• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz arıtma çamuru almak

H.Yeliz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Nisan 2015
Şehir
Bursa
Firma
bsm
Arkadaşlar merhaba,

Biz üretimde kullanmak amaclyla bir başka firmadan tehlikesiz arıtma çamuru almak istiyoruz. Bu durumda ne yapmamız lazım ?

Atığı almak için lisans almamız gerekli mi ? Çevre izin lisansımız var ama ne yapacağımızı bilemiyorum
 
Sn. Yet

Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 19 bakın derim. Çamur almayı düşündüğünüz firma bu kapsamda değerlendirilebilir. O zamanda çamur üreten firma gerekli işlemleri yapmalıdır. İyi çalışmalar.
 
@deniz giray
Peki bakanlığa başvurulur diyor ama ne için başvuracaklar ? Ya da biz mi başvuracağız ?
 
Yan ürün olarak değerlendirilmesi için bakanlığa başvurulacağını kast ediyor. Çamuru üreten firma başvurmalıdır.
 
Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin avantajlı bölümlerinden biri olduğunu düşünüyorum "yan ürün" değerlendirilmesini. Fakat her malzemeyi bu kısımda değerlendirebilir miyiz?
Bahsettiğiniz tehlikesiz arıtma çamurunun bu madde kapsamında değerlendirilemeyeceğini düşünüyorum. Arıtma çamuru, üretim prosesinden çıkmaz, üretim prosesi sonucu oluşan atık suların arıtılması işleminden kaynaklanır. Tehlikesiz arıtma çamurunu alacak firma; aslında onun geri kazanımını sağlamış olacak; bu nedenle tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alması gerekecektir.
Yine de "yan ürün" üzerinde yoğunlaşmak isterseniz Bakanlık görüşü sorulması gerekecektir.

Atık Yönetimi Yönetmeliği:
MADDE 19 –(1) Üretim prosesi sürecinde ortaya çıkan; ancak asıl amacın bu maddenin üretimi olmadığı, maddeler veya malzemeler;
a) Üretim prosesinin ayrılmaz bir parçası olarak üretiliyor ve kapasite raporunda ürün/yan ürün olarak yer alıyor ise,
b) Gelecekte kullanımına yönelik talep sürekli ise,
c) Doğrudan bir proseste kullanılabiliyor ve üretildiği yerde fiziksel işlemler hariç olmak üzere başka işlemlerden geçmiyor ise,
ç) İkame edeceği maddenin standartlarına uygunluğunun ya da hammadde olarak kullanılması durumunda nihai ürünün ürün standardını bozmadığının belgelenmesi halinde,
d) Kullanımında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek tedbirler alınıyor ise,
atık olarak addedilmeyerek, yan ürün olarak kabul edilebilecektir.
(2) Yan ürün olarak değerlendirilebilecek, bu maddenin birinci fıkrasındaki özelliklere haiz atıklar için uygunluk almak üzere Bakanlığa başvurulur.
 
Üst