• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

TMMOB 2020 Mühendis Ücretleri

Chilecash

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Kasım 2018
Firma
eçbs
ÇMO Duyurusu:
"TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 22 Kasım 2019 tarihli toplantısında; Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücret 5000 TL olarak belirlendi.

TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 22 Kasım 2019 tarihli toplantısında;

"Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 5000 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği , sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmasına" karar verilerek ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı asgari brüt ücreti belirlendi."

Yine kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Sizi takan mı var ki kendi kendinize ücret belirliyorsunuz? Oda aidatlarına icra takibi yaptırmayı iyi bilirsiniz, o zaman buna da takip yaptırın. İşe girenlere çoğu yerde normal asgari ücret bile verilmiyor. Tecrübelilere asgari ücret yatırılıp elden zarfla üç beş kuruş farkı veriliyor. Bunları da takip ettirsenize, yasal işlem başlatsanıza hadi. İşinize gelmiyor tabi. Patronları koruyun ki onlar da sizi beslesin. Bakanlıkların zaten tuzu kuru. Biz sürünmeye devam. Harikasınız...
 
Şu an SGK ile TMMOB arasında bir sözleşme bulunmadığı için (son birkaç yıldır düzenli olarak feshedilir :D ) size 4500 TL ödemek zorunda kalmayacak patronunuz. Kesinlikle Çevre Mühendisi olarak SGK bildirisi yaptırtın (21.43.01). Aksi takdirde geçmiş çalışmalarınız sayılmaz ve çöp olmuş olur.
 
İlginize çok teşekkür ederim. Şu aşamada biraz rahatladım. Trajikomik ama sevinmedim değil. Sağ olun tekrar
[automerge]1579505682[/automerge]
İlginize teşekkür ederim. Çok sağ olun
 
karşılaştığı sorun sistemle ilgili bir sorun mu? ilk defa böyle bir şey duyuyorum. tam da odanın seçimlerinin olduğu zamanda tmmob'un eski çalışması aktifleşmiş gaiba... neyse şaka bir yana, sisteme çevre mühendisi kodu ile giriş yaptığında rakam sınırlamasından kaynaklı bir sorun yaşanmıyor.
[automerge]1579518341[/automerge]
 
Açıkçası sistemsel bir sorun var diyemem. Şu aşamada çevre mühendisi kodu girmekten çekiniliyor. Giriş o şekilde yapıldığında sistemde otomatik olarak o fiyattan onay verileceği düşünülüyor. Firmanın ne ilk ne de tek çevre mühendisiyim ancak bu zamana kadar hep bu usulde yapılmış ve hiç itirazla da karşılaşılmamış. Somut bir dayanağa ihtiyaç duyuluyor ve ne yazık ki ikna edici bir yönetmelik veya ibare içeren cümle bulamadığım için ikna edemiyorum. Tek koşul belgelenmesi şu durumda.
 
@Busra Dundar sistemsel olarak şu rakamın altında maaş veremezsin diye bir sorun çıkmıyor. Ne yazık ki çoğu çevre mühendisi asgari ücretle çalışıyor. Sgk kaydınızın diğer arkadaşların söylediği gibi çevre mühendisi olarak yapılması en doğrusu olur. Sadece aklıma gelen bir durum var fakat ayrıntı bilmiyorum. SGK kurumu denetlediği zaman daha önce bir mühendisin bu ücretle çalışmaması gerekiyor gibi bir sorunla karşılaşmış ve onu üzerine bu konuda size direniyor olabilirler.
 
Sıkıntı sözünüze tam anlamıyla katılamıyorum Serhan Bey. Düşünün mezun oldunuz, reel sektörden haberiniz yok, aylardır belki senelerdir işsizsiniz işte bunlar birleşince insan ne verse çalışırım diyor. Ben düşük ücretlere çalışanlara asla kızamıyorum. Fakat bu durumu kullanan işverenlere kızıyorum. Hemen hemen herkes bu yollardan geçiyor malesef.
 
Üst