• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil atık kumaşları

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Proseslerden kaynaklı çıkan atık kumaşlar için yönetmelik gereği ne yapılabilir?Bunların geri kazanımı/dönüşümü mevcut mudur?
 
Bildiğim kadarıyla tekstil hurdası alan bunların bir nevi geridönüşüme katkısını sağlayan firmalar var ama yönetmelik olarak henüz ortada hali hazırda bir durum yok diye biliyorum ben.
 
Bununla ilgili bir yönetmeliğe rastlamadım ama tekstil hurdası işiyle uğraşanlar mevcut;kırpıntı kumaş,kenar ipi gibi malzemeleri iyi fiyatlara alıyorlar
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Firma 1995 yılından beri faaliyetlerini sürdürmekte olup, her türlü tekstil telef ve artıklarını geri dönüşüm amaçlı toplamakta ve sınıflandırmaktadır. deniyor bir incele istersen

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Peki bu tür atıkların satışı ve geri dönüşümü yerine fabrika içerisinde nasıl bir değerlendirme yöntemi izlenebilir?
 
2010 yılı tehlikesiz ve inert atık beyanı 2011 aralık ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor. önceleri illaki lisanslı firma olması durumu bu kadar önemli değildi sadece beyan yetiyordu ama şimdilerde lisanslı firma ile bunun geridönüşümünün yapılması şartı aranmaya başlandı.
 
bazı tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğine göre bu beyan mart ayı sonunda yapılması egerekiyor. ama bu madde 2013'te yürürlüğe girecek( sistem üzerinden olacağı için) ama şuan için bu beyanı ne zamana vermemiz gerekiyor nerede yazıyor ne zaman verileceği tarih.
 
danışmanlığını yaptığım firmadan ıslak tekstil kenar kesme kumaş parçaları çıkıyor pamuk, polyester veya pamuk polyester karışımı olarak.
il çevrenin lisanslı firma listesindeki firmalara ulaşmaya çalıştım. kimi kumaş ıslak diye almıyor, kimi lisansı olmadığını söylüyor. bakanlık listesinde yazan bir firma da hiç lisans almadığını aksine kendisinin de bunları alacak firma arayışında olduğunu ifade etti (görünen o ki liste yanlış ve/veya güncel değil)..
bana ıslak kumaş atığı alan firma önerebilecek olan var mı yer istanbul esenyurtta
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bir burdan bakın eğer bakmadıysanız bu linkden. proseslerden kaynaklı atık kumasların geri dönüşümü yapılıyor. eğer bunlar yan kesim fireleri ise tehlikesiz atık olarak değerlendirilip alınıyor benim fikrimce. sizde ne kadar çıkıyor bu atıklardan?
 
Merhabalar (ıslak tekstil ipliği hakında) malumunuz tektil ürünlerin hurdası kg ile olur ve tektil hurdasının en büyük düşmanı su ve yağdır biri kg basar biri hurdayı kulanışsız hale getirir bursa bir kaç sulu tektil fabrikası vardır lakin bunların hurdasına aklı başında biri pek talip olmaz yaa yarı yarıya alırsa alır yada o kişi deneyimsiz biridir ...tektil geri dönüşüm firmaların sadece ayıklama ayrıştırma gibi alanları vardır ve çok zaman zamanla yarışırlar böyle bir iplik hurdasını alacak kişini ya kurutma sistemi olmalı yada çok geniş bir arazisi alanı olmalı iplikler ne kadar ıslak kalırsa o kadar kalitesizleşir ve geri dönüşüm firmasına yük olur o yüzden çok firma buna yanaşmaz
 
