• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tesis Çöken Toz ve PM 10 ölçümleri

Meltem AYAZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2019
Şehir
Kocaeli
Firma
Leon Çevre Müh.
Merhaba,

Beton Santrali tesisimizde yığma ve taş tozu depolaması yapmaktayız.Çevre İzni kapsamında imisyon ölçümü yapılması istenmiştir. Melbes üzerinden çöken toz iki nokta ve pm 10 4 nokta olarak başvurumu gerçekleştirdim.Atanan laboratuvar modelleme ve çöken toz 2 nokta daha eklemem gerektiğini söyledi.Yönetmeliği inceliyorum fakat modelleme ve neden 2 nokta daha eklenmesi gerektiği konusunda herhangi bir şey bulamıyorum. Yönetmelikte noktalar neye göre belirleniyor veya modelleme çalışması için yönetmeliğe göre nasıl yapılıyor bilgisi olan var mı?

Laboratuvarla bu konuda zaman zaman doğru yönlendirmiyorlar bazen malesef. Sanayi kaynaklı hava kirliliği K.Y ekinde bu konu da bahsediyor fakat tam olarak bir şey çıkaramadım.

Şimdiden teşekkürler
 
Skhkky ek 2 de tablo 2.1 de toz kg/saat cinsinden veriyor sizin kütlesel debi hesabı yapılınca eğer ki 1'i aşarsa 4 nokta çökentoz isteniyor aşmaz ise 2 noktada yapılmaktadır ...
[automerge]1573541895[/automerge]
pm10 en az bakanlık tarafından 3 nokta istenmektedir. kapasite raporunuzdan kütlesel debi hesabından 2 yada 4 nokta kararı veriliyor tesis büyük mü ?
 
Ferhat Bey öncelikli olarak teşekkür ederim.

Tesisimiz küçük bir tesis, uygunluk aşamasında tozumayı önlemek amacıyla yığma malzemelerimizin 3 tarafını kapatmamızı ve pulvarize sistem istemişti İl Müdürlüğü, bunları yaptık ve GFB aldık. Sadece tozuma yapabilecek 2 malzememiz var onlarında şuan üzeri kapalı.Modelleme çalışmasının amacı raporlama da kullanılması mıdır?
 
Meltem AYAZMeltem Hanım Merhaba, ben de hazır beton santralinde çalışıyorum. Tesisin kapasitesi ve büyüklüğüne göre PM 10 3 veya 4 nokta da çöken toz ise kullanılan hammadde eğer 1 kg/saat'i geçiyorsa Ferhat Bey'in dediği gibi 4 nokta da çöken toz ölçümü yapılması gerekir. Çöken toz ölçümünde de tesisin büyüklüğü ve kapasitesi dikkate alınır. Bazı il çevre müdürlükleri çöken toz ölçümü için nokta sayısını 2 olarak kabul ediyor. SKHKKY ek maddesinde şöyle bir ibare geçmektedir:

Çöken toz ölçümü sırasında; tesis inceleme alanı içinde en az 2 (iki) ölçüm noktasında, hakim rüzgar yönü de dikkate alınarak yapılır. Aynı bölgede toz emisyonuna neden olan başka kaynakların da bulunması durumunda ölçüm noktası sayısı tesis dışındaki diğer kaynakların katkılarının belirlenmesi için attırılabilir. Ölçüm süresi birer aylık 2 (iki) ölçüm olup, toplam 2 (iki) aydır. Aylık olarak bulunacak değerler gün sayısına bölünerek bir günde çöken ortalama toz miktarı hesaplanır.

Bence bağlı bulunduğunuz ilin çevre müdürlüğü ile irtibata geçmenizde fayda var.
 
siz bence laboratuvara kapasite raporunu gönderin kütlesel debisini hesaplasınlar olmadı yardımcı olurum bende 1 kg/saati aşması halinde 4 nokta aşmaz ise 2 nokta genelde tecrübelerime dayanarak söylüyorum hazır beton büyük değilse kapasite olarak genelde 2 nokta çıkar
 
Olgaç Bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

İl Müdürlüğündeki personel ile bu konu hakkında görüştüm ama anladığım kadarıyla bu konu ile ilgili fazla bir bilgisi yok.Bana laboratuvar neyi uygun görürse gibi bir cevap aldım,o yüzden şuan için benim belirlemem gerekli oldu.Anladığım kadarıyla hammadde 1 kg/saat geçiyors 4 nokta seçilmesi gerekli olacak
 
modelleme sadece 4 nokta çıktığı zaman yapılır ... 2 nokta olması halinde modelleme istenmiyor ha şöyle 2 nota olmasına rağmen bazı il müdürlükleri gene isteyebiliyor modellemede pm10 ve çökentoz modellemeleri bulunmaktadır ...
 
