• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

Resmi Gazete Tarihi: 22.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25883

Amaç:
Bu Yönetmeliğin amacı, tıbbi atıkların üretiminden bertarafına kadar;
a) Çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesine,
b) Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden kaynağında ayrı olarak toplanması, ünite içinde taşınması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesine,
yönelik prensip, politika ve programlar ile hukuki, idari ve teknik esasların belirlenerek uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Not: Yönetmelik 05.11.2013 Tarihinde 28812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişik Yapılmasına Dair Yönetmelik'teki değişikliklere göre yeniden revize edilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği.pdf
    5.4 MB · Görüntüleme: 86
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

03.12.2011 tarihinde yayınlanan 28131 sayılı TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK ilk mesajda düzenlenmiştir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Değerli meslektaşlarım. Yönetmelik değişikliği derki 44. madde yürürlükten kaldırılmıştır. bu konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.
 
İptal edilen 44. Madde aşağıdaki gibidir;
"Yerleşme yasağı

Madde 44- Tıbbi atık yakma tesisleri ile düzenli depolama tesisleri imar planlarına işlenerek yerleşim bölgesi olmaması sağlanır. Depolama tesislerinin bulunduğu alanlar depo hizmet süresini doldurduktan sonra yirmi yıl süre ile denetlenir ve en az elli yıl süre ile iskana açılamaz."
 
Yani deniyorki. Biz artık iskan ve rant için ormanların kestik biçtik. Ormanla kalmaz biraz hiç kullanılmayan yerleri kullanalım. O yerler boş kalırmı. Günah... Yazık...
 
27. madde de yeni eklenen bir bölüm var (f bendi), buna göre Tıbbi atıkların taşınması sırasında UATF kullanılması söz konusu. İSTAÇ ile görüştüm, UATF kullanılması konusunda pek istekli değil gibiler, "UATF nin sadece tehlikeli atıklarda kullanıldığını tıbbi atıklar için neden konuşduğunu anlamadıklarını" söylediler.

Bu konuda İstanbul veya farklı illerde UATF kullanmaya başlayan kişiler var mı?


Tıbbi atıkların taşınmasına ilişkin kurallar
Madde 27- Tıbbi atıkların;
a) Emniyetli bir şekilde, etrafa yayılmadan ve sızıntı suları akıtılmadan nihai bertaraf sahasına getirilmesi,
b) Taşınması sırasında transfer istasyonlarının kullanılmaması,
c) Taşıma araçlarının günde en az bir kere temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
d) Konulduğu kırmızı torbaların patlaması veya başka bir nedenle etrafa yayılması durumlarında derhal temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
e) Toplanması ve taşınması için kullanılan araçların başka işlerde kullanılmaması, zorunludur.
Tıbbi atık torbaları doğrudan tıbbi atık taşıma aracına yüklenebileceği gibi, tekerlekli/kapaklı plastik veya metal konteynerler içinde de atık taşıma aracına yüklenebilirler. Taşımanın bu şekilde yapılması durumunda konteynerler de günde en az bir kez temizlenir ve dezenfekte edilir.
f) Geçici atık depolarından bertaraf tesislerine taşınması sırasında Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde yer alan esaslara uyulması ve mezkûr Yönetmeliğin ekindeki EK-9A’da yer alan Ulusal Atık Taşıma Formunun kullanılması zorunludur.”
“EK-1’de yer alan (c) bölümünde belirtilen ünitelerden kaynaklanan tıbbi atıkların taşınması sırasında ulusal atık taşıma formu kullanılması şartı aranmaz; ancak tıbbi atıkların ünitelerden alınması esnasında tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanılması zorunludur.”
 
Bende Zonguldak Çevre ve Şehircilik MÜdürlüğü ile görüştüm . Yönetmeliğin ek 1 C bendınde yer alan küçük miktarda tıbbi atık üreten kurumlar hariç diğer Büyük Ve orta Ölçekli TıbBı Atık üreten kurumlar için Ulusal Atık TAşıma Formu kullanılacakmış.

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde çalışan bırı olarak bu uygulamaya çok gereksiz bulduğumu söylemek istiyorum. Hem bizim için hem de tıbbı atık ureten sağlık kurumları için baya sorun cıkaracak gibi görünüyor.
 
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Resmi Gazete Tarihi: 21.03.2014 Resmi Gazete Sayısı: 28948

Bilgilerinize.
 

Ekli dosyalar

  • TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK.pdf
    276.8 KB · Görüntüleme: 75
Üst