• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık kapsamındaki kontamine ambalajlar

t.ozcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2010
Tehlikeli atık kapsamındaki kontamine ambalajları belirleme açısından problem yaşamaktayız. Konu ile ilgili olarak üzerinde turcuncu zemin üzerine siyah işaret taşıyan her ambalajı tehlikeli atık olarak değerlendirebilir miyiz? Örneğin ticari firmalardan temin edilen konsantre olan veya olmayan dezenfektan, ağartıcı türündeki (ki çoğu evde kullandığımız tabancalı tek kullanımlık ürünler) ürünlerin ambalajları üzerinde bahsettiğim turcuncu zemin üzerine siyah işaret bulunmakta ve bu atıklardan miktar olarak fazla çıkmakta. Bunların hepsinin tehlikeli atık kapsamına girip girmediği konusunda bilgisi olan var mı? Teşekkürler...
 
Atık listesinde atık kodunun belirlenmesi

MADDE 16 – (1) Atık Listesinde bir atığa karşılık gelen atık kodunun belirlenmesi için aşağıda belirtilen aşamalar takip edilir;
a) 01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde atığın kaynağı ve bu atığa uygun altı haneli atık kodu belirlenir.
b) Atığın kodunun belirlenmesi için, 01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde uygun bir atık kodu bulunamaz ise 13, 14 ve 15 inci bölümler incelenir.
c) Bu bölümlerde de uygun bir atık kodu bulunamaz ise atık, 16 ncı bölüme göre değerlendirilir.
ç) Eğer atık, 16 ncı bölüme de uyarlanamıyorsa, Atık Listesindeki ana faaliyet kodlarına uygun olan ve sonu 99-başka türlü tanımlanamayan atıklar ile biten uygun atık kodu Bakanlığın onayı ile kullanılır.

TEHLİKELİ KABUL EDİLEN ATIKLARIN ÖZELLİKLERİ
H1 Patlayıcı
Alev etkisi altında patlayabilen ya da dinitrobenzenden daha fazla şekilde şoklara ve sürtünmeye hassas olan maddeler ve preparatlar, kendi başına kimyasal reaksiyon yolu ile belli bir sıcaklık ve basınçta hızla gaz oluşmasına neden olabilecek madde veya atıklar.

H2 Oksitleyici
Diğer maddelerle, özellikle de yanıcı maddelerle temas halinde iken yüksek oranda egzotermik reaksiyonlar gösteren maddeler ve preparatlar.

H3-A Yüksek oranda Tutuşabilenler
a) 21 0C’nin altında parlama noktasına sahip sıvı maddeler ve preparatlar (aşırı tutuşabilen sıvılar dahil),
b) Herhangi bir enerji kaynağı uygulaması olmaksızın ortam sıcaklığındaki hava ile temas ettiğinde ısınabilen ve sonuç olarak tutuşabilen maddeler ve preparatlar,
c) Bir ateşleme kaynağı ile kısa süre temas ettiğinde kolayca tutuşabilen ve ateşleme kaynağı uzaklaştırıldıktan sonra yanmaya ve tükenmeye devam eden katı maddeler ve preparatlar,
d) Normal basınçta, havada tutuşabilen gazlı maddeler ve preparatlar,
e) Su veya nemli hava ile temas ettiğinde, tehlikeli miktarda yüksek oranda yanıcı gazlara dönüşen maddeler ve preparatlar.

H3-B Tutuşabilen
21 0C ye eşit veya daha yüksek ya da 55 0C’ye eşit ya da daha düşük parlama noktasına sahip olan sıvı maddeler ve preparatlar.

H4 Tahriş edici
Deri ile ya da balgam membranı ile ani, uzun süreli ya da tekrar eden temaslar halinde yanığa sebebiyet verebilen, korozif olmayan maddeler ve preparatlar.

H5 Zararlı
Solunduğu veya yenildiğinde ya da deriye nüfuz ettiğinde belirli bir sağlık riski içeren maddeler ve preparatlar.

H6 Toksik
Solunduğunda veya yenildiğinde ya da deriye nüfuz ettiğinde, sağlık yönünden ciddi, akut veya kronik risk oluşturan ve hatta ölüme neden olan madde ve preparatlar.

H7 Kanserojen
Solunduğunda veya yenildiğinde ya da deriye nüfuz ettiğinde, kansere yol açan veya etkisinin artmasına neden olan madde ve preparatlar.

