• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

tehlikesiz ve inert atık beyanı

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Merhaba Arkadaşlar,
Ocak sonuna kadar atık üreticileri İl Çevre müdürlüklerine atık beyan formunu doldurarak,göndermeleri gerekiyor.Ancak bu zamana kadar tehlikesiz ve inert atıklara dair herhangi bir çalışma yapmayan bir çok firma var.Bu beyan ilk defa yapılacağından birçok aksilikle ve eksiklikle karşılaşılacaktır sanıyorum.Bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.


Not:"Artık sürekli istemek yerine görüşlerimizi paylaşsak daha iyi olacaktır"
 
Tuğba Hanım bu konuda istanbul il çevre ile ilgili görüştüm ben.Bu tebliğ yeni olduğu için yapılacak tek birşey olduğunu soyledıler. firma bilgilerini verin. oluşabilecek atık kodlarını yazın miktar kısmına faktor analızı ıle hesaplayabılırsenız hesaplayın yoksa boş bırakın ama boş bırakma sebebınızı de belirtip bir sonraki sene daha detaylı bılgı verebılecegınızı taahhut edın dediler.
 
Tesisten çıkan atıkların kodlarını belirledik diyelim Miktarlarınıda tahmini olarak yazdık.Ancak bunun resmi bi takibi yapılmadığı için şimdiye kadar ne kantar fişi var nede diğer belgeler.Tahmini miktar olduğunu belirtmelimiyiz yoksa hiç yazmamak en iyisi mi ..Tüm bunları ön yazıda belirtmemizde yeterli olacaktır sanıyorum..
Bu atıklarla ilgili bilgileri atık yönetim planında da göstereceğimizi taahhüt etmemiz yeterli olabilir.

Bu konuda Pazartesi Kocaeli il çevreyi arayacağım.İlgin için teşekkürler Gülfem hn.

Bu arada biz tanışmıştık sizinle.ÇMO iSTANBUL şubesinin Çevre mevzuatı eğitiminde ..
 
evet hatırladım Tuğba Hnm.Her il çevre başka biey söylüyor acıkcası.Tahmini olduğunu faktör hesabıyla hesaplandığını bir sonrakı sene daha sağlıklı bilgiler verileceğini belirtmekte fayda var. tebliğ yeni olduğu için çok kapsamlı ve doğru bir beyan da beklemiyor il çevre. ama dediğiniz gibi en mantıklısı bağlı olduğunuz il çevreye sormak. onlar nasıl istiyorsa oyle verin bence
 
Faktör hesabı dediniz.Üretimi kapasiteyi çalışan hatası gibi etkenler ilehesaplanması ile olan bişi sanıyorum.Faktör hesabı olarak bilmesemde.
 
Faktör hesabı nasıl yapılıyor? Bu konuda kaynak varmı bir bakalım bizde. Danışmanlık yapmayanlarda öğrensin :)
 
Tehlikesiz Atık Beyanları İle İlgili Önemli Duyuru...

Ocak 31, 2011

· Bilindiği üzere, tehlikesiz ve inert atıkların çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, atık miktarının azaltılması, geçici depolanması, geri kazanım tesislerinin kurulması ve bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanmasına yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesi için “Tehlikesiz ve İnerrt Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” 12/05/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

· Söz konusu tebliğin (d) fıkrasında yer alan; “Bu Tebliğin Ek-1’inde yer alan tehlikesiz ve inert atık beyan formunu her yıl ocak ayında bir önceki yıla ait bilgileri elektronik olarak doldurmak, onaylı çıktısı ile birlikte il çevre ve orman müdürlüğüne göndermekle ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdür” ibaresi ile, üreticilere atıklarını lisanslı bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderme ve atık beyanı yükümlülüğü getirilmiştir.

· Tehlikesiz atıkların çok çeşitli olması ve üreticilerin bu çeşitli tehlikesiz atıklarını gönderecekleri lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerinin oluşmasının belirli bir zaman alacağı görülmüş olup, bu durum atık beyanları ile ilgili birçok sektörde sorun oluşturmuştur. Bu ve benzeri sorunların çözülmesi amacıyla, tebliğ ile ilgili yapılan değişiklik çalışmalarında çeşitli kurum kuruluşların görüşleri alınarak son aşamaya gelinmiş olup, yeni düzenlemede lisanslı geri kazanım/bertaraf tesisleri oluşana kadar atık beyanı hususunda geçiş süreci verilmesi öngörülmektedir.

