• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tecrübe ve Garanti

Akın Y.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2009
Firma
ŞİŞECAM
Devlet mi ? Özel Sektör mü ? Bazı sorularım var ?
1- Devlet de emeklilik garantisi varken neden özeli tercih etmeliyim ?
2- Devletde işim garantiyken neden özelde heran çıkarılma korkusuyla kalıyım ?
3- Özel sektörde mi hızla yükselerim , devletde mi mali açıdan ?
4- Özel sektörde düşük maaşla başlayıp nereye kadar gelebilirim ?
5- Devletde 2.000 TL ile başlayıp nereye kadar gelebilirm ? ( mali açıdan )
6- En mantıklı olan hangisidir ?
7- Geleceği düşündüğümüzde devlet , çalışırken rahat yaşamak için özel mi ?
8- Hangisi hangi durumlarda mantıklı ?

Tecrübe sahibi herkesden sorularıma cevap istiyorum ... Rica ediyorum ...
 
Bu soruların cevabı herkese göre değişir. Ben özel sektör dedim. Neden mi devlette nasıl boş boş oturulduğunu gördüm. Bana göre değildi. Devlette 2000 ile başlarsın %5 zam alırsın, özel sektörde 1000 küsür ile başlarsın işini iyi yaparsan şirkete faydalı olduğunu kanıtlarsan sürekli %20 zam alırsın ve bir zaman sonra devlette alacağın rakamı aşarsın. İşten çıkarılma korkusuna gelince. Tüm şirketlerinde tercihleri vardır kimse elindeki gerçekten işe yarayan adamı çıkarmaz, çıkarmak istemez.
Ben özel sektörü seçtiğim için pişman değilim, umarım ileride de olmam..
 
Açıkçası devlete girince illâ tembel olmak gerekmez bence.
Fatih arkadaşımızın da dediği gibi bu biraz istek meselesi, kişiye göre değişir.
Özel sektörde rekabet vardır. Piyasayı tanımak gereklidir bir çok alanda. Girişken olmak gerekir. Bu yüzden biraz zorlayıcıdır. Devlette zorlanmazsın demiyorum, devlet açıkçası benim ilgimi mantık olarak daha çok çekiyor. Çünkü özel sektör genelde çevreyi direkt olarak düşünmez. İşin maddi boyutunu daha çok düşünür. Ancak devlet çevre boyutuna daha çok değer verir. Şu var ki maalesef son senelerde memur alamını oldukça azaldı. Kadro sayısı gerçekten az.
Ha kadro aldıktan sonra nasıl çalışırsın orası sana kalmış. Gerçekten istekli çalışarak bir şeyler üretebilirsin.

Soruların daha çok maddi kaygıyla sorulmuş sorular benim anladığım kadarıyla. Herkes öğrencilik döneminden çalışma dönemine kadar parayı düşünmeyin felsefesi ile ilgili konuşma yapar ancak sonuçta yaşamak için gelir elde etmek gibi bir mecburiyet varken bu zor. Maddi olarak ise özelde yaptığın işe göre aldığın para değişir ancak şu bir gerçek, özelde maaşın devleti kat kat geçecek diye hesaplama. Çünkü sektörüne çok şeye göre değişiklik gösteren bir faktördür. Özelde başlangıç maaşın fazla olmaz. Tecrübeyle ve kattığın şeylerle maaşın artış gösterir, tabi bu biraz işvereninin yapısına da bağlı.

Kendi karakterini çözmen gerekir öncelikle. Ne istediğini bilmen gerekir. Ondan sonra karar verip ona uygun adım atabilirsin. 5 sene sonra kamuda veya özelde ne kadar maaş alacağını kimse sana net olarak söyleyemez. O yüzden ilgilendiğin alanları belirle öncelikle.
 
