• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil sektöründe karbon ayak i̇zi ve azaltma yolları

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Tekstil Endüstrisinde Karbon Ayak İzi

Günümüzde “Küresel ısınma” ve “Karbon ayak izi” çok sık gündem olan kelimeler. Önemi iklim değişikliğinin çevre, habitat ve hatta Dünya'nın varlığı üzerindeki uzun vadeli yıkıcı etkileri geniş çapta tartışılıyor. Atmosfer sıcaklığındaki bu ısınma, Sera Gazları (GHG) emisyonuna atfedilir. Karbon Dioksit, Metan, Nitröz Oksit ve Florokarbonlar, başlıca katkıda bulunanlardır.

Son yıllarda atmosfer sıcaklığını yükselten Sera Gazları (GHG) emisyonlarında üstel bir artışa tanık olunmuştur. Sadece 2010 yılında yaklaşık %6'lık bir artış olduğu (yaklaşık 500 milyon ton mn salıvererek) bunların büyük bir kısmının dünyanın en büyük üç kirleticisine Çin, ABD ve Hindistan'a atfedildiği bildirilmektedir.

1659593497661.png

Sera Gazı emisyonuna yakıtların, mamul malların, malzemelerin, odunların, yolların ve hizmetlerin üretimi ve tüketimi neden olur. Raporlamanın basitliği için, genellikle yayılan karbondioksit miktarı veya diğer GHG'lerin eşdeğeri cinsinden ifade edilir. Kumda yürümek nasıl bir ayak izi bırakırsa, yanan yakıt havada “Karbon Ayak İzi” olarak adlandırılan karbondioksit bırakır. Dolayısıyla karbon ayak izi temel olarak yakıt tüketimine bağlı olarak havaya salınan karbon miktarı ile ilgilidir.

Karbon Ayak İzi 2 katmanda değerlendirilir;

Birincil Ayak İzi:
Doğrudan enerji tüketimi yoluyla karbon emisyonunu izler. Örneğin; elektrik, ısıtma ve ulaşım vb. için yanan fosil yakıtlar.

İkincil Ayak İzi: Dolaylı karbon emisyonlarıyla ilgilidir (Ürünlerin yaşam döngüsü ve Sürdürülebilirlik).

Bu nedenle karbon ayak izini azaltmanın en etkili yolu, ya üretim için gereken enerji miktarını azaltmak ya da atmosfere karbon yayan yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaktır.

Tekstil endüstrisi, su ve yakıtın (elektrik, buhar ve ulaşım için gerekli enerji) en büyük tüketicilerinden biridir. Kişi başı tekstil tüketimi yaklaşık 20 kg/yıl olup, her geçen gün artmaktadır. Birleşmiş Milletler'in yakın zamanda yayınladığı tahminlere göre, dünya nüfusu Kasım ayında 8 milyarı geçecek ve tüm insanların yarısından fazlası sadece yedi ülkede yaşıyor.Çin dünyanın en büyük nüfusuna (1.426 milyar) sahip, ancak Hindistan'ın (1.417 milyar) gelecek yıl bu unvanı alması bekleniyor. Sonraki en kalabalık beş ülke Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Pakistan, Nijerya ve Brezilyadır.

Tekstil ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte, küresel tekstil üretimi son yıllarda hızla artmıştır. Küresel tekstil üretiminin kısa süre içinde yaklaşık %6,5 oranında büyümeye devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle, endüstrinin yapısal değişimi Hindistan'da da görülmekte ve artan bir oranda büyümektedir.

Ekonomi söz konusu olduğunda, Hindistan'da 45 milyondan fazla insan doğrudan tekstil endüstrisinde istihdam edilmektedir. Hindistan, dünyanın en büyük ikinci tekstil üreticisi ve ihracatçısı olduğu için tekstil endüstrisinin iş modeli öncelikle ihracata yöneliktir (Tekstil Bakanlığı, 2017). Hindistan aynı zamanda dünyanın en büyük iplik ve kumaş üreticileri arasındadır ve dünya toplam üretiminin yaklaşık %21,5'ine katkıda bulunan Çin'den sonra ikinci en yüksek pamuk üreticisidir (Tekstil Bakanlığı, 2018).