· Bu bağlamda mezkur tebliğde ocak ayı sonuna kadar bildirilmesi gereken bir önceki yıla ait atık beyanı bildirimi yıl sonuna kadar yapılabilecektir.
 
tehlikeli atık yönetim planı var evet. Ancak firmanın genel bir atık yönetim planının oluşturulması gerek tehlikesiz atık,atık yağ,ambalaj.. gibi atıkların da yönetimine dair bilgiler içermeli...En azından ben firmalarımda bunu yapmayı düşünüyorum.
 
Danuşmanlığını yaptığımız bir firma bulunan bir firma daha önce atıklarını izaydaş a yollamışlar.Ancak atıkların tehlikeli olup-olmadığı konusunda bir işlem yapılmamış.Atıklar yönetmelikte tehlikesiz atık olarak gözüküyor.Tehlikesiz atıkların beyanı sırasında atığın analizi isteniyormuş.Bu bilgiyle ilgili kesin bilgisi olan var mı?
Ayrıca daha önce tehlikeli atık şifresi alınıp,ancak analiz sonucunda tehlikesiz atık cıkan firmalar tehlikeli atık beyan formununda internet üzerinden sadece firma bilgilerini doldurarak girmesi gerekiyormuş.Bu bigiyi il ve cevre müdürlüğü verdi.
 
Bu konu ile ilgili bildirimler şimdi yıl sonuna kadar uzatıldı diye genel milletimizin özelliği olarak son günlere kalmasın yine bence. Şimdilerde bu konuyla ilgili sorunlarımızı çözelim derim.

Sistemin tam olarak hazır olmaması, düzenin sağlanmasının zaman alabilecek olması sebebiyle bu yıl sonuna kadar yapılabilir bu beyan. Tebliğ Ek - 1 den anladığım kadarıyla tesisten geri dönüşüme de yollanan dahil tüm Tehlikesiz ve İnert Atıkların bildirilmesine ilişkin bir sistem.

Son olarak elinde Atık Yönetim Plânı ( Tehlikeli Atık Yönetim Plânı değil ) olan varsa, firma adı gizleyerek paylaşabilirse güzel olur. Böyle bir şey benim bildiğim kadarıyla zorunlu değil ancak gerekli. Tehlikeli Atık Yönetim Plânı benzeri bir şey hazırlanabilir belki.
 
benim tesisimde hem tehlikeli atık hem de ambalaj atıklarım var. il çevrenin benden istemiş oldukları;
* tehlikeli atıklar için atık yönetim planını oluşturmak (3 yıl için) ve her yıl aralık sonuna kadar (yönetmelikte mart yazıyor) atık beyan formumu hem netten hem de yazılı olarak kendilerne bildirmek. benim tesisim yeni faaliyete geçtiği için tahmini rakamlar verdik. zaten il çevre de tahmini rakamlar istiyor. 3 yıl için verilecek tahmini rakamlarda hesaplama istemediler. çünkü bunun çok fazla ön görüsü olmadığını belirttiler. sizin atık yönetim planınıza ok verdikten sonra şifrenizi de veriyorlar.
netteki veri girişi içinde atık yönetimi dairesinin sayfasında adım adım tüm yapılacaklar anlatılmış.
*tehlikesiz ve iner atıklar için ise önceden oluşturulacak atık beyan formuna ihtiyaç olmayıp her yıl sonunda tehliksiz ve iner tatık beyan formunu doldurup il çevreye iletmemizi istediler.
* analizlere gelince tehlikesiz atık için analiz kavramı yönetmelikte yok. fakat her atığın kaynağında ayrı toplanması esastır. kağıt atıklar, metal, plastik atıklar.... hepsi ayrı ayrı toplanmalı ve belediyenin göstereceği yere ya da lisanslı firmalara verilmelidir.
tehlikeli atıklar için ise özellikle atık yağlar için analiz şartı var. kontamine atıkar vs için analiz şartı yok.
(lisanslı firmalar ve aldıkları atık kodları atık yönetim dairesinin sitesinde var.)zaten lisanslı firma ile anlaşırsanız onlar sizi yönlendiriyor.
ben bertaraf edilmiş tüm atık kayıtlarını toplayıp yıl sonlarında il çevreye bildiriyorum. şantiyelerimde ise 6 ayda bir izlemelerle fatura/fiş/tutanakları bildirirken atık yağlarınkini ise her bertaraf ettiğimde bildiriyorum.
 
