• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

TMGD Bulundurma Zorunluluğu

Arkadaşlar Merhaba,
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden aldığım sıcak bir haberi paylaşmak istiyorum sizlerle. TAT firmaları da TMGD hizmeti almak zorunda yada TMGD uzmanı bulundurmak zorundaymış 01.01.2018 itibari ile. Gerekçesi de Taşıma işlemi yapıyor olmamızmış. Hizmet satın alınırsa sözleşme ile birlikte TMGD belgesini , uzman bulundurulursa da sadece belgeyi sisteme yüklememiz gerekiyormuş. (Çevre görevlisi işleminde yaptığımız gibi) BİLGİLERİNİZE...
 
Evet ADR kapsamında yani tehlikeli malların karayoluyla taşınması işlemi yapılıyorsa yaTMGD danışmanlığı alacak yada TMGD bulunduracak. Bende bu şekilde biliyorum.
 
bunun için miktar sınırlandırılması yok mu? her tehlikeli mal taşıyan firma almalı mı?
 
Bildiğim kadarı ile herhangi bir miktar sınırlaması yok. Detaylı bilgiyi TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ'den öğrenebilirsiniz.
 
@cgdm
Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net 50 ton ve üzeri miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi 50 ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri en az 1 TMGD çalıştırması gerekmektedir.
Buna göre TAT firmalarında yıllık 50 ton ve üzeri taşıma yapılıyordur diye tahmin ediyorum
 
TAT firmalar tehlikeli madde taşımacılığı yapmıyor ki ADR kapsamında TMGD bulundursun. Ambalaj atıkları tehlikeli madde kapsamında mı?
 
katı, sıvı diye gruplanıyor
Örneğin yıkama kimyasalları, mazot doğalgaz gibi kimyasallarda mevcut. Tavsiyen firmanıza 2017 yılında giren 2017 sonunda çıkan miktarlar kimyasal isimleriyle belirleyin ve bunların miktarları nedir çıkartın daha sonra kimyasalların MSDN'lerini firmalardan isteyip, 14. kısımda taşıma kısmında UN kodu bulunuyorsa onu bir kenara ayırın ve UN kodlu kimyasal miktarlarını belirleyin 50 ton ve üzeri ise teklif toplamaya ve yönetmeliği ayrıntılı izlemeye geçin :)
 
@Serhat Mehmet Kar
Çevre Şehircilik Bakanlığı Tehlikeli Atıkların Sınıflandırılması Kılavuzundaki Tehlikeli Atık kodlarını içeren maddeler taşınıyorsa ADR kapsamına girer. Taşınan malların kontrolünü bu kılavuzdan yapabilirsiniz.
 
@lizzie
Şimdi şöyle yorum yapalım. ADR, Tehlikeli Malların Karayoluyla Taşınması demek. Tehlikeli mallar kapsamına tehlikeli atıklar ve tehlikeli kimyasallar girmekte. ADR de tehlikeli atıklar Sınıf 9 kapsamında değerlendirilir.Yani sonuç olarak her atık ADR kapsamına girmez ama her Tehlikeli Atık girer.
 
Tat firmasında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının ne işi var arkadaşlar , yapmayın lütfen :)
 
@Neşat Ören
TAT firmalarında tehlikeli atık koduna dahil olan atıklar taşınıyor mu ?
 
örnek olarak bi MSDS YÜKLEDİM eğer kullandığınız kimyasalların MSDS'lerinde 14. kısımda bu MSDSlerdeki gibi bilgiler varsa giriyor
 

Ekli dosyalar

  • SODYUM HİPOKLORİT.PDF
    7.2 MB · Görüntüleme: 41
01.01.2018 TMGD Bulundurma Zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlar
Tehlikeli maddelerle, yılda net 50 ton ve üzerindeki miktarlarda iş yapan işletmeler ile; 1.sınıf (Patlayıcı), 6. sınıf (Zehirli ve Bulaşıcı) ve 7. sınıf (Radyoaktif) tehlikeli maddelerle işlem yapan firmalarda miktara bakılmaksızın, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkındaki Tebliğ gereği Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alması ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmesi yada Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Kuruluşlarından hizmet almak zorundadır.​
1) Perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmeler
2) Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminallerinde tehlikeli maddeleri; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmeler
3) Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacılar
4) Kamu kurum ve kuruluşları

Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisleri (TAT) tehlikeli maddeler ile kontamine olmuş atıkları tesise kabul edemez ve taşımasını yapamaz. TMGD tehlikeli atık geri kazanım ve taşıma yapan geri dönüşüm tesisleri için bulundurma zorunluluğu vardır.
 
Bütün yazdıklarımda "Tehlikeli" ibaresini kullandım. Tehlikeli atık var ise zorunlu eğer yok ise bunun hakkında bir bilgim yok.
 
TAT firmalarında yakıt tankı bulunabilir. Bu durumda danışmanlık hizmeti alabilirler. Peki, hizmet almadıkları durumda cezai işlemleri nelerdir? Bilgisi olan var mı?
 
TGMD bulundurmayan almayan 3.000tl takip eden her ay içinde bu ceza tekrarlanacak, Tehlikeli madde faaliyet belgesi almayanlar 1.000 tl
 
bugun katıldığım seminerde çevre müh. olarak çalışan kişi tmgd olarak çalışmayacağını söylediler. TMGD alanında sgk nın yatması gerektiğini söyledi. kafam baya karıştı ....
 
Funda hanım bu bilgiye nerden ulaştığınızı paylaşabilir misiniz? Ambalaj atığı toplama ayırma veya tehlikesiz atık toplama ayırma faaliyeti gösteren firmalar da TMGD bulundurma gerekçesi nedir? İl çevreden görüşebileceğimiz biri var mı bu konu hakkında?
 
Üst