• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık yağ

Kadir A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ekim 2012
Firma
İLAÇ FABRİKASI
Arkadaşlar çalıştığım şirketin atık yağ taşıma lisansı var. Ben de işe yeni başladım sayılır. bir konuda bilgi almak istiyorum sizden..
atık yağ taşımak için taşınacak yağın analizi olması şart mıdır?
İzaydaş analizi biz yapıyoruz analizi olması şart değil dedi..
ayrıca analiz firmaları birden fazla tesise ait atık yağlar karıştırılarak tek bir analiz yapılıyor dedi.. bu mümkün müdür ? taşıma işleminden önce bu analizlerin olması mı gerekir.

yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
@pigment87
Atık yağ analizi
MADDE 15 – (1) Kullanılan yağ türünde değişiklik yapılmaması durumunda atık yağ kategori analizleri atık üreticisi tarafından bir kez yaptırılarak EK-2’de yer alan Atık Yağ Beyan Formuyla Bakanlığa beyanda bulunulur. Atık yağ kategori analizleri yetkilendirilmiş kuruluşlar, işleme veya bertaraf tesisleri tarafından yaptırılmış olan atık yağ üreticileri, tekrar bir analiz yaptırmaya gerek olmadan bu analizleri kullanabilir. Atık yağ kategorisini etkileyecek koşulların oluşması durumunda atık yağ analizi yenilenerek Bakanlığa bilgi verilmesi zorunludur.
(2) Atık yağ analizleri, EK-1’de yer alan Atık Yağ Kategorileri ve Müsaade Edilen Kirletici Parametre Sınır Değerlerinde belirtilen parametrelere göre Bakanlıkça yetki verilen özel veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait laboratuarlarda yaptırılır.
(3) Atık motor yağlarının toplanması aşamasında motor yağı üreticileri veya bunların yetkilendirilmiş kuruluşlarınca kategori analizleri aylık olarak yaptırılarak Ulusal Atık Taşıma Formlarıyla birlikte Bakanlığa gönderilir.
(4) İşleme ve bertaraf tesislerinin atık yağ kabul analizleri bu tesisler tarafından yaptırılarak ilgili Ulusal Atık Taşıma Formuna eklenerek aylık olarak Bakanlığa gönderilir. Yetkilendirilmiş kuruluşlardan atık motor yağı tedarik eden tesisler ikinci kez atık yağ analizi yaptırmakla yükümlü değildir. Ancak bu tesisler işletme güvenliği için bu analizleri tekrarlayabilir.
 
afedersiniz ama yönetmelikleri sıklıkla okuyorum zaten.
ama ülkemizde yönetmelikteki gibi yürümüyor işler genelde.
şöyle ki tesisin yılda 50 lt atık yağı çıkıyor analiz ücreti 1400 TL doğal olarak yaptırmak istemiyor. sanırım bununla ilgili bakanlığın müsaade ettiği bazı durumlar var.
bir de şöyle bir durum var. örneğin doğuda 20 tane şirket hepsininde 100 er lt atığı var hem maliyetten kaçınıyorlar hem de atığımız alınsın istiyorlar. Doğal olarak taşıma şirketi de kendini kurtarmadığı için gidemiyor .
Sıkıntılarım bu yönde daha çok.
 
@pigment87
danışmanı olduğum firmalarda bu sıkıntılar var dediğiniz gibi 5- 10 firma bir analiz yaptırabiliyor ve böyle yapan tesisimizde var ama bunu bazı il müdürlükleri kabul etmeye biliyor bence bu konuyu yağ alacağınız firmalar bulundukları il müd. sorsunlar eğer kabul ederlerse olabilr
 
peki net bir soru daha sorayım size yasemin hanım..
taşıma lisanslı araçta atığın analiz raporu olması şart mıdır? yönetmelikte atık taşıma formu bulundurulması şarttır diyor da analiz raporuyla ilgili bir ibare yok yanlış hatırlamıyorsam
yani analizi taşıma işleminden önce mi yapılmış olmalı ..bertaraf tesisinde yapılacaktır belki ?
 
yok zaten öyle bir durum söz konusu değil.. varillerde ayrı ayrı taşınacak karıştırma konusunu sadece analiz için sormuştum. belirli bir numune almak açısından. sonuçta kategori belirleme işlemini de kendimiz yapacağız sanırım onun bir belgesi yok. uygun kodu kendimiz belirleyeceğiz. doğru mudur ?
 
