• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tmmob mühendis asgari ücretini belirledi

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
TMMOB, mühendislik asgari ücretini belirlemek üzere Oda yönetim kurulu sekreter üyeleriyle toplandı.

14.11.2012 saat 14.00'da başlayan toplantı yaklaşık üç saat sürdü.

Toplantıda yapılan görüşmelerde asgari ücrete ilişkin genel eğilimin 2500-2700TL arasında brüt ücret olarak açığa çıktığı bildirildi. Bu ücretler yıl başında sırasıyla 1856-2000 TL net ücretlere karşılık geliyor.

EMO'nun 2012 yılı için belirlediği ücret 1950 TL
EMO geçen yıl asgari ücretini net 1950 TL olarak ilan etmişti. EMO En az ücret komisyonu ve Ücretli-İşsiz mühendisler komisyonunun bir mühendisin insanca yaşam ücreti olarak kapsamlı araştırmalar sonucu belirlediği asgari ücret, 2013 yılı için yalnızca yüzde on zam düşünüldüğünde 2150 TL net ücrete karşılık geliyor.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun Kararı Bekleniyor
Mühendis asgari ücreti için son aşama TMMOB Yönetim Kurulu'nun kararı olacak. TMMOB Yönetim Kurulu 24 Kasım 2012 Cumartesi günü toplanacak.

TMMOB mühendis asgari ücretini belirledi
25 Kasım 2012 -

TMMOB Yönetim Kurulu, (24.11.2012) yaptığı toplantı ile mühendis asgari ücretini brüt 2700TL olarak belirledi

SGK ile yapılan protokol ile TMMOB belirlediği asgari ücreti SGK'ya bildirecek.

Ücretli mühendisler, belirlenen 2700 TL brüt ücret ile, vergi dilimleri göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak Ocak ayında 2000TL, Aralık ayında ise 1720TL maaş alıyor olacak. Bu ücretler aylık ortalama 1910TL'ye denk düşüyor.
 
Bana göre dememeli ama zaruri olarak dikkate almak zorunda kalacak ilk grup AAT proje onayı EK1 yada Ek2 yapan firmalar Dosya hazırlarken gerektiğinden mecbur kalacaklar sanırım, ama
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
arkadaşın da dediği giib yapan firmalar olacaktır, ne yapılabilir bilemiyorum, umarım benim gibi düşünür hesabına yatan parrayı vermez.Eğer bankadan alıyorsa tabi.
 
Mesela 10 kişi üzerinde çalışanı olan firmalar maaşları bankadan yatırmak zorunda,
Şimdi SGK yı ÇMO üzerinden belirlenen asgari ücrettten gösterecekse maaşı da ona göre yatırması gerekecek. Sonra gelip çevre mühendisi çalışanına" senin maaşın aslında 1500 ama hesabına 1750 yatırmak zorundayım sen 250 sini geri bana verirsin olur mu" şeklinde önerilerde bulunulacaktır diye düşünüyorum. umarım hayalperest düşünüyorumdur da, insanların başına böyle şeyler gelmez.
 
O dediğinizi yapan yerler var maalesef. Hatta bir diğer örneğini söyleyim size. Adam KOSGEB'den Mühendis için destek alıyor. 1500 TL, verdiği maaş daha az. 1500 gösteriyor, bankadan para yatıyor ve farkı iade et diyor. Bunu kabul etmemek, şikayet etmek gibi alternatifleri var tabi çalışanların. Şikayet etse zaten sanırım sahtecilikten baya bir ilgilenirler o firmayla.
 
sıkayet edılebılır ama kımse buna yanasmaz bence cunku olan meslegınden de olur adam . baksanıza taslakla zaten iş alanımız daraldı sımdı herkes neerde ıs var oraya yanascak hemen.
 
@Erhan Güler

Çevre Görevlisi bir "BELGE" dir. Diploma ise min.4 sene okuduğun okulun sana verdiği haktır. Sen o hakka göre mühendislik yaparsın.

Çevre Görevlisi belgesi ile arıtma tesisi tasarlyabiliyor musunuz? Hiç sanmıyorum:)
 
@Melih Coşar
Arkadaşın sormak istediği sanırım Çevre Danışmanlık Şirketlerinde çalışan fakat tasarım yapmayan Çevre Mühendislerini kapsamayacak mı bu uygulama ? Neticede her Çevre Mühendisi AAT tasarlamıyor.
 
@ECK

Evet her mühendis AAT tasarlamıyor ama okulda gayet de iki-üç sene arıtma ile ilgili yığınla ders görüyoruz. Son senelerimizde ise ödev olarak proje tasarlamamız gerekiyor. Her ne kadar kağıt üzerinde literatüre uygun tesis yapsak da AAT tasarımı yapabiliyoruz.

Demek istediğim Çevre Mühendislerine has bazı dersler, bazı konular, bazı alanlar mevcuttur. Bazı ilkeleri, bazı hesaplamaları, bazı reaksiyonları sadece biz bilebiliriz. Teorikte çevre görevlisi belgesi ile danışmanlık yapabiliyoruz. Peki pratikte ne yapıyoruz?

