• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tat tesisi plastik kırma yapabilir mi?

D. ÖKSÜZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2012
Şehir
Zonguldak
Firma
BELEDİYE
arkadaşlar yeni çalışmaya başladığım tat tesisi plastik kırma yapıyor. Ancak bunu yapabilmesi için geri dönüşüm lisansının olması gerekmiyormu? (gelen plastikler küçük parçalara ayrılıp yıkanıyor ve çuvallanıyor) yıkaya suyu için analiz yaptırmış ancak tehlikesiz atık su çıkmış. bnden önceki mühendis iç tetkik raporuna ambalaj atığı toplama ayırma ve plastik kırma yazmış faaliyet konusuna şaşırdım ne yapacağımı o_O
 
Bağlı bulunduğunuz İl Çevre Müdürlüğü' ne Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında görüş isterseniz elinizde resmi bir yazınız olmuş olur. Herhangi bir denetimde yazınızı gösterirsiniz sorun olmaz.
Atıksu analiz yapılmış ve kanala bağlantı standartının altında da çıkmış olsa kanal bağlantı izin başvurusunda bulunmanız gerekiyor bağlı olduğunuz Büyükşehir Belediyesine.
 
KANAL BAĞLANTI İZNİ VAR ZATEN ATIKSU ANALİZİ 2012 TARİHLİ YA BANA DERLERSE O ZAMANDAN BERİ KULLANILIYOR NEDEN ŞİMDİ İZİN ALDINIZ? TEKRAR ANALİZMİ YAPTIRMAM LAZIM ÖNCE İL ÇEVREYE GÖRÜŞ SORUP ANALİZ İSTERLERSE Mİ ANALİZ YAPTIRACAĞIM?BİRDE GÖRÜŞ YAZISI YAZARKEN PLASTİK KIRMA YAPMAYI PLANLIYORUZ MU YAZMALIYIM YOKSA PLASTİK KIRMA YAPILIYOR ŞEKLİNDE Mİ? KAFAMDA DELİ SORULAR :confused:
 
Belediyenin belirli periyotlarda gelip atıksuyunuzdan numune alıp analize göndermenizi istiyor olması lazım. Firmanızdan da istiyordur.TAT belgesi alınırken hazırlanmış olan İş Akım Şeması ve Proses özetiniz, Kapasite raporunuz vardır mutlaka. Oraya bakın isterseniz belki plastik kırma faaliyeti yaptğınız yazılmış mı? Yazılmadı ise İş Akım Şeması ve Proses özetin yeni hazırlamanız gerekecek ve Kapasite Raporunuzu yeniden çıkarmanız gerekecek.

. ....... adreste .............faaliyeti gerçekleştiren firmamızın Çevre izin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesini arz ederim

şeklinde bir dilekçe ile başvuruda bulunmanız yeterli. Eğer şikayet üzerine veye rastgele bir denetim sırasında plastik kırma yaptığınız fark edilir ve İl Çevre' ye haber verilmediği fark edilirse cezai durum olur. Görüş sorunca yönetmelik kasamında değerlendirecekler yalnızca.
 
yıkama işine girmeden, sadece hacimden kazanç için, kırma yaparsanız bu konuda müdürlük izin veriyor sanırım. diğer türlü lisans almanız şart.
 
Arkadaşlar kafam iyice karıştı. Kapasite raporunda ambalaj atığı toplama ayırma plastik kırma yazıyor. İş akım şemalarındada plastik kırma var ama bunun yapılması yasal değil o halde ne yapmam gerekiyor? şimdi il çevreye yazı yazsam bana demiceklermi bunu ne zamandır yapıyorsunuz? patronum sadece 2013 te çıkan atıksuya bir test yaptırmış yıkama sırasında herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Doğal olarak atıksu kirli çıkmamış. Bana bir yol gösterin :kötü:
 
İl çevre müdürlüğüne yazı yaz ,yada kendin git durumu anlat tanıdığın varsa onlar yardımcı olur .
 
Arkadaşların da yazdığı gibi Tehlikesiz Atık Geri kazanım belgenizin olması gerekiyor. Şu anda yapılan iş maalesef mevzuata uygun değil. Bizim tesisimizde de böyle bir kırma makinası (Kuru Kırma) var ancak İl Çevre'ye yaptığımız başvuru neticesinde denetlemeye geldikten sonra GFB'mizi aldık.

Kapasite raporunda kırma makinasının olmasında sıkıntı yok ancak işletebilmek için mutlaka belge almanız gerekmekte.

