• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tat'dan tat'a atık satımı

A. Kapdı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mart 2011
Şehir
Denizli
Firma
Atık Avcıları Geri Dönüşüm
Arkadaşlar Merhabalar,

Toplama ve Ayrıştırma Tesisleri arası atık satımı gerçekleştirilebiliyor mu ?

Gerçekleştirilebiliyor ise prosedür nasıl işliyor?

Bilgilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler
 
Son yönetmelikle beraber atık toplama ayırma firmasından toplama ayırma firmasına satış komple yasaklandı. Doğal afet durumlarında bakanlık izni ile yapılabiliyor sadece.

TAT satış sadece GDT ye yapılabiliyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
KubilayDumanPeki tedarikçi belgesi de kaldırılmış ve bunun verilme nedeni vardı. Çünkü büyük kağıt firmaları belli tonajda özellikte kağıt kabul ediyor. Biz tekstil işi yapıyoruz.Kağıt çıkıyor ama istenilen özellikte olmuyor. Onları diğer tat firmaları harmanlıyor kendilerince. Bakanlığın izin vermesi, il müdürlüğünün emin olmamakla birlikte satılamaz demesi beni kuşkuya düşürüyor açıkçası.
 
hacer_oguzBiz kağıt fabrikamız adına tedarikçi belgesi talep ettik bize de böyle dönüş yapıldı aradım dedim ki acaba siz 20 li kod toplayan tehlikesiz atık gibi mi düşündünüz biz belediye toplaması yapıyoruz 15 01 06 diye bakanlık dedi ki artık ambalaj tesisi diye bir şey kalmadı hepsi tat o yüzden sorun yok ben il müdürlüğüne de yazı yazdım ama cevap gelmedi.

Bu bahsedilen kds ye işlemeden kısmı da bir arkadaş bana şöyle söyledi, siz atık kabul işlemlerinden atığı kabul edeceksiniz sonra atık gönderim işlemlerinden direk tesisi seçip oradan çıkacaksınız malzemeyi. Ama işte oradan 15 01 06 olarak karışık mı çıkacağız yoksa işlenmiş balyalanmış 15 01 01 gibi mi çıkış yapacapız ben min olamadığım için hiç bir şey yapmıyorum şuan.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsMerhabalar;
Karışık 150106 için proses işlemlerinden giriş sağlamanız lazım. Bilgi için teşekkür ederim. Haklısınız ambalaj tat diye bişey kalmadı artık. Çıkış olabilir gibi. Ben de bakanlıktan cevap bekliyorum. Dönüş olunca burdan bilgi paylaşacağım.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bir konu hakkında danışmak istiyorum. Şimdi bizim 2 ayrı ambalaj atığı toplama ayırma tesisimiz var. Bir tesiste topladığımız atığı karışık ya da balyalı olarak diğer tesisimize sevk edebilir miyiz? (Orası daha büyük, birde sanayi toplaması olduğu için toplanan malzemeyi onunla karıştırıp satacağımız malzeme kalitesini arttırmak amaç)
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer Es"Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesisleri Lisans Uygulama Rehberi" nde bir diyagram yer almaktadır.

1656964833538.pngAtık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 4. fıkrasında aşağıda yer alan ifade geçmektedir;

(4) EK-1’de yer almadığı için toplama ayırma tesisine gönderilemeyen atıklar, ilgili mevzuata uygun olarak; ara depolama, geri kazanım veya bertaraf faaliyeti yapan atık işleme tesislerine gönderilir

Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 6. fıkrasında aşağıda yer alan ifade geçmektedir;

(6) Ara depolama ile toplama-ayırma tesisleri hariç olmak üzere çevre lisansı bulunan ön işlem, geri kazanım ve/veya bertaraf tesisleri kabul ettikleri atıkları işlem yapmaksızın başka bir tesise Bakanlık onayı olmadan gönderemez.

Ara depolama ve toplama ayırma tesislerinde mantık çerçevesinde bakıldığı zaman herhangi bir işlem yani bir atığı ürüne çevirme durumu yoktur gibi algılamak gerekir. Önceden tehlikesiz atık toplama ayırma belgesine sahip bir firma atığı başka bir tehlikesiz atık toplama ayırma belgesine sahip firmaya gönderebiliyordu. Bakanlık bu döngüyü bitirmek adına toplama ayırma belgesini kaldırdı ve firmaların gerekli şartları sağlayarak lisans alma şartı getirdi. Bundan dolayı olağanüstü durumlar haricinde toplama ayırma lisansına sahip firma başka bir toplama ayırma lisansına sahip firmaya gönderemez.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiGÜNAYDIN ÜSTAD,

