• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil geri dönüşümü

Zeynep Budak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ekim 2013
MERHABA ŞUAN YÜRÜRLÜKTE TEXTİL GERİ DÖNÜŞÜMÜ İLE İLGİLİ VE TEXTİL FABRİKALARINDA FAZLA KALAN TEXTİL ÜRÜNLERİNİN NASIL GERİ DÖNÜŞÜM YAPILACAĞI HAKKINDA BİR YÖNETMENLİK VAR MIDIR?
 
Merhaba Zeynep Hanım,

Bu konuda sizi ilgilendiren birkaç yönetmelik var:
1-
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

2-
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

3-
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Özellikle ilk ikisi, atıkları ilgilendiren yönetmelik ve tebliğdir. Bahsi geçen Tekstil atıklarınız, 04 02 21 (işlem görmemiş) veya 04 02 22 (işlem görmüş) tekstil atıkları olarak lisanslı firmalara gönderilmelidir. Son sırada yer alan tebliğ ise, Temiz Üretim Planı ve Mevcut En İyi Teknoloji konusunda işinize yarayacaktır.
 
Bende tekstil sektörü ile ilgili farklı bir konuya değineceğim. Tekstil sektöründe kullanılan tehlikeli madde ve kimyasallar yerine daha tehlikesizlerinin kullanımı, temiz üretimle ilgili yaptığınız herhangi bir çalışma veya önerebileceğiniz makale, dergi varsa paylaşırsanız sevinirim.
 
@Zeynep Budak

ÇEVKO, PAGÇEV, TÜKÇEV, A-GED gibi "yetkilendirilmiş" kuruluşlar, "AMBALAJ ATIĞI BELGELENDİRME" konusunda yetkilidirler. Geri dönüşüm şirketinin "yetkilendirilmesi" derken bahsetmek istediğiniz, resmi olarak bu atığı alıp alamayacağınız sanırım. Almanız gereken belge, "TEHLİKESİZ ATIK GERİ KAZANIMI LİSANSI" veya "TEHLİKESİZ ATIK TOPLAMA-AYIRMA BELGESİ" olarak geçer. Her iki belgenin de farklı şartları var, tavsiyem imkanınız varsa geri kazanım tesisi kurmanız. İlgili şartlar bağlı bulunduğunuz İl Müdürlüklerinin sitesinden öğrenilebilir. Başvuru şartları da,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'nde detaylıca anlatılmıştır.
 
CEM BEY ŞUAN TEHLİKESİZ ATIK TOPLAMA VE AYIRMA BELGEMİZ VAR. HER TEKSTİL ÜRETİCİNİN ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜN BİR KISMINI GERİ TOPLAMA ZORUNLULUĞUNU BİLİYORUM. (KIRPINTI VS.) BİZDE BU ATIKLARI TOPLAMAK İÇİN YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ OLMAK İSTİYORUZ. BU MÜMKÜN MÜDÜR ?
 
@Zeynep Budak

Bu zorunluluğa dair bir yönetmelik maddesi göremedim :rolleyes: İletebilir misiniz?
 
toplama ayırma lisansınızda tekstil ambalaj kodu varsa üreticiyle anlaşıp (sözleşme vs) alabilirsiniz
 
@Zeynep Budak
Zeynep hanım merhaba, tekstil ürünü üreten (kumaş, iplik vb.) firmalar ürettikleri ürünü geri toplattırma yükümlülüğü yok. Oluşan atıkları ise zaten toplama ayırma veya geri kazanım lisansına sahip firmalara vermek zorundalar.
 
Merhaba,
tekstil sektöründe entegre kirlilik önleme ve kontrol tebliğine göre hazırlanması gereken bir plan var, o planı hazırlayan var mı ben şimdiye kadar hiç yapmadım da. Rica etsem konuyla ilgili dönüş yapar mısınız ?
 
@nil_ayy

TEMİZ ÜRETİM PLANI (TÜP) değil mi o tebliğdeki plan, 2 kere hazırlamıştım. 2 Kez de gelişme raporu hazırlamışlığım var. Soru nedir?
 
@Cem Yılmaz
Temiz Üretim Planı evet :) Onunla ilgili örnek yok bende nasıl hazırlanır bilmiyorum, sizde bir örnek varsa paylaşabilir misiniz ? Tabi ki tesis ismi olmadan
 
Buyrun Bakanlığın sitesinde format olarak paylaşılmış içeriğin 22. sayfasından sonra istediğiniz plan bulunmakta.
 

Ekli dosyalar

  • rgtebligek (1).docx
    73.3 KB · Görüntüleme: 101
@Fatih Koçak
Teşekkür ederim bunu zaten ben tebliğden indirdim. benim istediğim formatın nasıl doldurulduğu ile ilgili.. O yüzden bir örnek istemiştim.
 
Anladım. İçeriğinde yardımcı olucak bilgilendirmeler var isterseniz siz başlayın eğer dolduramadığınız kısım olursa buraya belirtmeniz halinde yardımcı olunur diye düşünüyorum.
 
Merhaba Cem Bey, yönetmeliğe göre "Temiz üretim planlarının onaylanmasını müteakip her yıl gelişme raporlarını İl Müdürlüklerine sunmak” denilmektedir. Gelişme raporunun sunulması için bir tarih var mıdır?
 
Merhaba,

İlgili tarih genellikle onay yazınızda yer alır. Tekirdağ ve Kırklareli ilinde Şubat Ayı sonuna kadar "Gelişme Raporu"nun sunulması isteniyor.
 
Tekstil atıklarının diğer atıklarındaki geri dönüşüm işlemleri için lisanslarından bir farklı yok. Tekstil atıkları ambalaj atıkları ise ambalaj geri kazanım lisansı, tekstil atıkları kırpıntı üretim artığı ise tehlikesiz atık geri kazanım lisansı almanız gerekiyor. Eğer sadece tekstil üzerinde çalışacaksanız toplama ayırma olmadan geri kazanım lisansı alabilirsiniz.
 
Merhaba arkadaşlar ben bir firmam için çevre izni başvurusunda bulundum.Benden Ek Belge talebinde bulundular.Benden İl Müdürlüğüne sunulan Temiz Üretim planı Gelişme Raporuna ait İl Müdürlüğü uygunluk yazısını istediler.
Bunun için nasıl talepte bulunmamız gerekiyor.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz
 
Merhaba,
Firmanız tekstil boya/baskı konusunda faaliyet gösteriyor sanırım, yeni kurulmuş bir firma mı?
Eğer yeni tesis değilse daha önce temiz üretim planı hazırlanmış olmalı. Her yıl sonu da o rapor üzerinden gelişim raporu hazırlanarak İl Müdürlüğüne sunulması gerekiyordu. İl müdürlüğü de sunulan rapor üzerine uygunluk yazısı verir. Yani talepte bulunmak için önce raporları hazırlamanız gerekir :)
 
Üst