• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

tat tesisleri ile ilgili yardım

f.ztrk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eylül 2011
merhaba arkadaşalr!
benim yardımınızı istediğim konular
*yeni yönetmelikle başlayan ambalaj atığı aktarma merkezlerinde aranan özellikler?
*lisans almak için artık belediyelerle sözleşme yapmaya gerek olmadığını biliyorum ön lisans alınmış firmalar içinde gecerlimidir?
*lisanslı bir firma kendi illeri dışından da ambalaj atığı toplayabilirmi
şimdiden ilgi ve alakanıza teşşekkür ederim
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

*lisans almak için il belediyeleri yada ilçe belediyeleriyle anlaşma yapmanız lazım bunda değişen bir şey yok
* evet dier illerdende ambalaj atığı toplayabilrisiniz
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

Toplama-ayırma tesisi lisanslı işletmelerin lisans alma şartı olarak yer alan belediye ile sözleşme zorunluluğu kaldırıldı.
resmi gazete de yayınlandı
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

Bakanlığın sitesinde yer alan yazıya göre
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


" Toplama-ayırma tesisi lisanslı işletmelerin lisans alma şartı olarak yer alan belediye ile sözleşme zorunluluğu kaldırıldı. Çevre lisanslı toplama ayırma tesislerinin, onaylı yönetim planı kapsamında ambalaj atıklarının toplanması amacıyla ''Ambalaj Atığı Aktarma Merkezi'' kurulması imkanı sağlandı. Ahşap ambalajlar için toplama hedefi getirilerek, lisans kapsamına alındı."

Buna göre evet lisans için belediye ile anlaşma zorunluluğu kalkmış ama siz yine de bu konuda İÇOM dan görüş alın.

İkincisi aktarma merkezi oluşturmak istiyorsanız onaylı bir yönetim planınız olmalı, bunun için de belediye ile anlaşmanız olması gerekir.

Aktarma merkezi özellikleri ile ilgili bilgi yönetmelikte yazıyor zaten...
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

@gokselkurtulus
sadece bu bİlgİlere eklemek İstİyorum..ambalaj atiĞi yÖnetİm planina gÖre beledİyeler İle sÖzleŞme mecburİyetİ kalkti evet ama Çevre kanunca alinmasi gereken İzİn ve lİsanslar hakkindakİ yÖnetmelİkte lİsans baŞvurusu İÇİn yİne bİ ambalaj atik yÖnetİm plani gerekmekte.yanİ beledİye İle sÖzleŞme mecburİyetİ var gİbİ bİ durum var.sİz gÖksel beyİn sÖyledİĞİ gİbİ İl Çevre ve ŞehİrcİlİĞe sorun..İlk baŞlarda farkli uygulamalar ve sÖylemler olacaĞini dÜŞÜnÜyorum.yanİ İl Çevre de bu konuda sikinti cekeceklermİŞ gİbİ gelİyor bana.İlerleyen zamanlar da e-İzİn yÖnetmelĞİnde deĞİŞİklİk yapmazlarsa eĞer.
Farkli İllerden Ücretİ karŞiliĞi yÖnetmelİkte gecen kuruluŞlardan (gereklİ Şartlari saĞlayan sanayİ,satiŞ noktasi)ambalaj atiĞi alabİlİrsİnİz.
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

arkadaşlar sözleşme kalkmadı yönetmeliği lütfen dikkatle okuyun sözleşme sadece lisans şartı için gerekmiyor yine belediye ile anlaşma yapacaksınız yoksa nasıl toplama yapacaksınız belediyeden kafanıza göre değil heralde yine planınız olacak ve o plana göre il çevreden uygunluk yazısı alacaksınız
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

iyide belediyelerin atıkları kimin umrundaki ona ekip lazım :) bu firmalar için önemli olan dışardan gelen kağıtlar alınması yasak oldugu halde alınan kağıtlar :). bu firmalar lisansı kosgebden hibe ve kredi almak için alıyolar
 
