• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tecrübesiz/Yeni Mezun Sorunu

yenimezun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2013
Firma
-
Merhabalar,
konuyu umuyorum yanlış yere açmamışımdır.
2018'de mezun olup, ilk iş çevre görevlisi belgemi alıp iş arayışına başladım. 1 seneyi geçkin süredir iş arayışım devam ediyor. İş ararken boş durmamak adına da bu dönem yüksek lisans programına kaydoldum. Bu süreçte yüzlerce yere cv yolladım, onlarca kapı çaldım "tecrübe" kriterine takılıp maalesef iş bulamadım. Yolladığım yüzlerce cvden sadece 1 tanesi yüz yüze görüşmek üzere mülakata çağırdı onda da ikametgahım yüzünden elendim.

Özel sektörde büyük oranda kaybettiğim umudumu memuriyet ile yeşertmek istesem de günümüz şartlarında atamalar malumunuz. Bu seçeneği de eleyerek çıkış yolumun akademik kariyer olduğunu düşünerek yüksek lisansa başladım. Fakat mühendislik programları için YÖK tarafından getirilen 300 bin sıralama barajı, Çevre Mühendisliğinin tercih edilmemesine hatta bir çok üniversitede de bu sebeple öğrenci alımını durdurmasına sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda Çevre Mühendisliğinden yüksek lisans yapma fikri de doğru bir tercih olarak görünmemekte (Bazı hocalarım da bu yönde düşündüklerini açık açık beyan ettiler).

Bu anlamda farklı bölümlerden yüksek lisans yapmak mantıklı mıdır sizce? Yüzeysel bir araştırma yaptığımda (bilimsel hazırlık sürecini tamamlamak koşuluyla), Moleküler Biyoloji ve Genetik,Matalurji ve Malzeme Mühendisliği,Jeofizik Mühendisliği,Kimya Mühendisliği,Maden Mühendisliği,Su ürünleri gibi bölümlere geçiş hakkım mevcut. Ayrıca Ankara ve İstanbul Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü'ne de başvuru hakkım bulunuyor(bilimsel hazırlık süreci hakkında bilgilendirme bulamadım). Bu bölümlerden hangisini tercih etme mi tavsiye dersiniz?

Yüksek lisans dışında, özel sektör için önerileriniz nelerdir? İlanların %95 i zaten "en az 2 yıl tecrübe" ile başlamakta bu anlamda biz tecrübesiz/yeni mezunlara önerileriniz nelerdir? Klasik "kendinizi geliştirin" yorumu yapmayınız lütfen. Bu forumda bile yeni mezun/tecrübesizlere karşı sert bir tutum söz konusu. Sürekli tembeller,öğrenmeye meyilli değiller tarzı yorumlar yapılmakta. Bu kadar insan hakikaten yeni mezun/tecrübesiz mühendisleri hakikaten işe alıp gözlemlerini mi yazıyor yoksa tamamen bir ön yargı mı bu düşünceler? Eğer bu ithamlar gözleme bağlıysa bu fırsatlara bana neden hiç denk gelmedi?
Bu konuyu ben gibi tecrübesiz/yeni mezun ordusu arkadaşlarıma da rehber olması açısından açıyorum.
Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
 
Merhaba,
Aslında yazdığınız metinde tüm soruların cevapları mevcut. Nacizane tavsiyem önce siz ne istiyorsunuz onu belirleyin derim. Farklı bir programda uzmanlaşmak biraz ilgi alanınıza biraz da iş potansiyeline bağlı, bu durumda araştırmacı kişiliğinizi devreye sokabilirsiniz. Bende yeni mezun sayılırım (2017) sizi çok iyi anlayabiliyorum. Bu olmadı şuraya geçeyimden ziyade olmayanı oldurmaya çalışmak bana daha mantıklı geliyor. Fırsatlar kimsenin önüne altın tepside sunulmuyor, sunulan da vardır elbet ona biraz şans deniliyor." Bu forumda bile yeni mezun/tecrübesizlere karşı sert bir tutum söz konusu. Sürekli tembeller,öğrenmeye meyilli değiller tarzı yorumlar yapılmakta. " Şu cümlenin altını çizmek istiyorum. Ben bu formu öğrenci iken kullanmaya başladım, ozaman bende sizin gibi düşünüyordum fakat şimdi daha iyi anlıyorum meslekdaşlarımı. Bunun sebebi tecrübe falan değil tabiki forumu kullanmayı bilmemden kaynaklanıyor. Çünkü daha önce sizin gibi birçok kişi aynı konuyu açtı,sizin gibi birçok rehber arkadaşlarımız mevcut. Sizin algıladığınız sert tepki ve tembellik hissi bu nedenle oluşuyor.
Kaygılarınızı, içinde bulunuduğunuz arayışı anlayabiliyorum hak da veriyorum. Kendine geliştir klasik bir cümle geliyor ama bence kocaman bir cümle. Bunu yapabilmeniz için önce ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor.Umarım herşey gönlünüzce olur ?
 
