• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tıbbi atıklarla ilgili yardım lütfen.

Gökhan Şahin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Mayıs 2013
Arkadaşlar, Firmamızın sadece deri altına temas eden iğneler (şırıngalar) ve kanlı pamuklar tıbbi atık olarak görülmektedir ve bu atıklar pek fazla birikim yapmamaktadır. Yeni çıkan Tıbbi atık yönetmeliğine göre bu atıkları Belediyeler veya belediyeler tarafından görevlendirilmiş şirketler bakmaktadır ve bunların bertaraf edilme işlemi için belediyeler belirli bir ücret almaktadır. Bu bertaraf işlemini firma olarak kendimiz üstlenemezmiyiz? eğer üstlenirsek ne gibi çalışmalar yapmalıyız? Örneğin günlük çıkan tıbbi atıkları firmamızın doktoru günlük bertaraf edilen yerlere belirli tutanaklara yansıtarak teslim edemez mi? Acil yardımınız gerekli şimdiden teşekkür ederim.
 
Gökhan Bey

Siz kendinşz bertaraf edemezsiniz. Bertaraf için tesis kurup lisans almanız gerekmektedir. Biz bu durumu şöyle çözdük. İş yeri hekimimizin
( dışarıdan hizmet alıyoruz) belediye ve bertaraf firması(yada taşıma firması) ile üçlü protokulü mevcut. Bizim iş yeri hekimi ile sözlşememize de konuyla ilgili madde yazdık. Birleşik denetim geçirdik sorun çıkmadı.

Gökhan Bey,
Ücreti biz vermiyoruz ama anlaştığımız iş yeri hekimiz veriyor :) Ancak siz şöyle yapabilirsiniz. Yanlış bilmiyorsam 50kg kadar olan tehlikeli atıkların lisanslı araçla taşınmasına gerek yok. Eğer tıbbi atıklarınız 50 kg altında ise bertaraf firmasına siz götürebilirsiniz. Bu durumda sadece taşıma ücretinden kurtulursunuz.
 
Mehtap hanım çok teşekkür ederim bilgileriniz için ama tıbbi atık yönetmeliğinde böyle birşeye rastlamadım acaba bi kaynak gösterebilir misiniz bana?
 
Tıbbi Atıkların Konrolü Yönetmeliği'nde değil Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeli'ğinde yazıyor. Tıbbi atıklarda tehlikeli atık kapsamında olan özel atıklardır.


MADDE 14 – (Değişik:RG-4/9/2009-27339)
Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-IV’te 09 01 Fotoğraf Endüstrisi Atıkları başlığı altında kayıtlı gümüş içeren sabitleştirme banyolarının ve bu Yönetmelik kapsamında olan, ancak toplamı elli kilogramı geçmeyen atıkların taşınmasında bu Yönetmeliğin 11, 12 ve 13 üncü madde hükümleri uygulanmaz.
 
Merhaba arkadaşlar,
Belediye bünyesinde çalışmaktayım.Tıbbi atık yönetim planı hazırlayacağız.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?Teşekkürler...
 
Merhaba,
Belediyelerin hazırladığı tıbbi atık yönetim planı hakkında bilgim yok ancak, önceden hazırladığım ambalaj atık yönetim planı ve hastane için hazırladığım ünite içi atık yönetim planı çerçevesinde şöyle fikir yürütebilirim;

Belediye sınırlarınızda toplama yapacağınız tıbbi atık çıkan yerleri belirleyin (hastane, sağlık ocağı, eczane vs.)
Bunların ortalama atık kapasitesini belirleyin
Toplama planı hazırlayın (toplama periyodu, güzergahı vb.)
Araç, şöför lisanslarını tamamlayın (bunların bilgisini atık yönetim planında vermeniz gerekir)
Topladığınız tıbbi atıkları götüreceğiniz yerle anlaşma yapın
Toplama personeline vereceğiniz eğitim planlamasını belirtin
Toplama ekipmanları, koruma önlemleri hakkında bilgi verin
Toplama hedefi belirleyin (bunu planda belirtmenizi isterler mi bilmiyorum)
Toplama sırasında kullanacınız evraklar varsa onları tamamlayın

Aklıma şu an bunlar geliyor, bakanlığın yayınladığı bir format varmıdır bilemiyorum. Her türlü yönetim planı için bir format hazırlayan bakanlık bunun için de hazırlamıştır herhalde :)
 
Göksel Bey,
Öncelikle teşekkür ederim.Yazdığınız maddelerin hemen hemen hepsi elimizde mevcut.Birlik bünyesinde hazırlayacağız.Netten araştırdım biraz ama tıbbi atık yönetim planı formatı eksik gözükmektedir.Artık bir şekilde sıraya koymaya çalışacağız.
 
Başka belediyelerden hazırladıkları planlardan örnek isteyin diyeceğim ama ülkemizde malesef bilgi saklamak gibi bir sorun olduğundan içinde olduğunuz durumu anlıyorum. Sıralama için belki Ambalaj Atık Yönetim Planı formatı size yol gösterebilir. Onun sıralamasına bir bakarsanız kafanızda da bir şablon oluşu sanıyorum.

Kolay gelsin...
 
Üst