• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil atıksu arıtımı

Ferat Güngüneş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kasım 2013
Firma
.
merhaba arkadaşlar tekstil firmasında çalışmaktayım. firmanın atıksu arıtımı düzenli çalışmamaktadır. atıksu arıtım tesisi;
atıksu girişi>terfi merkezi>döner elek>dengeleme havuzu(kostik ilave ediliyor)>nötralizasyon(sülfirik asit ilave ediliyor)>biyolojik hav. havuzu(difüzör sistem)çöktürme havuzu> yogunlaştırma havuzu>polielektrolit eklenerek filtre press yapılıyor.
imhoff hunisinde partiküller var ancak çökelme gerçekleşmiyor. havalandırma havuz hacmi 2000 m3lük
tesis için ne yapmam gerekiyor?
 
Merhaba Ferhat Bey,
-Öncelikle dengeleme havuzuna kostik verip, daha sonra sülfürik asit ile nötralizasyon etmenizi anlayamadım.
-Imhoff hunisinde çamur ne seviyede foto çekebilir misiniz? Çökme problemleri işletmeden gelen kimyasallardan neden olabilir.
Bu arada hangi fabrika:)
 
Merhaba Sedat bey,
Atıksu kostik ile ph değeri 9-11 arasına getirilip azot giderimi yapılıyor havalandırma vasıtasıyla, sülfirik asit ile atıksu ph'ını 6-9 arasına düşürerek arıtım gerçekleştirmeyi ve bakteriler için uygun ortam yapılıyor. Bu durum banada saçma geldi zaten havalandırma yapılarak nitrifikasyon yapılmakta ama havalandırma havuzundaki iki bölmeye de hava veriliyor. Açıkçası tesisin dengeleme, nitrifikasyon ve havalandırma havuzuna sürekli hava veriliyor.
 

Ekli dosyalar

  • 20170925_151427[1].jpg
    20170925_151427[1].jpg
    54.4 KB · Görüntüleme: 68
  • 20170923_092751[1].jpg
    20170923_092751[1].jpg
    155.1 KB · Görüntüleme: 64
Anladım,
Tesisin giriş toplam azot miktarı ve çıkış amonyum azot miktarları nelerdir?
Dengeleme havuzunun kapasitesi nedir?

İmhoff taki görsele göre sizin çıkışınızda kaçaklarınız olması gerekir.
 
En hızlı çözüm çamur beslemesi yapıp, 15 gün kadar çamur çekmeden geri devir yapmanız. Tesiste değerler bilinmediği için sadece size bunu söyleyebilirim...
 
aşılama olabilir mi? Peki tesiste çoğu yerde havalandırma işlemi yapılıyor. imhoff hunisinde partiküller askıda resimde gördüğünüz gibi. besleme yapılacak çamur bile yok. sürekli geri devir mi yapmam gerekiyor.
 
Ferat Bey,
Biyolojik arıtma öncesi havalandırma yapmanız, sadece kimyasal kirlilik ile alakalı.
Biyolojik arıtmada yani havalandırmada oksijen değeriniz 2-3 mg/lt arasında mı? eğer 3 ten fazla ise çarmu yatağınız parçalanır.

Çevrenizdeki bir tekstil fabrikasında vidanjörler ile arıtma çamuru alınız. Beslemeyi bu çamurlarla yapınız. Daha sonra istenen seviyede çamur örtüsü oluşturana kadar çamur geri devri yapınız.

Eğer çamuru öldüren toksik maddeler var ise onları da engellemeniz gerekmektedir. Sülfit Sülfür, tuzluluk gibi
 
İyi günler, konu ile alakası yok ama bir sorun olacaktı, plastik geri dönüşüm yapan bir firmanın atıksu arıtma tesisi sorumlusuyum, 3 aylık bir tecrübem var.
Pompa olarak havalı pompa kullanıyoruz. Havalı pompada %100 bir verim sağlayamıyorum, her dakika,saat farklı debi yolluyor arıtmaya. Bu yüzden kimyasallarda fazla maliyet oluyor. Ayrıca farklı debi gelmesinden dolayı çöktürme de sıkıntı yaşıyorum. Elektrikli pompa kullanma gibi bir düşüncem var. Pompalar hakkında bir bilgim yok.
1) Elektrikli pompa kullanırsam debilerde sürekli bir kontrol sağlayabilir miyim ?
2) Kısa vadede mikroplastik maddeler pompaya zarar verir mi ?
3) Önerebileceğiniz pompalar varsa sevinirim.

