• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplama ayırma tesisleri kimlerden atık alabilir?

hüseyinakbiyik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ekim 2012
Firma
Tabiat Çevre Danışmanlık ve Atık Yönetim Hizmetleri San. Tic. A.Ş.
Lisanlı bir ambalaj atığı toplama ayırma ve geri dönüşüm tesisinde çevre mühendisi olarak çalışmaktayım. Bilindiği üzere her ay
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden TAT'leri için atık ambalaj beyanı (Ek-7) yapılması gerekmektedir. Benim merak ettiğim sorular şu şekilde;

1- Tesisimizin herhangi bir belediye ile sözleşmesi bulunmuyor. Tesisimize toplayıcıların getirmiş olduğu ambalaj atıklarını kabul edebilir miyiz? Bu atıklar için gider pusulaları düzenlense bunları beyan edebilir miyiz?

2- Tesis TAT ve GDT Lisansına sahip. Ek-7 ve Ek-8 doldurulurken nasıl bir yol izlenmeli? TAT'dan çıkış yapıp GDT' ye mi gireceğiz eğer öyleyse fatura bilgileri nasıl girilecek?

3- Başka illerden tesisimize atık getirmesi için toplama noktaları oluşturabilir miyiz? Şartları nelerdir?
 
Hüseyin bey toplayıcılardan aldıgınızı her yerde soylemeyın derim :) toplayıcılara düzenlediğiniz gider pusulalarını bildirim yapamıyorsunuz. bıldırım yapabılmenız için atıklarını aldığınız firmaların faturasını kullanabilirsiniz. çıkış yaparken de lisanslı TAT ya da lisanslı GDT olması lazım.Ben GDT de hiç çalışmadığım için diğer sorunuzu daha tecrubeli arkadaşların cevaplandıracağını düşünüyorum.
 
Merhaba Hüseyin Bey,

1- Siz bir toplama tesisi olduğunuz için toplamayı direkt sizin yapmanız gerekiyor. Bu durumda size başkları tarafından getirilen atıklar kayıtdışı olmaktadır. Bunu bildirimlerinizde kullanmazsınız. Toplayıcıların lisanslandırılması zaten bu kayıtdışı toplamayı yok etmek için kurulmuş bir düzendir.

2- Bu konuda tahminimce iki farkı şirket gibi düşünülerek TAT'dan çıkış gösterip, GDT'ye giriş yapacaksınızdır ancak fatu bilgilerinin girişi kısmını nasıl halledeceğinizi bilemiyorum, muhasebecinizden de yardım alabilirsiniz bu konularda.

3- Bu soruya yönetmelikteki madde ile cevap verebilirim;

Ambalaj atığı aktarma merkezi
MADDE 26 –
(1) Çevre lisanslı toplama-ayırma tesisleri, ambalaj atığı yönetim planı bulunması durumunda sözleşme yapılan belediye sınırları içinde bir adet ambalaj atığı aktarma merkezi kurabilir.

(2) Bu merkezler, ticaret sicil gazetesinde belirtilmek şartıyla çevre lisanslı toplama
ayırma tesislerinin şubeleri şeklinde kurularak, il çevre ve şehircilik müdürlüklerince kayıt altına alınır.
(3) Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında toplanan ambalaj atıkları, sadece bu merkezin bağlı olduğu çevre lisanslı toplama-ayırma tesisine götürülür.

Bu durumda eğer belediye ile anlaşmanız yoksa aktarma merkezi kuramıyorsunuz sanırım. Bu konuda siz isterseniz İl Müdürlüğüne danışın bir de.
 
Hüseyin bey hayırlı olsun işiniz
tat ve gdt lisanslı tesisiniz için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

1- Bulunduğunuz bölgenin belediyesiyle sözleşme yapmanızı öneririm. Böylece atık yönetim planı doğrultusunda daha çok alanda faaliyet gösterebilirsiniz. Ayrıca Tükçev gibi yetkilendirilmiş kuruluşlarla anlaşmanız olur, farklı bir yerden de maddi kaynağınız olmuş olur. 24.08.2011 ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğnden sonra bundan önce faaliyet gösteren sokak toplayıcıları dediğimiz amcalarımız artık işe karışamıyor. Bu yüzden gider pusulalarını işin içine katmayın onların geçerliliği kalmadı.
2- tat tesisinize giren malzeme ile ilgili beyanınızı tat için alınan kullanıcı kodu üzerinden ek 7b den girişinizi yaparsınız ancak belediye ile anlaşmanız olmadığından kaynakta ayrı toplamayı seçemezsiniz sanayi veya listedeki diğer seçeneklerden yapmanız gerekecek. girişlerinizi yaptıktan sonra çıkışınızı gdt nin faaliyet kısmına göre ( kağıt mı pp mi ps mi bunlardan hangisi ise) o malzeme üzerinden kendi gdtnize yapabilirsiniz. tat girişlerinde firmanızın ambalaj atığı alındı belgesini çıkışlarda irsaliyeli faturalarınızı kullanırsınız fatura no olarak
3- başka bir ilden atık getirmeniz
o ilin lisanslı tat tesisi belediye ile sözleşme imzalamış ise yaptıkları atık yönetim planından dolayı o bölgeye dokunamazsınız.