Yorumunuz için teşekkürler.
Altı çizili paylaştığınız cümlemde genel bir görüşün olduğunu belirttim. Esasında bir ön yargı söz konusu demek istedim. Bahsi geçen bu ön yargı yorumuma binaen söylediğiniz " Ben bu formu öğrenci iken kullanmaya başladım, ozaman bende sizin gibi düşünüyordum fakat şimdi daha iyi anlıyorum meslekdaşlarımı." yorumuna anlam veremedim açıkçası.Rica etsem açıklar mısınız? Yani forumu doğru kullanmamın bana iş başvurularında "tecrübe" engelini aşacağımı söylemek istiyorsunuz? Forumu takip ettiğimi,özellikle yeni mühendislerin haklı isyanlarını ve buradaki tecrübeli meslektaşlarımızın cevaplarını takip ediyorum. Dediğim gibi "kendinizi geliştirin" önerisi çok genel bir cevap (bana göre). Şöyle açıklayayım:
tecrübesiz bir mühendis olarak,Çevre Görevlisi Belgem mevcut.B sınıfı ehliyetim mevcut ve yıllardır aktif olarak araç kullanıyorum. Microsoft office ve AutoCAD programlarını iyi derecede kullanabiliyorum. Mesleğimizle alakalı yönetmelikleri takip ediyorum. Okul dönemimde staj dönemimi fazladan yapıp;AAT projelendirme&tasarımı,AAT kullanım klavuzu,AAT sahada kurulum aşaması,PTD aşaması ve bakanlığa sunum aşamasında faal olarak bulundum.Danışmanlık işleri olarak da, aylık değerlendirme raporu,iç tetkik raporu ve aylık işletme ziyaretlerinde bulundum.
Tüm bunların haricinde "kendinizi geliştirin" veya "yeni mezunlar xxxx" şeklindeki yorumlar yerine;"şu alanda eksiğiniz bulunuyor,o alana da yönelmelisiniz" tarzında yapıcı yorumlar olduğu taktirde "benim gibi" bir çok kişinin ortak soruları cevap bulacaktır.
 
Günaydın @yenimezun
Öncelikle sakin olmanızı öneriyorum zira bir önce ki yorumumda tartışma yaratacak cümleler kurduğumu düşünmüyorum. Başkalarında ki önyargıyı eleştirirken bence siz önyargılarnızı kırmalısınız. Ben sadece yardımcı olmak adına yorum yaptım. Demek istediğim şu ki sorularınızın cevabı forumda var daha önce bir çok kişi mezun olduktan sonra böyle tavsiye isteği niteliğinde yazılar yazdı bunlardan biri de benim. Forumu doğru kullanmakla anlatmak istediğim buna benzer konular ve önerilere ulaşabilecek olmanızdı. Neyse dediğim gibi herşey gönlünüzce olsun ?
 
Öncelikle şu konuda sıkıntı var, CV yollayarak iş arıyorsanız, zaten 1-0 geride başlıyorsunuz. Ben üç yıldır aynı durumdayım sizinle+İSG C ile 2. Yabancı Dil de mevcut. Çünki öyle bir devirdeyiz ki, havuz geniş olduğundan, CV bakmana da gerek kalmıyor. O havuz da 2 yıllık değil 10 yıllık mezunları da içeriyor. Torpil-referans kavramı oradan başlıyor. Çünki herkeste Çevre-İSG-B Sınıfı Ehliyet var malesef. Autocad için aynısını söyleyemem.

