• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplama Ayırma Tesisi (TAT) çalışan personelin eğitim planı şablonu

Neşat Ören

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Ağustos 2011
Firma
..
TAT tesisinde çalışan personelin bilgi seviyesini yükseltmek için eğitim planı hazırlayan arkadaşımız var mı acaba?Bi örnek paylaşabilirmisiniz ?
 
Neşat Bey TAT ile ilgili bilgim yok. Ama personelin bilgi seviyesini hangi konularda geliştirmeniz gerekiyor? Bu soruya cevap alabilirsek biz de araştırabilir size yardımcı olabiliriz.

Örneğin, tesisinizde yapılan çalışmalarla ilgili bilinçlendirme mi? Çevresel yükümlülükleriniz veya tesis içerisinde uyulması gerekli kurallarla mı ilgili doküman aranıyor? Eğer işin yürütülmesiyle ilgili eğitimden bahsediyorsanız tavsiyem herhangi bir yönetim sisteminiz olmasa dahi, önemli gördüğünüz yerlerde (makina-ekipman civarı) bantlar, yükleme noktası, boşaltım bunkeri vs. (ekipmanları uyduruyorum tabi) ne varsa talimatlandırmanız. En iyi eğitim araçlarından biri (hem de iş başı eğitim) talimattır bence. Bu talimatlardan yola çıkarak bir check-list hazırlayıp periyodik olarak personelin bilgi seviyesini iş başı kontrol etmeniz de sistemin devamını sağlayabilir.
 
Ben de Tesis İç Tetki Raporu hazırlayan var mı diye sormak istiyorum "buna ek olarak" hani Çevre Görevlilerinin sorumlu oldukları tesislerle ilgil olarak hazırlamaları gereken İç Tetkik raporu...

Kendi çabalarımla bir tane oluşturmaya başladım ancak olgunlaşmış değil onu da paylaşacağım ileride.
 
Ambalaj atıklarının yönetimi,kaynağında ayrı toplanması, atıkların ayrılması, geri dönüştürülmesi,geri kazanılması, kayıtların tutulması, tesisin düzenli olark işletilmesi,temizliği, günlük bakımı gibi konular....
 
@selcuk_kucuk

Tesis içi tetkik meselesi de ayrı bir handikap. Biz çevre görevlileri hem tesisin atık yönetiminden vesaire sorumlu olacağız, hem de tesiste iç tetkik yapıp rapor haline getirip yönetime sunacağız??? Neyse o ayrı bir boyutu...

İç tetkik raporunda bulunması gerekenler tesisinizin tabi olduğu mevzuat, tesisinizin buna göre incelenmesi, aksayan noktaların tespitidir en özet haliyle. Bu belirtilenleri raporda uygularken size tavsiyem bütün yasal yükümlülükleri derleyip toparlayın, hepsini tablolar halinde birleştirip sonraki aşamalarda buradan hareketle incelemeler yapın, fotoğraflı şekilde tespitlerde bulunun. Bildirim gibi yükümlülüklerin yerine getirildiğine dair kanıt teşkil eden belgelerin fotokopilerini alıp mevzuata göre yaptığınız incelemelerin ilgili başlıkları altına yerleştirin. Son kısımda ise yapılan iç tetkikte tespit edilen durumları uygun, uygun değil, tedbir gerekli... şeklinde tablolu halde hazırlayıp rapora ekleyin.

Bir de yapılacak denetimlerde bu hazırlamış olduğunuz raporun da inceleneceğini unutmayın.

Kolay gelsin.
 
@selcuk_kucuk

Yani ki iş olsun diye yamalanmış bir uygulama. Çevre mühendisi, çevre görevlisi her kim ise işte, kuruluşların denetiminde rol alması isteniyorsa kuruluştan maaş almamalı bir kere. Bu işin fonu olmalı, çevresel etkileri ölçüsünde her firmadan bu paralar düzenli olarak kesilmeli. Çevre görevlisi de liyakatine göre gönderilmeli tesise ki sistem yürütülebilsin. Bu haliyle prosedür yerine getirmekten ileri gidemez bence...
 
