• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplama ayırma tesisi

Meltem OSMANOĞLU

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Şubat 2011
Firma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
arkadaşlar toplama ayırma tesisinde görev alan varmı acaba benim sorularım olacak. bilgisi olan cevaplarsa çok sevinirim.

1- toplama ayırma tesisi belediye ile sözleşmeyi nasıl yapıyor. teklif veriliyormuş nasıl teklif veriliyor. örnegi elinde olan varmı rica etsem gönderse bide atık yönetim planı hazırlayanlar örnek paylaşabilirmi.


2- lisans almadan önce belediye ile sözleşme imzalanabilirmi

3- bide diyelim ki A şehrinde tat kuruldu C şehrindeki bi firmadan kagıt satın alacak o C şehrindeki firma ile arasında sözleşme tarzı birşeyler imzalayabilirmi veya bu şekilde çalışan varmı acaba

şimdiden teşekkür ederim ilginiz ve cevaplarınız için.
 
merhaba, ilk önce sanırım yeni başladınız hayırlı olsun.
Öncelikle lisanssız bir firma belediye ile anlaşma yapamaz. Lisanssız firmaların çalışmasını engellemesi gereken belediye takdir edersiniz ki anlaşma yapamaz. Belediye sözleşmesine gelince elimde örnek bulabilirsem yüklerim ama karşılıklı sorumluluklarınızı yazıyorsunuz. Yüklenici olarak neler yapacağınızı ne kadar konteynır koyacağınızı vb. bunları belirtiyorsunuz. Atık yönetim planına gelincede bakanlığın yayınlamış olduğu format var. Orada zaten kaç bölümden oluştuğu, ve her bölümde ne anlatman gerektiğini, hangi bilgileri vermen gerektiği yazıyor. Hazırlamak kolay zorlanmazsın. Başka şehirden atık alma konusuna gelince, tatların alan sınırlaması yoktur. Yani lisansınız doğrultusunda istediğiniz şehirden istediğiniz miktarda, türde atık alabilirsiniz. Diğer firmalarla nasıl sözleşme yapıyorsanız orası ile de aynı sözleşme, irsaliye ve fatura düzenletiyorsunuz.
 
teşekkür ederim bilgiler için.

şunuda sorabilirmiyim bizim beledi,ye 3lü sözleşme yapıyor çevkoda işin içindeymiş bunun bize + ve - 'leri nelerdir sizce
 
şuan belgelendirme olayları muallakta biliyorsunuz oyüzden nasıl bir uygulama var bilemiyorum. ancak önceden çevkoyla yaptığınız anlaşma doğrultusunda belgelendirme yapabilmesi için belgelerinizi onlara satıyordunuz ve bundan bir kazanç elde ediyordunuz. Sattığınız malzeme tonajına görede size yardım yapıyordu. Örneğin, toplama aracınızın giydirmesini, yapılan eğitimlerin masraflarını karşılamak, malzeme tonajına göre ambalaj atığı toplama konteynırı ve iç mekan kutuları sağlamak gibi. Belediye sınırları içerisinde toplayacağınız malzeme mitarına göre bir çok masrafı karşılayabiliyor.şuan aklıma gelen avantajları bunlar.
 
birgül hanım teşekkürler cevabınız için ancak bende ne yazıkki tam tersini anladım. :)

cevko ya biz maddi yardım yapıyoruz aksine
belediyeden aldıgımız sözleşme örneginde öyle okudum
şöyle yaızyor
firma
çevkonun belirleyecegi fiyat ve yöntem dogrultusunda maddi katkıda bulunacaktır.
 
bir yanlışınız olmasın. daha önce çalıştığım firma çevko ile anlaşmalıydı ve uygulama anlattığım şekildeydi. toplama ayırma tesisinin çevkoya maddi katkıda bulunması imkansız.
 
@Birgül Bakanoğlu


Selamlar öncelikle, Birgül hanımın cevabından yola çıkarak sorunumu ve sorularımı paylaşmak istiyorum sizlerle.