Bu arada Konuyla ilgili GFB'yi aldığınız zaman bildiğim kadarıyla plastik kırmayı TAT belgeli tesislerden ya da depozitolu olmak üzere atık üreticilerinden alabiliyorsunuz. Bu sebeple firmalardan direkt olarak aldığınız plastikleri de kırma işlemine tabi tutup satışını gerçekleştiremiyorsunuz.
 
rkadaşlar plastik türünden anlayan var mı neye göre ayırt edicez siyah mavi elteks yada beyaz siyah renkli moblen antishot vs olduğunu ayırt edemiyorum:(
 
Kapasite raporunda ambalaj atığı toplama ayırma plastik kırma yazabilir. Kapasite raporunu mühendis olarak ticaret odası ile anlaşıp sizde hazırlayabilirsiniz. önemli olan yasal çevre izini ve lisansı ile o işlemi yapmak. Çevre eski işlere pek ses etmiyor izin lisansı almak istiyorum diyince. Zararın neresinden dönerseler kardır gözüyle bakıyor.
 
Kapasite raporu almanın yanı sıra bir de TA tesisleri gürültüden muaf diye biliyorum, oysa kırma işine girildiğinde gürültü eşik değerleri aşılmaktadır. Bu da GDT lisanlı firmalarda olduğu gibi izinler gerektirecek. yıkama işlemi denetim raporlarında kanal bağlantısı mevcuttur raporu yeterli BİLDİĞİM KADARIYLA
 
mrb arkadaşlar günaydın biz bir askerlk şubesinin mbalaj atıklarını lıyoruz onunla ilgili ordan aldığımıza dair bi yazı ayrlamam gereiyormuş elinde böyle bir örneği olan var mı
 
@dilber böyle bir olay ile bizde karşılaştık. kapasite raporu başvurusunda kullanılmayan bir pet patlatma cihazını da ekipman içerisinde göstermiş muhasebeci, kapasite raporunu aldık ancak daha sonrasında lisans sürecinde bu cihazın tat'larda kullanılamayacağı lisansın gdt olması gerektiği belirtildi. bizde bunun üzerine kapasite raporunda değişikliğe gittik.

@müge polat a4 yada a5 kağıdına askerlik şubesinin ambalaj atıkları firmamız tarafından alınmaktadır yazılı kaşeli imzalı bir kağıt verin işinizi görür. hatta kamu kurumları imha tutanağı da isteyebiliyor. yine bir a4 yada a5 kağıdına ... kurumundan alınan atıklar tesisimizde ayrıştırılarak ... tesisinde geri dönüşüm için gönderilerek imhası sağlanmıştır yazılı kağıtlar verirseniz problem kalmaz. şahsen ben öyle yapıyorum ;)
 
Albulkerim Beyin dediğine ek olarak kurumundan alınan atıklar tesisimizde ayrıştırılarak ... tesisinde geri dönüşüm için gönderilerek imhası sağlanmıştır yazılı imha tutanağının ekine imha edilirken (suyla+presle) fotoğrafları koyarsanız daha sağlam olur.
 
Kırma için lisans şartı aranmaz.
siz zaten topladınız ayırdınız geri dönüşüm yapmadığınız için kırmaya hakkımız vardır.
 
BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ
Tanımlar
MADDE 4

d) Geri kazanım: Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin (Atık Yönetimi Yönetmeliği oldu.) EK-II B’sinde yer alan işlemlerden herhangi birisini,

h) (Değişik:RG-1/10/2013-28782) Toplama-ayırma tesisi: Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesisi,

ifade eder.

Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-II B

EK-2/B
GERİ KAZANIM İŞLEMLERİ

R12 Atıkların R1 ila R11 arasındaki işlemlerden herhangi birine tabi tutulmak üzere değişimi (1)

(1) R12: Uygun bir R kodu yoksa R1’den R11’e kadar numaralandırılmış işlemler öncesinde yapılacak söküm, tasnif etme, kırma, sıkıştırma, peletleme, kurutma, parçalama, şartlandırma, yeniden ambalajlama, ayırma, harmanlama ya da karıştırma gibi ön işlem faaliyetlerini kapsayan işlemleri içerebilir.

Yönetmelikte bu şekilde belirtiyor. Uygulamada farklılık olabilir mi? Kırma işlemini lisans almadan yapabilmek için il çevreden uygun görüş alabilen var mı?
 
Üst