• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli - tehlikesiz atık ara depolama

Tijen Canişcioğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mart 2012
Şehir
İzmir
Firma
Duyum Danışmanlık ve Eğitim Merkezi
Merhabalar değerli meslektaşlarım,
LİON tehlikeli-tehlikesiz atık ara depolama tesisimiz Ocak 2017 yılı itibari ile Torbalı' da faaliyete başlamıştır. Atık konusunda destek vermeye hazırız.
iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • LOGO.jpg
    LOGO.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 52
Merhaba Tijen Hanım. Konya' da Tehlikeli atık ara depolama faaliyetinde hizmet vermek için bir düşüncemiz vardır. Bu faaliyette bakanlıktan yada başka bir kurumdan teşvik vb. bir yardım var mıdır? Bilginiz varsa bilgilendirirseniz memnun olurum.
 
Tijen Hanım takıldığımız bir kaç problem var yardımcı olursanız çok sevinirim. Öncelikle ara depolama için tehlikeli atık mali sorumluluk sigortasına ne kadar ödemektesiniz, şu an maliyet analizi yapmaktayız.
 
@Abdi Bozkurt Gürhan
Abdi Bozkurt bey, genelde 300-350 lira civarında oluyor. Bizim firmanın sigorta işlemleri ile muhasebecimiz ilgileniyor, rakkamı bilmiyorum. Birkaç sigorta firmasından fiyat alabilirsiniz firmanız için daha sağlıklı olur. Çünkü bildiğim kadarı ile sigorta işlemlerinde firmanızın cirosu önemli bir kalem. Firmanızın cirosuna göre belirlenir sigorta rakkamı.
 
@Abdi Bozkurt Gürhan
Abdi Bey merhaba, bir dönem tehlikesiz atık geri dönüşümü tesisi için araştırma yapmıştım, ekonomi bakanlığının teşvikleri var. yatırımınızın büyüklüğüne göre değişebiliyor tabi ki. bölgenizde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansıyla da görüşebilirsiniz.
 
@Tijen Canişcioğlu

Çok teşekkür ederim Tijen Hanım, genelde tehlikeli atığı cok az hatta hıc cıkmayan (sadece bıtkısel atık yag cıkan gibi ) tesislerde 300-400 TL civarı oldugunu biliyorum. Tesisimizin tamamen tehlikeli atıklara yönelik olduğu için çok daha yuksek olması gerektiğini tahmin etmiştim. En iyisi söylediğiniz gibi sigorta firmalarından teklif almak.
Takıldığım diğer hususlardan bahsetmek istiyorum. Vaktinizi çok aldım yardımlarınız için tekrardan teşekkürler.
1- Tesisimizde kabul edebileceğimiz atık kodları nelere göre belirleniyor, her atık kodu için ayrı ücret mi ödememiz gerekiyor ve istediğimiz kadar atık kodu ile çevre izni-lisansı alabiliyor muyuz?
2-Tesiste ne tür bir arıtma tesisi kurulmalı, Sızma ve yıkama suları nasıl bertaraf edilmeli?
3-Gayri Sıhhi Müesese Ruhsatı almak için tesisin sağlaması gereken şartlar neler?
4-Tesis işletmesinde TMGD, Çevre Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı, Kimya Mühendisi vb. bunlardan yada bunların dışında kimlerin çalışması zorunludur?
5-Tesiste ara depolama lisansı dışında anladığım kadarı ile birde atık su deşarjı konulu çevre izni alınması gerekiyor. Ayrıca atıkların toplanması için araçlara tehlikeli atık toplama taşıma lisansı almak gerekiyor. Bunların dışında bir belge gerekiyor mu? Araçlar için toplama taşıma lisansı, lisansı olan bir araç ile sözleşme usulü gerçekleştirilebilir mi?
 
