• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil Atık suları Hakkında Yardım Eder Misiniz?

Aybüke Özden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Şubat 2021
Şehir
Bursa
Firma
Tekstil Firması
Öncelikler Herkese Merhaba,
Bartın Üniversitesi Çevre Mühendisliği mezunuyum,mezun olduktan 6 ay sonra ilk işime başladım. Tekstil boyası yapan bir tesiste çalışıyorum henüz 3. haftadayım. Firmanın atıksu arıtma tesisi var ve bu tesisle alakalı sıkıntılar var neler yapabilceğimi düşünüyorum bazı çözümlerim var ama bunları gerçekleştirmek zaman alacağı için şimdilik geçici bir çözüm bulmam gerekiyor. Daha önce deneyimi olan bana yardım edecek olan meslek büyüklerimden yardım istiyorum bana ulaşıp yardım ederseniz çok mutlu olurum yazan yardım edenlere durumu izah edeceğim. Şimdiden herkese teşekkür ederim .
 
Merhabalar,

Durumunuzu daha çok kişiye ulaştırmak için buradan yazarsanız bence daha çabuk çözüme ulaşırsınız. Bir de konunun adını tekstil atık suyu vs gibi bir şey yaparsanız ilgili kişilere daha çabuk ulaşırsınız.
 
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
Adem PiştofoğluSöylediklerinizde çok haklısınız. Gerçekten de şimdiye kadar çok bir şey yapılmamış ve benden sankide birden değiştirmem bekleniyor. Söylediklerinizi dikkate alacağım ve elimden geleni arıtma için mücadele edip yapmaya çalışacağım. Rica etsem ben size arıtma sisteminin proseslerini resim çekip yüklerim sizde bakarsınız olur mu ?
yani burada çalışanlara soruyorum kimsenin bir şey bildiği de yok bana tam donanımlı anlatılmıyor. arıtmanın kurulumuna dair bir dosya evrak hiçbir şey de yok. (bu arada havalandırma da blower kullanılıyor
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ERGÜNERMerhabalar ERGÜNER, arıtma ile ilgili geçici bir çözüm bulmaya çalıştım şimdilik ph dengeleme ve birazcıkta koi değerini indirme etkisi olan renk giderici bir kimyasal kullanıyorum. fakat arıtma tekrardan yapılanma aşamasına gideceği için şimdilik kalıcı bir çözüm elde etmedim.
 
Merhaba, ne gibi sorunlarınız var ,detay yazarsanız , elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.
 
Önceki cevapları görüntüle…
pinarodabasiMerhabalar,
Öncelikle teşekkür ederim. Tesisin Kapasite Raporun da arıtma için; Çökelme,Aktif Çamur ,Nötralizasyon, Çamur Yoğunlaştırıcı , Çamur Filtrasyonu Prosesleri yazıyor fakat bunların içerisinde Çamur yoğunlaştırıcı ve Çamur filtrasyonu kullanımda değil. Aktif çamur ünitesinde de iki havuz var fakat diğeri popma tamirde olduğu için kullanımda değil tek havuz ile aktif çamur prosesi çalışıyor ve burdan deşarj yapılıyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanımı da söz konu değil. Buski ye bağlı kanala deşarj edildiği için de ara ara numune analizi yapılıyor . ( fabrika danışmanlık firması ile çalışıyordu bünyelerinde daha önce çevre mühendisi çalıştırılmamış bünyelerinde ilk çalışan benim ve benide bu arıtma tesisi için aldılar ) yapmam gereken buskinin deşarj standartlarına göre su çıkışı elde etmem gerekiyor bunun için neler yapabilirm .

Bu arada fabrika da yapılan işlemi size şöyle aktarayım ;
Ham suni kumaş-Yıkama-Boyama-Asit banyo-Kurutma-Hazırlama-Boyanmış suni kumaş -Sevkiyat.
 
Aybüke ÖzdenÖncelikle sizin suyunuzun PH durumu biyolojik yani aktif çamur için önemli bir kriterdir. Ph 7 seviyelerinde aktif çamur ( biyolojik havuzlar) ünitesine geliyorsa daha verimli bir mikroorganizma oluşumu olur. Ancak biyolojik havuzlara gelmeden önce sizin tekstil atıksuyunun organik yapısı hem sentetik boyalar hem de organik boyalar sebeyikle hidrokarbon özelliği yüksek olan bir atıksudur. Bu atıksuyu çok iyi havalandırmanız gerekir anlamına gelir. Aktif çamur havuzlarına Renk Giderici kimyasalını dozajlamanızı öneririm, flok yapıcı özelliği vardır ve rengin pigmentlerini kendinde toplayan mikroorganiza türünün yetişmesini sağlar tesisinizde. Ancak bu kimyasalı kullandıktan sonra aktif çamur ünitesinden günlük olarak karışım sağlanırken numune alıp çamur hacim indeksi dediğimiz çamurun çökme yüzdesine ve eğilimine bakmanız gerekir. Özetlersek ; Hava verdiğiniz aktif çamur havuzunuza gelen Ph değeri 7-7,5 arasında olmalı, aktif çamur havuzunuzun hava verimini arttırmanız ve buraya Renk Giderici kimyasalını dozlamanız gerekir. Günlük olaarak da bu havuzlardan numune alıp flok durumunu ve çamur miktarını gözlemlemeniz gerekir. Bunları yaptıktan sonra paylaşırsanız tekrardan değerlendirme yapalım, iyi çalışmalar.
 