Özel sektör denilince aklıma ilk gelen şey ilk iş görüşmemde babamın patronuma söylediği söz geliyor. ''eti senin kemiği benim'' bu sözün anlamını önceleri bilmiyordum ama şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Özel sektörün bünyesinde çalışan insanların çalışma süreleri içerisinde kendilerinden ne verecekleri ve geriye ne kalacağını açıklayan güzel ve anlamlı bir sözmüş. Ama devlette çalışanlar gayet sağlıklı eti kemiği dolgun. Babam devlet memuru ama özel sektörü çözmüş. Bana zamanında çok dediler devlette çalışmak için elinden geleni yap. Tatilleri izinleri çalışma koşulları mesai saatleri özel sektöre göre daha iyi ama maddi olarak da söyledikleri şey de ''ne uzarsın ne kısalırsın'' ''az aşım kaygısız başım''
İyi ki deyimlerimiz var yoksa söylemek istediğimizi az sözle nasıl anlatacağız ki? :)
Özel de olsa kamu da olsa çalışmak ve çalıştırılmak çok zor. Ama ne kolay ki zaten? Hava da su da yaşamak da para…
Hangi sektör olursa olsun eğer siz işinizi yapmayı seviyorsanız, aldığınız parayı hak ediyorsanız, ya da hak ettiğiniz parayı alabiliyorsanız, yaptığınız işin hakkını veriyorsanız, zaten çalıştığınız kurumda mutlu olursunuz ve diğer kurum ilginizi çekmez bile.
Ama unutmamak gerekir ki devlette çalışmak denilince aklıma bir söz daha geliyor devlete kapak attı mı işten kaytarırsın. Bedavadan maaş alırsın. İşini yapmasan da o iş bir şekilde yürür. Akşam olsa da eve gitsek ya da bugün git yarın gel mantığı var. Evet, doğrudur ama bu devletin ayıbı değil ki karakter meselesi bu bizim ayıbımız. Amaç işten kaytarmaksa bunu sadece devlette yapmayız ki özel sektörde de yapabiliriz. Ama şöyle bir durum söz konusu özel sektörde o işi senin yapman lazım arkanı toplayan olmadığı için göze batarsın ve en sonunda işten kovulursun. Devlette yaparsan mutlaka alt birimlerin desteğiyle iş biter. Göze batarsın ama sadece arkandan konuşurlar. En fazla gidebileceğin yer sürgünle gidebileceğin yerdir. İtiraz edersen bir süre sonra çalıştığın yere geri dönebiliyorsun.
Memur mesai saati bitiminde gelen birine mesai bitiyor yarın gel diyebiliyorken özelde çalışan biri müşteri memnuniyeti adı altında kendi işi olsa bile erteleyip saat kaç olursa olsun karşısındaki insanın işini yetiştirmeye çalışıyor. Çıkış saatin belli değildir. İşe girerken konuştuğun saat her zaman uygulanmıyor.
Ama özelde de kurumsal bir firmada çalışacaksın öyle firmalar var ki maaşın çok iyi olsa bile ödeme güçlüğü çekiyorlar. Maaşın zamanında ödenmiyorsa, sen ihtiyaçlarını zamanında gideremiyorsan, az olsa da keşke zamanında maaşımı alsaydım dediğin zaman çok almışsın pek bir önemi yok.
Memur zihniyeti dediğimiz zihniyet maaşım belli olsun cebime giren çıkan belli olsun zamanında alayım. İşten çıkarılma korkusu yok, krizden etkilenmezler.
Özelde ise az maaşla başlarsın ama gün geçtikçe kendini kanıtladıkça mutlaka iyi maaş alırsın. Krizden etkilenip işten çıkarılırsın. Ama bu seçim seninle alakalı zayıf halka değilsen özelde de çalıştığın yerde kalırsın. hatta kalmakla kalmayıp maaşına zam alırsın. yaptığın işin değerine göre prim alabilirsin Devlette hep aynı insanlarla çalışıyorsun tayin istediğinde ancak farklı insanlar ve yerler tanıyorsun. Özelde işinden memnun değilsen çekip gidebiliyorsun. Özel sektörde heyecan vardır telaş vardır. Hareket vardır. Rekabet vardır korku vardır. Maaşın çok iyi olsa bile işten çıkarılırsın. ‘Maaşa zam işe son’ Devlette ise işler eskiden nasıl bir düzenle yürütülmüşse öyle devam eder alışılagelmiş bir durum vardır. Mesai biter iş biter.
Devlette çalışırsan hafta sonu plan yapabilirsin. Rahatla uyuyabilirsin. Ama özelde birçok firma hafta sonları çalışıyor bazıları yarımgün bazıları tam gün hafta sonu çalışmayanlar ise kesinlikle çalışmıyoruz demiyorlar açık kapı bırakıyorlar bazen çalışabiliyoruz diyorlar ihtimal bile olsa her an o ihtimal gerçekleşebilir.
Devlette bir işin varsa ve o iş acil yapılması gerekiyorsa ve olmuyorsa cevap her zaman hazırdır. Prosedür böyle biz ne yapabiliriz ki diyebiliyorlar. Ama özelde o iş mutlaka yapılmalıdır başka yolu yoktur. Özel sektör hizmet sektörüdür. Hizmet ettiğin sürece memnuniyet vardır. Para vardır. Hizmet ettiğin için çok çalışıyormuşsun gibi görünür doğrudur. O hizmeti gerçekleştirebilmek için çok çalışmak gerekir. Özel sektör için de bu yüzden iliğimi kemiğimi kuruttu derler. Maaşın ve çalışma koşulların kötüyse patrona mana bulup sömürülüyorum dersin. Ama bütün koşullar senin istediğin gibiyse iyi ki özeldeyim diyebiliyorsun.
Öncelikle kendini sorgulamalısın ben nasıl bir iş istiyorum diye. Sonra bir bakıyorsun ki zaman geçmiş sen tercihini yapmışsın. Ben de özelde çalışıyorum. İş bulamadığım dönemler de oldu ama hiçbir zaman keşke devlette çalışsaydım demedim. Ama zaten istesem de çalışamam ki benim dayım yok çünkü :) devlette çalışabilmen için KPSS diye bir şey çıkartılar ama mülakat diye bir şey de var. Bazı kamu kuruluşları KPDS de istiyorlar.
Tercih senin umarım senin için hangisi iyiyse onu seçersin kolay gelsin…
 
Bir gün İŞKUR mesaj attı, özelliklerinize uygun iş var, lütfen siteye bakınız diye. Hayırdır dedim baktım. Buraya yakın bir belediyenin ilanı. KPSS yi düşük tutmuşlar. KPSS az isteniyorsa zaten genelde bir plân vardır. Herneyse, başvurdum. AMa nolur nolmaz bir de elden başvuru dilekçesi bırakayım dedim. Giderken bir şey götürmeli mi diye belediyeyi aradım. Bana verdikleri cevap aynen şu : " Alacağımız kişi belli zaten. " Ne diye ilan koyuyorsunuz madem diye sordum, kem küm etti. Konuştuğum kişi büyük ihtimalle çok tecrübesi olmayan bir sekreterdi, pot kırdı, o yüzden bastırmadım. Nihayetinde onun suçu değil belki de. Yine de gittim mülakata. Mülakat için konuları belirlemişler. Bana belediyecilik kanununun kabul tarihini sordular :D 3 - 4 tane uydurma soru ve bana puan vermekle mükellef, benim mesleğimi benden iyi bilmeyen bir kurul. Zaten konuşan kişi ne derse diğerleri de baş sallıyor. Herneyse, demem o ki, Memurluk isteniyorsan atanmaya bakacaksın. Bu tür ilanlarda torpil dönüyor bir çok zaman Çiğdem hanımın da dediği gibi. Ama şu var, devlette çalışmaya tembellik gözüyle bakılmasına ben karşıyım. Bugün nice kamu çalışanı oldukça güzel iş çıkarabiliyor. Bir şeyler için uğraşabiliyor. Bu biraz yapı meselesi. İnsanın kişiliğiyle alâkalı bir şey.
 
