• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tıbbi atık

nesliy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ocak 2011
Şehir
Siirt
Firma
Kamu
Arkadaşlar merhaba,

Atıkların beyanında tıbbi atıkların da beyanı yapılıyor mu? bir gıda fabrikasında laboratuvarda oluşan atıklarımız tıbbi atık olarak sterilizasyon şirketine verilmektedir ve bunlarla ilgili UATF doldurulmamaktadır.
 
ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASI TEBLİĞİNDE ATIK KODUNUZ TANIMLI ISE USTF OLMADAN TASIYABILIR AMA BEYANA TABISINIZ.
EĞER BU TEBLIĞ KAPSAMINDA UATF TUTMAKTAN YUKUMLUYSENIZ VE TUTULMASIYSA ORADDA SIKINTI OLUR DIYE DUSUNUYORUM...
 
@Sevim Kaya
Tebliğin atıf yaptığı Tıbbi atıkların kont. yönetmeliği Ek1c dışındakilerin doldurması gerektiğinden bahsedilmiş ancak bizim tıbbi atık Ek1'in içeriğinde fabrika yer almamaktadır.
İl müd.den biri doldurmamı diğeri doldurmamam gerektiğini söyledi, sizce ne yapmalıyım?
 
yonetmelık ek1c dısında dolduracak dıyorsa ve sız ekın ıcınde yer alıyorsanız uatf doldurmanıza gerek yok dıye yorumlarım yonetmeliği ama atık tanımızın uyması onemlı burada. beyanda da ben olsam üst dilekçe ile bildiirmdim bu sebepden dolatı boyle olmusutr dıye madem ıkılemde kalıyorlar
 
Tibi Atiklarin Kontrolu Yonetmeliginin Ek1 de A veya B icinde yer aliyorsaniz uart ile veriyorsunuz, C de yer alirsaniz da uatf zorunlu degil ancak bu atigi verdiginize dair bir belge doldurup ve imza alip saklamak zorundasiniz (yani bir form olusturacak veya tutanak tutacaksiniz), bildirimlerde de bu form/tutanaklarin kopyalarini kullanabilirsiniz.
 
@Göksel Kurtuluş
fabrikamız revirinden kaynaklanan tıbbi atıklarımızı(18 01 03) ne kadar süreyle konteynerde tutabiliriz ya da ne kadar sürede bir lisanslı araca vermek zorundayız.

Madde 18- EK-1’de yer alan ve en az 20 yatak kapasitesine sahip üniteler geçici atık deposu inşa etmekle, daha az yatağa sahip üniteler ise aynı işlevi görecek konteyner bulundurmakla yükümlüdürler. Atıklar, bertaraf sahasına taşınmadan önce 48 saatten fazla olmamak üzere bu depolarda veya konteynerlerde bekletilebilir. Bekleme süresi, geçici atık deposu içindeki sıcaklığın 4 °C nin altında olması koşuluyla bir haftaya kadar uzatılabilir.
Bu yönetmelik maddesine göre hafta da bir lisanslı araca vermek zorunda mıyız?
 
@nesliy

Tıbbi Atık Alındı belgesi dolduracaksın. Bu makbuz Tıbbi Atık taşıyan firmalarda olur (en azından bizimkilerde var ) isterlerse o makbuzu gösterirsin...
 
@Yıldız Doğan

Küçük miktarlarda üretilen tıbbi atıkların geçici depolanması
Madde 22-EK-1c’de belirtilen ünitelerde oluşan ve tıbbi atık torbaları ile kesici-delici atık kapları ile toplanan tıbbi atıklar, teknik özellikleri 16 ncı maddede belirtilen taşıma araçları ile en yakında bulunan geçici atık deposuna veya konteynerine götürülür. Böyle bir imkanın olmaması halinde üretilen tıbbi atıkların ilgili belediyenin tıbbi atık toplama ve taşıma aracı tarafından alınması sağlanır. Bu durumda tıbbi atıklar güvenli bir şekilde muhafaza edilir ve gerekirse ikinci bir tıbbi atık torbasının içine konulur. Atıklar, tıbbi atık toplama aracı gelmeden önce kesinlikle dışarıya bırakılmaz, evsel atıklar ile karıştırılmaz ve evsel atıkların toplandığı konteynerlere konulmaz.
Bu sağlık kuruluşları, ilgili mercilerden çalışma izni almadan önce, atıklarının geçici depolanması konusunda en yakında bulunan geçici atık deposu veya konteynerin ait olduğu sağlık kuruluşu ya da atıklarının toplanması konusunda ilgi belediye ile anlaşma yapmak ve bu anlaşmayı valiliğe ibraz etmekle yükümlüdür.
 
hastahanelerde oluşan tehlikeli atıkları , son kullanma tarihleri geçmiş kimyasallar nereye verilir ve son olarak hastahane atıksularının deşarj koşulları nasıl olmalıdır??
 