Atık yönetim planı (3 yıllık) ile ilgili İl Çevre'ye göndermek yeterli mi? İnternet ortamından da mı göndermemiz gerekiyor, gerekiyorsa hangi sistemden veri girişi yapılacak?

@demetay
 
Tehlikesiz ve İnert Atıklar için bir yönetim planı oluşturulması gerekiyor (tebliğde bu yönetim planında neler istendiği yazıyor). Kendim ISO denetimi öncesi hazırlamışyım, çok kapsamlı değil fakat çalıştığım (ekte görebilirsiniz) yer de bir hastane olduğu için çok kapsamlı bir şeye de gerek olduğunu düşünmüyorum :)

Tehlikesiz inert atıklar için hazırlanan yönetim planı bakanlığa vs. gönderilmiyor, yalnızca herhangi bir denetimde istendiği halde gösteriliyor (Tıbbi atıkların kont. yön.de istenen ünite içi atık yönetim planı gibi).

Tehlikesiz atıklar için analiz istenmemektedir fakat Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yön. te belirtilen atık türlerinden (M) işaretli olanları inert atık olarak vermek istiyorsanız bunların inert old.nu kanıtlayacak bir analiz raporuna sahip olmanız gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • tehlikesiz_inert_atik_yon_plani.docx
    18.7 KB · Görüntüleme: 337
Arkadaşlar şimdi tüm bildirimler elektronik olarak yapılacak fakat tehlikesiz ve inert atık beyanı online bulunmamakta ya da ben göremedim.Anladığım kadarıyla daha tam bir toplu sistem oluşturulmadı.
Sormak istediğim bazı hususlar var:
1. Tehlikesiz atıklar için yazılı olarak bildirim yaptım fakat online olarak bekleyecek miyim?
2. Bakanlığın sayfası şu an karışık.Mesela çevre bilgi sistemi ile diğer bilgi sistemleri arasında ne fark var?
3. TABS ve ambalaj veri girişi kullanıcı kodu ve şifresi bulunduğum tesis için ayrı ayrı mevcut.Bundan sonraki adımım ne olmalı?
 
@waztez

atık yönetim planı ve atık beyanı ayrı şeyler. sanırım bu konuda bir karışıklık yaşanıyor. atık yönetim planı 3 yıllık hazırlanır ve 3 yıl için 1 defa sunulur fakat atık beyan formları her yıl sunulur. atık beyan formu hem tehlikesiz hem de tehlikeli atıklar için her yıl hazırlanır.
atık yönetim planı il çevreye sunulduktan sonra il çevre tesisinize gelerek kontrolde bulunur. eğer uygun bulunursa tesisiniz yönetim planı onaylanır ve size her yıl atık miktarlarınızı online girmeniz için şifre verilir. bizler de her yıl atık miktarlarımız hem online gireriz hem de yazılı bildiririz. (işi garanti altına almak için)

yönetmelikte tehlikesiz ve inert atıklar için sistemden beyan da bulunmak gerektiği yazarken il çevreler henüz tesislere bu konuda şifre vermiyor.( en azından benim tanıdığım il çevreler vermiyor) fakat sistemde böyle bir veri giriş bölümü var.
 
@gokselkurtulus

ellerinze saplık güzel bir atık yönetim planı olmuş fakat biraz eksik. il çevrelere sunulan plan taslağı biraz daha farklı. bertaraf tesislerinin bilgilerini de istiyorlar. ben şu anda paylaşamadım fakat internette taslak plan mevcut
 
@demetay

Teşekkür ederim. Ben Tehlikesiz İnert Atık Yönetim Planının taslağı olduğunu bilmiyordum. Bakanlığın sitesinde olan Tehlikeli atıklar için yapılan yön. planı taslağı (zaten buna benzer yapılıyor gerçi) lisasnlı bertaraf tesisi bulabilsem bende yazıcam ama malesef bu konuda büyük eksiklik var :s
 
@demetay

Demetay,tehlikesiz ve inert atıklar için veri girişini göremedim ben.Acaba şifrem olmadığı için mi?Bir de bakanlığın sayfasında 'Diğer Bilgi Sistemleri' ve 'Çevre Bilgi Sistemi' diye ayırmışlar.Bunların içeriği/farkı nedir?
 
Üst