• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde ambalajları

Sami Tendürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2011
Firma
Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar, Kullanılan dezenfektan ambalajları tehlikeli madde olarak mı değerlendirilmelidir? Sonuçta bunlar su ile uygun miktarlarda seyreltildikten sonra kullanılıyor
 
@BlackZacK
ben özel bir hastanenin çevre görevlisiydim bir zamnlar teh. madde evvanteri hazırlarken dezenfektan kutularında bulunan mal. güvenlik formuna bakmıştım formda bu ürünün ambalajı Tehlikeli Atıkların Kont. Yön. bertarf edilmeli diye bir ifade vardı, ayrıca tehlikeli madde ollduğundan dolayı ambalajdada bu teh maddeden bulunma olasılığı var, bu ürünleri Piyasaya süren işletmelerde ambalaj bildirimlerinde ek5 b-2 formunu dolduruyorlar. Yani Tehlikeli maddeler ile kontamine olmuş ambalajlar olarak değerlendirilmeli.
 
@Yasemin Aslantürk

evet tehlikeli madde simgeleri mevcut. fakat bu dezenfektanlar su ile beraber kullanılıyor. Örnek verelim 5 lt lik bir dezenfektan(çevre için zararlı) kullanıldı ve bitti. bu ambalajın içinde çok az bir miktarda tehlikeli sıvı var ve onu da su ile temizleyebiliriz. Daha sonra bunu ambalaj olarak değerlendirebiliriz diye bi düşünce yanlış mı? Sonuçta tehlikeli simgesi varsa da geri dönüşüm işareti de var. kafa karıştırıyor biraz.
 
@BlackZacK
dezenfektan aldığınız firma ile bir görüşün ambalaj bildirimlerinde ek5 b-1 mi dolduruyor , ek5 b-2 mi dolruruyor. amabalj olarak değerlendirildiğinde bir su şişesi ile tehlikeli madde ambaljının aynı işlemlere tabi tutulacağından TAT firmalarında risk oluşturabileceğini düşünmekteyim. Tat cı arkadaşlar ne diyorlar bu konuda?
 
@Yasemin Aslantürk

doğru diyosun. gerçi toplayanda yok burda. Tat firmalarında çalışan arkadaşlar dinlemek lazım.
 
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Atıkların Ünite İçinde Ayrılması, Toplanması ve Taşınması
Ambalaj atıkları
Madde 12- EK-2’de B grubu altında yer alan kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olmuş materyallerden ayrılır.
(Değişik:RG-3/12/2011-28131) Toplanan ambalaj atıklarının, 24/8/2011 tarihli ve 28035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda geri kazanımı sağlanır.

UMARIM İŞİNİZE YARAR...
BİZ ALMIYORUZ AMA TIBBİ ATIK TOPLAYANLAR BUNLARI ALIP KENDİ BÜNYELERİNDE GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLIYOR OLABİLİR.
 
Bizde TAT fırması olarak almıyoruz genellıkle kontamıne ambalaj alan fırmalar ıle toplanıyor onlar.. kımyasal varıl yıkama işlemi yapan yerler vs.
 
arkadaşlar aşağıda yazdığım maddelerdeki ayrımı bilen var mı.
1.si Labarotuardaki kitlerin kapları tehlikeli atık olarak nitelendirilmekte. ancak hastane labarotuarını gezdiğimizde bu kitlerin bazılarının tehlikeli atık işaretleri ile işaretlenmediği, bazılarının işaretlendiğini gözlemledim. Şimdi bunların hepsini tehlikeli olarak nitelendirmem gerekir mi ?
2. si Yine aynı kitlerden insan kanı, dışkısı, idrarı vb. ile kontamine olmuş olanlarını tehlikeli mi yoksa tıbbi olarak mı kabul etmemiz gerekir ??
3. sü Hastaneye tedaviye gelmiş bir insandan labarotuarda incelenmek için alınmış bir bardak idrarın cihazda kullanılabilecek kadarı alındıktan sonra diğer cihaza girmeyen kalan kısmı direk kanalizayona dökülebilir mi yoksa diğer cihaza girmiş olan gibi tıbbi atık olarak değerlendirmek mi gerekir?
arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum.
 
@ibrahim87

1.Labarotuardaki kitlerin kapları tehlikeli atık olarak nitelendirilmekte. ancak hastane labarotuarını gezdiğimizde bu kitlerin bazılarının tehlikeli atık işaretleri ile işaretlenmediği, bazılarının işaretlendiğini gözlemledim. Şimdi bunların hepsini tehlikeli olarak nitelendirmem gerekir mi ? Tehlikeli madde simgesi yoksa ambalaj atığıdır.
2. si Yine aynı kitlerden insan kanı, dışkısı, idrarı vb. ile kontamine olmuş olanlarını tehlikeli mi yoksa tıbbi olarak mı kabul etmemiz gerekir ??
Tehlikeli atık olarak değerlendirilmeli.
3.sü Hastaneye tedaviye gelmiş bir insandan labarotuarda incelenmek için alınmış bir bardak idrarın cihazda kullanılabilecek kadarı alındıktan sonra diğer cihaza girmeyen kalan kısmı direk kanalizayona dökülebilir mi yoksa diğer cihaza girmiş olan gibi tıbbi atık olarak değerlendirmek mi gerekir?
Hastadan çıkan her türlü atık ( vücut sıvısı , kan, idrar vb) tıbbi atık olarak değerlendirilmelidir.
 
