• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde ambalajları

Sami Tendürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2011
Firma
Çevre Danışmanlık
Arkadaşlar, Kullanılan dezenfektan ambalajları tehlikeli madde olarak mı değerlendirilmelidir? Sonuçta bunlar su ile uygun miktarlarda seyreltildikten sonra kullanılıyor
 
Arkadaşlar TAT tesisi için ünite içi atık yönetim planı hazırlamamız gerekir mi? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi acaba...
 
@ibrahim87
1- Tehlikeli atık etiketi olanlar tehlikeli atığa gidecektir, diğerlerini ambalaj atık olarak değerlendirebilirsiniz.
2- Kitler, vücut sıvısı veya kan ile kontamine olduğu durumlarda tıbbi atık olarak işlem görür. Zaten tehlikeli atık depolama/bertaraf tesislerine vermek isterseniz de almazlar.
3- Eğer herhangi bir enfeksiyon veya bulaşıcı hastalık tespiti olmamışsa kanalizasyona gönderilebilir. Ayrıca laboratuvar, hasta odaları, ameliyathane gibi bölümlerdeki lavabo ve klozetlerin gider boruları bir tanka bağlanıp klor/klordioksit gibi kimyasallarla dezenfekte edildikten sonra kanalizasyona deşarj sağlanırsa bu tür durumlarda içiniz rahat olabilir.
 
Sayın göksel bey, Kitler, vücut sıvısı veya kan ile kontamine olduğu durumlarda tıbbi atık olarak işlem görür. Zaten tehlikeli atık depolama/bertaraf tesislerine vermek isterseniz de almazlar demişsiniz. tamam güzel peki yasemin aslantürk ise tehlikeli atık diye söylüyor. hangisini kabul etmeliyiz. teşekkür ederim ilginiz için cevabınızı bekliyorum.
 
@ibrahim87
İbrahim Bey, ben hastanede çalışıyorum ve var olan durumu yansıtmak istedim. Kan bulaşmış atıkları tehlikeli atık bertaraf tesisleri almak istemiyor. Durum budur. Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği de bununla ilgili kesin bir bilgi vermiyor.Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde de kan ile kontamine olan atıklar için bir bilgi yok.
 
arkadaşlar size katılıyorum mevzuatta bu konu ile alakalı bir madde, hüküm yok bu yüzden yoruma açık bir konu ve ben bu durumu şöyle yorumluyorum tıbbi atıkların bertarafında kullanılan yöntemler tehlikeli atıkların çevreye olan zararlı etkisini minimize edecek özelliklerde değil ayrıca tıbbi atıklar sterilizasyon işleminden sonra evsel nitelikli atıklar ile düzenli depolama sahalarında depolanırlar, bu durumda tehlikeli atıklarıda bu alanlarda depolamış oluruz. Bu sebeplerden dolayı hastanede enfekte olmuş tehlikeli atıkları biz tıbbi atık değilde tehlikeli atık olarak kabul ediyoruz. İyi Çalışmlar
 
arkadaşlar bir sorum olacak tıbbi atıklar için revir olduğu zaman lisanslı firma ile sözleşme gerekiyor peki atık oluşmasa dahi her ay ücret alındığını öğrendim firmalardan bilgisi olan var mı?
Atık bertarafında mali yükümlülük
Madde 23- Tıbbi atık üreticileri, ürettikleri atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için gereken harcamaları, bertaraf eden kurum ve kuruluşa ödemekle yükümlüdürler. Bu Yönetmelikteki teknik kriterlere uygun olmak şartıyla, toplama, taşıma ve bertaraf harcamalarına esas olacak tıbbi atık bertaraf ücreti, her yıl tıbbi atık üreticileri ve bertaraf edecek kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak il mahalli çevre kurulu tarafından tespit ve ilan edilerek Bakanlığa bildirilir. Ücretin ödenmemesi tıbbi atıkların bertarafı için bir engel oluşturmaz. Tıbbi atık bertaraf ücretinin ödenmemesi durumunda, bu bedel 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tıbbi atık üreticilerinden tahsil edilir.

mahalli çevre kurulu tarafından belirlenen ücreti atık oluşmadığı aylarda bu maddeye göre aldıklarını söylediler ama bertaraf edecek atık yokken zaten firma çağırılmıyor yükümlü olduklarını düşünmüyorum bilgisi olan var mı?

C: Enfeksiyöz Atıklar
18 01 03* ve 18 02 02*
Kan kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuş nesneler
tıbbi atık koduna giriyor bu atık kodu lisansı varsa neden almasın hangi atıkları alacaklar tıbbi atık lisanslı firmalar bunları almıyorlarsa anlamadım doğrusu
 
@Dilan Seycan

tıbbi atık oluşmasa neden ücret alınsın ki. sözleşme içeriğine bakılmalı bence.tıbbi atık çıkar tartılır miktarına göre para ödersin. bunun dışında ücret ödemeye gerek yok bence
 
Evet o şekilde sözleşme yaptılar ama para ödeniyormuş sözleşmede mçk kararı diye birşey var ama atık oluşmasa dahi ücret alınacağı o cümlede tam anlaşılmıyor
 
mçk kararında, tıbbi atıkların taşınması, bertarafı ve bedeli üzerine karar alınır. tıbbi atık olmasa da ücret alınması uygun değil..
 
Üst