Şimdi işte tam da bu noktada çıldırmaktayız, bakanlığa tedarikçi belgesi için başvurdum bana yazdı yazdı en son nu üstte paylaştığın paragrafa iliştirdi gönderdi. Aradım dedim biz ön işlem tesisi olmuyor muyuz, siz acaba sadece 20 01 01 toplayan TAT gibi mi düşündünüz. Dediler ki artık ambalaj atığı toplama ayırma diye bir tesis kalmadı hepsi tat oldu o yüzden satabilir ve tedarikçi belgesi kalktı il müdürlüğüne de görüş sordum ama cevap gelmedi hala. ama tabi ben şuan hiçbir şey yapmıyorum eski usul devam ediyorum
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsHayırlı Sabahlar,

Bakanlık şu noktada yanlış bilgi veriyor; Ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım ifadeleri tehlikesiz atık toplama ayırma lisansı ile geri kazanım lisansı konu başlığına eklendi. Sadece tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi kaldırıldı.
 
hacer_oguzHacer Hanım Merhaba,

Bilgi için teşekkür ederiz ama bu cevaplar yerinde olmamış. Yazı da tesislerine kabul ettikleri karışık ambalaj içerisinde Lisans Belgelerinde yer almayan atık kodlarının bulunması durumunda başka bir toplama ayırma tesisine verebilir deniliyor. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında atıklar kategorilere ayrılmıştır ve toplama ayırma firmaları bu kategorilerde yer alan atıkları tesislerine kabul edeceklerdir. Almış oldukları atıkların içerisinde lisans belgesinde yer almayan atıkların çıkma durumu bir veya iki defa olabilir ama bu durum sürekli hale gelirse ayrıştırma yapmanın mantığı kalmıyor. Burada atık üreticisinin de ayrıştırmayı doğru şekilde yapması gerekir.

Yazıda yer alan düşük tonaj olayına gelecek olursak bazı toplama ayırma tesisleri atık üreticisinden almış oldukları atık miktarları kapasite raporunda yer alan miktarlardan fazla olabilmektedir. Zaten toplama ayırma tesisleri atık üreticisinden almış oldukları atıkları tesis bünyesinde biriktirerek tonajı yükseltebilirler. İlgili yönetmeliğin 8. maddesinin 2. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

2) Atık işleme tesisleri tarafından tesise kabul edilen atıkların, atığın tesise kabul edildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde işlenmesi gerekir. Ancak bu süre zorunlu hallerde Bakanlığın uygun görüşü ile uzatılabilir.

Ayrıca Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında temel seviye sıfır atık belgesi alan yerler atıklarını istediği lisanslı firmaya verebilir. Çoğu lisanslı firma market ve benzeri işyerlerinden atık alabilmektedir.

Bu yazıya göre hareket edilirse ortalık çok karışır gibi. Bakanlığın amacı olağanüstü durumlar haricinde atıkların toplama ayırma tesisinden başka bir toplama ayırma tesisine gönderilmesini engellemekti. Bundan dolayı toplama ayırma belgesini kaldırdılar ve lisans çevirdiler.
 
Hacer Hanım Merhaba,

ben merak ettim bu yazıya istinaden nasıl bir süreç işlediniz. 15 li kod ile ambalaj atığı toplama ayırma tesislerine çıkış yapıyor musunuz, yoksa yine görüş sordunuz mu?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÖmer bey merhaba,
Tat'tan tat'a satış yapmamaya çalışıyoruz. Bu konuyla alakalı firmalardaki mühendis arkadaşlardan net bilgi alamadık. Farklı il müdürlükleri satış yapılabilir dese de ben kendi aldığım yazıya göre hareket etmeye çalışıyorum. Sizde durum nedir?
 
hacer_oguzAma Hacer Hanım çok büyük tezatlık var bence ben telefonla da aradı izah ettim dedim biz 15 01 06 toplaması yapıyoruz belediye toplaması satabilir miyiz 20 01 01 değil. Bana telefonda aynen şöyle dedi zaten artık ambalaj tesisi kalmadı ikisi de aynı o yüzden satabilir dedi. Ama bunu bana diyeceğine dilekçe cevabın yazsaydı benim için daha net olurdu. Ancak evirip çevirip yazıp gönderiyorlar
 
Merhaba;
Tehlikesiz atık geri kazanımı yapan tesislerin lisans süreleri dolunca gfb sürecinden mi başlıyor yoksa direk çevre izni yenileme olarakmı devam ediyor.
 
Esma Karaşin AydınLisansınızın bitmesine 180 gün kalaya kadar "Çevre İzin Lisans Belgesi Yenileme" kısmından işlem yapmanıza izin verir. 180 günün altına düştüğünüzde başvurunuzu gönderemezsiniz. Bu aşamada GFB sürecine "Diğer" kısmına yönlenmeniz gerekir.

Not: 180 gün süreye düşmeden önce Uygunluk Başvurusu onaylandı olarak varsayıyorum.
 
Üst