• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tekstil sektöründe muhtemel en iyi teknikler

M. Hayri Cüneydi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Şehir
Tekirdağ
Firma
ARFEN ALUMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.
Arkadaşlar merhaba;

Konuyu yanlış yere açmış olabilirim.Kusura bakmayın.Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği uyarınca bu yıl sonuna kadar İl Çevre Müdürlüklerine vermemiz gereken "Muhtemel En İti Teknikler (MET)" ile ilgili formları doldurmuş arkadaşlar var ise şirket isimlerini belirtmeden yayımlama şansları var mı acaba?Az bir zaman kaldı ve bir dünya şey istiyorlar.Mesela proses akım şemasını sade bir şekilde değil de yakıtından tutun elektriğine,atığına kadar her şeyiyle istiyorlar.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Amacım armut piş ağzıma düş yapmak değil sadece kendime bir yol çizmek.Herkese iyi çalışmalar ve iyi günler diliyorum.
 
Anlaşılan cevap veren çıkmayacak haklı olarak. :) Peki bu konu hakkında başka bir şey sormak istiyorum.Yönetmelikte bizden mutlaka istenen KOSTİK GERİ KAZANIM.Bu konu hakkında özellikle O.S.B lerde bulunan arkadaşlar nasıl bir yol izlediler veya izleyecekler?O.S.B lerde fabrikaların kendi arıtmaları yok.Merkezi arıtmaya bağlı.Nasıl bir geri kazanım olabilir?Bilgi alabilirsem ben de üstlerim ile paylaşıp fabrikama uygulayabilir miyiz uygulayamaz mıyız onu tartışmaya açmak istiyorum.
 
Hayri Bey, benim firmamda OSB'de yer alıyor ve tesiste atıksular ayrı bir şekilde toplanmıyor. Sizinle aynı durumdayım. İl çevreyle görüşüp, netleştirmeyi düşünüyorum.
''Madde 8- Temiz üretim planı hazırlanması ve uygulanmasında tesisler; EK-1’de yer alan C.2.1.1 ya da C.2.1.2 nolu MET’lerden birisini temiz üretim planlarında sunmak zorundadır.'' ifadesi yer alıyor.
EK-1 'de C.2.1.1 ve C.2.1.2 nolu MET'ler ''Ayrık Atıksular, Atıklar İçin Uygulamalar'' başlığı altında.
Atıksularımız ayrık değil, MET'lerimiz arasına atıksularımızı ayırmayı mı ilave etsek, ki bu ne kadar uygulanabilir olur, sonuçta OSB'nin arıtması var, böyle birşeye ihtiyacımız yok ki :S
 
Dediğiniz gibi çok detaylı bir iş akım şeması isteniyor, ve bence her türlü kimyasalı yazmamız mümkün değil.. Ayrıca şöyle bi durumla karşılaştım.
Temiz üretim planı: Tesislerin her beş yılda bir hazırlayacakları; uygulamak zorunda oldukları MET uygulamalarını ve uygulamaya karar verdikleri MET’leri, temiz üretim hedeflerini ve ayrıca ana performans göstergeleri cinsinden hedeflerini uygulama takvimi ve benzeri araçlar ile birlikte beyan ettikleri, EK-4’te verilen format çerçevesinde hazırlanması gereken plan dokümanını ifade eder.
Açıkçası firmam MET'lerin çoğunu zaten uyguluyor. Bunlara temiz üretim planında yer verdiğim takdirde hem çok uzun bir plan olacak hemde tablo 6'da yer alan maliyet-tasarruf-geri dönüş süresi gibi kısımlar boş kalacak. Tablo 6. da istenilen bilgiler her MET'e uymamakta, ayrıca sayısal hedefler belirlenememektedir.
 
Ben üst yönetimi bir türlü masaya oturtamadım.Sonuçta benim karar verip de yazacağım şeyler değil.İnşa'Allah ertelenir de rahatlarız. :)
 
Kostik geri kazanımı konusunda Bursa İl Müdürlüğü ile yapmış olduğum görüşmede bu uygulamanın mümkün olmadığının farkında olduklarını ve bu maddenin kaldırılmasının gündemde olduğu ancak bir netlik kazanmadığını belirtmişlerdi. Kostik geri kazanımını uygulayabileceğimiz MET' ler arasına almayı düşünmüyorum. Zaten il müdürlüğü planı incelikten sonra eğer kostik geri kazanımını zorunlu tutarsa planı onaylamaz ve eksiklik yazarak düzeltme talep eder. Kostik geri kazanımı konusunda ne yapacağımızı da asıl o zaman düşünürüz!.. :S
 
İl müdürlüğü eklememi önerdi. Tabloları "TABLO 6.a Uygulanan ..." ve "TABLO 6.b Uygulanacak..." şeklinde ikiye ayırarak belirtmeyi düşünüyorum. Bu konuda başka önerisi/bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekleriz..
 
@jn6zo

Temiz üretim planı onaylanan var mı arkadaşlar? Bana eksiklik yazısı geldi. . Yani kostik geri kazanımı konusunda ne yapacağımı düşünme vakti :S :S :S
 
@jn6zo
Aynen bana da.Kostik geri kazanımda çakılıp kalıyorum.Çünkü benim elimde olan bir şey değil.Ayrıca arıtma tesisim yok O.S.B. de olduğum için.Nasıl yapacağım onu da bilmiyorum. :(
 
Bir de "Ek 2. Tekstil Endüstrisi Atıksuları İçin Boru Sonu Met Uygulamaları" başlığından hedef seçmediğim için her bir ana başlık ve eklerden hedef seçilmesi gerekiyor demişler (md.8/1-b). Atıksularım OSB Arıtma Tesisinde arıtılıyorsa Ek 2 listesinden hangi hedefi seçebilirim anlamadım.
 
Merserizasyon yapan tekstil tesisleri kostik geri kazanımını yapabilirler ancak bu işlemi yapmayan diğerleri boya, terbiye v.s. kostik kullanımları max %3 olduğu için mali olarak kayba uğrayacaklardır. İl çevre müdürlükleri tebliğ kapsamında gerekeni eksik olarak gönderiyorlar en doğrusu bakanlığa görüş sorup durumu açıklamakta ve görüşü aldıktan sonra il çevre müdürlüklerine başvuru yapmaktır.
 
Üretime bağlı olarak su kullanımı, tabi kostiğin kullanıldığı prosesler ve bunun tüm üretime bağlı oranı da önemli.
 
@Yağmur Erdoğan
Ben bakanlıkla görüşmüştüm.Bana söyledikleri tebliğ neyi diyorsa siz hazırlayın.İl Çevre Müdürlükleri eksik görüp geri çevirmekte haklılar.Biz tebliği değiştirmeye çalışıyoruz ama ne zaman olur bilemem demişlerdi. :(
 
@M. Hayri CÜNEYDİ

Yazılı görüş sormadan olmuyor. Tebliğ ne diyorsa hazırlayın ne demek ki.. Ne kadar saçma bir ifade. Hazırlanabiliyor olsa hazırlarız zaten.

Eksiklerin giderilmesi konusunda bir süre de belirtilmemiş.. Yönetmelikte de yok sanırım.
 
@jn6zo

Aynen yazılı görüş sorup, tesiste neden kostik geri kazanımı yapılamayacağını ya da kostik geri kazanımının makul olmayacağını açıklayan bir teknik açıklama yeterli olacaktır.

@jn6zo

Onaylanan var :) Kostik geri kazanımının merserizasyon işlemi olmadığı için yapılamayacağını açıklayan bir yazı ile kabul görmüştür.
 
Üst