Hindistan'daki Tekstil endüstrisinin enerji gereksinimi dolayısıyla Karbon ayak izi oldukça yüksektir. Uluslar karbon ayak izlerini birçok şekilde azaltabilirler. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş, rüzgar, hidroelektrik) elektrik üretilmesi, enerji verimliliğinin artırılması, ulaşımda biyoyakıtların teşvik edilmesi, araçlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarının azaltılması, çöplüklerden ve bacalardan metan gibi sera gazlarının geri kazanılması, şarj edilmesi sıklıkla kullanılan yöntemlerdir.

Sera gazı yayan endüstriler ve ormansızlaşmayı tersine çeviren bir karbon vergisi . Birçok ülke, karbon nötr hale gelmek için bu ve diğer adımları kullanmayı taahhüt etti, bu da saldıkları kadar CO2'yi ortadan kaldırdıkları anlamına geliyor . Aslında, birkaç ülke havadan eklediklerinden daha fazla CO2 çıkaran karbon negatif ülkeler olmayı başardı . Bireysel vatandaşlar ayrıca, araba kullanmak yerine yürümeyi, bisiklete binmeyi, toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih ederek, bireysel plastik kaplar yerine yeniden kullanılabilir kaplar veya şişeler kullanarak, genel elektrik kullanımını azaltarak, daha az kırmızı et yiyerek karbon ayak izlerini azaltabilirler.

Ülkelere Göre Karbon Ayak İzi Avrupa Birliği'nin Ortak Araştırma Merkezi'ne göre , toplam küresel CO2 emisyonları 2010'da 34,1 GT'den 2019'da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 37,9 GT'ye yükseldi. COVID-19 pandemisi ve bununla ilgili seyahat ve ulaşım kısıtlamaları , 2020'de 35.962 GT'ye düşecek, ancak 2021 toplamları kullanılabilir hale geldiğinde emisyonların artmaya devam etmesi bekleniyor.

Çin , 2020'de 11680 Mt (11.680 GT) karbondioksit emisyonu ile dünyanın en büyük CO 2 yayıcısıdır. Bu, dünyanın toplam 2020 emisyonunun %32'sinden biraz fazladır. Amerika Birleşik Devletleri , 4.535 GT ile ikinci en yüksek karbon emisyonu miktarını veya toplam küresel emisyonların kabaca %12.6'sını serbest bıraktı.

Dünyanın en çok CO 2 yayan 10 ülkesi (Toplam CO 2 Mt cinsinden)​
  • EU JRC 2020 Çin — 11680.42​
  • Amerika Birleşik Devletleri — 4535.30​
  • Hindistan — 2411.73​
  • Rusya — 1674.23​
  • Japonya — 1061.​
  • 77 İran — 690.24​
  • Almanya — 636.88​
  • Güney Kore — 621.47​
  • Suudi Arabistan — 588.81​
  • Endonezya — 568.27​
Ancak toplam emisyonlar, hikayenin tamamını anlatmakta yetersiz kalıyor.

Kişi Başına En Yüksek CO 2 Emisyonuna Sahip İlk 15 Ülke (t) - EU JRC 2020
  • Palau — 55.29​
  • Katar — 35.64​
  • Trinidad ve Tobago — 21.97​
  • Bahreyn — 21.60​
  • Kuveyt — 20.91​
  • Birleşik Arap Emirlikleri — 20.70​
  • Brunei Sultanlığı — 17,95​
  • Suudi Arabistan — 16.96​
  • Umman — 16.9​
  • Avustralya — 15.22​
  • Kanada — 14.43​
  • Kazakistan — 14.22​
  • Amerika Birleşik Devletleri — 13.68​
  • Türkmenistan — 13.37​
  • Lüksemburg — 13.24​
Bu ölçüme göre, ABD 13.68 tonla en yüksek on üçüncü kişi başına emisyona sahipken, Rusya 20. (11.64), Japonya 26. (8.39), Çin 28. (8.20) ve Hindistan 110. sırada yer alıyor.

Çevresel etkiyi azaltmaya yardımcı olabilecek yenilikçi teknolojiler ve sürdürülebilir çözümler geliştirmemiz ve acil adımlar atmamız zorunludur. Hükümetler ayrıca endüstrilerin çevre koruma için daha katı koşullara uymasını talep ediyor.

Tekstil liflerinin tahmini Küresel tüketimi ve işlenmesi yukarıda gösterilmiştir. Hindistan'da da Polyester ve Pamuk, tekstil işlemenin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.

ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne göre tekstil endüstrisi, CO2 emisyonlarına en çok katkıda bulunan 5. sektör. Bu nedenle tekstil endüstrisi dünyadaki en büyük sera gazı kaynaklarından biridir. 2008 yılında, yıllık küresel tekstil üretiminin 60 milyar kg kumaş olduğu tahmin ediliyordu. Bu miktarda kumaş üretmek için gereken tahmini enerji ve su şu şekilde kabul edilir:
  • 1.074 milyar kWh elektrik veya 32 milyon mt kömür ve yaklaşık 6-9 ton litre sudur.​

Böylece kumaşın metresi başına gereken ısı enerjisi 4.500-5.500 Kcal ve kumaşın metresi başına gereken elektrik enerjisi 0.45-0.55 kWh'dir.

Tekstil endüstrisindeki karbon ayak izi, kumaşın oluşturulması için gereken sürecin her adımında kullanılan tüm enerjiyi içeren, kumaştaki “bedenlenmiş enerjiye” dayalı olarak tahmin edilmektedir. Herhangi bir kumaştaki somutlaşmış enerjiyi tahmin etmek için elyaftan bitmiş ürünlere kadar tüm işlem adımlarını eklemek gerekir. Kullanılan elyafa bağlı olarak karbon ayak izi değişiklik göstermektedir.

Ayrıca, Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından Bio Regional Development Group adına yapılan araştırmaya göre, 1 ton eğrilmiş elyaf oluşturmak için kullanılan enerji (ve dolayısıyla yayılan CO2), sentetikler için pamuğa göre çok daha yüksektir:

Yukarıdaki tablo sadece polyester için sonuçlar vermektedir; diğer sentetiklerin etkisi daha fazladır: akrilik üretiminde polyesterden %30 daha fazla enerji yoğundur ve naylon bundan daha da yüksektir.

Sentetiklerle ilgili yalnızca sera gazı emisyonlarının miktarı değil, aynı zamanda sentetik elyafların üretimi sırasında üretilen gaz türleri de önemlidir. Örneğin naylon, CO2'den 300 kat daha zararlı olan ve uzun ömrü (120 yıl) nedeniyle üst atmosfere ulaşabilen ve önemli bir stratosferik ozon tabakasını tüketebilen N2O emisyonları yaratır.

1990'larda, Birleşik Krallık'taki tek bir naylon fabrikasından kaynaklanan N2O emisyonlarının, Birleşik Krallık'ın tüm CO2 emisyonlarının %3'ünden fazlasına eşdeğer bir küresel ısınma etkisine sahip olduğu düşünülüyordu. Yeni Zelanda Merinos Yünü Derneği için yapılan bir araştırma, doğal liflerin üretimi için sentetiklerden ne kadar daha az toplam enerji gerektiğini gösteriyor:

Doğal lifler, daha küçük bir karbon ayak izine sahip olmanın yanı sıra birçok ek faydaya sahiptir:​
  • Mikroorganizmalar tarafından parçalanabilme ve kompostlanabilme (toprak yapısının iyileştirilmesi); bu şekilde liflerdeki sabit CO2 salınacak ve döngü kapanacaktır.​
  • Öte yandan, sentetik lifler ayrışmaz, çöplüklerde ağır metalleri ve diğer katkı maddelerini toprağa ve yeraltı suyuna bırakırlar.​
  • Geri dönüşüm maliyetli bir ayırma gerektirirken, yakma işlemi kirleticiler üretir, yüksek yoğunluklu polietilen durumunda, her 1 ton yanmış malzeme için 3 ton CO2 emisyonu üretilir.​
  • Karbon tutma, atmosferdeki CO2'nin bitkiler tarafından fotosentez yoluyla emilmesi, biyokütle (yapraklar, gövdeler, dallar, kökler vb.) ve toprakta karbon olarak depolanması işlemidir. Örneğin jüt, bir ton kuru elyaf için 2.4 ton karbon emer.​
Organik liflerin geleneksel olarak yetiştirilen liflerle değiştirilmesi, aşağıdakilere dayalı olarak karbon ayak izinin azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı olur:​
  • İnsan sağlığı ve tarımsal biyoçeşitlilik için bir gelişme olan sentetik gübrelerin, pestisitlerin ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO'lar) ortadan kaldırılması​
  • Suyu korur, toprağı daha kırılgan hale getirerek yağmur suyunun daha iyi emilmesini sağlar. Sulama gereksinimlerini ve erozyonu azaltır.​
  • Üretim için daha az enerji kullanır, daha az sera gazı yayar ve organik tarımı destekler.​

İşleme sırasında dikkate alınması gereken ek bir boyut: çevre kirliliği.

