• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tesis Çöken Toz ve PM 10 ölçümleri

Meltem AYAZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2019
Şehir
Kocaeli
Firma
Leon Çevre Müh.
Merhaba,

Beton Santrali tesisimizde yığma ve taş tozu depolaması yapmaktayız.Çevre İzni kapsamında imisyon ölçümü yapılması istenmiştir. Melbes üzerinden çöken toz iki nokta ve pm 10 4 nokta olarak başvurumu gerçekleştirdim.Atanan laboratuvar modelleme ve çöken toz 2 nokta daha eklemem gerektiğini söyledi.Yönetmeliği inceliyorum fakat modelleme ve neden 2 nokta daha eklenmesi gerektiği konusunda herhangi bir şey bulamıyorum. Yönetmelikte noktalar neye göre belirleniyor veya modelleme çalışması için yönetmeliğe göre nasıl yapılıyor bilgisi olan var mı?

Laboratuvarla bu konuda zaman zaman doğru yönlendirmiyorlar bazen malesef. Sanayi kaynaklı hava kirliliği K.Y ekinde bu konu da bahsediyor fakat tam olarak bir şey çıkaramadım.

Şimdiden teşekkürler
 
merhaba arkadaşlar,

emisyon teyit ölçümlerinde, rapor tarihinde en az iki ay önce çöken toz ölçümlerinin kurulması gerekiyor, peki melbesten başvuru işlemlerini ne zaman başlatmak doğru olan?. rapor tarihim 2018 Haziran Ayı ise benim melbese giriş yapma tarihim mart ayı mı olmalı?
 
Seda Hanım Merhaba,

Emisyon ölçüm başlangıç tarihini baz alarak 1 ay önceden başlatabilirsiniz. Rapor tarihiniz diyelim ki 01.06.2018. Tahmini olarak emisyon ölçüm başlangıç tarihi 01.03.2018 diyelim. Sizin melbes şubat tarihinde talep oluşturarak ölçümleri başlatmanız gerekir. Ben öyle yapıyorum.
 
ölçümlerin başlama tarihini baz alarak bir ay öncesinde kalmak güvenli diyorsunuz, teşekkür ederim:) daha önce laboratuvar ile planlama yapıyorduk, melbes ile ilgili bir sistemsel gecikme ya da aksilik yaşanıyor mu peki?
 
Siz garantiye alın ve en az 1 ay önceden başlatın. Melbes üzerinden herhangi bir sıkıntı yaşamadım.Ancak laboratuvar atandığında siz onları arayarak sıkıştırın. Bazen ölçümleri işlerinin yoğunluğundan dolayı geç başlatabiliyorlar.
 
Merhabalar bir firmamıza ölçüm için başvuru yaptık yalnız gelen ölçüm firmamsıyla bizim firmamız bazı nedenlerle anlaşamadılar ölçümün iptalini istıyorlar. ölçüm firması ceza puanından dolayı iptal edemeklerini söyluyorlar biz nasıl kendimiz ölçümü iptal edebiliriz acaba? Bundan dolayı kaynaklanan bir sıkıntı olurmu?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

İzne tabi tesislerin Emisyon Teyit ölçümleri yaptırma periyotlarının önceden bilinmesine rağmen tesisler veya danışman firmalarca bu taleplerin son ana bırakıldığı, daha sonra Bakanlığımıza ve atanan laboratuvarlara kısa süre içerisinde ölçüm yapılması taleplerinin iletildiği görülmüştür.
Emisyon Teyit ölçümlerinin zamanında yapılabilmesi için ölçüm taleplerinin; ilk ölçümün istendiği tarihten (tesisin büyüklüğü ve ölçülecek parametreler gibi hususlar ilgililerce dikkate alınarak) en az 45 gün önce MELBES sisteminden oluşturulması gerekmektedir.
Atanan laboratuvarların, atama tarihinden itibaren işletme ile görüşerek 30 gün içinde ilk ölçümlere başlaması gerekmektedir. İş yoğunluğundan bu ölçümü yapamayacak laboratuvarın işi kabul etmemesi/Red etmesi gereklidir. İş yoğunluğu ve tesisin uzaklığı gibi nedenlerle laboratuvarların iptal talepleri kabul edilemeyecek olup, atanan işin laboratuvar tarafından Red edilmesi gereklidir.
İlgililer önemle duyurulur.
 
@kubraeren Mine hanımın dediği gibi ölçüm tarihini baz alarak en az 45 gün önceden başlatılması gerekir. Naçizane tavsiyem 2 ay önceden melbesten talep oluşturun. Bazen laboratuvarların işleri yoğun olabiliyor.
 
@taha yasin karataş melbes üzerinden yapılan başvuruları siz iptal edemiyorsunuz.(sisteme son girdiğimde öyleydi). Laboratuvar iptal edebiliyormu bilgim yok. İşin içinden çıkamazsanız bakanlığa sistem üzerinden başvuru yaparak çözüm bulabilirsiniz.
 
Anlaşamama nedenleri parasal ise boşuna uğraşmayın derim, bakanlık iptal etmez.
İlk ölçüm laboratuvara düştüğünde laboratuvarın red etme durumunda veya 24 saat içinde onaylamama durumunda iş o laboratuvardan alınıp başka laboratuvara verilir(bu durumu tesis göremez, tesis; lab onayladıktan sonra görebilir).
Mahkemelik boyutunda bir durum var ise durumu melbes@csb.gov.tr mail adresine detaylı bir şekilde yazıp var ise belgeleri ile gönderin. Bu şekilde iptal olabilir.
Tesis illa iptal etmek istiyorum diyorsa tesis üretimini geçici olarak (4 ay kadar diye biliyorum) durdurarak Laboratuvara üretimi durdurduğuna dair yazıyı yollayarak, Laboratuvar yazıyı alıp bakanlığa yollayıp iptal edebilir. Bu da büyük bir zarara mal olabilir tesis için. Ki bu olsa bile yeni ölçüm talebinde yine aynı lab. atanmayacağı kesin değil :).
 
Çöken toz ve ppm ölçümünde parametre seçimi hangisini seçmem gerekiyor? noktaları girip seçicem ama pmm ve çöken toz tam ismini bulamadım çöken toz parametre listesinde?
 
Taha Bey Merhaba,

İmisyon parametresi ekle seçeneğini seçerek Çöken Toz (Aylık), Çevre Havasında PM10 Örnekleme ve Tayin ve Hava Kalitesi modellemesi (Alan ve Çizgisel Kaynak) seçeceksiniz.
 
Çöken toz 2 aylık ölçüm olduğundan her bir nokta için çöken tozu 2 adet seçmelisiniz. Örneğin 3 noktadan çöken toz olacaksa
çöken toz(aylık) = 6 adet olmalı.
 
Arkadaşlar merhaba

İşletmemde çöken toz ve pm10 ölçümleri yaptırıyorum. Ölçümler yüksek çıkarsa bir kere daha ölçtürme şansım var mı?
 
Üst