Çiğdem Hanım özel sektörü çok iyi ama çok iyi anlatmış. Ben de halen özel sektörde çalışmaktayım.Çalışma saatleri, gördüğünüz muamele, maaş...Olumsuz o kadar çok sey sayabilirim ki kendi işimle ilgili... Ancak sizin şevkinizi kırmaktan korkarım. Siz her zaman iyiyi örnek alın kendinize özel sektörle ilgili. Lütfen gözünüzü korkutmasın burada anlatılanlar.
Size bir anımı anlatayım.
Buski'de staj yapıyorken Demirtaş Organize Sanayisinin altyapı projesini yapan firmanın elemanları geldi. Kendileri projeyi çizip hazırlayıp buski'deki çevre mühendislerinin onayına sunuyorlar. Buarada bir parantez açmak istiyorum. Bu projeleri devlette çalışan çevre mühendisleri yapamaz mı? Hem de en alasını yaparlar. Ki orada tanıdığım ç.m.'ler işlerine sadık ve müthiş tecrübelilerdi.Ama bu bir devlet politikasıdır. Artık devlette yapılan her iş taşerona verilmekte ve devlet kontrolörlük yapmaktadır. Eleştirmekteyim. Ama değiştiremem. Devam edeyim. Paftalara çizilmiş koca bir proje geldi. Toplantıda ben de varım inceliyoruz. Bizim mühendis abilerimiz ablalarımız kendilerine saygım sonsuz , hemen hatalarını gereklilikleri takır takır baktıkları gibi görmeye başladılar. Firmanın çevre mühendisine notlar aldırttılar ve projeye devam edildi. Toplantı çıkışında genç çevre mühendisi adayları olarak firmanın ortaklarından biriyle sohbet ediyor. Kendisi çevre mühendisi değil. Kendi mühendisini göstererek bakın bu arkadaş bizden 10 bin TL maaş alıyor dedi. Hepimizin gözleri yerinden çıkacaktı :))) Bu çevre mühendisi arkadaş öyle ITU ya da ODTU mezunu değil. Anadoludan bir üniversitemizden mezun. Ama yıllardır piyasanın içinde. Çalışma koşulları zor hem de çok. Bugün Bursada ise akşam İzmirde... Heran her zaman aklında projeler pazar tatili çoğu zaman yok. E adamın yetiştirmesi gereken projeleri var.İhale almışlar bir sürü. Ama nedir firmaya nazı geçiyor ve yılda belki üç hafta yaz tatili yapıyor. Firma sayesinde güzel projeler kapıyor.Siz de bu mühendis arkadaşımız gibi olabilirsiniz. Neden olmasın.

Devleti anlatayım birazda ... Devlet de kar amacı güdülmez devlette toplumsal çıkarlar esastır. Sizi gece ona kadar çalıştırmazlar. Çünkü çalışm şartları ve koşulları stabildir. Hiç mi olmaz bunun haricinde çalışma olur yerine ve konumuna göre gece vardiyası da vardır. Haftasonu çalışması da ama bunlar bizim mühendislik dalı için pek mümkün değildir. Devlette alacağınız maaş başlangıçta 2 bin TL ise 10 yıl sonra 2200 TL olur. Rakamlar değişir, ama aradaki artş ancak bu kadardır. Sevdiğim bir abim bana şöyle demişti: Devlet sana öğretmediği seyi senden istemez. Bu ne demektir. Senin tecrübene çok fazla bakmaz. Seni yetiştirir. Gerekirse eğitimlere gönderir. İşi öğretir. Sonra senden işi layıkıyla yerine getirmeni ister. Devlette yaptığın hatalara karşı hadi işine son verdik git demezler. Hatan büyükse soruşturmalar, idari yargılamalar vardır. Ama öyle küçük hatalar tolere edilir. Devlet senin doğacak çocuğunu, oturacağın evi, işe geleceğin aracı, yemeğini,yaz tatilini bile düşünür.Bakınız çoğu kurumun servisi vardır, lojmanı vardır, kampı vardır. Hamile kaldığı için hiç bir kadın kapı dışarı edilmez. Aksine izin verilir, çocuk yardımı yapılır. Çünkü dikkat edin insan odaklıdır. Bu yıllar içinde örselenmiştir.Ama hala kırıntıları bile bize çok büyük bir nimet olarak geliyor.

