• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toprak kirliliğinin kontrolü ve noktasal kaynaklı kirlenmiş sahalara dair yönetmelik

Burak Yeniay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Mayıs 2012
Yönetmeliği okudum, ancak kafama takılan bir konu var. Bu yönetmeliğe tabi olmak için esas, "faaliyette toprak ile temas" mıdır? Yönetmeliğin "Faaliyet ön bilgi formu düzenleme yükümlülüğü" kısmı " Ek-2, Tablo 2’de yer alan faaliyetleri yürüten mevcut faaliyet sahipleri ile yeni başlayacak faaliyet sahipleri Ek-3’de yer alan Faaliyet Ön Bilgi Formunu Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sisteminde doldurarak il müdürlüğüne bildirir." demekte ancak 14 Haziran 2012 PERŞEMBE resmi gazete yayınlayan yeni "Tablo-2" ile neredeyse dahil olmayan faaliyet bırakılmamış. Şimdi tüm bu firmalar bu işlemi mi yapacak? Diyelim tesisimiz tüm faaliyetini geçirimsiz yüzeyde gerçekleştirmekte, Atık Yönetim Planı, Kimyasalların Envanteri, Seveso, Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) gibi gerekli her şeyi yaptı. Beyanlarını düzenli yapmakta ve tesisten kontrolsüz atık çıkmamakta, toprağa atık vermemekteyse. Yine de tablo-2'de olduğu için "Faaliyet ön bilgi formu" doldurmakla yükümlü müdür?

yazmayı unutmuşum "Faaliyet ön bilgi formu düzenleme yükümlülüğü" 8/6/2013 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine de yükümlü olup olmama kısmından emin olmak istiyorum.
 
@lizzie
1 ton ve üzeri kullanılan bildirilirken kapasiteye depolandıkları maksimumum miktar mı girilecek yoksa yıllık tüketim miktarı mı girilecek bilginiz var mı?
 
@cevreci_gokhan

Faaliyet sahasında, Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan kimyasal bulunuyorsa ve kimyasal miktarı 1 ton/yıldan fazlaysa sadece bu kimyasallara yönelik bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. Yani yıllık toplam 1 tondan fazlaysa yıllık toplam tüketim miktarı girilecektir.
 
@Engin Bircan
1 ton/yıl dan fazla fakat sorduğum soru formda kapasite kısmına ne yazacağız. Örneğin aseton yılda 2 ton kullanılıyor, en fazla 1 ton depolanıyor. Variller 180 kg lık. Formda kapasite kısmına ne girmeliyim.
 
biz bildirimimizi yaparken, eğer kullanım 1 ton/yıl dan fazla ise depoladığımız miktarı yazdık. yani sizin 1 ton yazmanız gerekiyor bu durumda.
 
@cevreci_gokhan Örnek vererek açıklayayım.
Diyelim 500 litrelik bir tankınız var. Yılda toplam tüketiminiz 10 ton, 1 ton sınırını aştığınız için doğal olarak sisteme dahil oluyorsunuz. Depolama kapasitesini de 0,5 m3 olarak giriyorsunuz.
Asetonu elinizde max ne kadar depoluyorsanız kapasiteniz de o olur. Sadece 1 varil alırsanız 180 kg veya eşdeğeri litre... 10 tane alırsanız 10*180 olur. Tanksa tank hacmi kapasiteniz olacaktır. Miktar da zaten yıllık toplamınız olacaktır. Umarım açıklayabildim :)
 
firmamız OSB sınırları içerisindedir , yine de bu bildirimi yapmak zorunda mıyız :( birde sanırım geç kalmışız :( neler yapmamız gerekiyor? Yardım lütfen...
 
@m_mpeath

OSB içinde dışında ayrımı yok. NACE Kodunuz tutuyorsa bildirim yapma zorunluluğu var. Zamanı sıkıntı etmeyin bence kimse ona takılmaz. Hala yapmayıp hiç sıkıntı yaşamayanlar var. Ama risk gene de tabii ki. Bir an önce yapmanızda fayda var. Yönetmeliği okuyun bence önce, anlamadığınız takıldığınız bir konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.
 
arkadaşlar onaylanmış bildirim sonrasında sahada meydana gelen bir döküntüyü tekrar bildirerek bildirimi güncellemek gerekiyor mu?
 
çevre bilgi sisteminden ilgili ek uygulamaya girerseniz orada ki yardım dokümanları çok iyi hazırlanmış, özellikle soru-cevap olan dokümanda neredeyse tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
 
merhaba üniversite içerisinde bulunan atıksu arıtma tesisi için toprak kirliliği yapılması gerekiyor mu sistemden yönetmeliği okudum ama birşey çıkartamadım. Üniversiteler muaf mıdır değil midir acaba.
 
Merhabalar;

Faaliyet Ön Bilgi Formunu yeniden doldurmam gereken bir durum oluştu. Sistemde hala tehlikeli maddelerin ve müstahzarların sınıflandırılması, ambalajlanması ve etiketlenmesi hakkındaki yönetmeliğin ek-2 sine göre giriş yapmam yazıyor. Ancak yönetmelik yayından kaldrıldı. Şimdi yeni yönetmeliği mi baz almalıyım? Yardımcı olabilirseniz sevinirm.
 
Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi hakkında ek dosyada bulunan ekran görüntüsünde Aylık değerlendirme raporunun eski versiyonu ile yenisini nasıl yaparım derlemesi yaparken farkettiğim bir bilgiyi sormak istiyorum....
"Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte de olan bir tesisin EÇBS'de açık bir uygulaması yok iken bu şekilde rapor verilmiş"
Hadi diyelim vardır bi hata pekala Bilen var ise EÇBS'de kirlenmiş sahalar uygulamasına şuan girdiğimde neler yapacağım eee.png
 
Taha üstadım merhaba, yapmış olduğunuz faaliyet koduna göre yönetmeliğin ekinden girip girmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Eğer yönetmelik kapsamı dışında iseniz bir şey yapmanıza gerek yoktur.
 
Üst