@pigment87
yağlarda biz kodu firmada kullandıkları amaca göre belirliyoruz.( hidrolik sistem yağlar, motor şanzıman yağları, vb.) D. karadenize firmanız geliyormu danışmanı olduğum firmalarda yaklaşık 5-6 ton motor şanzıman yağı var 1. kategori
 
soru sorayım derken iş alıcam sanırım.. :) ama malesef motor yağlarını PETDER alıyor. biz makine şanzıman ve yağlama yağlarını taşıyabiliyoruz.
 
Tesis özelinde ve tesis içinde kullanım yerlerine göre jeneratör yağlama - asansör makina yağı - hidrolik yağlar gibi ayrı kaynaklardaki yağlar ayrı analizler ile kategori belirlenmelidir. Çıkan sonuçlara göre uygun bertaraf yoluna gidilmelidir.

Bu konuda detaylı olarak tehlikeli atık bölümünde atık yağ kategorilerinde anlatılmıştır.
 
atık yağ kategorisi için yapılan analizlerde il çevreden gelecek muhendısmı numune alıyor. lısanslı labaratuar bu yonde bılgı vermıs. bana sacma geldı madem ıl cevre numune alcak neden yetkılendırıyor fırmaları :S
 
Siz kendiniz de 1 lt numune alıp iletebilirsiniz.
Benim bildiğim atıksu numunesi için geçerli bir durum o.
Danışman ya da Çevre Görevlisi teslim ediyor. Ya da bertaraf firmasının çalışma şartlarına göre kendileri alıyor.
 
ileride sıkıntı çıkmaması adına ben mühürlü numune taraftarıyım
 
arkadaşlar merhaba ;

Atık yağ taşıyacak olan firma öncelikle firmadan alırken atık yağın kodunu öğrenecek kod eğer 13-02-... kodu ile tanımlanmışsa bu kod bakanlığın belirlemiş olduğu yetkilendirlmiş PETDER firmasıdır bu kotları bu firma taşır,

Eğer kod 13-02 dışındaki kotlarda atık yağ taşıyacak ise firma öncelik ile 1.2. ve 3. kategori olma durumunu gösterir bir rapor olmalı ki firmada bertaraf yöntemini seçe bilsin buda kategori analiz raporu olması gerekiyor akredite lab.'dan, sonra sizde taşırken sizin içinde problem olmaz, bertaraf veya geri kazanım firmasına gittiğiniz zaman firma sizden talep ettiğinde analiz yok derseniz atığınız kabul edilmez tesise ;
 
@müberraa
Kendi içsel kontrolünüz için yaptırıyorsanız, il müdürlüğüne bildirmenize gerek yok. Ama analiz sonuçlarını il müdürlüğüne bildirecekseniz(ki bu beyanlarda sizin hangi kategori atık çıkarttığınız kanıtı olarak istenir) il müdürlüğünden ilgili kişilerin iştiraki ile lisanslı laboratuar numuneyi alır ve çevre müdürlüğünden gelenlerde numuneyi mühürleyerek laboratura teslim eder. Bizde bu şekide uygulandı.
 
Yağ analizi için atık yağ numunesinin bizim tarafımızdan laboratuvara gönderilirse gelecek raporun mevzuat dışı olacağını söyledi bir laboratuvar. Bu konuda deneyimi olan biri var mı? Yetkili laboratuvardan alınan mevzuat dışı rapor beyanda kullanılamaz mı?
şimdiden teşekkürler.
 
@Deniz Yilmazz

il müdürlüğüne başvuru yapıp mühürlü numune talebinde bulunmanız gerekmektedir.
 
Jeneratör yağını tam kodu baktım bulamadım ayp başvurusnda 13 02 08 kodunu kullanmama rağmen gelen denetimci jeneratör yağınında kodunu ekle dedi bu kod hangisi uygun olur acaba?
 
Taha Bey Merhaba, jeneratörden çıkan yağları 13 02 08 atık kodu ile veriyorum. Bugüne kadar hiç sıkıntı yaşamadım. Gelen denetçi başka kod ekleyin dedi ise 13 01 13 ekleyebilirsiniz.
 
Üst