Merhabalar,
Sıra ile cevaplandırmaya çalışayım.
1. İstediğiniz kadar atık kodu alabiliyorsunuz. Aldığınız atık kodu sayısına göre değil lisansınızın kapsamına göre para ödüyorsunuz. Tehlikeli atık ara depolama için her atık kodunu alın. Firmalarda değişik kodlar karşınıza çıkabilir ve bir tane eksik olunca toplam teklif veremeyebilir ve firmayı kaçırabilirsiniz.
2. Ara depolama olduğunuz için tesiste yapacağınız ızgara kör kuyuya bağlanmalı. Burada biriken sular arıtma tesisine gidip kanal bağlantı şartlarına göre arıtılmalı. Kanalizasyon tesisinizin yakınından geçiyorsa bağlı olduğunuz belediyeden alacağınız kanal bağlantı izni ile arıttığınız suyu kanalizasyona bağlarsınız. Eğer kanalizasyon yok ise o zaman arıtılan suyu vidanjör ile çektirip bağlı bulunduğunuz belediyenin arıtma tesisine göndermeniz ve vidanjör çekim evraklarınızı saklamanı gerekli.
3. GSM için belediyeden alacağınız evraklar listesinde vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, ÇED, Çevre izni, sanayi oda kaydı vb gibi resmî evraklar gerekli. Bunları sağladığınızda hemen ruhsatınızı alabiliyorsunuz. Eğer çevre izni tamamlanmamış ise geçici ruhsat verip çalışmanıza izin verebilir belediyeniz. Lisans işlemi tamamlandıktan sonra gerçek ruhsata dönüşür.
4. Tesisinizde sorumlu mühendis olarak tecrübeli çevre görevlisi ve kimya mühendisi yeterli. TMGD uzmanı veya danışmanlık hizmeti almanız ve ISG hizmeti de almanız gerekli.
5. Atıksu deşarj izni ile ilgili 1. Maddede açıkladım. Eğer bulunduğunuz yerde kanalizasyon var ise kanal bağlantı izni aldıktan sonra atıksu deşarj izni alabilirsiniz. Eğer yok ise arıtılmış suyu analiz ettirip vidanjör ile çektirip belediyenin atıksu arıtma tesisine gönderebilirsiniz. Eğer dere vb yere deşarj ermeniz gerekiyorsa arıttığınız suyun alıcı ortam şartlarına göre arıtılmış olması ve yine vidanjör ile ve yakınınızda ise dere boru ile dereye deşarj etmeniz gerekli. Tabii bu da atıksu deşarj izni kapsamına giriyor. Yani özetle atıksu deşarj izni; kanalizaston varsa kanal deşarj izni; dere, deniz vb gibi alıcı ortam var ise alıcı ortam deşarj izni
Araçlarınıza tehlikeli atık taşıma lisansı almanız gerekli ve araç takip sistemi olmalı.
Evet taşıma lisansı olan başka bir firmadan nakliye hizmeti alabilrsiniz. Başka bir firmadan hizmet alırken aldıracağınız atık kodlarına sahip olup olmadığını kontrol etmeniz önemli bir konu.
Umarım faydalı olmuşumdur. İlerleyen zamanda aklınıza birşey takılırsa veya bir sorunla karşılaşırsanız her zaman yardımcı olabilirim.
 
1. Konya gibi bir bölgede herhangi bir tehlikeli atık geri kazanım ara depolama tesisi yok. Sanayi tesisleri de yogun oldugu için çok çeşitli atık kodları ortaya çıkmakta. O zaman söylediğinize göre tehlikeli olan tüm atık kodlarını eklememiz mümkün oluyor bu da bizim çok işimize gelir.

2.Arıtma ile alakalı vidanjör çok mantıklı geldi. Belediyenin arıtma şartını sağlaması çok büyük olasılık. Ancak kanalizasyon tesis yakınından geçiyor. Sadece çökeltme havuzu ve filtre pres ile çamuru susuzlaştırıp onu da tesisimizde ara depolama imkanımız mevcut sanırım. Daha sonra da çökeltme havuzundan çıkan atık su şartları sağlar ise kanalizasyona verebiliriz.