Cevap: tat tesisleri ile ilgili yardım

@dilekk

şu andaki duruma göre,diyelimki istanbul da faaliyet gösteren bi tat firması,kocaelide bulunan sanayi kuruluşundan(istenen şartları yerine getiren) ambalaj atıklarını ücretli alabilirmi alamzmı..? eğer alırsa bunun sözleşme ile ne alakası var..sonuçta buda bi toplama şekli değilmidir..yani sadece sanayi kurluşlarıyla çalışmayı ilke edinmiş bi tat belediye ile çalışmak mecburiyetindemi yeni yönetmeliğe göre.?
ben uygunluk yazısı verilirken belediye sözleşmesi yada yönetim planı istendiği ni yeni öğrendim..??
 
çalıştıgım firmanın lisansı var.metal uzerıne yogunluktayız.bizim için ambalaj atıgı kulfet oluyor.ben ambalaj atıgı almak ıstemıyorum bu yuzden beledıyeyle tekrar sozlesme yapmak ıstemıyorum..2012 yılında tat belgesını almak ıcın beledıye ıle sozlesme yaptık.2013 de ozaman ambalaj atıkları almayacagım ıcın fırmam ıcın sozlesme zorunluluğu yoktur degıl mi?

Birde belediye ile gorusmelerımle hep bana ıyıce bir araştırın dıyorlar kafam da soru ısaretı bırakıyorlar.yanı bu işten zararlı cıkarsınız ımasında bulunuyorlar..arada kaldım acıkcası.

benı bu konuda bılgılendırırsenız cok mutlu olucam
 
Merhaba,
Ben toplama ayırma ve geri dönüşüm tesisinde çalışıyorum. bizim belediye ile olan sözleşmemiz martın sonunda sona erdi. yeni sözleşme yapmak zorunda mıyız? O zorunluluk kalktı diye biliyordum. ama bununla ilgili net bilgiye ulaşamadım. kesin bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
 
@Buket Ayas
şöyle bir durum da var. işin ticari yönü. bulunduğunuz yerde rakip firma var mı? yoksa rahatsınız. aksi taktirde atıklarınızı kapabilirler. ayrıca yetkilendirilmiş kuruluş, siz ve belediye üçlü sözleşme imzalıyorsunuz. onu da göz önünde bulundurun.
 
24.08.2011 / 28035
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Çevre lisansı işlemleri

MADDE 27 – (1) Ambalaj atıklarının toplanması-ayrılması, geri dönüştürülmesi ve/veya geri kazanılması amacıyla faaliyet göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, tesisleri için çevre lisansı almak zorundadır. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(2) Çevre lisansına konu olan toplama-ayırma tesisleri 28 inci, geri dönüşüm tesisleri ise 29 uncu maddede belirtilen kriterleri sağlar.

(3) Enerji Geri kazanım tesisleri için 6/10/2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(4) İl çevre ve şehircilik müdürlüğü, çevre lisansı/geçici faaliyet belgesi alan tesisleri, Bakanlığa, ilgili belediyeye ve yetkilendirilmiş kuruluşa bildirir.

(5) İl çevre ve şehircilik müdürlüğü, çevre lisansı/geçici faaliyet belgesi alan tesislere elektronik yazılım programı için kullanıcı kodu ve şifresi verir.

(6) Toplama-ayırma tesisi ile geri dönüşüm ve/veya geri kazanım tesisleri, çevre lisanslı/ geçici faaliyet belgeli oldukları süre içerisinde toplanan-ayrılan, geri dönüştürülen veya geri kazanılan ambalaj atıklarına ilişkin verileri, Ek-7’de yer alan Toplama ve Ayırma Tesisi Beyan Formunu ve Ek-8’de yer alan Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Tesisi Beyan Formunu her ay elektronik yazılım programı üzerinden gönderir.
Toplama-ayırma tesislerinin sağlaması gereken kriterler

