• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil fabrikası ile alakalı veriler

Titanium

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2016
Şehir
İstanbul
Firma
-
Acaba aşağıda belirttiğim konular hakkında veri, döküman alakalı herhangi ne olursa paylaşabilecek var mı ?

- Tekstil fabrikası için atıksu miktarı ve karekterizasyonu içeren örnek bir tesis verileri , çalışma saatleri (sürekli, kesikli vb)

- Tekstil fabrikası için SKKY göre alıcı ortama deşarj kriteri ve akım şeması

- Tekstil fabrikası için Sulama suyu kriterlerine göre deşarj kriteri ve akım şeması

- Tekstil fabrikası için deşarj edilecek atıksuların %50’sinin geri kazanılarak uygun olan proseste yeniden kullanılması için akım şeması. Tahmini yerleşim ve AAT için ekipman listesi.

Şimdiden herkese teşekkürler :)
 
Son düzenleme:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Titanium
Şu soruyu ben cevaplayayım: - Tekstil fabrikası için SKKY göre alıcı ortama deşarj kriteri ve akım şeması

+Kullanılan kumaş türüne göre SKKY Tablo 10'lara bakmanız gerekiyor. Örneğin; Pamuklu, örgü ve sentetik kumaş türlerini kullanan bir işletme 10.3, 10.5 ve 10.7 tablolarından sorumlu oluyor. Sınır değerler, yönetmelikte ilgili tablolarda yazıyor. Alıcı ortam sorunuzu cevaplıyor bu durum.

+Akım şeması işletmeden işletmeye değişiklik gösterebiliyor. Örnek olması açısından bir tane ekleyeyim, yalnız girdi ve çıktılar mevcut değil:
iş akış.png

Diğer konularda da ufak tefek bilgilerim var elbet ancak herkes katılırsa daha zengin bir kaynak oluşturmuş oluruz :)
 
Tekstiil atıksuyuyla baya haşır neşir biriydim.
Şöyle açıklayayım atıksuyunu ;
Tetkstilin atıksu karakterizasyonu genelde boyahanelerde hemen hemen aynıdır.KOİ: 1500-2000 mg/lt olarak giriş yapar. Sıcak bir sudur. Soğutmak gerekir , o yüzden dengeleme havuzları büyük yapılır ve karıştırıcılar konulur. Daha sonra ince bir elek koymanız gerekir çünkü çok elyaf gelir bu da pompalarda tıkanıklığa neden olur. Tambur elek genel de tercih edilir ama benim tavsiyem disk elektir. Çünkü tambur elek dikine bir sistem ile eleme yapar(elyaf kaçırabiliyor) ama disk elek hem mikron çapı hem de çalışma prensibiyle daha verimli olacaktır(nozullarla yıkama yapar ve temizler ). Daha sonra kimyasal bir arıtma koymanız gerekir, çünkü boyar maddeler sentetik veya organik olabilir. Önce zor ayrışan boyar maddeyi kırmanız gerekir. Genelde PH tesise yüksek gelir.(9-10 civarı) . Bu yüzden önce asidik (PH düşürüp ,yükseltmek kırılmaya neden olur) bir kimyasalla koagülasyon daha sonra floklaştrıcı( poli veya kireç) ile flokülasyon ile o boyarı çamur olarak çöktürmelisiniz.
Ph burda önemli çünkü havalalandırma havuzunda oksijenle organik olan maddeleri de gidermeniz gerekri. PH 6,5-7 arasında olursa çok daha iyi sonuçlar alırsınız havalandırma havuzunda. Oksijen transfer için disk difüzör ve blower tercih edilebilir.
Havalandırma havuzundan sonra çöktürme havuzu tasarlanır, havalandırma havuzunda oksijen ile beraber floklar oluşup çöker. Bu da çamur olarak çöker. Hem kimyasal çöktürmedeki çamurlar hem de çöktürme havuzundaki çamurlar susuzlaştırırlır. Susuzlşatırmada en iyi yötem "Filtrepress" diyebilirm. %30 lara kadar katı madde oranı vardır.

Giriş Suyu/Kaba elek(10-30mm)/İnce elek(100-200 mikron)/Dengeleme Havuzu(Büyük olmalı)/Terfi Pompaları/Hızlı karıştırma(Koagülasyon)/Yavaş Karıştırma(Flokülasyon)/Kimyasal Çöktürme Tankı/ Havalandırma Havuzu (Ph=6,5-7,5)/ Çöktürme Havuzu/Çamur susuzlaştırma(FiltrePress)/Çıkış

Geri devir pompaları , çamur pompalar, çamur iletim pompası (monopomp) gibi ekipmanlarda iletim ekipmanlarıdır.
 
Üst