Firmamızda çıkan ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı toplamak için bir firma ile çalışıyoruz, kendileri 2 adet konteynır bıraktılar. Geri dönüşüm tesisi olarak üzerinde belediyenin isminin de yazılı olduğu konteynırları bu firma gelip alıyor düzenli olarak, ancak atık yönetim planına dahil etmek için firmadan defalarca lisanslarını istememe karşılık göndermiyorlar, araştırdım bakanlığın verdiği bir lisans ta görünmüyor o firmaya düzenlenmiş. Size atıklarınızı aldığımıza dair bir yazı verelim diyorlar.

öte yandan çalıştıkları ve bizim bağlı olduğumuz belediyeyi arıyorum, sizin firma ile sözleşmeniz vardır bildirim yapmam için gönderir misiniz diyorum onlar da göndermiyorlar. Firmanın lisansı var mıdır diyorum, firma belediye binasının karşısında gelin burada diye saçma sapan bir cevap alıyorum.

1. Belediye lisanssız firma ile gerçekten çalışabilir mi?
2. Belediye'nin ve firmanın bu tutumunun nedenleri neler olabilir?
3. Belediye ile geri dönüşüm firmalarının da yaptığı standart bir sözleşme örneği mevcut mudur? İstendiğinde iki tarafta şeffaf olarak bu sözleşme örneğini o firma ile çalışan firmalara verebilir mi?
4. Benim bu durumu bildirmem gerekli mi, evetse nereye bildireceğim?
5. Çalıştığım firmayı değiştirmem gerekli mi? Yoksa firmanın bana önerdiği ambalaj atıklarımızı aldığına dair yazı yeterli olacak mıdır?


Yorumlarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
-Belediye Lisansız firma ile çalışamaz.
-Belediye ile firma arasında karşılıklı yarar vardır.(Mesela ben bi belediyeye ambalaj atıkları için protokol imzalamaya gittim. Belediye başkanı bana Belediyeme yararınız ne olacak dedi. Yani bana ne vereceksiniz dedi açık açık.)
-Geri dönüşüm firması konteynırının üzerinde belediyenin ismi varsa evet aralarında protokol vardır.
-Anladığım kadarıyla siz atık üreticisi bir firmasınız(yani üretimden kaynaklanan atığınız olusuyo), verdiğiniz atıkları ulusal atık taşıma formunda doldururken en alt kısmını geri dönüşüm firması kaşe ve imza yapması lazım. Verdiğiniz atıkları il müdürlüğüne beyan edeceksiniz. yani verdiğiniz atıklarda doldurduğunuz ulusal atık taşıma formunun yeşil nüshasını il müdürlüğüne vereceksiniz. penbe nüshada sizde kalıp saklayacaksınız.
 
Ulusal Atık Taşıma Formu Tehlikeli Atıklar,Atık Madeni Yağlar,Bitkisel Atık Yağlar,Atık Akümülatörler,Ömrünü Tamamlamış Lastikler harici doldurulmasına gerek yoktur.Çalıştığınız Firmanın Bakanlıkça Yetkilendirilmiş Lisanslı bir kuruluş olup olmadığına
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
buradan bakabilirsiniz,Burada yoksa bile GFB almış(
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) yada Çevre İznini Kapmış Olabilir(
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) Belediyenin Sözleşme Örneğini Alıcı firmadan isteyiniz vermiyorsa belediyeyle sözleşme yaptıkdan sonra lisans süresi dolmuştur büyük itimalle.

 
ilk önce bir yanlış anlamayı düzeltelim burda söz konusu atıklar ambalaj atıkları olduğu için firma ulusal atık taşıma formu düzenlemez. ambalaj atıklarında böyle bir uygulama yok. atık üreticisi bir firma ne şartlar olursa olsun ambalaj atığını tat lisanslı firmaya vermekle yükümlüdür ve aranızda mutlaka bir sözleşme olmalıdır. Lisanssız bir firma ile belediyenin anlaşma yapması gibi bir şey söz konusu olamaz. aradaşımızın dediği gibi orda başka yararlar vardır. ayrıca belediye anlaşması varsa talep ettiğiniz doğrultuda size gösterilmelidir. ayrıca eski yönetmeliğe göre belediye ile anlaşan firmaya vermeniz gerekirdi ama artık istediğiniz lisanslı firmaya verebiliyorsunuz. yani illa belediye anlaşmasının olması şuanda siizn gibi atık üreticisi firmalar için gerekli değildir. Sizin yapmanız gereken lisansında emin olun. sözleşmenizi yapın. ve atığı onlara teslim ettiğinize dair irsaliye ve faturanızı düzenleyin. onlarda bufaturalar doğrultusunda bakanlığa bildirimini yapsın.
 
