• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tıbbi Atık Toplama Ve Sterilizasyon Tesisi

Büşra KUŞŞ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Aralık 2018
Şehir
Kocaeli
Firma
Yok
Tıbbi Atık Toplama ve Sterilizasyon Tesisi'nde çalışan ya da çalışmış olan meslektaşlarıma birkaç sorum var:
- Öncelikle Tesiste bulunması gereken cihazlar nelerdir? Bu cihazların yakıtları nelerdir (kömür vb.)?
- Aylık 40 ton, maksimum 70 ton kapasiteli bir tesis, haftada tahmini kaç gün çalıştırılmalıdır?
- Çalışacak mühendis için, Çevre görevlisi Belgesinin yanında ek herhangi bir belge gerekiyor mu?

Bunların yanında bir de, bir Çevre Mühendisi'nin tesiste yapması gereken işleri kısaca öğrenebilir miyim?
 
Merhaba,

Çevre Mühendisinin yapması gerekenler için şu link yeterli olacaktır: Çevre Mühendisi/Danışmanı Bir Tesiste Adım Adım Ne Yapar?

Çevre Görevlisi Belgesi ya da yeni adıyla Çevre Yönetim Hizmeti Yeterlik Belgesi şimdilik işinizi görecektir. Diğer verileriniz için, o alanda çalışan arkadaşlar varsa forumumuzda onları bekleyelim :)
 
Merhaba;
Danışmanlığını yaptığım Tıbbi Atık Toplama ve Sterilizasyon Tesisi Çevre İzin belgesi imza aşamasında, belge çıktıktan sonra tesis devir işlemi yapacağım. İzin belgesinin devrinde normal belgeler (kapasite raporu, sicil gazetesi vs.) dışında hangi belgeler isteniyor bilginiz var mı? Araştırma yaptım ancak bir şey bulamadım.
 
Merhaba,

Devre dair belge istenecek. Eğer satış varsa bunun kanıtı, yoksa kiralamaya dair resmi evrak talep edilecektir. Ticaret Sicil'de mümkünse değişiklik olan gazetenin eklenmesi istenecektir. Bir de ÇED görüşünün yenilenmesini isteyeceklerdir.
 
@ammar Araç devrini muhtemelen uygunluk için geldiklerinde görmek isterler. Mali sorumluluk da öyle. Sistemde yükleme kısmı olmayan her resmi evrakı, saha denetiminde görmek isteyeceklerdir. Mali sorumluluk konusunda emin değilim, sistemde yükleme kısmı var mıydı hatırlamıyorum.
 
@Cem Yılmaz merhaba müsaitseniz bir sorum daha var,
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ MADDE 18 – (1) b bendinde; "Biyolojik indikatörler enfeksiyon yapıcı atığın sterilizasyonunda haftada en az bir kez kullanılır. Bu kontrol için sterilize edilecek atıkla birlikte sterilizatöre konulan biyolojik indikatörler çevre görevlisi tarafından alınır." diye geçiyor.
Çevre izin belgesi Tesis İzin Koşullarında ise; "
Haftalık kontrollerde biyolojik indikatör numunesi, sterilizasyonu yapan firma yetkilisi tarafından kullanım kılavuzuna
uygun şekilde sterilizasyon cihazına yerleştirilecek ve işlem sonunda yine aynı yetkili tarafından cihazdan alınmalıdır" bu şekilde yazıyor.
Açıkçası kafam çok karıştı. Bu konuda ne yapacağımı anlamadım. Laboratuvar iyice kafamı karıştı, sizin bilginiz var mı bu konuda?
 
@ammar Maalesef tıbbi atık sterilizasyon tesisinde çalışmadığım için bu konuya hakim değilim. Aramızda bu sektörde çalışan arkadaşımız varsa yardımcı olurlar diye umuyorum.
 
@ammar Merhaba Ammar Bey;
tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğinde de belirtiliği gibi belli özelliklerde biyolojik indikatör temin etmeniz gerek. Bu biyolojik indikatörleri bakanlıkça yetkilendirilmiş akredite laboratuvarlardan biri ile anlaşıp haftalık olarak analize göndermeniz gerekmektedir.
Numuneler çevre görevlisi tarafından sterilizasyon makinasına yerleştirilir ve proses sonunda makinadan alınıp bakanlıkça yetkili laboratuvara gönderilir.
Laboratuvarlara örnek vermek gerekirse :

istanbul / kağıthane Çevre Endüstriyel Analiz Lab (bu laboratuvar biyolojik indikatörü kendisi temin ediyor haftalık size soğutucu kaplarda numune gönderiyor siz sterilizasyon makinesinde işlem gördürüp test için tekrar laboratuvara gönderiyorsunuz. bir hafta içinde analiz sonucunu size gönderiyorlar.)
kocaeli İzaydaş: numuneyi siz temin ediyorsunuz lab sadece analizi yapıyor, indikatör temini yapmıyor.

Biz bu iki firma ile çalıştığımız için bunları örnek verebilirim.
180+ Kdv bakanlığın belirlediği analiz ücretleri vardır.
yine bu firmalarla görüşebilirsiniz.


Haftalık numune dışında çevre izin lisans sürecinde bakanlığı istediği 50 numune ve 3 ayda bir çevre il müdürlüğü tarafından alınan biyolojik indikatör numunleri de var. Bunları da yine sizin takip etmeniz gerekmektedir.
 
@saregrn cevabınız için teşekkür ederim.
Benim kafamı karıştıran konuştuğum laboratuvar firmalarından biri oldu, Kendileri indikatörleri onlardan alabileceğimizi ancak test için onlara göndermemizin gerekli olmadığını benimde testi yapabileceğimi söylediler. Nasıl yapacağım diye sordum ona cevap alamadım. Kendilerine haftalık numunelerin gelmediğini söylediler.
Anladığım kadarıyla imkanı olan danışmanlık firmaları kendileri haftalık analizleri yapıyorlar.
Benim imkanım yok laboratuvar ile anlaşıp haftalık numunelerin analizlerini onlara yaptıracağım.

Fiyat araştırması yaptım analiz fiyatları indikatör başına 180+KDV,
İndikatör fiyatı:15 TL
 
@ammar bazı tıbbi atık tesisleri kendileri laboratuvar kurup cihazı alıp analizlerini yapıyorlar ancak yönetmelikte geçen özelliklerde son yıllarda inkibatör cihazı üretimi yapılmıyor ve temin edilemiyor. En doğrusu bir laboratuvar ile anlaşıp haftalık onlara gönderim yapmanız ve laboratuvar konusunda da bakanlık akredite ve çevre bakanlığından onaylı olmasına dikkat ediyor diğer türlü analizi geçerli saymıyor. size çevre endüstriyel labı öneririm fiyat konusunda da yardımcı olurlar ve extra indikatör parası almazlar . Analiz ücreti + biyolojik indikatör ücreti + kargo hepsini karşılıyorlar.
 
Büşra Hanım, ilgili yönetmelikleri bence bir gözden geçiriniz, tıbbi atık ve izin lisans yönetmelikleri.
Sonra aklınıza takılan bşr şey olursa hata yapmamak adına il müdürlüğü ile iletişime geçiniz derim.
 
Büşra Ksh
Büşra hanım işletmeye esas olan cihazlara ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 25 Ocak 2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde, Tıbbi Atık İşleme Tesislerinin girişlerine radyasyon panellerinin kurulması hükme bağlanmıştır.

Bu bağlamda tesiste eğer yoksa bir set radyasyon paneli de bulunmalıdır. Konunun ayrıntısı için aşağıda bulunan web sitemizdeki yazıyı kontrol edebilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst