• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tofu üretimi sonucu oluşan atıksu

anıldilek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Aralık 2014
Firma
AEM ÇEV LAB
Merhabalar,
Danışmanlığını yaptığım bir firmada Tofu üretimi yapılmaktadır. Bilgilendirme amaçlı tofu; Haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen ve asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen soya peyniridir.

Tofu sonucu oluşan atık suyu arıtma sistemi kurarak bertaraf etmek istiyorum. Bilindiği üzere süt ürünlerinin üretimi sonucu oluşan atık suyun KOİ miktarları çok yüksek olduğu için ileri arıtma gibi gelişmiş arıtmalar ile bu durum çözüle biliniyor. Fakat burada bitkisel bir üründen bahsediyoruz.

Üretim sonucu atık suyun dibindeki çökelti karıştırılmadan; üst faz ve karıştırılarak karışık faz olarak iki numune alarak analizini yaptırdım.

Sonuçlar :
Üst faz= BOİ :5310mg/L KOİ: 11650mg/L Ç.O: 0,45mg/L Yağ-gress: 94mg/L
Kaışık faz= BOİ :5240mg/L KOİ: 15900mg/L Ç.O: 0,25mg/L Yağ-gress: 140mg/L

Önerileriniz nelerdir. Merakla bekliyorum.
 
Merhaba,
Yazınızda belirttiğiniz atıksu için debi, ph, tuzluluk, akm, tkn ve deşarj yeri gibi bilgiler olsa daha verimli bir yorum yapılabilir. Mevcut bilgilerden yola çıkarsak ham atıksuda hızlı çökelebilen malzeme varsa bir ön çökeltim ünitesi düşünülebilir. Bu sayede kimyasal sarfiyatı azalacaktır. Ardından koagülasyon + flokülasyon + kimyasal çökeltim + havalandırma + son çökeltim düşünülebilir. Yağ gres düşük olduğu için DAF türü sistemlere gerek yok. Klasik kimyasal arıtma yeterli olacaktır. Biyolojik olarak anaerobik düşünülebilir fakat yatırım maliyeti fazla olduğu için genelde firmalar yanaşmazlar. Azot giderimi yapmak gerekiyor mu bu ayrı bir konu. Bazı kanalizasyon deşarj standartlarında isteniyor. Bunun içinde tkn konsantrasyonuna bakmak gerekli. Eğer SKKY 5.3 e göre deşarj edecekseniz gerek yok.
Tabi biyolojik arıtmayı planlarken sudaki tuzluluğun (ya da başka inhibitör etken varsa) makul seviyelerde olması gerekli. Bunun için de iletkenlik ölçümü yaptırmanızda fayda var. Biz kurduğumuz bir atıksu tesisinde 30000 iletkenlik değerinde bakteri üretmiştik ama tabi çok nazlı büyüyor bakteri. :)
Yapacağınız bir jar testi ile de kimyasal arıtma verimine göre biyolojik ünitenin hacmi daha doğru hesaplanabilir. Her ne kadar atıksudaki BOİ çözünmüş maddelerden ileri geliyor gibi dursa da oradaki verimi görmek gerekiyor.
 
peyniraltı suyu gibi başka bir üretimde kullanılamıyor mu?
 
olayın üzerinden baya geçmiş sanırım ama bu tarz bir işlem için önce anaerobik ardından aerobik bir reaktörle atığın sorunlu kısmından büyük oranda kurtulunabilir. anaerobik reaktör sayesinde bir miktar da getiriniz olur ki arıtma maliyetlerini karşılayacaktır.
 
Üst