Misal, Sakarya'da Şenpiliç şirketi var. Sıfırdan başlamak için fena bir yer değil. Sizin şartlarınız da tutuyor. Havuz o kadar geniş ki, beni çağırmadılar bile. Tecrübeli arkadaşı da, ücret sebebiyle, o da çağırılmak için bile hoca referansı ile gittiği için çağırdılar, elediler. Kocaeli'nden biri ile anlaşmışlar. Kocaeli-Fabrika 65 km. Sakarya'da özellikle, büyük bir ücret sorunu var.

Akademik Kariyer, inanın daha zorlu bir yol. Başka bölümden yapmanız, sizi daha önde de göstermez. Dediğiniz bölümleri geçtim, Mühendislik Bölümlerinde sorun var.

Gözlemlere bağlı o yorumlar, ben de bayağı yeni mezun olumsuzlukları okuyorum.

Son olarak askerlik büyük bir engel.
 
Yeni Mezun olsam direk yurt dışına çıkmayı düşünürüm özellikle USA, Kanada, Avusturalya ve Yeni Zellenda

dilin yoksa git öğren, ama yds, yökdil gibi sınavlara çalışma ...İELTS ve TOEFL gibi sınavlara çalış Avusturalya ve Yeni Zellanda düşünüyorsan PTE kas.. olmadı pilot olursun :)
İlk zamanlar zor gelebilir bu sınavlar devamlı yapıldığı için aşılabilen sınavlar... fakat pahalı..

Biraz ingiilizcen varsa da yurtdışı firmalara CV at bazen geri dönüşler olabiliyor.

Bu ülke çok güzel ama Üniversite fark etmeksizin herkes zor iş buluyor ya şansın yaver gidecek yada torpilin olacak... Senelerce bekleme

ben mezun olalı tam 15 yıl oldu hala düşünüyorum... Ama çoluk çocuk, eş dost bırakamıyorum... Benim için bu saatten sonrazor... USA ya ve Kanada ya giden arkadaşlarım oldu bir süre zorluk yaşadılar ama şu an gayet durumları iyi. Bir 15 sene daha geçse de durumumda pek değişiklik olmayacak buna eminim.
 
Merhaba Rabia Hanım,
sakin olmadığımı nereden çıkardınız? :) Yukarıda da söylediğim gibi forumu olabildiğince doğru kullandığımı düşünüyorum. Yukarıdaki sorulara cevap bulamadığım için zaten bu başlığı açtım. Hem siz de diyorsunuz ben de zamanında yardım istemiştim diye. Bu da sizin forumu yanlış kullandığınız anlamına gelmiyor aksine aradığınız cevabı tam manasıyla bulamayıp bi başlık açma gereksinimi duyduğunuz anlamına geliyor (ki size gayet de yardımcı olunmuş). Benim durumum da tam olarak bu. Tecrübeli meslektaşlarımla fikir alışverişi yapmaktı. Neyse konudan uzaklaşıyoruz. Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.
Meslek hayatınızda başarılar dilerim.
 
Yorumunuz için teşekkürler.
Maalesef başvurularımızı mail yoluyla cv ile yapmak durumundayız. Bir çok işletme bu şekilde başvuru kabul ediyor.Dediğiniz gibi referans olmadan o bahsettiğiniz havuz içerisinde kayboluyoruz. Askerlik durumu için de zaten 25 yaşındayım ve 1 yıl da askere gittiğimi varsayacak olursak 26 yaşında tecrübesiz bir mühendis olarak işimin iyice zorlaşacağını düşünüyorum açıkçası.
 
Teşekkürler yorumlarınız için.
Esasında yüksek lisansa başlama sebebim de erasmus ile bahsi geçen ülkelerden birine gidip oradaki özel şirketler ile kontak kurmaktı. Bu anlamda önümde hiç örnek yoktu verdiğiniz örnekler umut verici. Fakat eğitim sistemimiz malumunuz. İngilizcem çok temel seviyede,mutlaka kurslardan destek almam gerekiyor. Üzerine bir de kyk kredi taksitlerimin de başlamasıyla maddi olarak sıkıntıya düştüm. Dolayısıyla bu planları biraz daha öteleyip bir işe girmem gerekiyor. Aslında bu konuda önerilere ihtiyacım var.
 
