• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil Atığı Geri Dönüşüm?

Hüseyin Deniz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Haziran 2012
Şehir
İzmir
Firma
İzmir Konak Belediyesi
Merhaba,

İzmir Konak Belediyesinde Çevre Mühendisi olarak çalışmaktayım. Tekstil atıklarının Tekstil Kumbaraları/Kutuları vasıtasıyla toplanması hususunda çalışma başlatmak istiyoruz. Ancak Takıldığımız bir nokta var. Ülkemizde bu atıkların geri dönüşümünün olmadığı ve bu sebeple toplanan atıkların firmalar aracılığı ile üçüncü dünya ülkelerine satıldığı söyleniyor. Vatandaşların buna tepki göstereceğini düşünüyoruz. Tekstil atıkları ile ilgili geri dönüşüm tesisi gerçekten yok mu? Ben biraz araştırdım ama bulamadım. Bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi?

Saygılarımla, iyi çalışmalar.
 
Merhaba,

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yukarıdaki adreste 04 02 22 kodlu atık koduyla arama yaparak "TEHLİKESİZ ATIK GERİ KAZANIMI" yapan tesisleri bulabilirsiniz. Ülkemizde tekstil geri kazanımı tabi ki var. Çeşitli şekillerde geri kazanım&geri dönüşüm sağlanabiliyor. Örneğin; kumaş parçası halindeyse tekrar iplik haline dönüştürüp bobine dönüştürülebiliyor. Hatta dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılabileceğini bile duydum ancak Türkiye'de uygulaması var mı emin değilim.

Yalnız "geri dönüşümü yok" düşüncesinin yanlış olduğunu üstüne basa basa bildireyim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
hdozbilgeMerhaba,

Cem üstadın dediklerine ek olarak; Gaziantep'te tekstil atıklarını kazanan lisanslı firmalar var. Polyester kumaş üretimi yapan bir firmada kumaşın yan kesim fireleri çıkmaktadır. Bu yan kesim firelerini başka bir lisanslı firma alarak tekrar elyaf haline getiriyor ve daha sonra nihai ürün olan plastifiyan sıvı haline getiriyordu. Başka bir firma ise çıkan iplik atıklarını alarak çuval üretimi yapıyordu. Hatta tekstilcilerin baş belası olan elyaf tozu atıklarını Gaziantep'te bir firma geri kazanmaya başladı. Firmalar tekstil atıklarını geri kazanarak kendi proseslerinde kullanıyorlar.
 
Konuyu yanlış forum başlığı altında açmışım bu kadar hızlı cevap beklemiyordum teşekkür ederim. Gönderdiğiniz linki biliyorum ama aradığım yerler yapmıyor. Ya da ben denk gelemedim.
 
Merhaba, bizim yapmayı düşündüğümüz vatandaşların evlerinden çıkan artık kullanmadıkları giyim eşyalarını toplamak. Fabrikaların üretim artıklarının geri dönüşümünü sağlamak daha kolay sanırım lisanlı firmalar için. Diğer giyim eşyalarını kabul ederler mi bilemedim. Ama araştıracağım. Teşekkür ederim.
 
Atığınızın geri kazanımını yapan illaki geri kazanım tesisleri vardır. Yukarıda arkadaşların paylaşımı yaptığı sitedeki firmaları tek tek arayarak illaki yapan birine denk gelirsiniz diye düşünüyorum.

Çoğu firma geri kazanımını yapmayacağı atıklarında kodlarını eklediği için bakanlığın sitesinde baya bir firma çıkabilir. Haliyle doğru firmayı bulmakta vaktinizi alabilir :)
 
Merhabalar,

Benim bildiğim belediyeler bu kumbaralar karşılığında toplayıcı firmadan ücret alıyor. hatta bazı belediyeler ücret almadığı için sayıştay denetiminde sorunlar yaşamıştı.
 
Üst