Genelde ağrlık olarak geri dönüşüm denince ön pilanada metal plastik geri dönüşümcülerdir bunların iş gücü ve finas haber tarifikleri daha aktiftir haldedir tektil hurdasını alan firmalar aslında tam anlamıyla dönüşümcü değildir bunlar aracı orta ölçekli firmalardır ve tektil hurdası diğer hurdalara göre daha riskli daha karmaçık yapısı vardır ....hani ipler renkli yada beyazmı ipinin cinsi polyester viskon vesaire örneğin hem renkli hem pamuk hem ıslaksa drek çöp olur şünki renkli pamuk hurdasının kuru hali bile çok ucuzdur en son fiatı 10 krş tu birde buna ıslaklık eklenirse daha üstüne para verip belediye imha ekiplerine verip kaldırılıyor ...ama dediğiniz gibi öneri isterseniz ..hurdalarınıza değer katmak için ve vermeniz için cazip hale getirmeniz gerekir yani diğer tektil hurdalarınıda katmalısınız malum bi fabrika ıslak iplik hurda çıkıyorsa diğer yan malzemelerde çıkıyordur örneğin hurda kağıt plastik naylon gibi bunlarla beraber verirseniz olayı cazip hale getirsiniz bunları biliyor olmamın nedeni bende buna benzer bir iş yapıyorum 21 tektil 12 farklı alanlarda hizmet veren fabrikanın hurdasını hatalı kumaş carlık artığı ipler plastik bobin metal vesaire gibi ..burda sizin yapmanız gerek cazip olmalı ve sizin atık dediğiniz şeylerin tam listesini çıkarmalısınız haftalıkmı aylıkmı ortalama tonaj atık ne kadar çıkıyor bana bilgileri kabaca yazarsanız size daha farklı önerilerim yada refaraslarım olabilir

Tuba hanım atık kumaşlar denince bir çok yöntem vardır örneğin bunlar gruba ayrılır kırpıntı rekli beyaz metrajlı penye tül vesaire uzar gider dönüşümün size daha faydalı olmasını isterseniz renk renk ve kumaş cinsini ayırmanız gerekir en düşük değersiz kumaş kırpıntıdır en değerli penye ve metrajlı kumaşlardır hatalıda olsa... en az 5 metre olursa daha bi değer kazanır en değerli renkler siya ve beyazdır ... penye kumaşın beyaz ama kırpıntı bile olsa değerlidir geri dönüşümü daha masrafsızdır ...not kumaşları kendi bünyenizde değerlendirmek için en fazla stok yapıp daha fazla gelir elde edersiniz onun haricinde gereksiz yere ileri dönük daha farklı alanlarda kulanırım düşüncesi hem risk hemde ekstra yük olur ...buna benzer fikirleri olan bir kaç firma tanıdım sadece hazin bir deneyimleri olmuştur
 
merhabalar şantiyede atık alanımda iş ayakkabıları biriktirmiş drumdayım bu atıklarım tekstil atığı grubumunamı girer girmez ise atık kodu hakkında yardım edebilirmisinz?
 
@Ş.AKGÜL

@Onur Köseoğlu

15 02 03 de olabilir aslında ama bizimkiler genelde yağ vs. ile kirlenmiş oldukları için ben de 15 02 02* (Tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre malzemeleri (başka şekilde tanımlanmamış ise yağ filtreleri), temizleme bezleri, koruyucu giysiler) olarak biriktiriyorum. Yani henüz hiç çıkışını yapmadım ama o şekilde olduğunu düşünüyorum.
 
150202 üzerinden atık teklifi aldım koruyucu giysi olarak uzun bi süre iştişare yaptık ancak bu sınıfa soktuk sonunda inşllah doğru bişi yapmışızdır:)
 
arkadaşlar günaydın,
tehlikesiz atık geri kazanım lisansımıza atık kodu ekleteceğiz, tekstil end.den kaynaklanan işlenmiş ve işlenmemiş elyaf atıkları ( 04 02 21-04 02 22). bunlarla ilgili izin lisanstan atık kodu ekleme başvurusu yapacakmışım sanırım.
konuyla ilgili elinde iş akış şeması ve proje özeti olan var mı? ne tür bi yol izleyeceğim
birde ne tür bir makine almamız gerekiyor? elimizde plastiği granüle ceviren makine mevcut aynı makine tekstil için de iş görür mü yoksa başka almamız gerekir mi?
 
Bunların granül makinesi olarak bende iş akım şeması var. Siz granül imalatı yapacaksınız sanırım. Bana mailinizi yollayın gerekli bilgileri yollayayım.
 
Üst