• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tıbbi atıkların ayrıştırılması

Memduh Dündar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2021
Şehir
İzmir
Firma
...
Merhaba arkadaşlar, hizmet verdiğimiz hastanelerin ayrıştırılması hakkında muğallak bir sorun yaşamaktayım. Şöyle ki, öncellikle serum torbaları hangi atık sinifina girmektedir, ayrica flakon atıkları hangi atık sinifina girmektedir. Bu konuda bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Ufak bir araştırmayla Yalova İl müdürlüğünün sitesinde bu soruya cevap verildiğini öğrendim.

9 - Flakonlar tıbbi atık mıdır?

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, asılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, siseler ve kutuları farmasötik atık olarak tanımlanmaktadır. Farmasotik atık ise Yönetmeligin Ek 2 Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan atıkların sınıflandırılması tablosuna göre tehlikeli atıklar sınıfına girmektedir. Bununla birlikte, Atık Yönetimi Genel Esaslarına ilişkin Yönetmeliğin Ek-IV atık listesinde 150110* atık kodu, Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması uygun görülmektedir.

10 - Serum şişeleri tıbbi atık mıdır?

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 12’nci maddesine göre kâğıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olmuş materyallerden ayrılır. Kontamine materyaller diğer tıbbi atıklar ile birlikte toplanır. Toplanan ambalaj atıklarının, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda geri kazanılmaları sağlanır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Kolaylıklar dilerim.
 
Hakan Bey, paylaşmış olduğunuz bilgi için teşekkür ederim. Öncellikle "kontamine" kelimesinin ucu çok açık değil mi? Çünkü hizmet verdiğimiz birçok hastanede kafa karışıklığına neden oluyor. Bir de flakon şişesi içindeki kimyevi madde tehlikeli değil mi zaten. Aynı şekilde serum torbası içinde de yine ilaçlar ilave ediliyor. Hastaneler de çalışan enfeksiyon hemşireleri ile de bu konuları konuştuk, onların da ortak fikri bu söylemiş olduğum atıkların ya tıbbi atık kutusuna atılması ya da tehlikeli atık kutusuna atılması gerektiği görüşündeler. Siz değerli meslektaşlarımdan da naçizane ricam bununla ilgili bir netlik var mıdır, resmi bir yazı. Çünkü hastanelerde eğitim düzenliyoruz yanlış bilgi aktarmak istemiyorum.
 
Merhaba
konu hakkında istaç ile ciddi istişare sonrası
serum torbası ve flakon her koşulda tehlikeli atık.
Kesici delici olmayan ve eser miktarda sadece bulaşık olacak kadar dolu olan diğer dezenfektan kapları ile birlikte 150110 sarı poşette
boş flakon ve cam ilaç şişesi bo ise mavi varil 150110
Ama içi az kullanılmış veya halen içinde bulunan serum torbası ve yine azda olsa dolu flakonlar 180109 veya 08 mavi vari tehlikeli atık bidonlarında tehlikeli madde tanımı ile veriliyor.
serum torbası ilaçsız olda dahi kan yoksa tabiki ambalaj olamıyor geri dönüyor yine tehlikeli olarak değerlendiriliyor.istanbul için
 
pınar pekyılmazİstaçtan ziyade bakanlığa dilekçe ile sormak daha iyi olur. İstaç her şeye kontamine ambalaj diyor. Bitkisel yağ tenekesine bile kontamine ambalaj diyor. Halbuki yenebilir sıvı ve katı yağlar 200125 tehlikesiz kodu ile verilmektedir. Tehlikesiz malzeme ile bulaşan ambalaj nasıl tehlikeli olur? 180109 da aynı şekilde tehlikesiz olarak geçiyor. Tehlikesiz olan bir şeyin ambalajı tehlikeli olamaz.
 
Üst