@nesatoren

Neşat bey biraz araştırdım dün vaktim elverdiğince. Ama hiç bir şeye rastlayamadım sizin konuyla ilgili. Karşılaşırsam ya da bulabilirsem paylaşırım mutlaka.
 
Merhaba arkadaşlar, toplama ayırma tesisi açarken actığımız tesisin evlerden 200 m uzakta olması mı gerekli? Kriterlerde öyle birşey yazmıyor.Çevre Yönetim Şube Müdürü'ne de sordum.İstersen getir şehrin içinde aç farketmez dedi.Ancak belediye imardan böyle bir zorunluluk var ruhsat vermeyiz dediler.Aydınlatacak kimse var mı? Teşekkürler.
 
İl çevre başından savarak belediyeye yollamış...Sanayi imarlı arsa mı diye bakmak lazım önce.. çünkü sanayi tesisi kurmak istiyorsun .. bunun içinde mahalleye kurdurmazlar...
 
@maybusum

İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatları ile ilgili yönetmeliği incelerseniz buradan 200m olayına ulaşırsınız. TAT tesisleri bu yönetmeliğe göre 2. sınıf gayrisıhhımühessese listesine girmekte.ve gayrisıhhı müheseselerin sınıflarına göre sağlık koruma bandı vb. şartları var buna istinaden size böyle birşey söylemişlerdir. İl çevrenin tat dan sanayi sicil numarası isteyip sanayi bakanlığının da sizin üretiminiz yok size sicil numarası veremeyiz demesi olayı ile çok benzer bir durum..
 
"İkinci sınıf gayrisıhhî müessese: Meskenlerden mutlaka uzaklaştırılması gerekmemekle beraber izin verilmeden önce civarında ikamet edenlerin sıhhat ve istirahatleri üzerine gerek tesisatları ve gerekse vaziyetleri itibarıyla bir zarar vermeyeceğine kanaat oluşması için inceleme yapılması gereken işyerlerini," yönetmelikte böyle yazıyor.bu cok yoruma acık o zmn belediye istemese böyle bir şart aramaz yani. kaldı ki ben mahalle arasında evlerin arasında da tat gördüm. kafam çok karıştı:S çünkü yönetmelikte 2. sınıf müesseselerin içinde tat göremedim.sadece 1. sınıf gsmlerin içinde "Evsel ve endüstriyel katı atıklardan ham ve mamul madde üretim tesisleri" böyle bir ifade var. bu da geri dönüşüm tesisi demek.ben tat açmak istiyorum.
 
9.8 - (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Her nevi hurda depoları, katı atık depolama tesisleri ile evsel ve endüstriyel katı atıklardan ham ve mamul madde üretimi konusunda faaliyet gösteren işletmeler (metal, kağıt, karton, pet, plastik, cam hurda ve atıkları kaynağından karışık toplayarak biriktiren, depolandığı yerden alınarak cinslerine göre ayrıştıran ve nakliye edilebilmesi için preslenen, preslenmiş hurdaların ayrı ayrı depolanarak sonra geri kazanım firmalarına gönderen tesis), evet bende gördüm biliyorum evlerle iç içe olan tat tesisleri.ben sadece neye istinaden bunu istemiş olacaklarını yazdım size.paylaştığım bilgide yönetmeliğin EK2-B sinde madde 9.8 dir..İyi akşamlar.
 
HERKESE MERHABALAR; direk konuya gireyim; hurda metal ithalatı yapan bir firmanın gömrükte sıkıntı yaşamaması için ne tür izinler almalıdır. ana faaliyet; yurt dışından hurda metal getirip gömrük antrepolarda depolayıp hiç bir işlem yapmadan yurt dışına ihraç etmektedir. böyle bir firma için ne tür izinler almalıyım.

not: yönetmelikte hurda metale hiç bir işlem yapmayanlar için hurda metal ithalat belgesi alma zorunluluğu yok deniyor. ozman nasıl bir yol izlemeliyim. Bu konuda aydınlatıcı, bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim.
 
Üst