MADDE 28 – (1) Fabrika, satış noktası ve benzeri üniteler içerisinde yapılan biriktirmeler hariç, ambalaj atıklarının toplandığı ve cinslerine göre sınıflandırılarak ayrıldığı toplama-ayırma tesislerinin;

a) Açık ve kapalı alan toplamının en az 1.000 m2 olması ve bununla ilgili tapu sicil kaydını sunması,

b) Ambalaj atıklarını ayıracağı alanının kapalı olması, faaliyet gösterilen açık ve kapalı alanların zemininin beton olması,

c) Tamamen kapalı olmaması halinde, etrafı dışarıdan görülmeyecek şekilde en az iki metre yüksekliğinde çevrili, temiz, bakımlı ve/veya boyalı olması,

ç) Tam zamanlı olarak en az bir çevre görevlisi istihdam etmesi,

d) Çevre lisansı alması durumunda, çevre görevlisinin tesiste çalıştığını gösterir belgelerini dört aylık dönemler halinde il çevre ve şehircilik müdürlüğüne sunması,

e) Kapasiteyi karşılayacak şekilde platformlu ambalaj atığı ayırma bandı ile malzeme türüne göre ayrılacak ambalaj atıkları için, ayırma bandının kenarlarında belirli aralıklar ile ayırma gözleri ve bu gözlerin altında, türlerine göre ayrılan ambalaj atıklarının biriktirilmesi maksadıyla tesis içerisinde kolayca hareket ettirilebilecek konteynırları bulundurması,

f) En az bir pres makinesi bulundurması,

g) En az iki adet ambalaj atığı toplama aracı bulundurması, araçların, 25 inci madde hükümlerine uygun olması ve araçlara ait resmi belgeleri sunması,

ğ) Yıkama işlemi sonrası oluşan atık sular için toplama kanalları ile ızgara sistemi bulundurması,

h) Tesise gelen, ayrılan ve satılan ambalaj atıklarına ait bilgilerin kaydedildiği veri kayıt sistemine sahip olması,

ı) Tesiste çalışan personelin sayısına ve çalışma şartlarına uygun olarak düzenlenmiş tuvalet, lavabo, soyunma odası, yemekhane ve sosyal ünitelere sahip olması,

i) Ticaret sicil gazetesi, ticaret ya da sanayi odası faaliyet belgesi ve kapasite raporunda şirketin, ambalaj atıklarının toplanması ayrılması konusunda faaliyet gösterdiğine dair bilgi bulundurması,

zorunludur.

(2) Aynı ilde tek tüzel kişilik altında birden fazla toplama-ayırma tesisine sahip olunması halinde, bütün tesislere hizmet vermek amacıyla bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi yeterlidir.

(3) Tesiste çalışan personelin bilgi seviyesini yükseltmek için bir eğitim planı oluşturulur. Personele ambalaj atıklarının yönetimi, kaynağında ayrı toplanması, atıkların ayrılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması, kayıtların tutulması, tesisin düzenli olarak işletilmesi, temizliği, günlük bakımı gibi konularda eğitim verilir.

(4) Bakanlık ve/veya il çevre ve şehircilik müdürlüğü birinci, ikinci ve üçüncü fıkrada yer alan hususlara ilave olarak bilgi veya belge isteyebilir.
 
@Olgaç Sürmelihindi
Buket hnm kesin bilgiye ulaşamadım demiş , ben de yönetmelikteki ilgili maddeyi koydum sayfaya o sebeple..
 
Arkadaşlar benim hem belediyede hemde tat da çalışan arkadaşlara birkaç sorum olacak
tat da çalışmaya yeni başladım fakat bazı sorunlar yaşıyoruz. Bazı işletmeler ambalaj atığını bize ücret karşılığında vereceklerini söylüyor yönetmelik gereği bunun yasal olmadığını söylesek de kabul etmiyorlar belediyeden de destek göremiyoruz nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Belediyenin işletmelere duyuru yapması gerekmiyor mu yani ücret alamazsınız diye uyarması gerekmiyor mu ya da biz direk firmaya mı söylemeliyiz. Bir başka sorum da belediyeyle anlaşmalı olan tatlara belediyenin herhangi bir maddi desteği olmuyor mu?
 
Üst