• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hk.

Tutku Alper

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ağustos 2012
Firma
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
benim aklıma bir şey takıldı, yönetmeliğe göre seveso beyanı toplam 50 ton/yıl olan tesisler hazirana kadar tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurmak zorunda ama soru şu benim bir firmamın 2 ayrı tesisi mevcut birinin seveso bildirimi 26 ton/yıl diğeri 25 ton/yıl acaba bunları toplam mı değerlendirmem lazım ayrı ayrı mı? ilgili yönetmelik maddesini bulamadım ve firmaya bilgi vermem lazım
 
@merve oztanrıkulu

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik (R.G. Tarihi: 30.12.2013)
Bildirimler
MADDE 7 – (1) Ek-1'in Bölüm 1 ve Bölüm 2'sinde belirtilen tehlikeli maddeleri bulunduran veya bulunduracak kuruluşun işletmecisi;
a) Faaliyet halindeki kuruluş için bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren,
b) Kuruluş faaliyete geçmeden önce,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasındaki özel program paketini kullanarak bildirimini yapar.
(2) İşletmeci;
a) Beyan edilen tehlikeli maddelerin miktarında kuruluşun seviyesini etkileyecek bir değişiklik olması,
b) Beyan edilen tehlikeli maddelerin niteliğinde veya fiziki şeklinde değişiklik olması,
c) Uygulanan proseslerde değişiklik olması,
ç) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması,
d) Kuruluşun faaliyetine son vermesi veya devredilmesi,
hallerinde yirmi iş günü içerisinde bildirimini günceller.
 
TMGD Eğitimine;
  • Tehlikeli madde üreten, taşıyan, depolayan, elleyen, etiketleyen ve ambalajlayan firmaların tehlikeli maddeler konusunda uzmanlaşmak isteyen yöneticileri
  • Tehlikeli maddeler konusunda hızlı bir kariyer(!) hedefleyen herkes
  • Akademisyenler
  • Firma bünyesinden veya ayrı bir danışmanlık faaliyeti olarak yetkili TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak çalışmak isteyenler veya bu konuda kendilerine veya firmalarına ciddi bir bilgi ve uzmanlık yaratmak isteyenler... diye giden bir özel kursun reklamı...


Kafama takılan; Kamu görevlilerinin (çevre mühendislerinin) TMGD danışmanlığı sertifikasına ihtiyaçları var mı ya da bu sertifika onlara mesleki açıdan bir şey verecek mi? Yoksa özellikle özel sektörde çalışan çevre görevlilerini mi ilgilendiriyor
 
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışanlı Hakkında Tebliğ-GEÇİCİ MADDE 2 –(4) Kamu kurum ve kuruluşlarında, TMGD istihdam etmek veya TMGD’den hizmet alma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmaz.
 
TMGD ile sevosoyu nasıl birleştirdiniz? Seveso bildiriminde tesiste bulundurulan tehlikeli kimyasalların miktarı baz alınır. TMGD ise 50ton ve üzeri tehlikeli kimyasal hareketi.

eksik yazmışım özür dilerim. Bir yıl içerisindeki 50 ton ve üzeri Tehlikeli kimyasal hareketi.
 
TMGD de ithal edilip edilmemesi önemlimi, distiribütör aracılığıyla kimyaasal alınması yükümlülüğü kaldırıyor mu? Yoksa tesisimize 50 ton üzeri tehlikeli kimyasal giriyorsa bize kapsıyor demek mi? Ek olarak tehlikeli kimyasalların listelendiği resmi bir liste var mı?
 
Aslında bu konuda aydınlatılması gereken bir çok şey var. Benim tesisimde akaryakıt tankı var ama tank taşerona ait. Danışmanlığı taşeronumuz mu almalı yoksa saha bize ait olduğu için biz mi almalıyız? Ayrıca bu belgeye sahip danışmanların yetersiz sayıda olduğu söyleniyor. Bu yetersizlik dolayısıyla hizmet alamıyor olmamız doğal değil mi?
 
@Hande Soy


Hande Hanım

Firmanın ithal etmesi, üretmesi, paketlemesi farketmez. Firma bünyesinden yani irsaliye faturasından toplam 50 tonu geçmesi yeterli. Alıcı,paketleyici,gönderici,taşıyıcı ise gereklidir.

Genel maksadıyla bir yıl içinde 50 ton (patlayıcı-sınıf1 biyolojik-sınıf6 radyoaktif-sınıf7 hariç) adr cilt 1 de yazan yaklaşık 3500 maddeden biri ile çalışıyorsanız TMGD bulundurma zorunluluğu var.
 
Belge kapsamında Alıcı var,danışmanlık kapsamında alıcı yok.Belgeniz Alıcı kapsamındaysa danışman bulundurma şartınız yok.İlgili Yönergeyi biraz okursanız,Çoğu depolayan,dolduran kapsamında belge alanların,aslında Alıcı olduğunu göreceksiniz ve Alıcı olduğunda Danışman bulundurma şartı yoktur.Danışmanlık şirketleri bu işi rant kapısına dönüştürdüler,kanmayın arkadaşlar. Kapsamınızı iyi belirleyin.
 
Arkadaşlar Balıkesir sanayi odasının yaptığı açıklamaya göre TMFB ini "alıcı” faaliyeti ile birlikte “boşaltan” faaliyetini de gösterir bir şekilde en az iki TMFB düzenlenmesi gerekmekte olduğu aksi halde yapılacak denetimlerde idari yaptırımlar uygulanacağı belirtilmektedir. şeklinde bir duyurusu var. Bu nedenle Alıcı olarak aln firmaların "Alıcı, Boşaltan" olarak değiştirmesi gerekmektedir.
 
Üst