Merhaba,

Mail mail cv atmaktansa bence bulunduğun ilde çevre danışmanlık veya laboratuvar firmalarına yüz yüze görüşmeye git. Gerekirse belirli bir süre (atıyorum 3-6 ay) cüzi miktarlarda çalışmayı kabul et (yeterki tecrübe edebileceğin bir işin olsun). Olurda danışmanlıkta bir iş bulursan mesleki hayatında baya bir tecrübe kazanacağını düşünüyorum. Çünkü mevzuatın her dalıyla haşır neşir oluyorsun.

Ama şuda var, bence danışmanlık tecrübe kazanabilmek için en uygun ama yorucu bir yer. Yıpratma payının olduğunu düşündüğüm bir meslek dalı.

Eğer memleketinde danışmanlık firması yoksa, gözünü karart gurbet ellerdeki danışmanlıklara başvur az kazanırsın ama bir yerden sonra benim tecrübem var diyip belki memleketine veya çalışmak istediğin bir yerde iş bulabilirsin.

Bu saatten sonra okumakla vakit kaybetme bana kalırsa bir yerden bir mesleğin (öncelikle kendi mesleğin) içine gir ve tecrübe kazanmaya başla. Bence bu saatten sonra ne okuduğuna değil elindeki iş tecrübelerine bakıyor iş verenler.

Saygılarımla,
 
Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Dediğiniz gibi bir kaç yer için stajyer mühendis gibi çalışmak istediğimi söyledim fakat ihtiyaç olmadığını beyan ettiler. Mezun olmadan önce ben danışmanlık işi yapmam;AAT proje çalışmalarında yer alacağım diyordum. Fakat şuan için maalesef ki tüm kriterlerimden vazgeçtim. Mesleğimle alakalı ne kadar yorucu olursa olsun tüm işleri yapmaya hazır ve mecburum.
İstanbul'da ikamet ediyorum fakat bir çok il için (Tekirdağ,Edirne,Kocaeli,Çanakkale,Kahramanmaraş vs.) başvuruda bulundum. Oralarda muhtemelen boğaz tokluğuna çalışacağım fakat tecrübe kazanarak geleceğe yatırım yapacağım düşüncesiyle başvurular yaptım fakat dönüş olmuyor.
[automerge]1570827660[/automerge]
@hakanmaden Gayet güzel bir çalışma olmuş,ellerinize sağlık.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Öncelikle yarışta başarılar dilerim, zira bu bir yarış maalesef. Üstte yazdığınız şekilde yorum yapmak için sizi tanımak gerekiyor ki eminim bir çok kişi tanımıyor.

Öncelikle kendinizi bir firma patronu gibi düşünün, cv nizi önünüze koyun ve bu cv yi diğerlerinden ayıran nedir diye sorun kendinize. Diğerleriyle aynıysa olduğunuz yerde takılırsınız. Her zaman söylüyorum iş ilanlarını açın, ilanlarda hangi özellikler aranıyor listeleyin ve mümkün olanları en kısa zamanda edinin.

Herkesin atladığı bir konuya değineyim. Size iş sağlayan iş kariyer siteleri yada güçlü bir cv den ziyade güçlü bir sosyal ağdır. Bu nedenle bu forum, gruplar yada sosyal ortamlarda bulunmak fayda sağlayacaktır. Okul arkadaşlarınız sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Biri size vesile olur, siz başkasına vesile olursunuz bu zincir böyle başlar ve gider.

İşveren tecrübeye baktığı kadar bu kişi bu işi yapabilir mi bunuda değerlendirir bu nedenle birçok tecrübeli arkadaşımızda görüşmelerde elenir. Hitap yeteneği, kendinize güven, karşıya verdiğiniz enerji sizi sonuca götürecek faktörlerdir.
 
merhaba yeni mezun meslektaş,öncelikle ne yapacağına bir karar vermelisin çevre mühendisi olarak çalışacaksan önce çevre görevlisi belgesii almalısın yok isg üzerine gideceksen onun belgesini o da olmadı tmgd belgesi falan filan benim önerebileceğim önce sağlam bir yabancı dil sana öncelik sağlar.Evet Fatih Özcan bey çok haklı malesef ki meslekte yarış içindeyiz 3 5'e bakma demeyeceğim asgariden aşağı çalışma!!!Çılkı çıktı artık az kararlı olun!!!
 