Konvansiyonel tekstil işleme oldukça kirleticidir:​
  • Tekstil işlemede, birçoğunun insan (ve hayvan) sağlığına zararlı olduğu bilinen 2000'e yakın kimyasal kullanılmaktadır. Bu kimyasalların bir kısmı buharlaşırken bir kısmı da çevremize deşarj edilen arıtma suyunda çözünmektedir.​
  • Bu kimyasalların uygulanmasında bol miktarda su kullanılır. Aslında tekstil endüstrisi, gezegendeki en büyük endüstriyel tatlı su kirleticisidir.​

Tekstil Sektöründe Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

Tekstil işleme sırasında karbon ayak izini azaltmak için çeşitli yollar ve yöntemler rapor edilmiş ve yaygın olarak yayınlanmıştır. Ticari olarak uygun ürünler piyasada mevcuttur ve birçok kuruluş tarafından tedarik edilmektedir. Başlıca çalışma alanlarından bazıları şunlardır:

1. Makine/Ekipman ile ilgili
  • Ön terbiye, boyama ve boyama sonrası yıkama sırasında su tüketimini azaltmak için düşük ve ultra düşük flotte oranlı makinelerin kullanılması . Çeşitli işlem adımlarında su ısıtması için gereken enerjiyi ve atık su arıtımı üzerindeki etkin yükü aynı anda azaltır.​
  • Diğer yenilenebilir olmayan enerji kaynaklarının (fosil yakıtlar, odun, kabuk, vb.) tüketimini azaltmak için güneş panelleri ile proses suyunun ön ısıtılması.​
  • İstenmeyen enerji kaybını önlemek için boyama, kurutma ve ram makinelerinin yeterli yalıtımı ve uygun ısı geri kazanım sistemleri​
  • Yeterli filtreleme işlemi kurarak proses suyunun ve alkalinin geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması​

2. Süreçle ilgili
  • Kombine ovma ve ağartma işlemi, kombine peroksit nötrleştirme ve biyoyumuşatma işlemi, tek banyoda tek adımda P/C karışımlarının boyanması, vb. tekstil işleme aşamalarının sayısını düşürerek su ve enerji tüketimini azaltmak​
  • Enerji tasarrufu için Cold Pad Batch (CPB) hazırlama ve boyama​
  • Proseslerin aralıksız devam etmesi​
  • Tampon/kuruya karşı ped/dry/ped/buhar, yıkama işlemleri sırasında buhar ve su tüketimini en aza indirerek kurutma işlemi sayısını aşağı çekme​
  • Köpük boyama, terbiye ve kaplama​
  • İlk Seferde Doğru (RFT) ve Her Seferinde Doğru (RET) boyama performansının iyileştirilmesi​
3. Kimyasallar ve Boyalar
  • Enzimlerin Kullanımı; haşıl sökme, ovma, ağartıcı nötrleştirme, biyolojik yumuşatma, boyama sonrası yıkama için biyolojik olarak parçalanabilir ve aşınmaz. Enzim tedarikçileri ve formüle edicileri, işlem adımlarının sayısını azaltmak için birleşik işlemler için özel ürünler sunmaktadır.​
  • Reaktif ve Direkt boyalarla tuzsuz boyama için Pamuğun Katyonizasyonu​
  • Yüksek fiksasyon için daha az tuzla yüksek sabitlemeye sahip reaktif boyama​
  • Dijital Mürekkep Püskürtmeli Baskı.​
  • Düşük sıcaklıkta kürlenen pigment baskı​

4. Atık Su Arıtma
  • Fiziksel, biyolojik ve aktif karbon sistemlerinin kullanımı​
  • Yakıt için kullanılan/satılan atık su arıtma çamuru​
Hindistan'da Boya Maddeleri üretiminde öncü ve Uluslararası itibara sahip büyük bir Boya, Pigment ve Tekstil kimyasalları üreticisi olan Atul Ltd, ETAD üyesidir ve GOTS, REACh, Blue Sign, vb. gibi çeşitli küresel güvenlik ve Eko Uygunluk standartlarına uygun ürünler tedarik etmektedir. Atul, sadece Boyarmaddelerin imalatı sırasında değil, aynı zamanda Tekstil İşleme sırasında da Karbon Ayak İzini azaltmak için ürün ve süreçleri başlatmış ve geliştirmiştir.

