• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

TMMOB 2020 Mühendis Ücretleri

Chilecash

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Kasım 2018
Firma
eçbs
ÇMO Duyurusu:
"TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 22 Kasım 2019 tarihli toplantısında; Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücret 5000 TL olarak belirlendi.

TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 22 Kasım 2019 tarihli toplantısında;

"Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 5000 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği , sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmasına" karar verilerek ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı asgari brüt ücreti belirlendi."

Yine kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Sizi takan mı var ki kendi kendinize ücret belirliyorsunuz? Oda aidatlarına icra takibi yaptırmayı iyi bilirsiniz, o zaman buna da takip yaptırın. İşe girenlere çoğu yerde normal asgari ücret bile verilmiyor. Tecrübelilere asgari ücret yatırılıp elden zarfla üç beş kuruş farkı veriliyor. Bunları da takip ettirsenize, yasal işlem başlatsanıza hadi. İşinize gelmiyor tabi. Patronları koruyun ki onlar da sizi beslesin. Bakanlıkların zaten tuzu kuru. Biz sürünmeye devam. Harikasınız...
 
Oda sisteminin kaldırılması gerekiyor acilen. Oda çalışanlarının büyük bölümü özel sektörde. Üstelik odanın yönetmelikleri kendine işliyor sadece, genel olarak resmi geçerliliği yok, caydırıcı veya düzenleyici etkisi yok. Sistem tümüyle bakanlık kontrolüne geçmelidir ve yasal düzenlemeler yapılarak şartlar hem çalışan hem de işverenler lehine iyileştirilmelidir. Çağ dışı kalmış bu odacılık sistemi artık kimseye bir fayda sağlamıyor.
 
Herhangi bir mühendis olup herhangi bir odaya kaydı olupta faydasını gören var mı? (Ciddi bir şekilde bu konuyu merak ediyorum). Faydasını gören arkadaş var ise rica ediyorum gördüğü faydaları benimle veya bizimle paylaşsın.

Memlekette kim kime bu 5000 TL'yi vermiş, ben işverene "Bak işveren ben filan odaya kayıtlı olup bana odanın belirlemiş olduğu ücreti vermelisin" dediğimde (heleki yukarıda yazan 5000 TL'yi söylediğimde) işverenin vereceği cevap şuan bu yazıyı okuyan herkes kullağında duyduğu o tatlı ses olacak ?
 
Oda çalışanları da başka işlerde çalışamıyor olsa belki daha etkin olabilirler. Bakanlık kontrolünde olmasına pek katılmıyorum. Bakanlığın aldığı bir takım yanlış kararlara da karşı görüş bildirebilecek bir yapının olması gerekir.
 
Ben faydasını gördüm. 2014 yılında işe girdiğim yerde maaşım belirlenen asgari brüt ücret altında yatırılıyordu. Aradan bir kaç ay geçtikten sonra çalıştığım yere yazı gönderdiler. O zaman SGK ile anlaşmaları vardı.( Sanırım o anlaşma artık devam etmiyor ) Cezası olduğunu ve yükseltilmesi gerektiğini anlatan bir yazıydı. Daha sonra belirlenen brütün üzerine çektiler maaşımı. Benim ve çalışan diğer mühendis arkadaşlarım (tabi odaya üye olanların.hepimizden oda kart fotokopilerini istediler.) maaşlarına katkı sağladılar.
 
Bakanlığın aldığı kararın doğruluğu veya yanlışlığı tartışılabilecek bir husus değil. Görüşler zaten bildiriliyor web sitesi üzerinden veya cmnet heyeti aracılığıyla. Bir odanın yaptırım gücü yoksa ve sadece dava açarak çözüm arıyorsa, bunu şahıslar da yapabilir.
 
Bahsettiğiniz yazı gönderilmesi olayı her yerde geçerli değil. Siz şanslıymışsınız ki bu yazı gelmiş ve işveren de bu yazıyı ciddiye almış. Ben şahsen böyle bir yazının gelip de dikkate alınmadığı bir yerde çalıştım vaktiyle.
 
@H.Emrah.G Neden bakanlık kararlarında tartışılabilecek bir husus olmasın ki? Bakanlık kontrolünde olduğunda odanın nasıl bir yaptırım gücü olacak? Bakanlığın izin verdiği ölçüde olacak bir yaptırım gücü. Dava açılmasını tabi ki şahıslarda yapabilir, ama yapar mı yapmaz mı, kimin haberi olur, şahsi yürütülen süreçlerde imkanlar daha sınırlı olacaktır... Odaların varlığı mesleki birlik için bence gerekli. Ancak çmo'nun yönetim yapısını, çalışma şeklini değiştirmesi gerekir, buna katılıyorum.
 
Ben de iş hayatımın başlarında iş görüşmelerine gittiğimde beklenen ücret sorulduğunda odanın belirlediği rakamı alt limit olarak söylemiştim hep, hemen hepsi istediğim şekilde gerçekleşti.
 
O dönem hangi yıllardı? Şu son dönemin maaşları inanılmaz komik. ''Sen üç gün gel, ben sana 800 vereyim'' diyen bile oldu. Yani işe tam zamanlı bir İŞ gözüyle bile bakılmazken asgari ücret dahi bu işverenlere çok görünüyor.
 
Geçerliliğini ve varlığının nedenlerini unutmuş yüzlerce Oda gibi, malesef ÇMO'da boş. Çevre Mühendislerini ilgilendiren konularda fraksiyon vermeyi başka odalara kaptırmış, kendi meslektaşları tarafından bile ciddiye alınmayan, efektif kullanılacağı yerlerde ancak mühendisinin zararına olan ve bürokrasi hariç başka bir etkinlik oluşturmayan bir kurum.
Bence Lağv edilmeli ve gerçekten ciddiye alınabilir bir kurum haline getirilmelidir.
Yeniden tüzük mü yazarsınız, yurt genelinde basit üyelik sistemi oluşturup aktif katılım mı sağlarsınız bilmiyorum ama bakın hala yaparsınız edersiniz diye konuşuyorum kendimi ait hissetmiyorum.
 
Merhabalar,
Henüz yeni başlamış olduğum iş yerinde işveren ile bu konuyu görüşmekteyiz. Kendileri sgk bildirisini 'ofis çalışanı' olarak yapmak istiyor gerekçesi ise çevre mühendisi olarak yaptığında 4500 TL ile karşılaşmış olma durumu. Tekdir edersiniz ki şu şartlarda bu fiyata anlaşmadık. Ancak bu alt sınır konusunun uygulamadaki yeri nedir bilginiz var mıdır? Bu fiyatın altında çevre mühendisi olarak giriş yapabilir mi?
 
Üst