3.GSM sorumda bir kaç şey duymustum. Örneğin etrafındaki tesislere belli bir uzaklıkla olmaz ise ruhsat vermiyorlarmış. Bu yüzden bu soruyu sormustum. Yönetmelikte geçen 3m sadece tesis içerisindeki idari binaya uzaklık değil de dış tarafta bulunan diğer tesisler içindemi 3m isteniyor.

4.Ben kendim çevre mühendisi, isg uzamanı ve tmgd uzmanıyım. Sadece ben yeterli miyim :) Anladığım kadarı ile birde kimya mühendisi istihdam etmeliyim
 
3. GSM ruhsatı için elbette şehrin içine kuramazsınız. ÇED yazısı gerekli. Tehlikeli tehlikesiz atık Ara depolama tesisleri ÇED yönetmenliği kapsamında Ek-2 listesine tabidir ve ÇED gerekli değildir. Bu yazınızın olması yeterli. Firmalara yakınlık mesafesi ile ilgili bir metre hatırlayamadım. Yarın bakıp size bilgi veririm.
4. Evet siz yeterlisiniz. bir de kimya mühendisi gerekli

2. Filtre prese gerek olacağını sanmıyorum. Çünkü siz tesisinizi yıkadığınız suları arıtacaksınız. Ve o derecede bir çamur çıkmayacak
 
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim Tijen Hanım. Aklımdaki tüm soruları yanıtladınız. Tesisi kurma konusunda biraz yavaş ilerliyoruz ancak inşallah sonunda hedefimize ulaşacağız. Hayırlı geceler dilerim.
 
@Tijen Canişcioğlu Tijen Hanım merhaba, sizi rahatsız ediyorum fakat ara depolama faaliyeti için Çevre Lisansı alınırken Teknik Uygunluk Raporu istemekte olup Bakanlığın sitesinde bulunan Teknik Uygunluk Raporu formatları arasında Tehlikeli- Tehlkesiz Atık Ara Depolamaya ait bir format yok, siz bu konuda nasıl yol izleyeceksiniz, bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
@deucevre
Merhabalar,
Yardımcı olurum elbette. Ama bu hafta hep seyahat ve eğitim var. Uygun olduğum bir ara format hakkında bilgi veririm,
Kolaylıklar diliyorum

@deucevre
Merhabalar, kusura bakmayın lütfen epey yoğun bir hafta içerisindeyim. Teknik uygunluk raporlarını inceledim evet tehlikeli tehlikesiz atık ara depolama diye bir rapor yok ama zaten format belli. Atık yağ ara depolama teknik uygunluk raporu üzerinden uyarlayabilirsiniz. Hafta içi bir tane yapmaya çalışayım sizinle paylaşayım, olur mu? Çarşamba gününe kadar yapabileceğimi sanmıyorum. Yapınca birlikte inceleriz.
 
@Tijen Canişçioğlu tehlikeli tehlikesiz atık ara depolama konusunda yaptığınız bir teknik rapor örneği mevcut ise yardımınızı beklemekteyim.
 
Tijen hanım firma isminiz çok güzelmiş ve logo çok başarılı olmuş. Yapanları tebrik ediyorum. Tabii belki başlıkla çok alakalı değil dediklerim ama görünce demeden duramadım. :) Bu arada epey zaman geçmiş, haliyle başlığı da yukarı almış oluruz ve böylelikle güncel durur. Kolay gelsin.
 
Ben o firmadan ayrıldım şimdi Entegre Enerji Çevre danışmanlık firmasındayım. :cool: bahane ile merhabalaşmış olduk teşekkür ederim. :)

Merhabalar geçmiş dosyalarıma bakayım bulabilirsem paylaşırım elbette. :)
 
Üst