45 MW Hidroelektrik Gücüne dayalı yenilenebilir enerji kaynağının kullanımı, gelişmiş muhafaza cihazlarının kullanımıyla gaz emisyonlarının kontrolü ve boya üretimi sırasında suyun geri dönüştürülmesi, yeniden kullanılması için modern bir ETP ve su arıtma tesisi. Atul, sera gazı emisyonunu yaklaşık yenilikçi teknolojiler aracılığıyla 150000 MT/yıl ve Temiz Kalkınma Mekanizması (CDM) kapsamında üç proje için ev sahibi ülke onayı aldı.

Hindistan'daki en büyük Kükürt, Kükürt ve Reaktif boya üreticisi olarak, odak noktası Pamuk işleme, renklendirme, sonraki işlemler sırasında su ve enerjiyi azaltan ürünlerdir. Aşağıda bu yönde birkaç girişim ve başarı verilmiştir.

Tulacon C prosesi


Bunlar, geniş bir pastel ton gamı için dokuma pamuklu kumaş ve karışımlarının açık en formda basit ve verimli bir Pad-Dry-Cure prosesi ile uygulanmak üzere geliştirilmiş, sıvı formda özel formüle edilmiş Vat boyalardır. Bu işlemin, egzoz veya PDPS sürekli yöntemiyle geleneksel tekne boyamaya göre avantajı, esas olarak önemli miktarda su ve enerji tasarrufu sağlamasıdır.

Jigger üzerinde geleneksel Tekne boyama, minimum adımlardan oluşan boyama, durulama, oksidasyon, sabunlama, nötralizasyon yıkamasını içeren yaklaşık 15-20 L/kg (MLR 3 ve açık ton dikkate alındığında) tüketir. Bu işlem, boyama sırasında ayrıca oksidasyon ve sabunlama sırasında kumaş uzunluğuna bağlı olarak 1-2 saat boyunca vat boyalarının sınıfına bağlı olarak yaklaşık 50-60 °C'lik bir sıcaklık gerektirir. Ayrıca kumaş kurutma ve termo-kimyasal apreleme sırasında enerji tüketilir.

Konvansiyonel PDPS prosesi durumunda, boya dolgu-kurutma, kimyasal dolgu ve buharlama ve ardından sürekli yıkama aralığında yıkama, kurutma ve bitirme işlemlerini içerir. Bu da yıkama sırasında önemli miktarda su ve aralıklı kurutma, buharlama ve bitirme işlemi için enerji tüketir.


Tulacon C serisinin ve prosesinin özel avantajı;
  • Kullanıma hazır ve kullanımı kolay sıvı form​
  • Basit başvuru süreci​
  • Aralıklı yıkama yok ve boyama sonrası yıkama sırası yok​
  • Kombine boyama ve terbiye işlemi. Boya banyosu kimyasalları istenen yumuşaklık hissini verdiği için boyama sonrası termo-kimyasal apre adımını en aza indirir​
  • Su, zaman ve enerjide önemli tasarruf.​
  • Mükemmel çoklu tekrarlanabilirlik​
  • Çevre dostu, yıkama yok, atık üretimi yok​

Tularevs XL boyaları

Yüksek renk veren, yüksek fiksatif, düşük yıkamalı, uzun ömürlü, sürdürülebilir reaktif boyama sistemi. Sıcak boyama boyaları, tek tip boyama ve doğru ilk seferde (RFT) performansı elde etmeye yardımcı olan benzer boyama profiline sahiptir.

Yüksek fiksasyon seviyeleri sayesinde, geniş renk gamını kapsayan bu kompakt boya yelpazesi, olağanüstü ıslak haslık özellikleri , uzun ömürlü renk tonları sağlar. Düşük yıkama ve daha az, düşük atık üretimi sağlar. Karbon ayak izindeki kesin etki ve tasarruf henüz kesinlik kazanmamış olsa da, kısa boyama ve yıkama döngüsünden kaynaklanan toplam su ve enerji tasarrufu pratikte kanıtlanmıştır.


