• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplama Ayırma ve Geri Dönüşüm farkı

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
Ben bir tesisin Kütle Denge Sistemini yapıyorum ancak kafam çok karıştı. Firmaya normalde ben bakmıyorum. Şimdi bu firma metal atıkları alıyor, radyasyon kontrolünden geçiriyor ve daha sonra ayıklama kısma, presleme işlemi yapıp balyalayıp bu şekilde limana sevk ediyor ve yurtdışına gönderiyor. Firma şuanda GFB aldı ve GFB'de yazan hususa göre firmanın Tehlikesiz metal atık geri dönüşüm faaliyeti, metal işleme faaliyeti yazıyor. Buradaki faaliyet toplama ayırma gibi durmuyor mu, neresi geri dönüşüm bir türlü anlayamadım.
Firmanın zaten TAT belgesi var.
Bir sorum da şu: eğer bu işlem geri dönüşüm ise Kütle Denge Sistemine R4: metal atık geri dönüşümü olarak mı yapacağım? (Henüz lisansını almadı GFB alındı. Geri dönüşüm olarak girmem doğru olur mu lisansı olmadığı için?)
 
@sagapoo
Üstadım Merhaba, anladığım kadarıyla tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi var. Bir de geri kazanım için gfb almışsınız. İşletmede herhangi bir fiziksel işlem(kırma, parçalama vb) yapılıyor mu? Eğer yapılmayıp ayrıştırılıp gönderiliyorsa sadece toplama ayırma işlemi için yani r12 beyanı yapmalısınız. R4 geri kazanım için yapılır. Bir de yurt dışına gönderiliyor. Siz almış olduğunuz atığı hiçbir işlem yapmıyorsanız yine tehlikesiz atık toplama ayırma ve/veya geri kazanım lisansına sahip bir firmaya verebilirsiniz. Eğer geri kazanım işlemi yapılıyorsa ürünü veya yarı ürünü yurt dışına satabilirsiniz.
 
@Olgaç Sürmelihindi
Cevap için teşekkürler açıklayıcı olmuş. firmada fiziksel işlem olarak kırma eleme ayıklama yapılıyor ve daha sonra presleme işleminden geçip balyalanıp gönderiliyor. Şimdi bu işlem geri dönüşüm olur mu? Ben hep geri dönüşümü ısıl işlem ne bileyim yakıt olarak kullanma gibi düşünmüştüm. Bu işlem r4 olur mu? Eğer r4 ise GFB si var ben kütle dengeyi r4ten yapabilir miyim yoksa lisans aldıktan sonra mı r4 yapmalıyım
 
Olgaç üstadımın affına sığınarak ben cevaplayayım. Firma GFB aldıktan sonra kütle denge sistemi üzerinden faturalar girilmeli ve işlem yapılmalıdır. Burada toplama ayırma bazında malzeme alınıp, işlem yapılmadan(pres hariç) sevk ediliyorsa r12, eğer kırma,ergitme vb. işlemler uygulanıyorsa r4'ten prosese sokmalısınız.
 
@sagapoo
Rica ederim. Kırma işlemide geri kazanım olayıdır. Sonuçta fiziksel işlem yani boyut küçültme uyguluyorsun. Size şu şekilde örnek vereyim, olgaç atık üreticisinden 100 ton atık metal aldınız. Sizin hem tat hem de geri kazanım lisansınız var. Bunun 50 tonunu geri kazandınız. Bu işlem r4 tür. Geriye kaldı 50 ton. 30 tonu ise sizin işinize yaramadı ve başla bir toplama ayırma belgesine ve/veya geri kazanım tesisine sattınız. Bu işlemde r12 dır. Fire yok diyelim ve geri kalan 20 ton ise stoğunuzdur. Bu işlemleri atık alım ve gönderim işlemlerinden ve proses işlemlerinden yapmalısınız.

@orhan eskicioğlu
Est orhanım, sen benim üstadımsın.

@Olgaç Sürmelihindi
Bu arada lisans alırken kütle denge sistemi yüklendiği için gfbaldıktan sonra beyanlar yapılmalıdır.
 
Yurt dışına sevk edilebilmesi için geri dönüşüm lisansına sahip olmalıdır . firma faaliyeti toplama ayırma olabilir ama ufak bir makine ile geri kazanım lisansına sahip olup ithalat ihracat yapıyor olabilir.
 
Arkadaşlar şimdi son aşamaya geldim. ürünlerimi tanımladım. Şimdi bu ürünü ihraç ettiler. Ürün gönderim işlemlerinden miktarı mı girmeliyim yoksa tehlikesiz atık ihracatına mı işlemeliyim bunu?
 
Üst