• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası

Erman Şenyürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2010
Bilindiği üzere ilgili yönetmelik hükümlerine göre ayda 1 ton ve üzeri atık üreticileri valilikten geçici depolama izni almakla yükümlüdür.

geçici depolama izni alabilmek içinde sanırım tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmak gerekli?

Pratikte bunun uygulamasını yaşayan arkadaşlar oldu ise tecrübelerini paylaşmalarını dilerim.

Saygılarımla;
 
Mali sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü
MADDE 12 – (1) Tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar, faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza dolayısıyla üçüncü şahıslara ve çevreye verebilecekleri zararlara karşı ilgili yönetmelik ile belirlenen esaslara göre tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar. Sigorta yaptırma zorunluluğuna uymayan kurum, kuruluş ve işletmelere bu faaliyetler için izin verilmez.


Arkadaşlar biz plastik geri dönüşümü yapan firmayız. Firmamızdan kırma bıçaklarını bilemede çıkan yağlı freze tozları, arıtmadan kaynaklanan çamurlar gibi tehlikeli atıklar çıkmakta. Yaklaşık olarak 4 ton tehlikeli atığımız çıkıyor ve bunları lisanslı firmalara veriyoruz. Tabi bunları da ufak bir atık sahası yaptırdık orada biriktiriyoruz sızıdrmaz tankların içinde) Bizim mali sorumluluk sigortası yaptırmamız gerekiyor sanırım. Sormak istediğim;
1. Bizim 6 aylık periyotta 6 tonu geçen atığımız bulunmamakta. Yılda 4 ton civarı çıkıyor. Biz bunu lisanslı firmaya 6 aylık periyotlarla mı vereceğiz yoksa 1 yıl biriktirip, 4 tonu versek sıkıntı olur mu?
2. Bizden 4 ton atık için 2300 TL gibi bir fiyat çıkadılar yıllık olarak sigorta ücreti. Bu rakam fazla değil mi? Bu konuda hangi sigortalarla görüşebiliriz, sizin görüştüğünüz (istanbulda) sigorta acenteleri ve görüştüğünüz kişiyi belirtirmisiniz. Çünkü bu konuda bazı yerleri arıyoruz bilgisi olmayanlar karşımıza çok çıkıyor.
 
@Kezban Özer

Eğer atık miktarınız aylık 1000 kg ı geçiyor ise kriterlere uygun geçici tehlikeli atık sahası yaparak buna valilikten izin almak zorundasınız. Ayrıca bu şekilde atıklarınızı kg sınırlaması olmaksızın 6 aya kadar bekletebilirsiniz, ancak oluşan atığınız aylık 1000 kg yi geçmiyor ise biriktireceğiniz atık 6000 kg ı geçmeyecek şekilde yine 6 ay biriktirebilirsiniz.

@Kezban Özer

Atık üreticisinin yükümlülükleri
Madde 9 - Atık üreticisi;

n) Ayda bin kilograma kadar atık üreten üretici biriktirilen atık miktarı altı bin kilogramı geçmemek kaydı ile valilikten izin almaksızın atıklarını arazisinde en fazla yüz seksen gün geçici depolayabilir. Bu durumda herhangi bir tehlike halinde arazide önlem alabilmek için en az bir kişiyi görevlendirmekle ve bu kişinin, adını, telefonunu valiliğe bildirmekle,

Mülkü Amirlerce Alınacak Tedbirler
Madde 7 – Mahallin en büyük mülki amiri;

c) Ayda bin kilogramdan fazla atık üreten Atık üreticisinin atıklarını nihai bertarafa kadar kendi alanlarında gerekli önlemleri alarak altı ayı geçmemek üzere geçici depolamasına izin vermekle ve bu faaliyetleri denetlemekle,
 
@CMNet Okuru

Kaç ton için bu fiyatı verdiler acaba. birde bu 265 TL ler 300 TL ler yıllık ücretler öyle değil mi. Bizde bu firmalarla görüştük yıllık 4 ton atığımız çıkıyor dedik en son 2300 TL ye düştüler. Atık düşerse fiyatta düşüyor dediler ancak bizim atığımız yıllık bazda çok fazla bir rakamda değil. Ama fiyat yüksek geldi bize. 4 ton için 2300 TL çok fazla. Sizden çıkan atık miktarı nedir acaba ?
 