Böylece öngörülen avantajlar şunlardır:
  1. Verimliliği artırın: daha kısa süreç döngüsüne, RFT ve RET (Her Zaman Doğru) davranışına dayalı​
  2. Maliyet optimizasyonu: yüksek renk gücü, kullanım maliyetinde azalmayla sonuçlanan kolay yıkama.​
  3. Eko-uyum : uluslararası ürün güvenliği standartlarını ve eko normlarını karşılama.​
  4. Optimum haslık : büyük markaların sıkı haslık ve kalite beklentilerini karşılar.​

Su ve enerji tüketiminde önemli ölçüde azalma sağlayan diğer bazı ürün ve işlemler şunlardır:

Rucoflow CPB Sodyum Silikatın


kısmen veya tamamen değiştirilmesi için CPB Reaktif boyama ve baskı fiksasyonunda kullanılması tavsiye edilen kullanıma hazır, kullanımı kolay sıvı tamponlu alkali.

Rucoflow CPB, Boya fiksasyonu için istenen optimum alkaliniteyi sağlar, boyanın elyafın içine nüfuz etmesini kolaylaştırır, renk verimini iyileştirir, boyamanın homojenliğini sağlar ve yıkanması kolaydır. Böylece, Silikat fiksasyon işlemi sırasında gerekli olan su ve enerji tüketen yıkama sırasının optimize edilmesine yardımcı olur.

Rucogen SOP

Reaktif boya sabunlama işlemini en aza indirmek ve ıslak haslık özelliklerini iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış yeni bir yıkama maddesi. Genel olarak, geleneksel yıkama dizisinde, gölge derinliğine bağlı olarak, sabunlama ve aralıklı sıcak ve soğuk yıkamaları içeren yaklaşık 4 ila 8 boyama sonrası yıkama döngüsü ticari olarak uygulanmaktadır.

Rucogen SOP (Gezegenimizi Koruyun), sabitlenmemiş, reaksiyona girmemiş veya hidrolize boyanın, uygun şekilde oluşturulmuş boya-lif bağını olumsuz etkilemeden elyaftan optimum şekilde çıkarılmasını sağlamak için tasarlanmış benzersiz bir Ter-polimer türevidir ve yeniden tortulaşmayı veya geri lekelenmeyi önler. Böylece yıkanan banyo sayısını ve renkli su atık yükünü azaltarak karbon ayak izini düşürür.

Rucogen SOP'nin geleneksel iyonik olmayan veya anyonik yıkayıcı maddelere göre özel avantajı şu şekildedir:
  • Hafif katyonik polimerik bir bileşik olan boya maddesine afinitesi vardır.​
  • Yüksek emülsifiye edici ve dispersiyon özelliği, sabitlenmemiş boyanın topaklanmasını ve banyodaki artıkları yıkamayı önlemeye yardımcı olur.​
  • Kararlı bir metal iyon kompleksi oluşturur ve su sertleştirici maddelerin varlığında boyarmadde üzerinde olumsuz etkiyi önler​
  • Boyanın yeniden birikmesine veya geri lekelenmesine izin vermeyerek boya transferini engelleme özelliği sergiler.​
  • Islak haslık özelliklerini iyileştirir​
Bu tür pek çok yenilikçi ürün ve süreç, işleme adımlarını en aza indirmek, suyun nihai olarak azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi için alternatif sürdürülebilir teknolojiler ve Karbon Ayak İzini azaltmak için enerjinin korunması için dünya çapındaki araştırmalar ve kuruluşlar tarafından geliştirilmektedir. Su ve enerji tasarrufu gibi sürdürülebilirlik konuları tekstil endüstrisinin temel kaygılarıdır ve yeni teknolojiler de bu tür tasarrufları sağlamanın yollarını göstermektedir.

İlgili Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Ben bir konu da görüşünüzü almak istiyorum. Odun peleti ve orman atıkları yenilenebilir enerji diye biliyorum ama prina da yenilenebilir enerji olarak adlandırılabilir mi. Görüşlerinizi paylaşa bilirseniz, sevinirim. Şimdiden fikrini ve bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim.
 
Üst