Aynen öle. Ferhat Bey'in dediği gibi 1 kg/saat'i geçiyorsa 4 nokta da çöken toz ölçümü yaptırmanız gerekir. Kullanmış olduğunuz agrega, çakıl vb. hammaddelerin kapasitesini hesaplayın. :) Rica ederim.
 
Kütlesel debi hesaplamaları ile ilgili çıkan toz maddelleri ,
iş akım şeması,
ve kapasite raporundan hesaplama yapılıyor ...
 
Yıllık üretim kapasitesi 61.139.520 kg'dır.Bilmiyorum burdan bir yorum yapabilir misiniz.Fakat ben laboratuvarla yine bu konuyu konuşacağım.Eğer 2 nokta olarak karar kılınırsa modelleme yapılmaması konusunda İl müdürlüğü ile görüşülebilir mi?
 
@Meltem AYAZ il müdürlüğüne diyebilirsiniz SKHKKY de sadece 4 nokta için modelleme istenmektedir. bana özelde iş akım şeması ve kapasite raporunu atarsanız hal edebilirim kaç çıkar diye ..
 
Laboratuvardan kütlesel debi hesabı yaptırabilir miyiz? Benden bu 4 nokta olarak talep edildiğinde kapasite raporunu veya iş akış şeması istenmedi sadece tesis alanının kml görüntüsü istendi. Onun üzerinden bir yorum yaptılar o zaman bu doğru bir yorum yapılmadığını göstermekte?
 
kapasite raporu olmadan asla hesaplama olmaz çıkan ve üretilen maddeller den yorum yapıyorum misal agrega kaç ton üretiliyor , mıcır kaç ton ama misal katkı maddesi çimento yu hesaplamaya katmıyoruz toz yapıcıları ton/yıl cinsinden toplayıp yıllık çalışma gününe bakıyoruz genede 300 yada 270 gün olur onları günlük, saatlik olarak hesaplamalarını yapıyoruz ..

iş akım şemasından ise maddeller hangi aşamadan geçiyor stok sahası nerede , kırma varmı gibi birçok şeylere bakıp asıl kütlesel debi hesaplarına bunları ekliyoruz kontrollü ve kontrolsüz hesaplama yapıyorum(skhkky var) yönetmelikte tablo da birincil kırıcı, ikincil kırıcı, gibi patlatma, yükleme , boşaltma gibi (hangisi varsa) katsıyaları ile çarpılıp toplanır sonucunda 1 i aşarsa 4 nokta talep ediyor ve açıklamasını firma yetkilisine söylüyorum ve modelleme gerekiyor diyorum ...
 
@FERHAT ELÇİ Hesaplama konusunda bana yardımcı olabilir misiniz bunların hesaplamalarını malesef yapacak bilgim yok.Laboratuvar firmasının beni yanlış yönlendirmesini ve benim de aynı şekilde tesisi yetkilisini yönlendirmek istemiyorum.
 
kütlesel debi hesapladınız mı diyebilirsiniz laboratuvara fakat hesabı vermeyebilirler tabi...
[automerge]1573544963[/automerge]
@Meltem AYAZ bana iş akım şeması ve kapasite raporunu gönderebilirseniz hesaplarım anlatımını yapabilirim
 
hesaplama için kapasite raporu ve iş akımı gibi dosyalara ihtiyaç duyuluyor firma gizliliği açısından şöyle anlatsam daha iyi olacak...

1) kapasite raporunda bulunan toz kaynakları belirlenir (çakıl,kum,agrega v.b ...) bunların miktarları toplanır yani ton cinsinden tabi
2) firmanın çalıştığı gün sayısı ve saat miktarı öğrenilirr (genelde 300 gün 8 saat yada 270 gün 8 saat gibi)
3) bu toplanan ton cinsindan mikat yıllığa sonra saatliğe çevrilir...
4) iş akım şemasından aşamalara bakılır stok sahası metrekaresi , stok ile bunker ve bunker ile çıkış yeri mesafesi gibi aşamalardan geçiyorsa kamyon nereden geçiyorsa ve ayrıca kamyon kapasitesi 20 yada 25 hesaplanır ..
5)daha sonrasında ise firmada hangi işlemler yapılıyorsa boşaltma,yükleme,depolama,nakliye gibi olaylar iş akımdan detaylı bakılır bunlar skhkky de bulunan katsayı ile çarpılıp toplanır kontrollü yada kontrolsüz hesaplanır
6) ontollü ve kontrolsüz olrak ayrı ayrı hesaplama yapılıp tablo 2.1 toz sınır değeri 1 kg/saati aşarsa 3 nokta pm10 ve 4 nokta çökentoz kararı çıkar ve modelleme yapılır... yok eğer geçmiyor ise 3 nota pm10 ve 2 nokta çökentoz modelleme gerek kalmıyor(il çevre bazen isteyebiliyor modelleme)

elinizde örnek rapor var ise anlattığıma benzer hessaplama işlemi bulunur ...
 
Üst