H8 Korozif
Temas halinde canlı dokuları tahrip eden madde ve preparatlar.

H9 Enfeksiyon yapıcı
İnsan veya diğer canlı organizmalarda hastalığa neden olduğu bilinen veya geçerli nedenler dolayısıyla güvenli olarak inanılan varlığının sürdürebilen mikroorganizmaları veya toksinleri içeren maddeler.

H10 Üreme yetisini azaltıcı
Solunduğunda, yenildiğinde veya deriye nüfuz ettiğinde, doğuştan gelen kalıtımsal olmayan sakatlıklara yol açan veya yol açma riskini artıran madde ve preparatlar.

H11 Mutajenik
Solunduğunda, yendiğinde veya deriye nüfuz ettiğinde, kalıtsal genetik bozukluklara yol açan veya yol açma riskini artıran madde ve preparatlar.

H12
Havayla, suyla veya bir asitle temas etmesi sonucu zehirli veya çok zehirli gazları serbest bırakan madde veya preparatlar.

H13
Yukarıda listelenen karakterlerden herhangi birine sahip olan atıkların bertarafı esnasında ortaya çıkan madde ve preparatlar.

H14 Ekotoksik
Çevrenin bir veya daha fazla kesimi üzerinde ani veya gecikmeli zararlı etkiler gösteren veya gösterme riski taşıyan madde ve preparatlar.

Açıklama
1) Tehlikeli özelliklere ilişkin etiketlemede kullanılacak işaretler için 11/7/1993 tarihli ve 21634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği (Ek 4) kullanılacaktır.

Bu kapsamda söz konusu ambalajlar muhtemelen komtamine ambalaj sınıfına girmektedir.
 
Evet bahsettiğiniz tüm ürünler 15 01 10 - Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren yada tehlikeli maddelerle pislenmiş ambalaj olarak tanımlanmaktadır.
 
Merhaba arkadaşlar.

Üretimde kullanılan kimyasalların ambalajlarını tehlikeli atık olarak geçici depolayıp bertaraf için ilgili firmaya vermekteyiz.
Fakat kullanılan her kimyasal tehlikeli sınıfında değildir. Tehlikesiz kimyasalların ambalajlarını nasıl sınıflandırmalı ve nasıl değerlendirmeliyim.
 
Seda Hanım Merhaba, başıma gelen olayı anlatayım. Tekstil sektöründe çalışırken toz şeklinde kimyasal kullanıyorduk. Kullanım sonucu dış torbası çıkıyordu. MSDS'i inceledim ve formda dış torbanın geri dönüştürülebilir malzemeden kaynaklı olduğu ve geri dönüşüm firmalarına verilir diye yazıyordu. Zaten toz kimyasal tehlikesiz olarak bahsediliyordu. MSDS'i hazırlayan kişi ile görüştüm ve kendisi geri dönüşüm firmasına verebilirsiniz dedi. Ben de 15 01 01 kağıt karton ambalaj atığı olarak çıkıyordum.
 
MSDS'e bakmak gerekir. Diyelim ki tehlikesiz ve geri dönüştürülebilir malzeme ise ambalaj atığı olarak verilebilir. Bazı firmalar sıvı madde ambalaja bulaşacağı nedeniyle tehlikesiz bile olsa ambalaj olarak almayabilir. Tehlikesiz atık kapsamında alabilir.
 
ben biraz yurt dışı makalelerde incelemiştim çoğu ülkede evsel kullanım ürünleri (household, yada general public ) deniyor. Dezenfektan, pesitisit kapları, boya kapları v.b ürünler Bunların Epaya göre i Triple rinsing 3 li yıkama tekniği diyorlar bu aşamalardan sonra tehlikesiz atık olarak kabül ediliyor.

Bizim ülkemizde çakma bir atık yönetmeliği olduğundan dolayı evsel kullanımlar tehlikeli atık sınıfına giriyor Ayşe Teyzeme atıklarını Tehlikeli atık bertaraf tesisine gönder diyorlar sonuç dağ taş pesitisit ve dezenfektan kabı,

Özellikle bu tür evsel kullanım atıklarının ayrı toplama noktaları olmak zorunda yoksa vatandaş para verip uzaklaştırmaz. Umarım Çevre Yönetiminden veya Atık Dairesinden arkadaşlar burayı okuyordur

Bu arada MSDS hazırlayanlara da pek güvenmeyin 100 TL ye MSDS hazırlanıyormuş.
 
Üst