Merhaba benim çalıştığım firmada boya ve baskı arıtmadaki akm ve koi değerlerini düşürmede bakterinin çoğalmasında kimyasal kullanımı şartmıdır en etkili sonuçlar nasıl alınır bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi rica etsem?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ERGÜNEREvet verilse daha uygun olur en uygun yöntemlerden olabilir kimyasal dozlama ; akmnin yanı sıra fosfor, metal iyonları ve humik bileşikler gibi bazı özel kirleticilerin giderilmesinde de fayda sağlar
Aynı zamanda pHınızıda rutin ve doğru şekilde kontrolünü sağlamalısınız .Yanlış pHda çalışma gereksiz fazla kimyasal tüketimine sebep verir
Çözünmüş Hava filatasyonu kullanmakta Akm değerini dolayısıylada boi değerinide düşürür
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Cigdem.arıtmamızda günlük ph ,sıcaklık, bakteri ölçümleri düzenli bir şekilde yapılmaktadır aynı zamanda akm koi krom gibi laboratuvar testleride yapılmaktadır ancak aldığımız sonuçlar yeterli olmamaktadır biyolojik arıtma için tavsiye edebileceğiniz bakteri çoğalımı ve akm ve koi boi değerlerini dengelemekte kullanılan yardımcı kimyasal varmıdır teşekkürler.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ERGÜNERTekstil atıksuyunuzun biyolojik arıtması mümkündür , tekstil atıksuları organik bir yapıdadır. Genel anlamda hidrokarbon içerikli bir atıksu olduğu için hava miktarını ve oksijen seviyenizi yüksek tutmanız gerekir . Tekstil atıksularının kirlilik derecesine göre biyolojik arıtma öncesinde kimyasal arıtma tasarlanabilir . Kimyasal arıtma ile kirliliğin %50-60 ını arıtabiliriz. Ancak kimyasal arıtma işletmede maliyetli olan bir porsestie * . Tekstil atıksuyunda kimyasal ünitesnden sonra biyolojik ünite yapılmasını tavsiye ederim .
Size bir tavsiyem havalandırma havuzuna giden hava miktarı süresini arttırın çözünmüş oksijen seviyesini kontrol edin daha sonra gözlemlerinzi buraya aktarın . İyi çalışmalar
 
Aren Yakupoğluoksijen ölçümü, ph dengeleme, sıcaklık ölçümü ve günlük bakteri ölçümleri hergün düzenli yapılmaktadır suyun oksijen miktarını yükseltmek için ek prosesler koyduk suyu daha fazla karıştırarak oksijen miktarını arttırabilecek fakat şöylede sorunlarla karşılaşabiliyoruz bazen işletmeden gelen su miktarı fazla olduğunda bakteride sürüklenmeler yada değişen bir kimyasalın etkisi gibi sebeplerden test sonuçlarımız çok ta iyi olmayabiliyor en son çöktürmede bizi daha net sonuçlara ulaştırabilecek tecrübe ettiğiniz deneyimleriniz varmıdır akm koi gibi değerlerde değişiklik sağlıyabilecek teşekkür ederim iyi çalışmlar.
 
Arkadaşlar merhaba, osb de bulunan 5000m3/gün endüstriyel atıksu arıtma tesisi prove onay dosyasi nereye sunulması gerekiyor? (Osb, il mud, bakanlik). Bir de proje onay dosyası onaylanmadan(sunularak) Atiksuyun inşaatına/ kurulumuna başlanabilir mi?
 
Öncelikle arıtma tesisi OSB' nin mi yoksa OSB içerisinde bir işletmenin mi ? Osb' nin ise deşarjınızın nereye olduğu önemlidir. Deşarjınız alıcı ortama ise (göl, dere, akarsu, deniz, arazi) ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunmanız gerekecek. Ancak kanalizasyon sistemine ise Belediyeye sunmanız gerekecek. İşletme arıtma tesisi ise ve OSB nin arıtma sistemine bağlanacak ise OSB yönetimine sunmanız gerekecek. Tabi mühendis gözüyle bakmam gerekirse önce projenizi sunun gelip yerinde inceleme yapsınlar sonra tesise başlayın. Çünkü incelediklerinde sizin yer onayınızı, tasarımınızı ve proseslerinizi inceleyecekler. Onayı versinler sonra gönül rahatlığı ile tesisinizin kurulumunu yapın. Ama yok zamanımız az hemen yapmamız gerekir diyorsanız yapın ancak değişikliklere de hazırlıklı olun her an. İyi çalışmalar.
 
Aren YakupoğluBilgi için teşekkürler. OSB bölgesinde yeni bir tesisin kurulumu var ve yapılması düşünülen arıtma tesisi çıktıktan sonra Organizenin kanalına ve arıtmasına verilecek. Anladığım kadarıyla bunun için OSB yönetimine projemizi sunarak proje onayını almamız gerekecek. Bağlı olduğumuz OSB' nin de kendi arıtması var, biz kendimiz arıtıp OSB' nin arıtma tesisine göndereceğiz. Benim burda sormak istedim, yasal mevzuatta nerede geçtiğini kendi tesis yönetimine sunmam gerekmektedir. Bunun geçtiği yasal mevzuat yükümlülüğümüzün nerede geçtiğini paylaşa bilir misiniz. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Hüsamettin SelçukSizin OSB nizin kanalizasyona bağlantı ile ilgili bir yönetmeliği veya talimat vardır. OSB yönetimini arayıp bununla ilgili bilgiyi ve yasal süreci sunabilirsiniz. Hatta proje raporunun nasıl yazılması gerektiği ile ilgili bazı osb' ler bakanlığın çıkarmış olduğu 2018/14 Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı Genelgesinden farklı bir şekilde de isteyebilir. OSB ile görüşün onlar size net bilgiyi verir.
 
Üst