• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tecrübesiz/Yeni Mezun Sorunu

yenimezun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2013
Firma
-
Merhabalar,
konuyu umuyorum yanlış yere açmamışımdır.
2018'de mezun olup, ilk iş çevre görevlisi belgemi alıp iş arayışına başladım. 1 seneyi geçkin süredir iş arayışım devam ediyor. İş ararken boş durmamak adına da bu dönem yüksek lisans programına kaydoldum. Bu süreçte yüzlerce yere cv yolladım, onlarca kapı çaldım "tecrübe" kriterine takılıp maalesef iş bulamadım. Yolladığım yüzlerce cvden sadece 1 tanesi yüz yüze görüşmek üzere mülakata çağırdı onda da ikametgahım yüzünden elendim.

Özel sektörde büyük oranda kaybettiğim umudumu memuriyet ile yeşertmek istesem de günümüz şartlarında atamalar malumunuz. Bu seçeneği de eleyerek çıkış yolumun akademik kariyer olduğunu düşünerek yüksek lisansa başladım. Fakat mühendislik programları için YÖK tarafından getirilen 300 bin sıralama barajı, Çevre Mühendisliğinin tercih edilmemesine hatta bir çok üniversitede de bu sebeple öğrenci alımını durdurmasına sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda Çevre Mühendisliğinden yüksek lisans yapma fikri de doğru bir tercih olarak görünmemekte (Bazı hocalarım da bu yönde düşündüklerini açık açık beyan ettiler).

Bu anlamda farklı bölümlerden yüksek lisans yapmak mantıklı mıdır sizce? Yüzeysel bir araştırma yaptığımda (bilimsel hazırlık sürecini tamamlamak koşuluyla), Moleküler Biyoloji ve Genetik,Matalurji ve Malzeme Mühendisliği,Jeofizik Mühendisliği,Kimya Mühendisliği,Maden Mühendisliği,Su ürünleri gibi bölümlere geçiş hakkım mevcut. Ayrıca Ankara ve İstanbul Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü'ne de başvuru hakkım bulunuyor(bilimsel hazırlık süreci hakkında bilgilendirme bulamadım). Bu bölümlerden hangisini tercih etme mi tavsiye dersiniz?

Yüksek lisans dışında, özel sektör için önerileriniz nelerdir? İlanların %95 i zaten "en az 2 yıl tecrübe" ile başlamakta bu anlamda biz tecrübesiz/yeni mezunlara önerileriniz nelerdir? Klasik "kendinizi geliştirin" yorumu yapmayınız lütfen. Bu forumda bile yeni mezun/tecrübesizlere karşı sert bir tutum söz konusu. Sürekli tembeller,öğrenmeye meyilli değiller tarzı yorumlar yapılmakta. Bu kadar insan hakikaten yeni mezun/tecrübesiz mühendisleri hakikaten işe alıp gözlemlerini mi yazıyor yoksa tamamen bir ön yargı mı bu düşünceler? Eğer bu ithamlar gözleme bağlıysa bu fırsatlara bana neden hiç denk gelmedi?
Bu konuyu ben gibi tecrübesiz/yeni mezun ordusu arkadaşlarıma da rehber olması açısından açıyorum.
Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
 
Yorumunuz için teşekkürler.
Uzun süredir yeni mezun olarak iş aramadığınızı hatta iş bile aramadığınızı düşünüyorum. İlanları biraz takip eden biri bu ilanların %90'ının (belki daha fazla) "en az 2 yıl tecrübeli" şeklinde başladığını bilir. Dolayısıyla bu ilanlara başvuru yapsak dahi doğrudan eleniyoruz. Kalan bir kaç tecrübesiz ilanında da muhtemelen "referans" ve dediğiniz gibi belki de cvlerin ilgi çekmemesi sebebiyle eleniyoruz. Bu aşamayı geçemediğimizden görüşme sırasındaki hal ve tavırlarımızı sergileme fırsatı bulamadan işi kaybetmiş oluyoruz.
Yayınlanan ilanlara stajyer mühendis olarak bile kabul edilmezken maaşlı olarak nasıl işe başlayacağız bilemiyorum. Allah sonumuzu hayır etsin.
 
KARDEŞİM!
öncelikle umutsuzluğa kapılma. Benim iş hayatındaki felsefem amale olmadan usta başı olamazsın. Şans işi olursan ilk yaptığın inşaat başına yıkılır şeklindedir. Sana meslek hayatında önerim, öncelikle iş beğenmezlik yapma ama her işi de yapma, yıllar sonra sen seçici olacaksın o yüzden geçen sürelerde kendini iyi doldur.
 
Evet, uzun süredir aynı yerde çalışıyorum, fakat ilanları her zaman takip ediyorum ve hatta bazen başvurup, görüşmeler yapıyorum.
Aslında anlatmak istediğim, çoğu ilanda tecrübe şartı yazmasına rağmen, yeni mezunların da bu tarz ilanlara kabul edilebilmesiydi.
Çevremde, çalıştığım ve görüştüğüm yerlerde gözlemlediğim, iş tecrübesinin artısından çok; açık pozisyona değer katacak kişilerin tercih edildiğidir. İş tecrübesi olmayan insanlarda hayattaki bazı tecrübelerini açık pozisyona uyarlayıp, bu işe değer katabileceğine hem cvlerinde hem görüşmelerinde ikna edebilyor.
Tabiki tecrübe ile bu daha da kolaylaşıyor ve yeni mezun için daha zor. Ama imkansız değil.
Başarılar.
 
2012 mezunuyum! okulumu uzattığım için daha 2011 yılında ilk iş başvurumda işe başladım ve aynı yerde kariyerime içme suyu projeleri çizerek devam ettim..2013 -2014 yıllarında dünya kadar iş görüşmesine gittim çoğundan kabul edildim.... hiç danışmanlık yapmadım, geri dönüşümde çalışmadım ... son 1 yıldır iş arıyorum ama görüşmeye bile çağırılmıyorum!! ankara' da proje olarak iş bulamadığım için diğer sektörlere başvuruyorum ama 2 yıl tecrübe 3 yıl tecrübe ..şaka gibi ben tecrübesiz sayılıyorum !! sektör gerçekten böyle değildi... ( bu arada kpss de de ilk 50 deyim ama maalesef 6 kişi alım 7 kişi alımla olmuyo)
 
Meslekte sorunlar maalesef çok;

İstihdam_2014/2 atamalarında 12 kişi 2016/1atamalarinda 9, 2016/5 atamalarında 12 kişi, 2017/1 atamalarında 15 kişinin ataması yapıldı. AB 2007 stratejik planında 9000 kişinin istihdamı öngörülürken yapılan atama bu olunca gençler de iş korkusu kaçınılmaz. Meslegi daha etkin , mücadeleci, sonuç odaklı yumuşak kaderci değil sert mücadele ile tanitmadikca, sorunları kendi içimizde paylaştıkça bu listeleri görmeye devam ederiz.
 
Üst