Aklıma daha sayısız şey geliyor ama çok uzattım galiba : ))) Ben özeli gördüm görüyorum ve tercihimi devletten yana kullandım yakında yeni bir işe başlayacağım. Diyeceksiniz ki kolayı seçtin. Hayır ben özeldekinden kat be kat büyük bir otoritenin altına giriyorum. Benim için sıkıntılı bir durum : ))

Yukarıda Melih Bey'in dediği gibi nerde olursan ol, esas olan işini iyi yapmaktır. Ben buna yürekten katılıyorum. Çok önemlidir bu. İnsan idealine bunu alırsa doğru insan olmak yolunda bir adım atmıştır. Ve doğru insan işini toplumu için en iyi şekilde yapmakla mükelleftir.
 
Herkese çok teşekkür ediyorum paylaşımları için ;
O zaman nasıl bir geleceğim olsun istiyorsam ona göre bi seçim yapmalıyım ?
Devleti seçersem , düzenli bir hayatım ( Kimisi için monoton ) , Düzenli hayat ile birlikte ailemle vakit geçirebileceğim için ( Aile kurmayı düşünenler için ) Mutlu bir ruh halim olacak ama köşeyi dönemicem , orta halde hatayımı sürdürücem .
Özeli düşündüğümde ; İşimi hepinizin dediği gibi iyi yaparsam gecem gündüzüm olmuyacak , düzenli bir hayatım olmuyacak , kendime vakit ayıramıycam , aileme vakit ayıramıcam , ama paraya para demicem ( misal 10bin tl )
Devletde emekli olmayı bekleyip emekli parasıyla naparıs diye hayalimiz yoksa özeli seçip , herşeyi zamanında yaşamayı tercih edelim , Ama düzenli bir hayat ve orta halde bir yaşantı , garantili bir gelecek için devleti seçelim ... Yanlış düşüncelerdemiyim ?
 
arkadaşlar devleti anlatmaya gerek yok. zaten buradaki herkes biliyor devlette işlerin nasıl döndüğünü. yalnız özel sektör için birşeyler söylemek istiyorum.

özel sektör kendi içinde çok çeşitlilik gösterir. salt özel sektör deyip geçmeyin. mesela tekstil ayrı, danışmanlık yarı, inşaat firmaları ayrı, ilaç firmaları ayrı yada saymadığım diğer sektörler hep ayrı ayrıdır. oralarda kazanacağıız tecbüre ve alacağınız maaşlardan hep duruma göre değişir. hepsinin benzerlikleri ve farkları vardır. özel sektör için köşeyi dönerim 10bin lira maaş alırım falan demeyin. bunlar hayal değil ama "çok çok çok" zor. öyle paralar kazanan insanlar ancak yıllar sonra ve çok büyük uğraş ve ayrıca da kısmetiyle kazanıyor demektir. bu da oranı iyice düşürür. hiç kimse öyle ben özele girerim 5 sene sonra da 5bin alırım falan zannetmesin. 5 senedir çalışıpta hala 2000 lira maaş alan tanıdığım mühendisler var. kısmet bu. ama aynı şekilde 2000 ile işe başlayan tanıdığım da var. yani demek istediğim özel sektör çok farklılık gösterir. ama kesinlikle çok para kazanırım diye girmeyin özel sektöre. ayrıca gireceğinz firma mümkünse kurumsal bir firma olmalı. yoksa sosyal hayat diye birşey kalmaz. bugün olmasa yarın olmasa mutlaka günün birinde isyan edersiniz. sonuçta hayatta sağlık, huzur mutluluk ve para birarada olmazsa olmazdır. ben de özel sektörü seçenlerdenim. ama anlatmak istedğim seçerken polyannacılık yapmamak lazım. özel sektörde her türlü zorluk, sıkıntı ve heyecana hazır olun. kimse kimseye hayrına maaş ödemez.
 