İyi çalışmalar.
 
Muhammed Beyaz havalı pompa kullandığın zaman hava barı düşerse debi düşer bundan dolayı emme az olur ve anlık su bozulmaların olur. Su bozulmaların olduğu zaman da kimyasal da azaltma veya arttırman gerekir ki buda PH ve biyolojik arıtman var ise zarar verir. Su bozulması anlıktır fakat tamiri su miktarına göre uzun sürmektedir. Tavsiyem elektrikli pompa kullanman. Arıttıgın suyun debisi sabit olur ve kimyasalı dengede kullanmak istediğin kadar kullanırsın ki kullandığın kimyasal da önemli. Özelden yazarsan bilgi verebilirim.
 
@Sedat Güven bey çözünmüş oksijen 2.6 olarak okudum bugün. Diğer parametrelere bakamıyorum ekipman yoksunluğundan.
Atıksu giriş ph'ı 7.09 çıkış 8 havalandırma 7.6
sıcaklık giriş 41 havalandırma 30
imhoff da ise çöken kısım 10 ancak imhoff yüzeyinde ve orta kısımlarda askıda partiküller var
 
@Ramazan Taşar


Ramazan bey, özelden yazamıyorum.
Bende aynı kanılara varıp, elektrikli pompa kullanmada karar kıldım fakat pompalar hakkında genel bir fikrim yok.
0544 253 70 53 nolu numaradan ulaşıp, whatsapp yoluyla yazarsanız sevinirim.
 
@Ferat Güngüneş


Ferat Bey,
Giriş pH'ınızın değeri anlık mı yoksa her zaman bu seviyelerde mi?
Tekstil atıksuyunda pH 7,5-8 de olmasından fayda var. Çamur çökmelerini stabil sağlıyor. En azından benim tesisimde bu şekilde.
Sıcaklık girişiniz normal.

İmhofftaki görüntüye göre şunları diyebilirim.

1- Sizinde gördüğünüz üzere tesisinizde bakteri ve çamur kalmamış. Buna sebep olan olayları bu bilgilerden çok fazla çıkaramıyorum. Ya çok toksik madde girdi ya da aşırı çamur çekimi oldu. 3. ihtimal, Çökeltim havuzu girişindeki perdeleriniz görev yapmamış, su ani olarak hızlı girerek çamuru parçalayıp, kaçmasına sebep olmuş olabilir.
2- İmhoffa göre savaklardan kaçaklar var.
3- İmhoff 10 veya 100 demek, çökeltim havuzundaki çamur örtü seviyenizin çok ince olması demek, buda çökeltim havuzuna giren hızlı su ile kolayca dağılıp, imhoffta göreceğiniz gibi askıda partiküllere sebep olur ve savaklardan kaçarlar.

Tavsiyelerim:
1- Havalandırma Havuzuna çamur takviyesi yapıp, yüksek oranda organik yük yüklemeniz gerekecek. Bunda önerebileceğim malzeme MELAS veya şekertozu. Takviye sonrasında yüksek oranda geri devir yapın ki çamur örtüsünü kalınlaştırın.
2- Çökeltim havuzundaki pencerelerinizi kontrol ettirin.
3- Havuzlardaki değerlerinize sık sık baktırın, özellikle biyolojik arıtımı etkileyen; Giriş ve çıkıştan Toplam Azot, Fosfor, Amonyum, Sülfit, Sülfür gibi. Çünkü bu olayların giriş suyunuzdan mı kaynaklandığına ulaşabiliriz.

