetmeliği bunu incelemenizde fayda var.
 

Ekli dosyalar

  • cevreizinvelisansyonetmelikRGformati(1).pdf
    540.1 KB · Görüntüleme: 197
bu işlemlerin tamımını çevre bilgi sistemleri üzerinden veya izin lisans yazılım portalı üzerinden yapmanız gerekmektedir.

8. maddede ambalaj atığı veri sisteminden kullanıcı kodu ve şifre talep etmeniz gerekmektedir.
 
@Hande Soy
Bazı belgeleri siz kendiniz müracaat ediyorsunuz, bazılarını ise bakanlığın sistemi üzerinden yüklüyorsunuz. Atık kodlarını siz kendiniz belirliyorsunuz.Mesela çikolata kaplarına sarılan dış ambalaj almak istiyorsunuz ya da masura bunun için 15 01 02 plastik ambalaj atık koduyla almanız gerekiyor. Şunu da söyleyeyim siz tesisi kurdunuz faaliyete geçti ama siz kağıt karton toplamıyorsunuz ama 2-3 sene içerisinde kağıt-kartonda toplama istediniz siz yine 15 01 01 atık kodunu alın derim. Atık kodları arasında bulunsun. Tesise gelen atık miktarları için siz ayrı bir tablo oluşturarak o miktarları girin. Zaten il çevre size kullanıcı kodu ve şifre verecek ve siz tesise giren çıkan atık miktarlarını gireceksiniz. Size ayrı tutun dememin sebebi hem takip işlemleri kolaylığı açısından. Günlük 15 ton malzeme girdi diyelim. Sizin oluşturduğunuz tabloya girersiniz ve ay sonunda atık ambalaj sistemine giriş yapmada zorluk çekmezsiniz.
 
İbrahim Bey, teşekkür ederim farklı bir şey yapmam gerekiyor diye anlamıştım, tamamdır :)

Olgaç Bey, atık kodlarına baktığımda mesela kağıt-karton için 15 01 01 tamam ama 20 01 (ayrı toplanan fraksiyonlar için demiş) 20 01 01 mesela
bu kodları fazladan yazmanın bir olayı oluyormu?
 
herhangi bir belediye ile anlaştığınız takdirde, belediye mücavir alanları içerisindeki çıkan tüm ambalaj atıklarını bedelsiz bir şekilde toplama yetkisine sahip olacaksınız.
 
@Hande Soy
atık kodunu dediğim gibi mesela bizim tesiste kağıt karton atık kodu var ama biz şu an alım yapmıyoruz. Ama alım-satım için yapmayı düşünüyoruz. şunu söyleyeyim Bir atık kodunu fazla yazmanız da herhangi bir sakınca olmaz ama fazla abartmadan. örnek vereyim ben tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi alacağım ama metal ile ilgili herhangi bir işlem yapmayacağım kalkıpta ben metal ile ilgili atık kodunu yazmam.
 
@Hande Soy
15 01 01 kağıt karton ambalajı toplamak için ambalaj atığı toplama ayırma lisansı 20 01 01 kağıt karton için tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi lazım.
 
tamam şimdi oldu gibi, tekrar teşekkür ederim Olgaç Bey ben izin lisans mevzuatını okuyup takıldığım yerlerde yine yardımınızı rica ederim :)

iyi günler :)
 
Kolay gelsin arkadaşlar
Tehlikesiz atık toplama ayırma fabrikasında bi çevre mühendisinin
bu alanda yapması gerekenler neler dir yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar
 
Üst