• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atıklar çıktığı yerde nasıl depolanmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir?

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Arkadaşlar bu kapsamda elinde döküman bulunan veya teknik bilgisi olanlar varsa paylaşsınlar, sitede biraz tartışalım bu konuyu..
 
Tehlikeli atığın cinsi nedir? Örneğin şantiyemizde kimyasallar var sırf bunun için kimyasal ambar yaptık. Akü tarzı malzemeler için ızgaralı bir sistem yaparak çevre ile ilişkisini kestik.
 
Daha çok otellerde çıkabilecek atıklar ile ilgili dökümanları topluyorum. Buna yönelik bir çalışmam olucak.
örneğin; flüoresanlar, sprey kutular, kartuşlar, kontemine atıklar, kontemine ambalajlar, tehlikeli atık içeren zirai kimyasallar, boya, yağ vb.
 
Fatih Beyin dediği gibi ızgaralı olsa iyi olur veya üstü kapalı,beton zemin üzerinde depolamanız gerekmektedir.
 
Izgaralı olmazsa emici bir madde bulundurmalısınız (talaş v.b.) Bu genelde yağ benzeri atıklarda uygulanıyor.Fakat burdan çıkıcak atığın da ayrıca bertaraf edilmesi gerekecek.
 
Genellikle talaş tercih etmiyoruz yanıcılığı fazla olduğu için. Ben kum veya benzeri bir madde öneriririm. Birde acil durumlar için Spill Kit denen yağ, mazot vs emici özel bezler.
 
zemin ile alakalı kısım tamamdır.. bunun dışında tehlikeli atıkların geçici depolandığı yerde/oda da neler yapılabilir? örneğin, sızıntı olduğunda toplama için zemine eğim verilebilir ve orada toplanabilir..

bunun dışında oda hacmi,havalandırma,ışık vb. ortam koşulları nasıl olmalıdır? bunları tartışalım..
 
  • Izgaralı sistemde olsa dökülen maddenin toplanabilmesi için zemin eğimli olmalıdır. Ve akan maddenin toplanabildiği bir biriktirme yeri olmalıdır.
  • Sızıntı için spill kit bulundurulmalıdır.
  • Hiçbir şekilde elektrikli sistem olmamalıdır. Priz, ısıtıcı, şartel vs.
  • Deponun yeteri kadar havalanması için havalandırma sistemi yapılmalıdır.
  • Yangında yanmayan aydınlatma elemanları kullanılmalıdır.
  • Ne olur ne olmaz diye göz yıkama sıvıları, ve el yıkama için lavabo bulundurulmalıdır. (Temizlik malzemeleriyle birlikte.)
  • Yetkili olmayan kişilerin girişini engellemek için sürekli kilitli tutulmalı ve anahtar belli kişilerde bulundurulmalıdır.
 
Atıklar etkileşim türlerine göre mümkün olduğunca birbirinden ayrılmalı ve mutlaka etiketlenmelidir. Deponun girişine atıkların giriş tarihinin ve koyan kişinin belirlenmesi amacıyla bir atık kabul formu konularak bunun doldurulması sağlanabilir.
Yer olanağı var ise tehlikeli atık deposu bina dışında bir yere yapılmalıdır.
 
Tesisten ayrı betonarme yapılar istensede yer ile ilgili problem olduğunda bunlara alternatif olarak hazır konteynır kabinlerde kullanılabilir..
 
Merhabalar,
Tehlikeli atık yağ depomuzda zemine dökülen yağı emmesi için talaş kullanmayı düşünüyoruz. Acaba talaş yerine başka bir madde kullanılabilir mi?
 
arkadaşlar, işletmeden çıkan tehlikeli atıkları sahada geçici depolama için İl Müdürlüğünden izin şart mıdır? yoksa izin olmasa da 3 ay süreyle tutabiliyor muyuz? bölmelere ayrılmış üstü kapalı betonarme bi alanımız var bunun için. ancak çıkan tehlikeli atık miktarı ve çeşidi çok az. ayrı ayrı konteyner mı kullanılmalı yoksa beton bölmeler ile ayrım yeterli olur mu? izin hususunda ne yapılmalı? bulunduğumuz yer ve devlet kurumu olmamaız itibariyle atık yönetimi ve bertarafı zorluğu çıkabiliyor.
Ambalaj malzemelerini de o sahanın ayrı bir bölümünde topluyoruz. Metal atıklar için de MKE-HURDASAN problemi çıkıyor karşımıza..
bu konularda iyileştirici ne gibi önerileriniz olabilir? herkese iyi çalışmalar...
 