Üzerinden 3 yıl geçmiş çok mantıklı sorular sormuşsun. Ülkemizde bir kaç şey olduğundan çok farklı gösterilir, bunlardan biride özel sektördür. Kariyer siteleri ve çoğu yerde özellikle mühendis bireylere özel sektör tavsiye edilir. Kendi iş tatmini ve gelişim vede ayrıca ekonomik kazanım açılarından özel sektör tavsiye edilir. Lakin işin aslı pekde öyle değildir. İş tatmini demek günümüzün sanayisinde angarya işlerle uğraşıp, mesleki olarak bize çok fazla şeylerde katmayan zoraki yöneticilik pozisyonudur. Gelişimde keza öyledir. Ekonomik kazanımda neye göre olduğu iyi irdelenmesi gerekmektedir. Yaklaşık 5 yıl özlede son 8 yılda kamuda çalışan bir mühendisim. Özelde çalışan kamuyu, kamuda çalışan özeli bilmiyor. Aklınca uzaktan gördüğü ile yorumluyor. Özel sektör bahsedilirken, hiç emeklilik yaşının 60-65 ekseninde olduğu belirtiliyor mu? Yada pek çoğunda cumartesi günleride mesai yapıldığı, yıllık izin haklarının oldukça az olduğu, sigortanın asgari ücretten yattığı, fazla mesai parası ödenmediği, ekonomik kriz ve işsizlikten niye bahsedilmiyor? İşte burda sıkıntı vardır o zaman. Mühendislik 1980 lerdeki gibi istihdamın çok az olduğu durum ile günümüzün şartlarını aynı tutmanın mantığı yok. Maaş konusuna gelince özel sektörde maaş sınırı vardır. Kamuda 657 mhendisler şu an 3 bin tl üzerinde, kitler 3.500 tl, belediylerde ise 4 bin tl civarıdır. Günümüzün şartlarında çok iyi maaşlardır. Ayrıca sadece 657 li memurluklar yoktur. Kalkınma ajansları vs çalışan sözleşmeli (iş garantili) 4.500 tl civarıdır. Devlet have meydanı gibi bazı kurumlar en düşük mühendis maaşı 4-4500 tl, bazı yerlerinde ise 6000 tl yi bulmaktadır. İnanmayan ufak bir araştırma yapabilir. Memur maaşı az artmıyordur. Yeni giren ile 10 yıllık mühendis arasında 300-400 tl oynar ama zaten alt taban maaşı her 6 ayda bir zam alır. Özel sektördeki maaşlardan da haberimiz vardır.:) Bi de düzenli maaşın faydası her bakımdan güzeldir. Haftada 40 saat çalışıp 3.500 tl civarı maaş kazanan ve eşide aynı seviyede çalışan bir kamu personelinin standartı oldukça iyidir. Tavsiyem net girebiliyorsanız kamuya girin, ben yaptım gayet memnunum. 40-45 yaştan sonra kendi işinizi kurup oturtammadığınız durumda özelde ne hale gelirsiniz tahmin etmek çok zor değil. Devleti tek maaş olarak kıyaslamayın, lojman, kreş, yeşil pasaport, ücretsiz yabancı dil kursları vs. faktörüde hesaba katın. Maaş olarak kıyaslayacaksanızda doğru verilerle kıyaslayın. Memur maaşları öyle olsaydı hiç bir zaman özel sektörün ortalamsını geçmezdi. Birde gerçekçi olun, öğretmenlik puanların , fizik tedavi gibi bölümlerin bile pek çok mühendisliği üniversite sınavlarında geçtiğini göz önüne alın. Demek ki toplum bazı şeyleri görmüş.
 