Merhaba, çevre görevlisi belgem mevcut. İSG yi de önümüzdeki dönem alacağım. TMGD hakkında pek iyi şeyler duymuyorum şuan için onu almayı planlamıyorum. Severek başlamadığım bu bölümden severek mezun oldum. Açıkçası ben danışmanlıktan ziyade AAT proje&tasarımında ilerlemek istiyordum. Şuan için mesleğimle alakalı her işi yapmaya hazırım. Fakat uzun süredir iş arayışımın sonuçsuz kalması beni alternatiflere itti ister istemez. Neticesinde hayatımızı idame ettirmek için çalışmamız gerekiyor.
 
hepimiz aynı durumdayız ama asgariden altı hem yasal değil hemde hayatını idame ettirecek miktar değil günümüz şartları ortada.İlerlemekte fayda var tabi autocad öğrenmen AAT için fayda sağlayabilir kpss 75 puan üstünde İLLER BANKASI sözleşmeli başvuruları açılıyor zaman zaman bildiğim kadar.Takip etmenizde fayda var.
 
@Asude Çavdar Bilgilendirme için teşekkür ederim. Autocad kullanabiliyorum fakat henüz bi + sını göremedim. Kpss sınavı da malumunuz 2020 Ekim'de yapılacak sınav muhtemelen. Kpss ye de bel bağlayıp beklemek doğru olmaz. Mecbur gelen fırsatları kaçırmamak adına gerekirse stajyer mühendismiş gibi tecrübe edinmek adına çalışmam gerekiyor.

Bu vesileyle buradan da söylemiş olayım. Siz meslektaşlarımın önerebileceği,İstanbul (avrupa) 'da stajyer mühendismiş gibi çalışıp deneyim kazanabileceğim yerler varsa bunları paylaşırsanız sevinirim.
 
İyi günler arkadaşlar, yeni mezun meslektaşlarımızın zaten zorlukla düşük maaşlarla çalıştırıldığı sistemde birde üzerine çevre yönetim hizmetleri yönetmeliğinin Ek-1 tesislerine en az 3 yıllık tecrübeli personel ataması zorunluluğu getirmesinden dolayı iş bulmaları daha da zorlaştırıldı. Benim tavsiyem ÇMO ve yeni mezun arkadaşlarımızın bakanlığa görüşlerini taleplerini bildirmeleridir. Ne kadar çok sesiniz çıkarsa o kadar çok hedefinize yaklaşırsınız.

Önceleri İşe alım süreçlerinde varsa 1 yıllık tecrübe veya yeni mezun şeçimi yapılırken şimdilerde ise mecburen 3 yıllık ve üzeri deneyimli arkadaşları tercih sebebi olmaktadır. Tabi ki bu olay bir yerde doğru olduğunu düşünsem de yeni mezun fakat işini iyi yapan meslektaşlarımızın önü kesilmektedir.

Bana göre bakanlık yapamadığı denetleyemediği danışmanlık firmalarının kalitesini bu şekilde yükseltebileceğini düşünmekte. onun yerine denetim ayağını güçlendirse bunlara gerek bile kalmayacaktır.
 
Yeni mezun arkadaşlar tüm ilanlarda tecrübe şartı var diye şikayetçi ama aslında durum tamamen bu şekilde değil. Torpil ve şans ile evet bazı insanlar öne geçebiliyor ama bu kişiler gerçekten azınlıkta. Ayrıca network ile torpil birbirine karıştırılmaması gereken kavramlar.

Görüşmelere çağırılmama veya görüşmede elenme sebebini sadece yeni mezun olmaya yormamanızı tavsiye ederim. Sonuçta bugün tecrübeli olan herkes başta yeni mezundu.

Burada tek önemli olan konu diğer başvuranlardan farklı olmak. Ben bir çok defa tecrübeli kişi yerine aynı ücrete yeni mezun kişinin tercih edildiğine şahit oldum.

Kendine güven, hitabet, kısacası işin üstesinden gelebilecek enerjiyi ve hatta işe değer katabilecek olduğunuzunu karşı tarafa iyi vermeniz gerekiyor. Kimse siz kötü durumdasınız diye size iş vermez. Olumsuzluklar konusunda haklı dahi olsanız, şartlar gerçekten her geçen gün zorlaşıyor dahi olsa, görüşmelerde olumsuz ve ya karamsar konuşmanızı tavsiye etmem.

CV nizde ve yüz yüze görüşmenizde, rakiplerinizden farklı olarak ortaya koyduğunuz artılar sizin seçilme sebebiniz olacaktır.
 
Üst