• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz arıtma çamuru (evsel) kabul eden tesisler

putperest

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Haziran 2011
Tehlikesiz arıtma çamuru (evsel) kabul eden tesislerin listesine nasıl ulaşabilirim? Bir de uygun atık kodu nedir?
 
merhaba takımdaşım,

07 05 başlığı ilaçların üretimi ile alakalı gibi sanki, bizim sektörümüz farklı, arıtma çamurumuz ise tamamen evsel atıksu arıtma tesisimizden kaynaklı, sektörümüzle de bir alakası yok. Bununla birlikte 19 08 05 de olabilir gibi geldi bana? Gerçi burada hacim fazla heralde kentsel dediği için. Deşarj iznimiz sıkıntıya girmesin diye elimdeki tehlikesiz çamuru ne yapacağımı bilemedim. Bakanlıkla görüştüğümde çimento fab filan da aldığını söylediler.
 
Evsel atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtma çamuru 19 08 05 kodu uygundur. Fakat bakanlık ya da bazı çimento fabrikaları çamurun tehlikeli atık olup olmadığını tespit etmeniz için tehlikeli atık analizi isteyebilir. Analiz isterse ve atık tehlikeli çıkarsa bu kodda değerlendiremezsiniz. Çimento fabrikaları yakıt olarak kullanabilmekte, şehrinize yakın olan çimento fabrikalarıyla iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
 
@glcsmklr

merhaba bakanlıkla görüştüğümde atık kabul işlemi yönetmeliklere uygun yapılır gibi kesin bir tavırla karşılaştım ve bulunduğumuz bölgedeki çimento fabrikaları alım yapmıyorlar. kitabına uygun olsun istiyorum ben de çünkü biliyorsunuz başvuruları hiç ummadığınız veya majör etkilerin dışında dikkate bile almaya değmez minör şeylerden reddedebiliyorlar.

deiğiniz atık kodunu kullanacağım, çamuru sanki tehlikeliymiş gibi bir yakma tesisine ya da 4-5 saat uzaklıktaki KADDT'ine gönderteceğim.
 
Atığın tehlikesiz atık olduğu tespit edilirse, atığı istediğiniz kamyonla taşıyabilirsiniz. Fakat tehlikeli ise tehlikeli atık taşıma lisansı olan bir araçla göndermeniz gerekiyor. Yakınınızdaki yakma tesisleri sizi yönlendirecektir.
 
19 08 05 kodunda atık çamurunuzu depolayabilir ve yılda 1-2 kere yüklü bir şekilde çıkışını yapabilirsiniz. Çimento firmaları miktara önem vererek çamur alırlar. Atık çamurlarınızın analizini yaptıracaksanız, uzun süre depolanmış çamurların değil güncel çamurların analizini yaptırmanızı tavsiye ederim. Uzun süre beklemiş çamurda TOK ve ÇOK değerleri yüksek çıkabilir ve TOK parametresinden sebep tehlikeli sınıfa girer.
 
Anonim (11d6)Merhaba,

Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında bulunan atık kodu listesinde A veya M harfleri yoksa o atık tehlikesiz olarak adlandırılır ve analiz yapılmasına gerek yoktur. Ancak" .....dışındaki atıklar" denildiği zaman bu tür atıkların tehlikeli olup olmadığını kanıtlamak için analiz yapılması gerekir.

Bazı firmalar muhtemel tehlikeli atık özelliği bulunan atıklara analiz yaptırabiliyor.​
 
Atık yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelik.

Özür dileyerek geri alıyorum bu yazdığımı ! lisanssız taşınabilir ancak geri kazanım bertaraf yapılamaz bu durumda MADDE 5 –d) Atıklar, ilgili valilikten taşıma lisansı almış kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından taşınır. Ancak mevzuatta lisans alma zorunluluğu getirilen atık türleri dışında belediyelerce veya belediyelerin denetiminde taşınan atıklar, evsel ve tehlikesiz atıklar ile ambalaj atığı taşıma işlemleri için taşıma lisansı alınması zorunlu değildir.
e) Atıklar, birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen şartlara uyulmak kaydıyla üretildikleri yerde geri kazanılabilir veya bertaraf edilebilir. Bunun yapılmaması halinde atığın sahibi, atıklarının, bir atık taşıyıcısı tarafından taşınarak EK-II A’da veya EK-II B’de belirtilen işemleri yapan ve bu amaça Bakanlıtan lisans almışbir tesis tarafıdan geri kazanımasııveya bertarafıısağamakla yükümlüdür
g) Atıkların, lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesisleri dışında yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından toplanması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesi yasaktır.

@putperest

Sayenizde önemli bir yanlıştan döndüm teşekkür ederim.:oops:
 
Hepimize zaman zaman olur maksadım sizi yanlıştan döndürmek değildi :) Yönetmeliği iyi okudum da böyle birşey göremediğim için sormak istemiştim. Teşekkürler.
 
@putperest
Ben de iyi okuduğumu sanıyordum, ancak atladığım önemli bir kelime olmuş!
 
atık çamurun tehlikeli veya tehlikesiz olduğunun analizini hangi firmalar yapıyor...biyolojik paket arıtma sistemleriyle ilgileniyorum..yaklaşık 10.000 kişiye hitap eden özellikle yaz turizmi ve köy yerleşim alanı olan bir vadiye yapılması düşünülen atık su arıtımı yöntemlerini araştırıyorum..bilgisi olanlardan acil bilgi bekliyorum..yardımcı olursanız sevinirim..
 
@tülintürüt

Merhaba Tübitak MAM yapıyor.EK3 B analizi kapsamında tehlikeli ya da tehlikeli olmadığını raporda söylüyorlar. Tel: 0262 677 21 93 Zeynep Hanım ilgileniyordu en son.
 
Atıkların Düzenli Depolanması Yönetmeliği uyarınca analiz yapan akredite lab.larca da yapılacak analiz sonuçlarına göre de atığın sınıfını belirleyebilirsiniz.
 
19 08 05 kodlu Kentsel Atık Suyun Arıtılmasından Kaynaklanan çamurları alırken bir lisans başvurusunda mı bulunulmalı yoksa kurumsal akademik raporla Bakanlıktan izin mi alınmalı? Kurumsal Akademik rapor ile de alınabiliyorsa deneme yakması vb. işlemler uygulanacak mı?

@EG08 Kendi soruma kendim yanıt vereyim. Belki ihtiyacı olan biri çıkar. Hammaddesel özelliklerinden yararlanılacaksa Alternatif Hammadde Tebliği kapsamında yapılacak bir Teknik Rapor ile (Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümü tarafından yapılacak) Bakanlığa başvuruda bulunulabilir. Kalorifik değerinden yararlanılmak isteniyorsa Atıkların Yakılmasına İlişkin Yön. ve Aty Tebliği kapsamında Atık Yakma ve Beraber Yakma tesisi olarak Bakanlıktan Lisans alınarak bertarafı gerçekleştirilebilmektedir.
 
Üst