Devlet mi ? Özel Sektör mü ? Bazı sorularım var ?
1- Devlet de emeklilik garantisi varken neden özeli tercih etmeliyim ?
2- Devletde işim garantiyken neden özelde heran çıkarılma korkusuyla kalıyım ?
3- Özel sektörde mi hızla yükselerim , devletde mi mali açıdan ?
4- Özel sektörde düşük maaşla başlayıp nereye kadar gelebilirim ?
5- Devletde 2.000 TL ile başlayıp nereye kadar gelebilirm ? ( mali açıdan )
6- En mantıklı olan hangisidir ?
7- Geleceği düşündüğümüzde devlet , çalışırken rahat yaşamak için özel mi ?
8- Hangisi hangi durumlarda mantıklı ?
--------------------------------------------------------------------
kendi deneyimime göre cevaplar...
1- Devlet varken değilde, genellik mecburiyetten özel seçilir, özeli seçtim diyenlerde bu na dahildir.
2- Mazoiştsen olabilir.
3-Özel sektörde daha çabuk yükselirsin, çünkü oldukça aşağıdan başlayacaksın.
4-Şans, kader, kısmet sınır yok.
5-ilk mesajımda cevabı var.
6-Kamuda çalışmak.
7-Çalışırken rahat yaşamak için özel mi? Özel sektör ve rahatlık ??? :)) Güldürmeyin Allahınızı severseniz. Haftada 6 gün asgari ücretten sigortalı rahat hayatlar :) Hem gelecek hemde rahat yaşamak için kesinlikle devlet.
8-Kamu her daim mantıklı.

not: Devlette çalışmak için hala dayı var diyenlerin yorumlarını okuyup zaman geçirme, al kpss den 90 puanı dayıya gerek kalıyor mu görsünler.
 
Benim henüz bu yorumu yapacak kadar tecrübem yok, fakat özel sektörde yaklaşık 1 senedir çalışıyorum, şu an bir şantiyede haftada 6 gün 10 saat mesaiyle 60 saat çalışıyorum, mesai ücreti almıyoruz, maaşım sahip olduğum tecrübeye göre fena olmadığı için şimdilik özelde devam ediyorum. Fakat KPSS'ye gireceğim inşallah.

2012 mezunuyum, aynı dönemden bazı arkadaşlarım devleti tercih etti, iki arkadaşımdan biri KPSS'de 88 diğeri 80 puanla girdi, maaşlarını sordum şu an yaklaşık 3500 TL olduğunu söylediler.
 
@Akın Y.

Kardeş ben kendi fikrimi söyleyeceğim. Kimse bana kızmasın ama ilk başta bir özel sektör deneyimi yaşamalısın. Çünkü özel sektörde çalıştığında işi öğreniyorsun tabi ki kendin çabalayarak. Sen bir firmaya girdiğinde ilk başta maaşım düşük diye çalışmamazlık yapma sen işinde başarılı oldukça ve birşeyler öğrendikçe maaşında artar ve sana yeni iş teklifleri gelir. Sonra özel sektörden devlete geçersen bu senin için 2-0 önde başlamış gibi olursun, direk devlete yerleşenlere göre. Bazen özel sektördeki maaşın düşük olmasından yakınırız bende dahil ama ben burada bazı durumları savundum benle alay edenler oldu. Bazıları 1000 tl'ye çalışmazmış, kendisi iki kişi yetiştirmiş. Sen ilk önce işini dürüst, doğru bir şekilde yap sonra yüksek parayı hakket. Bu tür kişiler devlette çalışsalar salla başını al maaşını yaparak geçinir giderler ve bunların ufku kapalıdır. Sana şunu söylemek isterim senin hedefinde ne varsa onun peşinden koş. Kişinin doğruyu bildiği kararını vereceği en iyi kişi yine kendisidir. Olumsuz söylemler söyleyen olur onlara kulak asma. Sen kulağını kapat, görevini en iyi şekilde yerine getir, hata yapmaktan korkma zaten hata yaparak birşeyler öğrenilir. herkese elinden geldiğince yardımcı ol. Sonuçta bu işi Allah rızası için yapıyoruz. İnsanın keyfine göre değil. Sevdiğim bir söz var; En iyi usta bir zamanlar çok hata yapan insandır.
 
Üst