herhangi bir sorunuz olursa yardım edebilirim kolay gelsin.
 
Teşekkürler Koray Bey,

Yalnız Toplama Ayırma ve Geri Dönüşüm faaliyetini aynı fabrikada gerçekleştiriyoruz. Bizim tek şifremiz var ve bu şifreyle atık ambalaj beyan sistemine girdiğimde sistem TAT için Ek-7 ve GDT için Ek-8 i doldurmama izin veriyor. Benim merak ettiğim şirket içi faturalandırma gibi bir durum mu olacak?
 
benim tahminim TAT ta EK-7B den giriş olarak yapacağınız atık miktarına göre Ek 7-C den GDT ye çıkış yapmanız gerekecek. Ancak kesin bir bilgiye ulaşın
sistemde genel dosyasının içinde firma güncelle bölümü var burada il çevre sorumlusu yazmakta kendisiyle konu ile ilgili iletişime geçerseniz en doğru bilgiye ulaşırsınız
 
@Koray Bey farklı ilden alamazsınız derken sanayi ise durum değişmez mi? Alamazsınız diye bir ibare var mı?
 
Benim çalıştığım TAT firması başka şehirdeki sanayi kaynaklı firmadan mal almıştı, ama tabi doğru bir uygulama mı, değil mi bilmiyorum :D Gülay hanımın sorusunun cevabını bende merak ediyorum açıkçası :)
 
gülay hanım eğer sanayi tesisinin olduğu bölgede belediye ile anlaşmalı lisanslı tesis varsa atık yönetim planı mevcutsa ve onların mücavir alanı kapsamında ise alınması uygul değil. o bölgenin lisanslı tesisi alacak ordaki atıkları. ancak firmanın sizin bulunduğunuz bölgede bir faaliyet gösteren bir tesisi varsa orası üzerinden almanınz daha doğru olur. yönetmelikte mücavir alan kısımlarının önemli olduğunu düşünüyorum.

 
Gülay Hanım sizinle bu konuyu görüşmüştük, faydalı bilgiler edindim sayenizde. Yarın il çevre ile görüşmeye gideceğim, hepsini netliğe kavuşturacağız hayırlısıyla. Bu konu hakkında merak ettiğiniz bir şey varsa gittiğimde onuda öğrenmeye çalışırım. Yazmanız yeterli.
 
@Koray
hüseyin bey tesisinizin il çevre sorumlusu size en doğru bilgileri verecektir. umarım sorunlarınızı çözersiniz
 
@Koray
Mücavir alanlar ile ilgili karar değişmişti. Yönetmelikte Madde 5 ( d ) bendine bakabilirsiniz. İlgili madde aşağıda yer almaktadır.

d) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, diğer atıklardan ayrı biriktirmek ve belediyenin toplama sistemine bedelsiz vermekle yükümlüdür. Ancak, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, organize sanayi bölgeleri bünyesinde yer alan sanayi işletmeleri ve diğer sanayi işletmeleri, satış noktaları ve alışveriş merkezleri, belediyenin yönetim sistemi dışında kalan sivil hava ulaşımına açık hava alanları ile bu hava alanları bünyesinde yer alan tüm tesisler, belediye mücavir alan sınırları dışında kalan ambalaj atığı üreticileri 23 üncü maddede belirtilen şartları sağlamaları durumunda, oluşan ambalaj atıklarını çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesisine veya belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verebilirler.
 
@Koray
O halde mücavir alan diye belirtmekte fayda var çünkü ben yazdığınızı okuduğumda sadece mücavir alan şeklinde anlamadım.
 
Ben birde şunu merak ediyorum Gülay Hanım.

Firmamız çevre danışmanlık hizmeti de alıyor. Bildiğiniz gibi çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu da var. Bu durumda kendimi sisteme çevre görevlisi olarak atamalı mıyım? Atayacaksam nasıl bir yol izlemeliyim?
 
Üst