• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge

amine

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Eylül 2018
Firma
alfa
ARKADAŞLAR MERHABA KONUYLA İLGİLİ BİLGİSİ OLAN VARMI
DUYURU


11.06.2019 tarih ve 44011 sayılı Bakanlık Makam Oluru ile yürürlüğe giren “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge” nin 2. Maddesinin 2.Fıkrasının (c) ve (ç) bentlerine ve faaliyet devri söz konusu işletmelerin Ek-3 rapor ekinde yer alması gereken ADR kapsamında faaliyet konusu devri sözleşmesi örneğine ilişkin bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır.
c) Tehlikeyi maddeyi üretiminde kullanmayan ve satışa konu etmeyen nihai tüketici durumundaki işletmeleri,
Tehlikeyi maddeyi mal veya hizmet üretiminde kullanmayan ve tehlikeli maddeyi ticarete konu etmeyen son kullanıcıların Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma zorunluluğunun bulunmadığına yöneliktir. Bu bent, ısınma için akaryakıt kullanan siteler, yurtlar, huzur evleri vb. nitelikteki nihai tüketicileri kapsamaktadır.
Bununla birlikte, sektörde bu bentten dolayı bazı işletmelerin ilişkin özellikle otellerin, tüp bayilerinin kapsam dışında kaldığına yönelik yorum yaparak algı operasyonu yapmaktadır.
Tehlikeli madde ile iştigal eden sektördeki işletmelerin TMFB alıp almama zorunluluğuna dair değerlendirme Yönerge ekindeki Ek-3 raporunu hazırlayacak olan TMGDK bünyesindeki TMGD’nin söz konusu işyerinde tehlikeli madde veya maddelere ilişkin detaylı çalışma yapması ve Ek-3’ün açıklama bölümünde asgari olarak cevaplanması istenen soruları detaylı olarak açıklaması sonrasında karar verilmesi gereken husustur.
Tehlikeli madde ile iştigal eden bütün işletmelerin bu kapsamda değerlendirildikten sonra TMFB konularının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitler yapılmadan sektördeki hiçbir işletme için örneğin otellerin, tüp bayilerinin, akaryakıt istasyonlarının mevzuat açısından değerlendirilmesi yapılmadan kapsam içinde olup olmadığı yönünde bir hükümde bulunmak tamamen gerçekten uzak yaklaşımdan öte bir değerlendirmedir.
Bentte tehlikeli maddeyi tehlikeli madde üretiminde kullanmak veya tehlikeli madde üretiminde bulunmak gibi bir anlam içermemekle birlikte, tehlikeli madde ile iştigal eden bazı sektöre muafiyette sunmamaktadır.
ç) Ana hizmet konusu bu Yönergenin birinci maddesinde zikredilen faaliyetlerden biri olmayan, bununla birlikte yaptığı iş ve işlemler sonucu tehlikeli madde kapsamına giren atık oluşturan işletmeleri,
Bu bent, taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi faaliyetlerinden bir veya birkaçı ile iştigal eden bununla birlikte yaptıkları faaliyete bağlı olarak tehlikeli atık üretenlere yönelik değildir.
İştigal konusu taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olmayan işletmelerin tehlikeli madde kapsamına giren atık oluşturanların örneğin fotografçılar, sanayideki araç tamirhaneleri alırken ADR kapsamında tehlikeli madde olmayan yaptıkları iş ve işlem sonucunda tehlikeli atık kapsamına giren işletmelerin TMFB alma zorunluluğu bulunmadığını kapsamaktadır.
Bu bentle ilgili olarak sektörde özellikle akaryakıt istasyonları üzerinden algı yaratılmaya çalışılmakta olup Yönerge yayımlandıktan sonra toptan satış ve taşımacılık yapmayan sadece pompadan perakende satış yapan akaryakıt istasyonlarının (EPDK’dan lisans almış olan istasyonların yaklaşık sadece %20’si bu kapsamdadır) sadece Alıcı olarak TMFB düzenlenmesinin doğru olmadığı, tank dibi çamuru olarak adlandırılan atığın göndereni olduğu ifade edilerek Alıcı+Gönderen oldukları yönünde açıklamalar yapılmaktadır.
Tank dibi atığının miktarı istasyonların satış miktarlarına ve depolarının temizlenme periyodlarına bağlı olarak farklılık gösterse de yılda 40 kilogram ile 200 kilogram arasında değişmektedir.
ADR kapsamında tehlikeli maddelerin sadece alıcısı sorumluluğu bulunan işletmelerin faaliyeti sonucunda oluşan atık yönüyle aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatlarına göre ruhsatlandırılmış atık üreticileri olup tehlikeli atıklarının ADR’ye uygun olarak sınıflandırılmasını ve taşınmasını sağlamak veya sağlatmak zorundadır.
Yönerge’de Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alma veya Yenileme aşamasında işletmelerin faaliyet konusu tespiti işlemleri için Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş TMGD Kuruluşları tarafından durum tespiti yapılarak raporlanması gerektiği belirtilmiştir.
Sadece Alıcı sorumluluğu olan işletmelerin de aynı süreci takip ederek Faaliyet Belgelerini mevzuata uygun olarak almaları gerekmektedir.
Tehlikeli madde yönüyle sadece alıcı olan işletmeler, tehlikeli atıklarını ADR 1.8.3.2 (a) bendinde belirtilen zorunluluklara uygun sevk etmeleri ve bunu belgeledikleri sürece ADR kapsamında atıkla ilgili Gönderen sorumluluğuna ilişkin TMGD istihdam veya TMGDK’dan hizmet alımından muaf tutulabileceklerdir.
 