@Levent Şahin

4 tondan çok fazla bizim atığımız, size tavsiyem bu işi bilen firmalar var onlarla görüşün. Konuyu bilmeyen çok firma var ilk defa duyan. Mantık olarak 4 ton atığın bertaraf maliyeti 2300 tl değildir sigortası nasıl olsun? Sigorta firmaları bazen kriter olarak kullanılan kimyasal miktarını da maliyetin içine katıyorlar veya çok kapsamlı bir poliçe hazırlatıyorlar vs. bunlara dikkat edin.
 
Ahmet Bey sizin anlaştığınız acentanın bilgisini vermeniz mümkün mü acaba çünkü biz gerçekten çok fazla acentayla görüştük ve çoğu yüksek fiyat veriyor yada konudan habersiz. 2300 TL yede 3000 TL lerden çektik. dediğiniz gibi bertarafı bu kadar tutmadı.
 
Sigorta şirketleri gerçekten bu konu hakkında bilgi sahibi değil. Firmamıza ait 2 ayrı adreste fabrikamız var ve ikisine de sigorta yaptırmak için başvurduk. 1.sinde tehlikeli atık miktarı ve bu atıklardan kazanç çok olduğu için atık cirosuna göre 530 tl gibi bir fiyat verdiler. Fakat diğer fabrikada tehlikeli atıklardan para kazanmadığımız için şirketin cirosu üzerinden teklif verdiler 14000 tl gibi bir rakam çıktı.İşin ilginç yanı bu 2 teklifi de aynı firma verdi. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık.

Uygun fiyatla sigorta yaptıran arkadaşlar sigorta şirketlerinin isimlerini verebilirse memnun olurum.
 
Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası ile ilgili ekteki belgeleri paylaşmak istedim.
Sonuç olarak tehlikeli atık alanlarının hepsi sigortalı olmak zorunda.... Yorumlamaya değer bir konu!

belge 001.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 28689 -.pdf
    171.7 KB · Görüntüleme: 129
  • 27518 -.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 124
Arkadaşlar Merhaba,

Bir firmamıza tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmak istiyoruz. Bu konuda ilk tecrübem olucak.
Bankadan istenilenler aşağıdaki gibidir,

Firmanın toplam cirosu , atık için yıllık bedel , çevre bakanlığından alınan ruhsat no , ruhsat başlangıç bitiş tarihi lazım , firmanın çalışan sayısı.. Bunları gönderdiğimizde teklif göndereceklerini belirtmişler.

Bunlar arasında anlayamadığım çevre bakanlığından alınan ruhsat no nedir? Bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim.
 
Emine Hanım Merhaba,

Tehlikeli atık zorunlu mali sigortasını yaptırmak için, tehlikeli atık geçici depolama izni'ni almak şart mıdır?
 
@Hande Demir
şart değil ama kapsamınıza bağlı birazda. atıklarınızı 6 ayda bir gönderiyorsanız ve ayda 1000 kg altında ise gerek yok diye biliyorum.
firmanız tam olarak ne olduğunu bilmediğim için net birşey söylemek zor. ama bu konu hakkında il müdürlüğünede görüş yazıp bu ruhsattan muaf olduğuna dair evrağı alıp sigorta şirketine verebilirsiniz. ben muaf yazısını alıp çözmüştüm..
 
Sigorta yaptıracağımız yer, çevre izninden muaf. Atık çıkışıda çok yok. ancak firmanın böyle bir talebi var.

İlgili yazının bir örneğini rica etsem , gönderebilir misiniz?
 
arkadaşlar Tehlikeli atık zorunlu mali sorumluluk sigortası için çevre bakanlığından alınan ruhsat no nedir?
 
Üst