İnce deniz kumu olabilir. Kirlenen kumu tehlikeli atık olarak bertaraf edersiniz. Yada emiciliği fazla olan zeolit, betonit tarzı topraklarıda kullanabilirsiniz.
 
@Ayşegül Öner Albayrak

Belli bir miktarın altında atık çıkıyor ise izne gerek olmadan en fazla 180 gün depolayabiliyorsunuz, bunun için gerekli miktar bilgisi Tehlikeli Atıkların Kont. Yön.de var.türlerine göre ayırmada beton separatör yeterli olur. MKE-HURDASAN için pek bir bilgim yok.
 
Ayda bin kg altında ise atık miktarınız ve toplam altı bin kg ı geçmeyecek şekilde ise 180 gün süre ile depolanabilir diye biliyorum. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde yazıyor. Emin olmazsanız bakabilirsiniz.
Çıkan tehlikeli atıkları kodlarına göre ayırmanızı tavsiye ederim ve bir firma ile anlaşınız. 6 ay biriktirmeniz sonucunda zaten bir miktar birikmişlik olacaktır. Ondan sonra arayıp çağırabilirsiniz gelip almaları için. Tabi bertaraf için de anlaşmanız gerekiyor. Bazı firmalar bu konuda kendileri çalıştıkları yerlere götürebiliyorlar. Onu Tehlikeli Atık Taşıması yapan firmalarla konuşarak öğrenebilirsiniz.
 
Tesiste Atık yağ depolanan varillerin ara depolamasının yapıldığı yer tesisin diğer atıl durumda malzemelerinin bulunduğu büyük bir deponun köşesi olabilir mi?
Diğer hurda makinalardan ayrı bir bölme oluşturulması gerekir mi?
Atık madeni yağların dökülmesine karşı ızgaralı bir hazne alındı. Ola ki atık yağ dökülürse; dökülen yağ ızgaralardan kolaylıkla alt kısımda toplanıp bir vana yardımıyla alınabilecek. Bu alınan hazne betonarme bir zemin üzerinde bulunuyor.
Deponun üzeri kapalı olduğu için yağmur almayacak durumda.
Yakında lavabo yok. Yönetmelikte bununla ilgili birşey bulamadım.
Ayrıca emici kum, sünger vs. konmalı mıdır?
Bununla ilgili ayrıntılı standartlara nerden ulaşabilirim?
Atık yağların konulduğu kapların özellikleri ne olmalıdır? Üzerinde atık kodu bulunan ağzı kapalı metal variller olabilir mi? Kırmızı renkli olmak zorunda mı?
 
Bir de yangın söndürme cihazını eklemek gerekiyor. Aydınlatma ve havalandırma tertibatını da exproof olarak seçmekte fayda olacaktır. Özellikle yanıcı ve ya parlayıcı maddeler içinde MSDS bilgilerini içeren bir dosyanın da içeride bulundurulması gerekecektir. Son olarak eğer kapalı bir mekan düşünülüyorsa yangın algılama ve ihbar sisteminin yerleştirilmesi ve herhangi bir uyarı anında güvenliğe haber verecek şekilde adreslenmesi önem taşımaktadır.
 
Ekteki dosyayı okumanızı tavsiye ederim. Standart bulamasakta bilgi her zaman vardır :)
İlk fırsatta da kimyasl depomuzun fotoğraflarını ekleyeceğim..
 

Ekli dosyalar

  • kimyasallar ve depolanması.pdf
    1.5 MB · Görüntüleme: 242
Üst