Merhaba; benim toplama ayırma tesisi bildirimleri ile ilgili sorularım olacak.
* 2012 yılında verilerin girilmesi ile ilgili atık ambalaj sisteminde bir takım değişiklikler oldu.TAT firmasına ait giriş verilerini girdiğimiz kısımda SANAYİ den aldığımız atıklara ait belge bilgilerini girerken, eğer atıklarını aldığımız sanayi kuruluşu sözleşmemizin olmadığı belediye sınırlarında olduğunda atık ambalaj sisteminde bu sanayi kuruluşunun bulunduğu belediye ismini girmemize gerek var mı?konuyla ilgili bilgisi olan var mı?
* aynı tüzel kişiliğe ait tat ve gdt tesisi olan firmalarda 2011 yılında ünvan aynı olduğu için tat firmasından gdt firmasına aktarılan atıklar için tesellüm fişi düzenlenebiliyordu.Ancak 2012 yılında bu uygulamanın kabul görmeyeceği belirtildi.bu evraklar düzenlenmediği takdirde sistemde bu tür geçişlerde nasıl bir yol izlenecek?
 
yeni lisans alacak firmalar artık belediyeler ile anlasmak zorunda degıller... oncaden lisansın son asamasına gelindiginde bir belediye ile anlasılıyodu ve lisans ondan sonra cıkıyodu..ama artık bu kalktı yeni lisans alacak bir firma iseniz bunlara gerek yok..
 
firmamızın şuan yeni lisans alma durumu yok.mevcut lisans için bildirimler nasıl yapılacak?mevcut lisansta yapılacak bildirimler için yazmıştım
 
Merhaba bu konuda benim de bir sorum olacaktı. Toplama -ayırma tesisinde çalışıyorum. Yetkilendirilmiş bir kuruluşa üye olmayı düşünüyoruz. Sanırım iki tane yetkilendirilmiş kuruluş mevcut:TÜKÇEV ve ÇEVKO

Sizce bunlardan hangisine üye olmak daha mantıklı ve uygun olur?
 
merhaba;toplama ayırma tesislerinin yetkilendirilmiş kuruluşlara üye olma durumu yok.yetkilendirilmiş kuruluşlar ile toplama ayırma tesisleri işbirliği yapabilir.bu da sözleşmeler ile yapılıyor.yetkilendirilmiş kuruluşlar ile toplama ayırma tesislerinin sözleşme yapabilmesi için toplama ayırma tesisinin belediye ile protokolünün olması gerekli.sözleşmeler 3 lü olarak yapılıyor.yetkilendirilmiş kuruluşlardan çevko daha eski bir kuruluş tükçev'e göre.ama şuan her iki yetkilendirilmiş kuruluşta güzel çalışmalarda bulunuyor.yalnız yeni yönetmeliğin bazı noktalarında belgelendirme ile ilgili kısımlarının netlik kazanmaması çalışmaların yürütülmesini engelledi.
 
Teşekkür ediyorum. Sanırım bu konuda biraz daha beklemek gerekiyor. En azından belgelendirmeler netleşene kadar.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Tat ta çalışan arkadaşlardan yardım istiyorum acil kafama takılan bir kon var.
Atık ambalalaj sistemi girişlerinde şöyle bir eşitlik olmalımı bu eşitlik yoksa bu bir sorunmudur???

KAYNAKTA AYRI TOPLAMA(KG) =7C(KG) =SANAYİ(KG)+MÜCAVİR ALAN SINIR DIŞI(KG)
 
Üst