• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplama Ayırma Tesisi

  • Konuyu başlatan Mustafa Bayaroğulları
  • Başlangıç tarihi
M

Mustafa Bayaroğulları

Merhaba arkadaşlar kurmak istediğim toplama ayırma tesisinde atık kağıt toplamak istiyorum.toplama ayırma tesisime lisans alsam diğer toplama ayırma tesislerinden atık kağıt alabilirmiyim.
 
sorunun cevabı evet alabilirsin...fakat benim merak ettiğim kağıt fiyatlarının öldüğü şu aylarda fizibilite yapıp kâr edebileceğini düşünmen...
 
Fatih Beye katılıyorum. Sadece kağıt değil de daha fazla gelir elde edebileceğiz plastik, metal gibi maddeleri ayırmayı düşünseniz bence daha iyi olabilir.
 
holding bünyesinde kağıt fabrikası kuruluyor. KAğıt fabrikasında atık kağıttan kağıt üretimi gerçekleştirilecek.Kağıt fabrikasının inşaatı bitmediği için kapasite raporunu alamıyorum. dolayısıyla geri dönüşüm lisansını da alamıyorum. Fabrika kurulduktan sonra ihtiyacı olacak kağıdı toplamam lazım. Bunun içinde toplama ayırma tesisi kuruyorum. Ama kurulan fabrikanın atık kağıt kapasitesi günlük 2300 ton.
 
Aynen öyle toplama ayırma tesisi için en az 1000 m2 bir yer olması gerekiyor.. kağıt fiyatları yaz aylarında her zaman düşer çünkü ekin biçildikten sonra kalan saplar toplanarak b oluklu karton yapımında kullanılıyor ,ham madde sıkıntısı çekmeyen fabrikalarda fiyatları düşürüyor. rft1319 doğru söylüyor ama muhtemelen sana gelen kağıtların içinden naylon ve plastik ayıklaması da yapacaksın bunları da değerlendirirsin zaten. Yanlış yazmadıysan günlük 2300 ton ihtiyacı olan bir fabrikanın ihtayıcını sen tek basına karsılayamassın cok zor. benim çalıstığım TATvızır vızır çalısıyor ama aylık 600 ton ancak satabiliyoruz.senin soylediğin miktar günlük 2300 ton çok fazla. bu marasta kurulacak olan fabrika mı.?
 
Arkadaşlar bu tat lisansı için belediyeyle protokuol zorunluluğu vardı o zorunluluk hala devam ediyor mu biz lisansımızı yenilemek için belediyeyle protokol zorunluluğu var mı
 
@bayarogullari
merhaba, diğer toplama ayıma tesislerden kagıt almanız için lisanslı olmanız gerekmıyo.tesıs actıysanız zaten en buyuk getırı sokak toplayıcılarından saglanır.lisanslı olursanın bı beledıye ıle sozlesme yaparsınız kı beledıyeler lısanslı fırmalarla sozlesmeyapmak zorundadır, o bolgenın atıklarını kurumlar konutlar vs sız toplarsınız.ancak bunun getırısı cok fazla deıldır.ben daha once lısanslı tat fırmasında calısıodum ve baska bı tat tan kagıt alıyoduk.zaten bu gıbı durumlarda ucretını odedıgınız surece heryerden alabılırsınız.sadece belırttıgım gıbı lısasnlı bır fırma olarak beledıye ıle calısırsanız,o bolgedekı osb,resmı kurumlar vs sıze bedelsız olarak vermek zorundalar.

@yunus emre sagirli
tat lısansını yenılemek ıcın oyle ıseye gerek yok dıye bılıyorum.tekrar gfb basvurusu yapıosunuz.oda bakanlıgın sayfasında vs gereklı belgeler yer alıyo.

@metinaktass
valla sızın calıstıgnız tat cokta ızır vızır calısmıyo sanırım:)

@bayarogullari

ya acıklama yapmadınz yada ben goremedım nerde kuruyosunuz bu tesısı? sıze ıyı mıktarlarda kagıt temın edebılecek fırmalar bılıorum ankarada.kagıdıda gercektne temızdır.
 
yeni yönetmeliğe göre tat lisansı için belediye ile hazırlanmış onaylı bir yönetim planına ihtiyaç yoktur. ambalaj sistemi veri giriş onay yazısı yeterlidir.Bir tat firması atıklarını ayırdıktan sonra gdt ve tat lisanslı yerlere satabilir. ambalaj sisteminde 7-c (çıkış) bölümüne bakarsanız orda satılan yerin hangi niteliklerde olması gerektiğini görürsünüz. yani ücretini ödediğiniz sürece her yerden atık alabilirsiniz gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü değişen uygulamalarla girişlerdeki gider pusulasının bildirimi şuanda zor durumda.
 
merve hanım cevaplarınız için teşekkür ederim. Kagıt fabrikamızı maraşta kuruyoruz. Tesis atık kağıttan karotn ve mukavva üretimi yapacak. Üretimde hammadde olarak sadece atık kağıt kullanılacak, selüloz falan kullanılmayacak. fabrikanın günlük kağıt ihtiyacı 2300 ton, ben fabrikam kurulmadan geri dönüşüm lisansımı alamıyorum. Ama fabribrika kurulduğunda 1 aylık bir kağıt stoğum olması lazım bunun içinde toplama ayırma teisi kuruyorum. İhtiyacım olan kağıdın büyük kısmını yurtiçinden tat tesislerinden karşılayacağım.
 
Merhaba Arkadaşlar

Tat ve gdt lerle ilgili bilgim çok az. Forumu ve yönetmelikleri inceledim ancak kafama takılalan bazı sorular mevcut. Cevap verebilirseniz sevinirim

Soru 1:Yönetmelikten anladığım kadarıyla tat 'ta tam gün çalışan bir çevre görevlisi bulunmak zorunda. GFB veya çevre izni/lisansı sürecinde de böyle mi? Yani firma GFB alırken sadece çevre danışmanlık firmasıyla çalışabilir mi?
Soru 2: Çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu sadece tat lar için geçerli gdt için geçerli değil, değil mi?
Soru 3: Tat lar yetkilendirilmiş kuruluşlarla anlama yapma zorunlu değil diye biliyorum doğru mu? Zorunlu değilse yetkilendirilmiş kuruluşlarla anlaşma yapmasının avantajı nedir?
 
-TAT tesisinde mutlaka çevre mühendisi bulunmak zorunda. Danışmalık firması ile çalışsan bile ayrıyeten bir çevre mühendisi bulundurmak zorundasın.
-Geri Dönüşüm tesisinde Danışmanlık firmasıyla anlaşman yeterli ÇEvre mÜh. bulundurma zorunluluğu yok.
 
ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
HAKKINDA YÖNETMELİK
Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri
MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;


b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek
ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak
veya çevre yönetim birimi kurmak,
zorundadır.


YUKARIDAKİ YÖNETMELİK MADDESİNE GÖRE: YA ÇEVRE GÖREVLİSİ ALACAKSIN,YA DANIŞMAN FİRMA İLE ANLAŞACAKSIN YADA ÇEVRE YÖNETMİ BİRİMİ KURACAKSIN.
 
gfb onaylanıncaya kadar mühendis şartı yoktur. ancak lisans işlemlerinin yapılabilmesi için ya danışman firma ile anlaşırsınız yada bir çevre görevlisi bulundurursunuz. ancak gfb onaylandıktan sonra ambalaj atıkları yönetmeliğine göre tesiste tam zamanlı bir çevre mühendisi bulundurmanız gerekmektedir.
 
Üst