• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil endüstrisi atıksularının özellikleri ve arıtılması

Recep Harmandar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mayıs 2009
Tekstil endüstrisi kategorisi tabii ve fabrikasyon elyafları kullanarak kumaş ve diğer tekstil ürünleri üreten tesisleri kapsar. Fabrikasyon elyafları üretimi ve giyim sanayi bu kategori dışındadır. Tekstil endüstrisi tabii ve fabrikasyon ipliklerinin hazırlanması, dokuma, örme veya başka yöntemlerle kumaş, triko, halı gibi tekstil ürünleri haline getirilmesi, iplik ve kumaşlara boya baskı, apre gibi terbiye işlemlerinin uygulanması işlemlerini içermektedir.

Üretim Proses ve İşlemleri
Tekstil endüstrisinin ham maddesi elyaftır. Doğal elyaflar arasında pamuk, keten, kenevir, yün, ipek, mohair ve kıllar bulunur. Sentetik veya fabrikasyon elyaflar arasında reyon, kazein, asetat-selüloz ester, naylon, plyester, akrilik ve vinil bulunur. Tekstil endüstrisinde yer alan proses ve işlemler işlenen elyafla bazı farklılıklar göstermekle birlikte çoğunlukla benzerdir. Pamuklu yün ve sentetik elyaflar için üretim amaçları aşağıda özetlenmiştir.
A) PAMUK ELYAFI:
Haşıl sökme işlemi, dokuma sırasında aşınma ve germeyi önlemek için uygulanan nişastanın asit veya enzimle giderilmesi işlemidir. Pişirme işlemi, bir bazla pamuklu ürünün kaynatılması ve temizlenmesi işlemidir. Kasar işlemi, hipoklorit veya hidrojen peroksit kullanılarak yapılan ağartma işlemidir. Boyamada reaktif naftol, direkt, kükürtlü, indigo gibi çeşitli boya türleri kullanılır. Kasar ve boya çok su kullanılan işlemlerdir. Apre işlemi, son ürüne tutum, buruşmazlık, çekmezlik, su geçirmezlik gibi özelliklerin kazandırıldığı son işlemlerdir.
...
 

Ekli dosyalar

  • TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ÖZELLİKLERİ VE ARITILMASI.pdf
    395.8 KB · Görüntüleme: 1,042
Tekstil endüstrisi arıtımında önemli olan işletmede kullanılan kimyasalların kalitesi çok önemlidir. çünkü suyun renk akm COI parametrelerini çok etkilemektedir. yeni taslakla artık renk parametresi getirilerek akarsuların renkli deşarj edilmemesi için bakanlığımız güzel bir çalışma içerisine girmiştir. tekstilde hphoklorik asit kullanımının olması biyolojik yaşamı olumsuz etkilemektedir.
 
merhaba sizden bir ircam olacak tekstil atıksularında yaygın olarak kullanılan boru sonu arıtım yöntemleri ile ilgili bir çalışma varmı biliyomusunuz ben bulamadım ve öğrenciyim çok ihtiyacım var :S
 
arkadaşlar merhaba bana teksil endüstrisi atıksularının membran prosesler kullanılarak arıtılması hakkında bilgi lazım yardımcı olur musunuz
 
Üst