Senin için ADR'ye baktım. Zaten açıklamadan anladım ama... Muafiyet kapsamındaki maddeler ve bu maddelerin göreceği işlemler ile ilgili bir talimatlar zinciri yayımlanışlar. Burada muafiyet ve ADR ile ilgisi olmayan tehlikeli maddelerden bahsediyorlar. Dayanağını en son yazmışlar. Gerek yoktu bu kadar detaya
 
merhaba,
Kimyasal satın aldığımız firmalardan hangi belgeleri talep etmeliyiz?
- TMFB
- SRC-5 belgesi (sürücünün)
- Araç Uygunluk belgesi, tank tip onayları gibi dokümanlar. yeterli midir?
 
Tehlikeli madde faaliyet belgesi yenileme işlemleri İstanbul için Tuzladaki ek hizmet binasında yapılabiliyor mu acaba, yoksa illa yeşilköydeki 1. bölge müdürlüğüne mi gitmek gerekir?
 
@lizzie yenileme ücreti olarak 213 TL yatırılıyor, normal ücretin 4'te 1'i. Başvuruyu yaptıktan sonra bir kağıt veriyor ücret ve hangi bankalara yatırabileceği bilgilerini içeren. Belgeleri, başvuru dilekçesinde belirtilen ve e-devlette yetkili olacak olan kişi götürmüyorsa, bu iş için yetkilendirildiğinize dair yetkilendirme/görevlendirme yazınızı istiyorlar ve firmanın kendi personeliyseniz son aya ait SGK hizmet dökümünün yanınızda olması gerekiyor.

Başvuru dilekçesine Ek olarak da, En son yayımlanmış olan Ticaret sicil gazetesi, son 6 ay içinde alınmış Ticaret odası/Sanayi odası faaliyet belgesi, imza sirküleri, TMGDK'dan alınan Ek-3 götürdüm. Belgelerin hem asıllarını hem de fotokopilerini götürdüm almak isterlerse diye ama bakıp geri verdiler, imza sirküsünün fotokopisini aldılar.
 
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine ilişkin yönergede ; sadece süre bitimi nedeniyle yenilemelerde tmfb ücretinin %25 i alınır diyor. "Madde 8 (4) TMFB’sinin süresi sonunda yenileme nedeniyle düzenlenmesinde bu ücretin %25’i alınır. Bunun haricindeki faaliyet belgesi değişikliklerine ilişkin ücret talep edilmez."

 
@Beril Çataltepe Bana fotokopilerini getirin demişti ilgili çalışan, tabi şimdi kendisine ulaşamıyorum. Tamam hazırladım giderim evraklarla :) teşekkürler
[automerge]1567520072[/automerge]
Ben de emin olamadım bazı firmalar yatırmıştı daha önce :) teşekkürler
 
beril hanım, yapmamız gerekenleri tane tane sırasıyla yazabilir misiniz:) ben işletmenin tmgd'siyim. kuruluş aracılığı ile mi almam gerekiyor ve yönergenin hangi maddesinde yer alıyor
 
@handeoo Yönergede sıralanan evrakların hepsi kuruluşun kendisinden temin edebileceğiniz evraklar, yönergenin 6. maddesinde belirtiliyor. Firmanın kendi bünyesinde çalışan bir TMGD iseniz EK-3 için yine bir TMGDK'dan almanız gerekir mi yoksa kendiniz hazırlasanız olur mu onu bilmiyorum, biz TMGDK ile çalıştığımız için EK-3'ü onlardan aldık. İsterseniz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bulunduğunuz bölgedeki müdürlüğünü arayarak daha detaylı bir bilgi alın, ben yanlış yönlendirmeyeyim sizi
 
Merhabalar bi firmamızın TMFB üzerinde taşıyıcı ekletiricez normal şubemizde var yalnız merkez şubesinde faalyiet yapmamasına ragmen son degişikliklerden sonra taşıyıcı eklettirmemiz söylendi bunun için gerekli evraklar neler acaba bide ucreti yok sanırsam degişiklik oldugu için?
 
@lizzie Yalnız bu çok saçma değil mi :-/ Kendi TMGD'si olan bir firma ekstra neden bir TMGDK'dan form alıyor? Bir şey de düzgün olsa şaşarım :)
 
Üst