• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

'tekrar kullanım' tanımı

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Diyelim ki piyasaya sürenler,ambalajlarını belli firmalardan x kadar tedarik ediyorlar.Bunun y kadar kısmı ürünle beraber piyasaya sürülüyor,z kadar kısmı da işletme içinde kullanılıp atık haline geliyor,üretimde kullanılmayan u kadarı da bir sonraki yıla devir için stoğa kaldırılıyor.

x=y+z+u dengesinden buradaki 'z' tekrar kullanım olarak geçer mi?
 


sanırım z limit + sonsuza gider burada.çünkü işletme ambalaj atığını her hangi bir işlemde kulanabilir, kullanmalıdır da..mesela ben şöyle bir problem yaşamıştım.atık olan kısımdan bir miktar alıp işte malzeme istiflerken kullandıklarını beyan ettiler.burada bir probleme olmamaı lazım. önemli olan malzeme çöpe gitmeden terkar kullanılması. kimin yaptığı önemli değildir.
 


Peki konuyla ilgili denetimsel olarak tam oturmamış birşey görüyorum ben;ben belki z kadarını değil de z den daha az miktar kullanmış olabilirim.Ama z kadar göstermiş olabilirim.Bunun ispatı nasıl yapılıyor?
 


o zaman çok ince hesalara girmek gerkiyor .kullandığı alanları belirtmelerini isteyeceksnz orada ne kadar malzeme kullanılır onları hesap edilir.tabi bunalrı da abartı da yaapbilir diyeceksiniz.aranızda anlaşacaksnz.firma/kişi ben a kadar kulanır diyebilir siz de en iyi ihtimalle c kadar olabilir derseniz aradaki c ye yakın b de buluşmak sizi memnun edebilir diye düşünüyorum.
 


"z" miktarını yüksek gösterirse, "y" veya "u" miktarını az göstermesi gerekir, "u" yu göstermek istemez muhtemelen (stok kolay anlaşılır),"y" yi de ürün çıkışından anlayabilirsiniz.
 


Evet ben de öyle düşünüyorum,ama 'y' ile oynansa bile yine de denetimsel açıdan ben çok sağlam bakılabileceğini düşünmüyorum.Sonuçta denetçiler sizin yaptığınız işi sizin kadar bilemeyebilirler.Belki rakamlar bellidir ama üretimle ilgili oran orantı yapılsa bile türlü bahanelerle siz o 'y' yi kabul ettirirsiniz.
 


Tabi ki ama küçük oynamalarla piyasaya süren birşey kazanamaz, büyük oynamalar da belli olur, ya da olması gerekir :)
ama katılıyorum bu tür saptamalar oldukça zor olacaktır...
 


Burada,
'x' faturalarla kesinleşmiş bir sayı, örneğin 100 adet koli
'y' aynı şekilde faturalarla kesinleşmiş bir sayıdır. A firmasına 80 koli sattım.
'u' kalan stoklar her an kesinleşecek bir sayıdır. Aynı zamanda diğer sene satışı yapılacaksa kesin bir sayı olarak kabul edilebilir. 10 koli stok görünüyor.
Her haukarda 'z' de diğerleri kesinse kesin bir sayıdır. Demekki 10 koli işletme içerisinde kullanılan muhtemel atık vasfını taşır.
 


güzel hesap kitap yapıyorsunuz da
tekrar kullanım, piyasaya sürülen ambalaj üzerinden hesaplanmıyor muydu?
yani depozito uygulaması bir tekrar kullanım değil midir?
tesisten çıkmayan ambalaj nasıl tekrar kullanılacak zaten..
 


Örneğin İÇŞM den denetime geldiklerinde çıkar bakalım giren çıkan ambalajlarını dediklerinde, piyasaya nekadar sürdün, içinde nekadar kullandın, nekadar stokladın diye sorarlarsa? Bu verileri nasıl aktarırız gibisinden bir soru sordu?
 


Aslında tekrar kullanım, piyasaya sürülen ambalaj üzerinden olur. Mesela; aldığınız hammaddenin ambalajı sağlamsa ve tekrar firmaya geri gönderip hammadde alabiliyorsanız bu tekrar kullanımdır.
Ayrıca birde o hammadde ambalajlarını üretimde nakliye ambalajı olarak kullnıyorsanız bu da tekrar kullanıma girer.
 


Evet aynen dediğiniz gibi..Burada bir anlam kargaşası oldu sanırım.Piyasaya süremeden işletme içinde kullanılan ambalajlardan bahsediyorum.

@balfor

Bu arada bu dediğiniz denklem ambalaj üreticileri için geçerli değil mi?Bir meşrubat sanayiinde,bir tekstil veya sigara fabrikasında bu işlem böyle uygulanabilir mi orası şaibeli.Çünkü çıkan malın faturalandırılması ambalaj üretücisinde olur benim mantığıma göre.Bir meşrubat sanayiinde atıyorum kaç ton meyve suyu diye faturalandırılmaz mı?Burada ne kadar ambalajlama yaptığınızın faturalandırılması olmaz.Belki işletmelerde bu yönde farklılıklar vardır.
 


@balfor

Evet böyle bir durum söz konusu olduğunda tekrar kullanım oluyor diye düşünmüştüm.
 


Tuğba Hanım,
Meşrubat sanayi örneğini ele alalım, tonla taşınacak meşrubatı depo gibi bir ambalajla taşıyacaksınızdır, örneklem metoduyla bir deponun ağırlığını baz alıp o yıl yaptığınız satışlarda kullanabilirsiniz veriyi.
 
Üst