• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz ve inert atık geri kazanım tebliği yürürlülüğü durduruldu

Mehmet Ünlüdere

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mart 2010
Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliğinin 12 inci maddesinin 3 üncü fıkrası ile 15 inci maddesinin yürütmesi durdurulmuştur.

Mayıs 05, 2011
Danıştay 6. Dairesinin kararıyla 12.05.2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliğinin 12 inci maddesinin 3 üncü fıkrası ile 15 inci maddesinin yürütmesinin durdurulduğu Hukuk Müşavirliği tarafından Genel Müdürlüğümüze bildirilmiştir.

Mezkur tebliğin yürütmesinin durdurulduğunun Bakanlığımıza bildirildiği 25.04.2011 tarihi itibariyle; yeni düzenlenecek tebliğ yayımlanana kadar Bakanlığımız Merkez ve Taşra Teşkilatı tarafından işlem tesis edilmeyecektir.
 
Ben maddeleri şöyle bir inceledim de yanlış algılamadıysam geri kazanım tesis kurulumu ile ilgili maddenin yürütmesi durdurulmuş durumda.Peki bu durumda biz çalıştığımız iş yerindeki tehlikesiz ve inert atıkların bertarafını nasıl sağlayacağız?Önceden kurulmuş ve anlaşma sağladığımız firmalarla devam mı edeceğiz?Bu kısmını çözemedim.
 
15. maddede "BuTebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer." ifadesi var. Bu durumda tebliğ şu an yürürlükte değil olarak anlıyorum. Başka türlü yorum getiren var mı?
 
evet göksel bey, tırnak işareti ile belirttiğiniz maddenin yürütmeliğinin durdurulması tebliğin de yürütmesinin durdurulduğu anlamını taşıyor.
 
15. madde
"(1) Bakanlıkça yapılan denetimlerde, tesisin lisansa uygun olarak çalıştırılmadığının, mevzuatta istenen şartların sağlanmadığının, tesisle ilgili ölçümlerin düzenli olarak yapılmadığının veya kaydedilmediğinin tespit edilmesi halinde Bakanlık tarafından işletmeciye, tespit edilen aksaklıkların düzeltilmesi için aksaklığın önemine ve kaynağına göre bir ay ile bir yıl arasında süre verilebilir.
(2) Süre verilmemesi durumunda derhal, süre verilmesi durumunda ise aksaklık düzeltilmemesi halinde bu süre sonunda faaliyet, Bakanlık tarafından kısmen veya tamamen durdurulur veya lisansı iptal edilir."

"BuTebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer." bu ifade 5. madde geçiyor diye gördüm ben. eğer bir yanlışım varsa lütfen düzeltin.
 
ben bakanlıkla gçrüştüm. yeni tebliğ yayımlanana kadar bu konudaki başvurular değerlendirilmeyecekmiş. kısa sürede yeni tebliğ yayımlanır umarım. GFB almış tesisler de lisans için gerekli başvuruyu hemen yapsınlar. çümkü kazanılmış bir hakları var
 
Biz tehlikesiz ve inert atıkların geri kazanımı için GFB başvurusu için uygunluk yazısı almak için başvuracaktık ki tebliğ durduruldu. Firmalar bizden GFB veya lisans istemeye başladı. Bu durumda ne yapacağız. Bakanlığın aldığımız firmalara siz lisanlı firmalara atıklarınızı vereceksiniz deme yetkisi varmı şuan? ve bize tehlikesiz atık alamazsınız deme yetkisi var mı?
 
GFB başvurusu yapmadan firmalarla anlaşmanız veya görüşmeniz işinizi zorlaştıracaktır.Firmalarınıza konu ile ilgili kararı göndermekten başka yapabilecek pek birşeyiniz yok yada aynı sektörde olan başka gerizanım tesisi ile geçiçi anlaşma yapıp firmalarınızı ona yönlendirmeniz gerekir sırf firmalarınıza yardım etmek amacı ile zaten atıkları size veremeyecekleri için onlar atıklarını verecek bir firma bulacaktır,siz bu durumu firmalarınıza yardımcı olarak kendi lehinize çevirebilirsiniz.Tabi sadece öneri bahsettiğim ..
 
Tuğba hanım teşekkürler. Ama sonuçta şirketler arası gizlilik vardır. hangi fiyata alındığı önemlidir. Fiyatları 3. kişilerin öğrenmemesi gerekiyor. Yeni tebliği beklemekten başka çare yok. Ama bakanlığın lisana vermemesi ve atıkları sadece lisanlı firmalara verilmesi şu an için kötü oldu. En azında yeni tebliğ çıkana kadar lisans şartı aramamaları gerekiyodu. Çalıştığım firma geri kazanım yapmıyor sadece ara depolama yapıyor. Lisans alabilmek için geri dönüşüm makinası kuruluyodu ki tebliğ durduruldu. Yeni yayınlanacak tebliğde toplama lisansı ve geri kazanım lisansı şeklinde olacakmış.
 
yeni tebliğin 15-20 gün içinde çıkacağı söyleniyor. Benim merak ettiğim tehlikesiz atık konulu çevre lisansının yeni yönetmelikle nasıl değişeceği, lisans kapsamından çıkacak mı, bilgisi olan arkadaşlar var mı?
 
@İbrahim ALGÜL

Fiyat ücretten bahsetmedim ki müşterileriniz var ise onlara yardım edin elden kaçırmayın demeye çalıştım..Şirketler arası gizlilik ile ilgili bir durum da yok bahsetitğim konuda sadece iş birliği şeklinde olabilir..
 
Belif, il çevre il görüşmemde tehlikesiz atıkların lisans konusunda çıkmayacak. İptal edilen tebliğde sadece geri gönüşüm yapan firmalar alabilmekteydi. değişecek olan tebliğde toplama ve geri dönüşüm lisansı şeklinde 2 ayrı lisans olacağı dendi bana.
 
Tuğba hanım teşekkür ederim cavabınız için.. çalıştığım firmanın ilgilendiği atıklarda rekabet çok olduğu için dediğiniz biraz riskli. Eğer tebliğ durdurulduysa il çevrenin yaptırımıda olmamalı. İl çevre ile görüşmemde bana firmalar lisanlı firmalara vermeye devam edecek dediler. Ee biz ne yapalım yıllardır çalıştığımız firmalar var. Şimdiye niye almadınız bu lisansı diyeceksiniz. Ciddi yatırımlar gerekiyo geri kazanım birimi kurulması gerekiyodu. Tebliğin değişmesini bekledik ama o süre zarfında değişmedi. Değişmeyincede bizde geri kazanım ünitesi kurmaya başlamıştıkki tebliğ durduruldu.
 
şuan yürürlükte öyle bir yönetmelik olmadığı için yeni tebliğ yayımlanana kadar bu konuda bir gfb de gerekmiyor diye düşünüyorum.
 
Üst