@BlackZacK
ambalaj atığı olarak kabul edebilmeniz için seyreltme işleminden sonra analiz yaptırmak gerekir onun sonucuna göre hareket edilir. 2. seçenek analiz yaptırmadan tehlikeli atık olduğunu kabul etmektir.
 
@cevreci_gokhan
ambalaj atığı olarak kabul edebilmeniz için seyreltme işleminden sonra analiz yaptırmak gerekir onun sonucuna göre hareket edilir. ne alanliziyapılacak ki?
 
@BlackZacK

Arkadaşlar ben tat tesisinde çalışıyorum.Bu soru benim de kafamı karıştırdı.Biz plastik ambalajları kırma işleminden sonra yıkama havuzunda temizleme işlemi yapıyoruz ve buradan çıkan suyu kanalizasyona veriyoruz.Daha önce denetimler olmuş fakat bir sorun olmamış.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar açıklayabilirler mi acaba?
 
tesisinizden çıkan su endüstriyel nitelikte üretim aşamasında çıkıyor çünkü ama bunu belediye kanalına vermenizde bir sakınca yok ambalaj atığının suları sonuçta belediyeden bağlantı kalite kontrol izin belgesi alırsanız bir sıkıntınız kalmaz. İyi çalışmlar
 
@Yasemin Aslantürk


tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğinde enfeksiyon etkisi taşıdığı bilinen veya taşıma olasılığı yüksek bir insanın vücut sıvıları tıbbi atık olarak kabul edilir. bunun dışında hastaneye yüzlerce insan gelmektedir ve idrar numunesi vermektedir. numune verdikten sonra veya önce lavaboları da kullanmaktadırlar. bu nedenle böyle bir genelleme yapmak uygun bir cevap olmayacağını düşünmekteyim. çünkü kültür analizine gitmeyen idrarlar evsel atıksu olarak değerlendirilebilir. neden mi? kültür e gitmeyen idrar numuneleri enfeksiyon taşımadıkları içindir. aynı şekilde bebeklerle ilgili olarak kolu alçıya alınmış,sarılık geçirmiş rota dışında bebeklerin ise bezleri tıbbi atık olarak değerlendirilemez. çünkü enfeksiyon taışmamaktadırlar. normalde hastaneler kalite olarak her gelen insan bizim için enfekte kabul edilmektedir demektedirler. fakat az öncede bahsettiğim gibi bu idrar numuneleri hastalarla zaten temas ediyor. ki hastalar koridorlarda heryerde temas halinde. bu ayrım bence önemli 3-5 lt fark etse de tıbbi atık olarak değerlendirilmemesi gerekir enfeksiyon taşımıyorlarsa,kültür analizine gitmiyorsa.
 
Ayrıca, bakanlık hastanelere bir genelde gönderyor. dağıtım 81 il valiliğine. tehlikeli amadde ambalajları tehlikeli atık olarak değerlendirilmiş. dezenfektanlarda buna dahil edilmiş. fakat bu konu ile ilgili şikayet ve görüşler yoğun bir şekilde bakanlığın ilgili birimini meşgul etmekte. bununla ilgili 3-5 ay sonra belki cevap verirler ambalaj mıdır tehlikeli madde midir. ama ben depolamaya devam edeceğim. sonuçta bu tür malzemelerin R ris grublarına göre tedarikçi firma tarafından belli oranlarda su ile karıştırılması yönünde talimat bilgilendirmesi yapmaktadır. ki su ile seyreltildiğinde tehlikeli atık eşik konsantrasyonları Ek3-C yanlış hatırlamıyorsam AYGADY kapsamında, tehlikeli olmayacak şekilde seyreltilme işlemi yapılmaktadır. örnek vereyim aşındırıcı bir madde > %5 fazla ise tehlikeli madde olarak kabul edilmekte. eğer su ile seyreltildiğinde bu oran 50 ml dezenfektan(aşındırıcı) 1000 ml su ya katıldığında tehlikeli atık eşik konsantrasyonu altında kalmaktadır. ki bu aşındırıcı dezenfektan su ile temizlenmesi mümkün olabilir diye düşünüyorum. su ile temizlendiğinde oluşacak sıvı temizlemede yine kullanılabilir. bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum ama bakanlığa bu konu ile ilgili görüşlerimi ilettim. bakanlık ise idrar,bebek bezleri gibi muallakta kalınan konuları da net bi şekilde açıklasa daha iyi olacaktır diye düşünüyoru. Çünkü sitotoksik ilaç kullanan bir hastanın guytları da tehlikeli atık olarak değerlendiriliyor. enteresan bi durum var.
 
@Yasemin Aslantürk
Çok teşekkür ederim Yasemin hanım kalite kontrol izin belgesini alırken benden analiz falan isterler sanırım bu konuda bilgi verir misiniz.
 
Üst