• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hk.

Tutku Alper

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ağustos 2012
Firma
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
benim aklıma bir şey takıldı, yönetmeliğe göre seveso beyanı toplam 50 ton/yıl olan tesisler hazirana kadar tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurmak zorunda ama soru şu benim bir firmamın 2 ayrı tesisi mevcut birinin seveso bildirimi 26 ton/yıl diğeri 25 ton/yıl acaba bunları toplam mı değerlendirmem lazım ayrı ayrı mı? ilgili yönetmelik maddesini bulamadım ve firmaya bilgi vermem lazım
 
@cigdem_ http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140522-25.htm link ten baka bilirsiniz.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğe göre işletmelerin TMGD istihdam etme veya hizmet alması zorunluluğunun 30 Haziranda başlandıgı ancak akaryakıt istasyonlarının tümü, LPG ve CNG tüp satışı yapan işletmeler, liman tesisleri ile havayolu kargo terminalleri gibi bazı faaliyet türlerine 1 Ocak 2018'e kadar geçici bir muafiyet sağlandığı kaydedildi.
 
@realastala

"Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ - Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler en az bir adet tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet almakla yükümlüdürler." maddesine göre alıcıların kapsam dışında olması için boşaltan olmaması gerekmekte. Alıcı olan ancak boşaltan olmayan bir işletme olabilir mi?

Ayrıca Tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması hakkında yönetmeliğin 10. maddesinin 1. fıkrasının e bendi ve 12. maddesinin 1. fıkrasının b bendine göre kontamine ambalaj gönderen firmalar yükleyen ve gönderen kapsamına da girmektedir şeklinde yorumluyorum. (?)
 
Arkadaşlar, firmamızda lng tankı bulunmakta ve tankerle gelen lng direk olarak tanka aktarılmaktadır. Sadece alıcı kategorisine giriyoruz değil mi ? boşaltıcı olana girmiyoruz diye anladım yönetmelikteki ibarelere göre. Ama emin olmak istedim bilen var mı ? Ya da nereye sorabiliriz ?

b) Alıcı: Taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi veya taşıma senedinde belirtilen, eşyanın teslim edileceği işletmeyi,
c) Boşaltan: Paketli veya dökme olarak taşınan tehlikeli maddeleri taşıt, tank veya konteynerlerden boşaltan işletmeleri,

Ulaştırma bakanlığını mı aramamız gerekir ?

ayrıca evet kontamine atık ya da tehlikeli atık gönderdiğimiz için danışman bulundurmak zorunda mıyız arkadaşlar ?
 
@morgul

Tebliğ'den incelediğim kadarıyla fikir verebilmek adına aşağıdaki yorumu yapmak isterim. Ancak tam olarak uzmanı olmadığım bir konu olup daha detaylı incelemenizde fayda olacaktır.


Tehlikeli madde güvenlik danışmanı hizmeti alma zorunluluğu, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ kapsamında olan işletmelere getirilen bir zorunluluktur. Söz konusu Tebliğin 2. Maddesi;

a) Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmelerini,
Yukarıdaki maddeye göre 1 yıl içerisinde toplam 50 ton ve üstü tehlikeli madde ile işlem yapan işletmeler danışman bulundurmak zorundalar.

Ayrıca sağlık kuruluşlarında görev yaptığınız için şu durumla karşılaşabilirsiniz. Yine Tebliğin 2. Maddenin 1 fıkrasının (b) bendi şu şekildedir.

b) Miktarına bakılmaksızın ADR Bölüm 1.1.3.6.3’te yer alan tablodaki taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeleri,
ADR’nin söz konusu tablosunda taşıma kategorisi sıfır olan bölümde Sınıf 6.2 (bulaşıcı maddeler); UN 2814 ve 2900 tehlikeli maddeleri bulunuyorsa miktarına bakılmaksızın kapsama giriyorlar.
 

Ekli dosyalar

  • UN 2814 ve 2900.pdf
    426.9 KB · Görüntüleme: 53
@lizzie

Haklısınız. Ben geniş anlamda düşündüğümüzde karşılaşabilme ihtimali olan atıktan bahsettim. Sağlık ile ilgilili araştırma laboratuvarlarından çıkabilir.

UN 3291 tabi ki de girmiyor ve büyük çaplı bir hastanede yıllık belirtilen miktarın üstünde olması da yüksekle ihtimaldir.
 
1 temmuz 2015 tarihi ile tüm işletmelere gelmiş bulunmaktadır. (Akaryakıtlar 2018 yılında)
 
@lizzie tıbbi atıkların atık koduna göre 180103 UN 2814 ve 180202 içi ise UN 2900 olmaktadır. (ADR 2.2.62.1.11.1) 3291 sadece 180104'ler için geçerli olmakla beraber sınıf 6.2 olduğu için taşıma miktarına bakılmaksızın ADR'ye tabidir.
 
Merhaba arkadaşlar,

Konu hortlatayım biraz :)

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ Madde 2- kapsamda "tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler" denmektedir.

bununla ilgili tehlikeli madde kullanan tesisin bazı arkadaşların girdiğini söylese de ben tamamen sorumlu olarak taşıyan firmayı görmekteyim. bu bağlamda firmaların TMGD çalıştırma veya sözleşme yapma zorunluluğu var mıdır sizce?
 
Üst