Hastanelerde son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar hastanenin eczane biriminden sağlık il müdürlükleri tarafından toplanmaktadır. ve toplanan ilaçlar anlaşmalı firmalara verilmektedir. Benim görevlisi olduğum firmalar dilekçe ile sağlık il müdürlüğüne başvurup tarihi geçen ilaçlarından bu şekilde kurtuluyor.. Hastanedeki tehlikeli atıklardan röntgen solusyonları da anlaşmalı firmalar tarafından alınmaktadır.
 
malesef hastane bize dilekçeyi vermiyor. hastane ve sağlık il müdürlüğü arasında bir protokol. Ancak sağlık il müdürlüğüne söylerseniz örnek gösterebilirler..
 
Arkadaşlar ekteki yazıya göre: “Bursa Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atıkların bertaraf edilmesi işini ERA Çevre Teknolojileri A.Ş. ye verilmiştir. Tıbbi atık üreticileri “Tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için gereken harcamaları atık bertarafçısına ödemekle yükümlüdür”. Toplama taşıma ve bertaraf harcamalarına esas olacak tıbbi atık bertaraf ücreti, her yıl İl Mahalli Çevre Kurulu’ nca alınan karar ile tespit ve ilan edilir. 2015 yılında sağlık kurum ve kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıklara ait bertaraf ücreti ERA Çevre Teknolojileri A.Ş tarafından tahsil edilecektir.”
İl Mahalli Çevre Kurulu Kararına göre: “Küçük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkarın bertarafı için
45 TL/ay (KDV hariç) ücret tarifesi uygulanmasına karar verilmiştir.”
Reviri olan ancak serum, enjeksiyon, iğne vb. enfekte olan atık oluşturmayan tesisler mevcut (yani bu tesislerde doktor geliyor ve sadece ilaç yazıyor herhangi bir tedavi vb. uygulanmıyor) ve yılda 1 ya da en fazla 2 kez toplamda 1 kg civarında tıbbi atık oluşturmaktadır. Ancak bu yazı ile her ay 45 TL + KDV ücretinin verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Yani tesislerden tıbbi atık çıksa da çıkmasa da bu ücretin talep edileceği belirtilmiştir. Sözleşme yapmadan ve sadece atıklar oluştuğu zaman ERA firmasına atıkların verilmesi teklif edilmiştir ancak kendileri sözleşme olmadan atık alamadıklarını bildirmişlerdir. Bu durumda tıbbi atığı oluşmayan bir çok firma mağdur olacaktır.
Konu ile ilgili ne yapılabilir? Bununla ilgili bakanlıkla, il müdürlüğüyle, belediyeyle vs. görüşen arkadaş var mıdır?
 

Ekli dosyalar

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Yazısı.pdf
    162.8 KB · Görüntüleme: 59
Merhaba, Ankara valiliğinin tıbbi atıklar hakkında mahalli çevre kurulu kararına ihtiyacım var. Saatlerdir taramama rağmen internette bu kararı bulamadım. En son 2014 yılının fiyatı yakma tesisi işleme başlayınca bildirilecektir yazan bir karar var. Ben mi gözden kaçırıyorum, ya da elinde güncel fiyatlar olan var mı acaba?

Durum biraz acil. Teşekkürler,


edit: ben hallettim, lazım olan olursa diye buraya bırakıyorum.

Ankara için 2016 tıbbi atık ücret kararı. Yine uzun uğraşlar sonucunda buldum. Lazım olursa diye buraya bırakayım.
 

Ekli dosyalar

  • MÇK 2014-52.pdf
    406.3 KB · Görüntüleme: 37
  • tıbbi atık ücretleri 2016.pdf
    939.5 KB · Görüntüleme: 46
DİYALİZ MERKEZİNDE ATIK BEYANI YAPACAĞIM. .EKSİK UATFLER VAR, 3 AYDIR ULAŞMAYA ÇALIŞIYORYUM AMA OLMUYOR. İSTAÇA ULAŞAMIYORUM TEHLİKELİ ATIK BEYANINI EKSİK YAPMAK DURUMUNDA KALACAĞIM. 5 UATFNİN EKSİK OLMASI SORUN OLUŞTURUR MU:(
 
Ankara için 2017 Tıbbi Atık Bertaraf Ücreti 2,27 TL/kg (KDV Hariç)

Önce hastaneleri toplayıp görüş alıyorlar sonra yine bildiklerini yapıyorlar. Ne diyeyim, arada parayı götürenler utansın.
 
2.27 TL/Kg aslında ankara için uygun bir rakam. Türkiye ortalamasının altında ve MÇK da tüm hastane idarecilerinin katılımı ile belirlenir rakamlar.
 
Üst