• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toprak kirliliğinin kontrolü ve noktasal kaynaklı kirlenmiş sahalara dair yönetmelik

Burak Yeniay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Mayıs 2012
Yönetmeliği okudum, ancak kafama takılan bir konu var. Bu yönetmeliğe tabi olmak için esas, "faaliyette toprak ile temas" mıdır? Yönetmeliğin "Faaliyet ön bilgi formu düzenleme yükümlülüğü" kısmı " Ek-2, Tablo 2’de yer alan faaliyetleri yürüten mevcut faaliyet sahipleri ile yeni başlayacak faaliyet sahipleri Ek-3’de yer alan Faaliyet Ön Bilgi Formunu Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sisteminde doldurarak il müdürlüğüne bildirir." demekte ancak 14 Haziran 2012 PERŞEMBE resmi gazete yayınlayan yeni "Tablo-2" ile neredeyse dahil olmayan faaliyet bırakılmamış. Şimdi tüm bu firmalar bu işlemi mi yapacak? Diyelim tesisimiz tüm faaliyetini geçirimsiz yüzeyde gerçekleştirmekte, Atık Yönetim Planı, Kimyasalların Envanteri, Seveso, Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) gibi gerekli her şeyi yaptı. Beyanlarını düzenli yapmakta ve tesisten kontrolsüz atık çıkmamakta, toprağa atık vermemekteyse. Yine de tablo-2'de olduğu için "Faaliyet ön bilgi formu" doldurmakla yükümlü müdür?

yazmayı unutmuşum "Faaliyet ön bilgi formu düzenleme yükümlülüğü" 8/6/2013 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine de yükümlü olup olmama kısmından emin olmak istiyorum.
 
@glcndgn

Gasolinbenzin opetin satmış olduğu benzinde kullanılan bir kimyasal madde türü yani benzinin kendisi değil. Çok basit şekilde msdsten bildirim yapabilirsiniz. Yanlış ve yanıltıcı beyanın cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır saygılar...

@glcndgn

Gasolinbenzin opetin satmış olduğu benzinde kullanılan bir kimyasal madde türü yani benzinin kendisi değil. Çok basit şekilde msdsten bildirim yapabilirsiniz. Yanlış ve yanıltıcı beyanın cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır saygılar...
 
@glcndgn O kısım hakkında hiçbir şey bilmiyorum :s Açtırılabiliyor mu iptal edilebiliyor mu düzeltilebiliyor mu ? Yeni bildirim yapılabilir sanki ama en doğrusu online.cevre.gov.tr bildirim için girildiğinde sistem altında telefon numaraları bulunan bakanlık personellerinden birine ulaşarak konuyu netleştirmek.
 
@pelinsertkaya

pelin hanım,

taş ocakları yönetmelik eklerindeki nace kodlarında bulunmuyor, biz bildirmedik.
 
@lizzie

Şöyle ki orada kastedilen çakıl ve kum ocakları; dere yataklarından çıkarılan malzeme ocaklarını, kil ve kaolin olarak da bahsedilen killi ve tüf malzeme olan ve genelde dolgu amaçlı kullanılmak üzere çıkartılan malzeme ocaklarını kastetmektedir. Kalker; yapı taşlarının alt sınıflandırmalarından birisi olduğu için 811 olması gerekmektedir.
 
Doğrudur, geçiyor olabilir ancak orada da gözden kaçmıştır diye düşünüyorum..Çünkü birbirinden gerek formasyon gerekse faaliyet olarak da farklı madenlerdirler..Tercih konusunda da karar sizindir elbette..
 
bir şey sormak istiyorum Özgür Bey, kalker ocağı yani taş ocağını 'kireçtaşı' olarak değerlendiriyorsunuz değil mi 811 kodunda? peki eğer kapasite raporunuzda başka bir kod yazıyorsa onu baz almıyor bu yönetmelik ekindeki kodu baz alıyorsunuz değil mi yani istenilen bu mu bakanlık nezdinde? kapasite raporundaki nace kodu bir şey ifade etmiyor mu?. teşekkürler

bir sorum daha olacak; diyelim ki faaliyet kapsam içerisinde kalıyor fakat kimyasallar 1 ton un altında kalıyor yine de sisteme girilmeli mi? depolama yok ise ve 1 ton un altında kimyasal kullanılıyor ise sisteme girilecek ama bir şey yazılmayacak mı bu durumda?
 
Değerlendirmede kireçtaşı olarak değil, yapı taşı olarak değerlendirmeniz gerekmektedir..Kod olarak ise kesinlikle dediğiniz gibi..Yani toprak kirliliği ile ilgili bildirim de kapasite raporunda yazan kodu değil yönetmelik ekindeki ilgili kısımdaki kodu baz alıyorsunuz..
 
O durumda bir sorun olmaz, arkadaşın sorduğu ve benim de yanıtladığım durum; kapasite raporunda farklı bir kod bulunması halinde toprak kirliliği ile ilgili bildirimde yönetmeliğin baz alınmasını kastetmiştim..

Kendi fikrim olarak hiçbir şekilde girilmeyeceğidir..Çünkü sistemde de "1 Ton / Yıl 'ın altındaki tehlikeli kimyasallarınızı girmeyiniz." ifadesi ile de bunu belirttiklerini düşünüyorum..
 
Özgür bey,
şimdi il çevreden alınan bir yazıyı buldum, o yazıda kapasite raporundaki nace kodunu baz alarak cevap veriyor. kapasite raporunda yer alan nace kodu yönetmelik ekinde bulunmuyorsa muafsınız diye açıkça belirtmiş, yazıyı şimdi yükleyemiyorum bilgisayarıma alınca yükleyebilirim.
bir de sıkça sorlan sorular kısmında bu soru ve cevabı aşağıdaki şekilde verilmiş;
11.Soru: Faaliyet alanıma ilişkin olması gereken NACE kodu ile kapasite raporumdaki NACE kodu birbirinden farklı. Yönetmelik kapsamında kalıyor muyum? Faaliyet Ön Bilgi Formu doldurmalı mıyım?
Cevap: Faaliyetinize ilişkin NACE kodu ile kapasite raporundaki NACE kodu farklılık gösteriyorsa Faaliyetinize ilişkin NACE kodunu belirleyerek kapasite raporunuzun değiştirilmesi gerekmektedir. Kapasite raporunda yer alan NACE kodu Yönetmelik EK-2 Tablo-2 kapsamında yer alıyorsa Faaliyet Ön Bilgi Formu doldurmalısınız. Yönetmelik kapsamında yükümlüsünüz.
 
Yukarıdaki cevapta da kastettiğim durum da aynı şekildeydi..Yani bazı tesislerde kapasite raporunda yanlış nace kodu bildirilmiş olabiliyor, bu durumda faaliyet konunuz yönetmelik eklerindeki nace kodu kapsamında kalıyorsa bildirim yapmakla yükümlüsünüz..Ekstrası da kapasite raporunun değiştirilmesi olacaktır.
 
arkadaşlar merhaba, yıl içerisinde kullanılan kimyasallar mı depolanan kimyasallar mı hala açıklık yok :kötü:

nace kodu giriyor ama adamlar biz bidon yada varille aldığımız gibi kullanıyoruz herhangi depolama yok diyor
 
16 Ekim 2015 CUMAResmî GazeteSayı : 29504
TEBLİĞ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:
TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE NOKTASAL KAYNAKLI
KİRLENMİŞ SAHALARA DAİR YÖNETMELİK YETERLİLİK
BELGESİ TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI
HAKKINDA TEBLİĞ
MADDE 1 – 17/6/2011 tarihli ve 27967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Yeterlilik Belgesi Tebliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“b) Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Jeoloji/Hidrojeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya ve Biyoloji bölümleri mezunlarından kamu veya özel sektörde kirlenmiş sahalar veya tehlikeli atık ve kimyasalların yönetimi ile ilgili teknik konulardan birinde en az iki yıl çalışmış, biri Çevre Mühendisi olmak kaydıyla en az iki personeli ve bunun haricinde kirlenmiş saha projesinin niteliğine bağlı olarak Yeterlik Belgesi Komisyonunca gerekli görülecek personeli istihdam etmek,”
MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.
[TBODY] [/TBODY]
[TBODY] [/TBODY]
 
Üst