@Ferat Güngüneş


Son birşey daha :)
Çözünmüş oksijeni 2.6 olarak okudum bugün demişsiniz. Oksijeni sürekli olarak ölçmüyor musunuz? ya da difüzörler oksijene bağlı olarak çalışmıyor mu?
 
Bilgileriniz için teşekkürler öncelikle. Çözümüş oksijen ve pH otomatik ayarlı oksijenmetre 2-4 arasinda olacak sekilde ayarli ve pH metre ile de basilacak kostik vr sulfirik asit icin otomatik ayarlanmis.
Seker tozu demissiniz bunu nasil yapabilirim yani ne kadar havalandırma havuzundaki atiksudan alip ne kadar eklemeliyim ve bu ekleme isleminden sonra hava verilmeli mi.
Bu yil camur cikisi cok az olmus zaten. Sizinde dediginiz gibi toksik ortam olup bakteri bitmis yada savaklanarak ortamdan uzaklasmis.
Tesiste kismi bi zaman cokturme havuzun siyiricilari arizalanmasindan sonra tesis bu hale gelmis. Bende hem meslegimde yeniyim hemde suanki isyerimde.
 
@Ferat Güngüneş bey,
3 mg/lt'den fazla oksijen vermeniz işletme olarak hem enerji hem de çamur yapısının bozulması gibi sebeplerden dolayı firmanızı olumsuz etkiler. Fabrikanızda anladığım kadarı ile yüksek oranda üre veya türevi kullanımı mevcut. Bu sebeple azot giderimi için enerj harcanıyor.
Tavsiyem havalandırma havuzunda 2-2.5 arasında oksijeni tutunuz. zaten toksik madde yani oksijen tutucu madde havalandırmaya girdiğinde, yüksekte olsa oksijeni çok hızlı bir şekilde tüketecektir.

Mutlaka yakın bir tesisten vidanjör ile çamur alıp, havalandırma havuzunuza besleyiniz... bu aşamdan sonra bakteri ve çamuru korumak için şeker tozu takviyesi yapınız...
Şeker tozunu KOİ:N:p oranına göre dozlamanızı tavsiye ederim. Tesisinizin hacimleri vereceğiniz miktarı etkiler.
Şeker tozunu havalandırma havuzuna dökeceksiniz. İlaveden sonra hava vermeye devam edeceksiniz.

Şeker tozunu KOİ:N:p oranına göre dozlamanızı tavsiye ederim. Tesisinizin hacimleri vereceğiniz miktarı etkiler.Şeker tozunu havalandırma havuzuna dökeceksiniz. İlaveden sonra hava vermeye devam edeceksiniz.
Şeker tozunu KOİ:N:p oranına göre dozlamanızı tavsiye ederim. Tesisinizin hacimleri vereceğiniz miktarı etkiler.
Şeker tozunu havalandırma havuzuna dökeceksiniz. İlaveden sonra hava vermeye devam edeceksiniz.
 
teşekkür ediyorum bilginizden dolayı. suan bişeyler yapamamamın nedeni ekipmanların çalışma sorunlu olması. dediğiniz seker tozu eklemesini biryerde 1L suya 300gr seker ilavesi gerekiyor demişler.
tesisin hacmine göre demişsiniz havalandırma havuzun boyutlarına göre mi ayarlamam gerekiyor.
koi ve azot olçümünü kitler ile mi yapıyorsunuz
 
Bir önceki mesajda karakter ifadesi azizliğine uğradım:)
Giriş atıksuyunuzun KOİ: TN: TP oranına bakmalısınız. Bunları kitler yardımı ile de yapabilirsiniz. Biz KOİ'yi hem kit hem de titremetik yöntem ile yapıyoruz.
Evet şeker oranı yaklaşık doğru ama havalandırma havuzunun hacmi ve KOİ yükünüze göre değerlendirmek daha doğru olacak. Çünkü şekerde de karbon miktarı olduğundan bu hesabı yapmalısınız.

Kolay gelsin....
 
Üst