- Evrak topluyoruz, evrakları bilmeyen almayan işletme sahibine çevre izni ile ilgili evrakları topluyoruz. Evet yaptığımız mühendislik değil evrak takipçiliği
- Evrak toplaması bittikten sonra çevre izinleri alındıktan sonra ne yapıyoruz? Bir çoğumuz tesise gidiyor ve tesis yetkilisi ile çay içip muhabbet ediyoruz. Haksız mıyım?
- Çevre izinleri evrakları bittikten sonra gerçekten mühendis olan arkadaşım, Çevre Mühendisi olan arkadaşım gidiyor prosese giriyor. En basitinden atık minimizasyonu, karbon hesabı, su hesabı ve çevresel risk analizi yapabiliyor. En basitlerini hepimizin bildiklerini yazıyorum burada. Evrak takipçiliğinden sıyrılıp gerçekten ne yaptığımızı gösterebilmek için ;)

Anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir umarım. Dilim sürçtü ise affola :)
 
Ben de sir aenas a katılıyorum.
Danışmanlık yapmıyorum ama, danışmanlık özünde evrak takipçiliği gibi görünse de benim ilgimi çeken kısmı prosesler. Çalışan kurulu bir tesiste neyi nasıl yapabilirsek daha avantajlı, daha az kirlilik yaratarak değiştirebiliriz kısmı önemli. Bu yapılabildiğinde çevre mühendisliği uygulanmış olur, alternatif sunulabilir, sorulan sorulara teknik konularla ilgili cevap verilebilir. Adı üzerinde danışmanlık, prosesle ilgili, işleyişle ilgili kafasına takılan herşeyi soracak firma ve çevre görevlisi de cevap verecek.
Firmalardan bile beklentilerin bu olmadığını bilmek iç açıcı değil ama, bence böyle arkadaşlar.

Kolay Gelsin Herkese,
 
Yukarıda yazılan iki yorumdan anladığım, atık ve kullanılan suyun azaltılması, geri dönüşüm faaliyetleri vb. yapmayan/yapamayan Çevre Görevlileri mühendislik sıfatını haketmiyor bu yüzden bu asgari ücret onlar için geçerli değil. Peki bunun kararını kim verecek, işveren mi, oda mı?
Çevre Bakanlığı ve teşkilatında çalışan ve çeşitli görev verilen mühendisler var, örnek olarak denetçiler, yanılmıyorsan firmanın mevzuata uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini gelip yerinde denetliyorlar. Denetim şubesindeki görevli mühendis olmuyor mu? Konu biraz çevre görevlisi/mühendisi tartışmasına gidecek başka bir konuda zaten tartışılıyordur.
Benim esas merak ettiğim yeni taslakta olduğu gibi, firma 3-5 yıl çevre tecrübeli çalışan yanında, bir çevre mühendisi ve 2 tane de çevre görevlisi çalıştıracak. 2 Tane çevre görevlisinden 1 tanesi mühendis 1 tanesinin fizik lisans diploması var. Çevre Görevlisi olan Mühendisin, TMMOB'un belirlediği asgari ücret uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağı?
 
TMMOB'daki yayınlanan asgari ücret uygulamaları, hangi mühendis için çıkarıldıysa onu kapsar. Bu durumda çevre görevlisi belgesinin bir hükmü yoktur. Yani fizik bölümü okuyan ve çevre görevlisi belgesi olan adamın ne işi var TMMOB mühendis asgari maaş tarifesiye? ;)
 
SGK'nun web sayfasından ya da kısaca google da " sgk hizmet dökümü" yazdığınızda çıkan sayfada 4B (ücretli çalışan) kısmında kimlik bilgilerinizi girerek giriş yaptığınızda hizmet dökümünüzü, primlerinizin hangi ücret üzerinden yatırıldığını görebilirsiniz.Eğer bir olumsuzluk varsa, bunu ÇMO aracılığıyla TMMOB'ne iletirseniz gereği yapılacaktır diye düşünüyorum.Çevre görevlilerinin bu hakkı elde etmesi için öncelikle odaya kayıt olmaları lazım, bildiğim kadarıyla mühendis olmayanları odaya kayıt etmiyorlar.Ücret konusunda herşey sizin elinizde çalıştığınız kurumda hak ettiğinizi alamadığınızı düşünüyorsanız hakkkınızı arayın.Hakkınız verilecektir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Benim söylemeye çalıştığım şu ki , bu asgari ücret tarifesi her zaman ÇMO nun sitesinde vardı, ancak öylesine vardı, kimse için bir yaptırım gücü yoktu, ta ki o da tarafından karar alınıp BTBli firmalara mail gelene kadar, yani çevre mühendisi için keşke denetimi yapılan bir asgari ücret tarifesi konsa ama, gelen mail ile anladığm en azından bu belgeler kimin için gerekliyse onlarınki bu tarifeden işlenmek zorunda kalacak, Tabi ki hangi işi yaparsa yapsın çevre mühendisinin bir asgari ücret tarifesi olmalı. Yanlış anlaşıldıysam düzeltmek istedim.
 
Üst